Wróć   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 01-24-2011, 17:53   #1
z Peronówki
VIP Member

Wyślij wiadomośc poprzez MSN do z Peronówki Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do z Peronówki
Domyślnie

Cytat:
Napisał Rybka Zobacz post
Dla Saarlosów i Owczarków niemieckich.
Nie wiem czy to ten sam gen u obu ras powoduje wystąpienie choroby. Jeżeli tak to być może tym samym badaniem będziemy mogli stwierdzić nosicielstwo u CZW. Jeżeli to inny gen to nie ma sensu badać bo wynik zawsze będzie N/N. Chyba, że jakieś laboratorium opracowało test dla CZW. Jak tylko się dowiem dam znać.
Choć nie wierzę, że nikt jeszcze się nie dowiadywał...
Hodowcy?
Tak jak pisala Rona - badanie opracowal uniwerek w Utrechcie. Ale wydaje sie, ze to bylo jedynie potwierdzenie, ze wilczaki maja te same geny odpowiedzialne za dwarfiki co owczarki (tak jak i saarloosy), wiec badac mozna tak samo...
W kazdym razie czesc Niemcow robila testy u siebie, czyli w Laboklinie...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-16-2011, 21:32   #2
anula
czuły barbarzyńca

Domyślnie Dwarfizm czyli karłowatość przysadkowa

czy coś wam wiadomo o tym, żeby Laboklin w Polsce wykonywal już certyfikowane testy na w/w przypadłość genetyczną u wilczaków?
Moja wiedza z jesieni 2010 była taka, że badają saarloski i onki, wilczaków zaś nie...
Przytrafiła mi się taka sytuacja, że moja roztargniona pani weterynarz wysylając krew Biesa do Laboklinu do zbadania pod kątem DM najprawdopodobniej się pomyliła i wpisała dwarfizm. Laboklin wykonał badanie na karłowatość, twierdząc, że wilczaki już też bada, ale ja jakoś nieufna jestem... Niestety trzeba było powtórzyć badanie krwi, bo chcialam mieć też wynik na DM. Na wynik DM znowu trochę poczekam, ale jestem teraz w kropce - czy odbierać certyfikat Biesa z Laboklinu na ten dwarfizm, mimo tego, iż nie mam pewności, czy on jest miarodajny, czy nie...
anula jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-16-2011, 22:28   #3
Gia
K-Lee Family

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do Gia Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika Gia
Domyślnie

Prawda jest taka, że jedyne laboratorium które bada na Dwarfism to Utrecht... Wszystkie inne laboratoria pobierają krew, ale wysyłają próbki właśnie do Utrechtu. Więc spokojnie Wasze badanie będzie ważne Tylko cena powinna być inna niż DM (Dwarfism jest droższy niż DM) Więc kto tu będzie dopłacał? Twoja Pani Wet?

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-16-2011, 22:35   #4
z Peronówki
VIP Member

Wyślij wiadomośc poprzez MSN do z Peronówki Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do z Peronówki
Domyślnie

Cytat:
Napisał Gia Zobacz post
Prawda jest taka, że jedyne laboratorium które bada na Dwarfism to Utrecht... Wszystkie inne laboratoria pobierają krew, ale wysyłają próbki właśnie do Utrechtu. Więc spokojnie Wasze badanie będzie ważne Tylko cena powinna być inna niż DM (Dwarfism jest droższy niż DM) Więc kto tu będzie dopłacał? Twoja Pani Wet?
Nie wiem, czy wysylaja... Laboklin ma swoje badania na dwarfizm (przygotowane dla ONkow). U Saarlosow chyba potwierdzili, ze to te same geny. U wilczakow tez byc tak powinno... A jak jest.... trzeba zapytac u zrodla...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-16-2011, 22:58   #5
anula
czuły barbarzyńca

Domyślnie

Cytat:
Napisał z Peronówki Zobacz post
Nie wiem, czy wysylaja... Laboklin ma swoje badania na dwarfizm (przygotowane dla ONkow). U Saarlosow chyba potwierdzili, ze to te same geny. U wilczakow tez byc tak powinno... A jak jest.... trzeba zapytac u zrodla...
ok. 6 tyg. temu poslalam probke do Utrechtu wlasnym sumptem - wypełniłam formularz, wyslalam 2 ml krwi na edta - i nadal nie mam stamtąd odpowiedzi... zatem sie zastanawiam, czy nie odebrac (pomylkowo zrobionego) wyniku badan z Laboklinu. Tylko czy on jest cos wart?
anula jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 05-16-2011, 23:06   #6
Gia
K-Lee Family

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do Gia Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika Gia
Domyślnie

Kiedy rozmawiałam z Mijke, dowiedziałam się, że Utrecht nie sprzedał jeszcze praw do badania na dwarfism u wilczaków. Więc wszystkie laboratoria, które oferują to badanie w swojej ofercie, wysyłają je do Utrechtu.

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady Postowania