Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-06-2013, 21:03   #1
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Bura, alez ja nie mam co wrzucac na luz bo wyluzowana jestem moze wyglada ze sie przejmuje ale u mnie bardzo szybko wskakuje tryb tak zwanego ''wyjebania'' no bo koniec koncow kazdy robi co chce i sam sie zmierza z tego konsekwencjami stwierdzilam tylko fakt i dalej radosnie bede obserwowac dyskusje ''starszakow'' ciekawa jestem jak watek bedzie sie rozwijal

EDIT: dla nieswiadomych, tak by byla pewnosc ze nikogo nie obrazam tylko mowie o sobie- wytlumaczenie slowa ''wyjebane'' - miec cos gdzies, nie przejmowac sie.

z gory prosze o wybaczenia za uzyte slowo (by nikt sie nie czepial lub nie oburzal) ale siedzialam nad socjolingwistyka, konkretniej nad slangiem i tak mi sie udzielilo

Last edited by avgrunn; 19-06-2013 at 21:57.
avgrunn jest offline   Reply With Quote
Old 19-06-2013, 21:47   #2
Puchatek
Senior Member

Quote:
Originally Posted by avgrunn View Post
u mnie bardzo szybko wskakuje tryb tak zwanego ''wyjebania''
No fakt..... trochę /się/ "wyjebałaś"(*)...
Quote:
ciekawa jestem jak watek bedzie sie rozwijal
A ja nie jestem ciekawa, bo wiem.... klasycznie /jak to na WD/. Będzie meandrował, będą się robiły offy i offiki, Leski ośmieli się pytać, okaże się, że ma sporą wiedzę tylko potrzebuje zwyczajnych ludzkich rad i sprostowań wyobrażeń, kilku "weteranów" da dobre rady, kilku młodszych podzieli się z serca doświadczeniami i tego typu "trele-morele".... Scenariusz prosty, jak konstrukcja cepa.

Notopa!
...
(*)-interesująco było by z tym "wyjebaniem", gdyby się okazało, że Leski już ma sporą wiedzę, już jakieś kroki w kierunku wilczaków robił, a na forum wszedł po wsparcie tylko i bycie w "watasze"........

...
EDIT
(*)-każdy wie, co znaczy to słowo w slangu i dlatego wtajemniczonym fajnie się bawić w "dwuznaczniki"...

Last edited by Puchatek; 19-06-2013 at 22:14. Reason: EDIT do EDITA :P
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 19-06-2013, 22:59   #3
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bura View Post
kilku "weteranów" da dobre rady, kilku młodszych podzieli się z serca doświadczeniami
Nie wiem czy bym dzielila tak ludzi. Owszem osoby majace dlugo wilczaka maja ogromna wiedze, ale nawet najwiekszy ''weteran'' nie da dobrej rady w kwestii szkolenia czy sportu jesli nigdy z wilczakiem nic nie robil, nie pomoze w leku separacyjnym jesli sam tego problemu nie mial, nie powie jak radzic sobie z samcem jesli mial suke itp.itd.
Ja bym dzielila ludzi raczej na tych ktorzy maja jakies doswiadczenie w danej dziedzinie, przykladowo jak potrzebowalam rady co do szkolenia to napisalam do jefty bo wiem ze pracuje z Sexy, jesli bym wrocila do agility i miala w czyms problem to bym sie zwracala do Trunksi, jesli nagle by mi strzelilo do lba wybrac sie w gory to bym kierowala pytanie do ludzi zahartowanych w takich podrozach, patrz Wataha w Podrozy, Diuna ma ledwo rok, ale podejrzewam ze to oni maja wieksza wiedze o wilczaku vs gory niz niejeden ''weteran''
Old 20-06-2013, 16:28   #4
Puchatek
Senior Member

http://sjp.pl/weteran
http://sjp.pwn.pl/slownik/2579751/2
Patrząc na znaczenie słowa >weteran< (*) narzuca się skojarzenie m.in. o człowieku nie tylko wiekowo znającym od podszewki temat, ale można też użyć tego słowa względem osoby, która po prostu jest doświadczona w danej dziedzinie -"weteranem" może być "stażowo" "młodzik"
Napisałam: kilku "weteranów" da dobre rady, kilku młodszych podzieli się z serca doświadczeniami.
Quote:
Nie wiem czy bym dzielila tak ludzi.
Może dlatego, że spojrzałaś na słowo weteran, jako na starego wiarusa wojennego.... a to słowo ma nie tylko takie znaczenie. Poza tym wzięłam pod uwagę, że dany "weteran" podzieli się wiedzą, jaką ma względem konkretnego pytania. Jest oczywistą oczywistością, że o sukach dobrze opowie opiekun suk, o psach -opiekun psów /samców -wolę dopowiedzieć, by znowu nie było niezrozumienia/
Quote:
Ja bym dzielila ludzi raczej na tych ktorzy maja jakies doswiadczenie w danej dziedzinie
A czy weteranom odbierasz to doświadczenie?
Posłużyłaś się przykładami ze środowiska, ja mam trochę inny "klucz".. gdybym chciała wiedzy o szkoleniach napisałabym do Osoby, która bez napompowania oraz z dystansem i sercem podchodzi do szkolenia; gdyby mi chodziło o życie wilczaka w górach wybrałabym opiekuna wilczaka mieszkającego w górach od "pieluch" -np. ... ; gdybym myślała o podróżach, to pomyślała bym o ... ; gdybym potrzebowała wiedzy, jak ułożyć wspólne z wilczakiem życie w dużym mieście, wybrałabym ... . Gdybym chciała usłyszeć, jak znieść ból w imię miłości do wilczaka wybrałabym ... . Ale nie jest wykluczone, że jeśli np. w powyższych kwestiach odpowiedział by mi >"stary" wilczakowy Wiarus<, to Jego słuchałabym najchętniej...bo i wiedza i doświadczenie i wnioski -ocena powstała na przestrzeni iluś lat doświadczeń.
...
(*) -to tak jak z Twoim slangowym "wyjebane".... znaczeń może być kilka...

...........
Jasna cholera, ale pogmatwałam... powyższy tekst może sprawić niezły problem dla "płaskoprzestrzennych"... ...za dużo cudzysłowów i "rozwidleń".... ale moja wiara w >homo sapiens< -z naciskiem na >sapiens< -nie gaśnie! -pisać na priv, jeśli będzie problem: wyślę ryciny w pdf-ie...

Last edited by Puchatek; 20-06-2013 at 16:32.
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules