![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Nasz samiec wilczaka kończy rok, zaczyna dojrzewać i się zaczyna... Testosteron bucha uszami, wychodzimy na dwór co godzinę bo pies wącha każde obsikane przez sukę źdźbło trawy z osobna ciamkając przy tym obrzydliwie, zaczyna się wycie do księżyca, miska idzie w odstawkę, pies nam chudnie w oczach. Przejście obok innego, dorosłego samca staje się niemożliwe bo nasz bury koniecznie musi mu udowodnić, że jest większy, silniejszy i fajniejszy...
Może nie u każdego samca występuje cały zestaw zachowań, u każdego psa jest mniej lub bardziej nasilony ale jedno jest pewne- nasz niuniuś już nie jest słodkim szczeniakiem ![]() Kiedyś jedyną skuteczną metodą była kastracja, w tej chwili na szczęście pojawiła się alternatywa. I ja dzisiaj chciałabym właśnie o tym ![]() Suprelorin ma postać implantu, który umieszcza się w tkance podskórnej w okolicy międzyłopatkowej. Czyli tak samo jak chip. Umieszczenie takiego implantu nie jest bardzo inwazyjne- nie potrzeba znieczulenia ani specjalnego przygotowania psa. Ot wkłuwa się igłę pod skórę i umieszcza pod nią ziarenko. W ziarenku jest zawarty hormon, który ma za zadanie wyłączyć czynność hormonalną jąder- czyli zablokuje wytwarzanie testosteronu. Dodatkowo u większości psów zauważymy zmniejszenie się jąder. Jednak nie spodziewajmy się spektakularnego efektu na następny dzień rano ![]() Pierwsze zmiany możemy zauważyć już po dwóch tygodniach ale często na pełny efekt trzeba poczekać dłużej- czas ten zależy od danego psa i jest różny. Czas działania hormonu wynosi około 6 miesięcy (tyle gwarantuje producent). Po tym czasie musimy zdecydować czy chcemy przedłużyć jego działanie podając kolejną dawkę czy pominąć ją. Przy pominięciu dochodzi do odblokowania jąder i zaczynają one znów produkować testosteron. Pies staje się płodny razem z całym wachlarzem zachowań towarzyszących ![]() Z własnego doświadczenia: - działa fenomenalnie na bardzo pobudzone psy, jeżeli oczywiście źródłem problemu jest pobudzenie spowodowane testosteronem, a nie np. błędami wychowawczymi lub życiem w ciągłym stresie - zdarzyło się raz, że implant u baaaardzo pobudzonego psa przestał działać po około 5 miesiącach (właścicielka tak polubiła psa po Suprelorinie, że zdecydowała się na chirurgiczną kastrację) Zastosowanie implantu jest szersze niż tylko hamowanie agresji do innych samców i "zakochiwania się" (o tym może kiedyś indziej) ale to chyba jest najbardziej aktualne ze względu na bardzo dużą ilość młodych wilczaków ![]() Małe podsumowanie: PLUSY: -skuteczność -odwracalne (jak nam się nie spodoba to nie przedłużymy) -pies pozostaje płodny -nie ma konieczności znieczulania psa jak przy klasycznej kastracji -brak niepożądanych skutków ubocznych -świetny sposób na sprawdzenie jak pies będzie się zachowywał po kastracji, czyli można podać 'na próbę' (jeżeli taką w przyszłości planujemy). -gdy będziemy musieli niezwłocznie przerwać działanie implantu, można go w znieczuleniu miejscowym po nacięciu skóry usunąć (tak sobie teraz to wyobraziłam... chyba jednak z głupim jasiem ![]() MINUSY: -cena (pow. 200 zł), często porównywalna z ceną zabiegu kastracji -gdy mamy jakąś pannę do krycia musi poczekać aż implant przestanie działać -konieczność powtarzania (bywa upierdliwe jak jesteśmy zapominalscy) Jak macie pytania nie krępujcie się ![]() Last edited by Rybka; 10-10-2011 at 09:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Galicyjski Wilk
|
![]()
Znam psa z implantem( nie csv ), sprawdził się w 100%
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
Dzieki, Rybka, za zalozenie tematu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Rybka, ja mam pytania. Czy używanie specyfiku powoduje jakieś działanie uboczne? Jak długo specyfik jest na rynku? W tym drugim pytaniu chodzi mi o to, czy jest to nowość, czy może jest on z powodzeniem stosowany od lat.
![]() |
#5 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Ponieważ my się zbliżamy do wieku, gdy należałoby kontrolować prostatę, to ta opcja zaczyna być szalenie interesująca ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Member
|
![]() Quote:
Niestety nie mam danych co do obecności leku na rynku polskim (myślę, że około 3-4 lat ale to niesprawdzona informacja), pierwszej rejestracji dokonano w Australii w 2004 roku (ta informacja jest z wiarygodnego źródła). EDIT- od 10.07.2007 produkt jest na rynku polskim. Last edited by Rybka; 10-10-2011 at 18:33. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Distinguished Member
|
![]()
Wiadomo, że dojrzewanie to sprawa hormonów, ale mocno wpływa na zachowanie psa... Bez pomocy farmakologii właściciel, któremu zależy na sensownym zachowaniu dorosłego psa w sytuacjach "społecznych" zmuszony jest pracować z nim intensywnie, aby nauczyć go takich, a nie innych zachowań, które umożliwią im w miarę bezproblemowe wspólne funkcjonowanie.
Zastanawiam się czy farmakologiczna kastracja pomaga psu przejść łagodniej młodzieńczą burzę hormonalną i np. po kilku dawkach i pracy szkoleniowej pies łatwiej odnajduje się jako dorosły samiec, czy jedynie odkłada problem "burzy hormonów" na później? ![]() Może trochę dziwne/naiwne pytanie, ale wynika z faktu, że zawsze miałam suki i mało się znam na psach... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Ja tez jestem bardzo ciekawa choc wydaje mi sie ze odlozenie burzy hormonalnej na pozniej jest duzym ulatwieniem. Roczniak to pies po kilku miesiacach pracy a trzylatek to pies po prawie 3 latach pracy, poznawania sie, rozwiazywania roznych trudnosci wiec sila rzeczy posluszniejszy, a wlasciciel bardziej doswiadczony. Pozatym tylko czesc problemow z nastomiesiecznym psem to efekt burzy hormonalnej jest wiec szansa popracowac najpierw bez dopingu testosteronu. Pozatym wydaje mi sie ze najwiecej dymu robia osobniki niepewne i o rzeczy ktore im sie nie naleza wiec taki trzy-czterolatek bedzie mial mniejsza potrzebe udowadniania wlasnej zajebistosci, bo jego zajebistosc jest wieksza sama z siebie (wiek, doswiadczenie zyciowe, obycie w swiecie stawia go wyzej niz mlodego gniewnego gowniarza)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Inna sprawa to relacje z innymi psami. Lorka nie zawsze dobrze reaguje na obcych kastratów, czasem bywa dla nich wredna... ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
VIP Member
|
![]()
To, czego się uczymy w szkołach (psich) - to panowanie nad psimi zapędami do "pokazywania sobie". Ograniczenie bodaj jednego czynnika, napędzającego psa w kierunku innego samca, bywa szalenie przydatne.
Z doświadczeń życiowych-wolę psy, którym korona z głowy nie spadnie, jak pokażą uległość, dla mnie one właśnie prezentują życiową mądrość ochrony własnej skóry. I z takim psem żyć zdecydowanie prościej, ale często rozbisurmanienie, totalny brak panowania nad psem, niewychowanie (mowa o dorosłym psie, takim , u którego wybryki ciężko usprawiedliwić)- przechodzące w nieopanowane szarże agresji wobec innych stworzeń-nazywamy pewnością siebie i jako taką-usprawiedliwiamy. Bo przecież mamy "dominujacego samca" ![]() Więc klękajcie narody, bo oto idzie PAN PIES. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Quote:
Widzialam 2 kastrowane wilczaki, zadnemu z nich nie brakowalo pewnosci siebie - doskonale dawaly sobie rade z "jajcarzami". |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Distinguished Member
|
![]()
Ciekawy temat. Zastanawiam się, czy nie byłoby to swego rodzaju pójście na łatwiznę? I druga sprawa- czy warto ingerować w coś, co jest naturalną rzeczą u młodego psa i co każdy musiał kiedyś przejść? Pytanie jak mocno ingerować w naturę, aby nie pozostawiło to innych, gorszych skutków.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Member
|
![]() Quote:
Pytanie- dla kogo i jak daleka ingerencja jest dopuszczalna. I tu każdy będzie miał swoje zdanie. Ale myślę, że implant jest fajną alternatywą dla niektórych osób. Może zaoszczędzić stresu i psu i właścicielowi. Poza tym- co jest złego w pójściu na łatwiznę? Żyjemy w XXI wieku, coraz nowsze i bezpieczniejsze rozwiązania będą się pojawiać ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Junior Member
|
![]()
Ja mam wykastrowanego psa, na konsultacjach wielu weterynarzy twierdziło że najlepiej kastrować psa (takiej wielkości jak wilczak) gdy skończy 1,5-2 lata, taki pies jest już rozwinięty fizycznie i wtedy można go pozbawić hormonu.
Więc czy to jest dobre rozwiązanie dla roczniaka ? I tak jak pisała Rybka na efekty kastracji trzeba poczekać. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
VIP Member
|
![]()
Aga, ongiś w wojsku podawali chłopakom brom, na obniżenie libido- też ingerencja
![]() ![]() Magda- kastrowany definitywnie czy farmakologicznie? p.s. ja znam wetów, którzy są orędownikami kastrowania jak najwcześniej, dla uniknięcia wielu problemów. pewnie jak zwykle-jest szkoła falenicka i otwocka ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Junior Member
|
![]()
Gaga, definitywnie i chirurgicznie
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
VIP Member
|
![]()
To ja Cię napadnę prywatnie z pytaniami o samopoczucie tuż po...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Junior Member
|
![]()
... moje czy psa?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
VIP Member
|
![]()
Psa, Twoje potrafię sobie wyobrazić
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
the Bright Side of Wild
|
![]()
zaraz po - mogę opisać - czy kamerka na żywo? - teraz śpi - trochę się przewraca o swoje nogi - a z kołnierzem nie mieści się do auta...
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|