![]() |
![]() |
|
Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |||
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
Learning and Instinct in Animals Methuen, London (1956) biblia dla zainteresowanych tą tematyką (choć jak to ma biblia do siebie pisano ją dawno temu i część rzeczy zdezaktualizowała się) Cognition, Evolution, and Behavior Sara J. Shettleworth (cała ksiażka dostepna w postaci e-booka) http://www.google.pl/books?id=M-JJPm...page&q&f=false Causal cognition in human and nonhuman animals: a comparative, critical review. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17029564 Comparative cognition: Beginning the second century of the study of animal intelligence. http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=...1993-20382-001 Animal cognition and animal behaviour http://www.sciencedirect.com/science...03347200916063 The Domestication of Social Cognition in Dogs http://www.sciencemag.org/content/298/5598/1634.short tutaj troszeczkę od innej strony mianowicie jaki wpływ miało udomowienie psów na procesy poznawcze (i są nasze ulubione wilki w badaniach ![]() Canine Behavioral Genetics: Pointing Out the Phenotypes and Herding up the Genes http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2253978/ ...I wiele, wiele innych. Do niektórych publikacji nie mam niestety pełnego dostępu, jednak większość mam w postaci PDFów, mogę podesłać na maila. Ten ostatni artykuł jest mi zdecydowanie najbliższy i zawiera ciekawą hipotezę: "Thus, herding, pointing, tracking, hunting, and so forth are likely to be controlled, at least in part, at the genetic level. Recent studies in canine genetics suggest that small numbers of genes control major morphologic phenotypes. By extension, we hypothesize that at least some canine behaviors will also be controlled by small numbers of genes that can be readily mapped " Quote:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||||
Junior Member
|
![]()
Oj, Emi, Emi, Emi.. Wyluzuj
![]() Wystarczyło napisać, że mało śmieszny wyszedł mi ten żart. Quote:
![]() Quote:
Quote:
![]() Quote:
Ciężko to w ogóle wartościować, ponieważ są to dwa zupełnie różne typy inteligencji (inteligentniejszy jest człowiek, rozwiązujący test IQ na 130 punktów czy wygłaszający porywające przemówienie? ![]() Czy korzystanie z nabytej przez obserwację wiedzy świadczy o wyższej i inteligencji niż samodzielne rozwiązywanie problemu od początku? Nie wiem, ale na pewno jest bardziej przystosowawcze. I w tym sensie Rzymianie byli "inteligentniejsi" niż barbarzyńcy, którzy ich podbili. Kiedy Rzymianie podbijali, jakiś bardziej rozwinięty cywilizacyjnie kraj, przejmowali jego zdobycze kulturowe, odkrycia naukowe, a uczonych brali w niewolę, by nauczali ich dzieci. Tymczasem barbarzyńcy grabili, gwałcili, a na końcu wszystko palili i wracali do swoich lepianek. Kilkaset lat później, kiedy już dojrzeli do rozwoju, zaczęli się zastanawiać, że to, co odkryły cywilizacje przed nimi, nie było wcale takie głupie i postanowili badać dorobek (paradoksalnie) tych cywilizacji, do których upadku sami się przyczynili... |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||||||||
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Interesujące. Szczególnie gdyby uczyć "obserwacyjnie" uczuć i emocji. A może wie.... ![]() ![]() ![]() "Ciemna strona mocy" dawkowana rozsądnie może mieć działanie lecznicze. Przedawkowanie -może "zabić". Quote:
Na WD jest trochę o literaturze wilczej. Ja mam sentyment do "Nie taki straszny wilk". ![]() ...................... Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
Niektórzy nadal są w "ławie szkolnej" szkoły zwanej >Życiem< i nadal chcą czerpać wiedzę od mądrzejszych od siebie.... na przykład od Ciebie. Oczywiście jeśli nie masz czasu, to >nie ma problema<. ![]() ![]() I fakt: wyluzuj. ![]() ![]() Układ nerwowy to i mózg. Quote:
Quote:
![]() |
||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() A i owszem. Mózg jako centrum dowodzenia. W sumie to powinnam dodać jeszcze układ hormonalny, który też uczestniczy w tworzeniu śladów pamięciowych. Prosty przykład: pies się czegoś wystraszy- błyskawicznie rośnie stężenie "hormonów stresu"- układ nerwowy rejestruje co psa wystraszyło- tworzy ślad pamięciowy. Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Senior Member
|
![]() Quote:
Jak rozumiem/*/, jest to "cecha nabyta" poprzez doświadczenia. Jak to "działa" przy kolejnych podobnych sytuacjach, jak powyższy związany z przestraszeniem się? Czy przy następnym lęku psu rośnie stężenie "hormonów stresu" do tego samego poziomu jak za pierwszym razem, czy poprzez zarejestrowanie wcześniej tego "zjawiska" już do takiego stężenia nie dochodzi /->pies już "oswoił się" z tą sytuacją/? Czy dobrze "idę"? -"ślad pamięciowy" wpływa na mózg w podejmowaniu decyzji o zachowaniu przy kolejnej sytuacji "stresogennej" -mózg "decyduje" jaką reakcją odpowiedzieć na sytuację. Czy odpowiedzią na bardzo wysoki poziom stężenia "hormonów stresu" są reakcje przemyślane czy impulsy/odruchy niekontrolowane? Quote:
![]() Quote:
![]() Więc tylko "wyglądać" drugiego wilczaka... ![]() ... /*/ -wybacz niefachowe określenia/sformułowania -błądzę poszukując...ja zupełnie inna uczelnia i inna "szuflada" ![]() ![]() Last edited by Puchatek; 10-06-2013 at 14:35. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
Junior Member
|
![]() Quote:
Quote:
jeżeli dobrze rozumiem to chodzi ci o sytuacje kiedy pies który się przestraszył i zapisał to na twardym dysku ( stworzył ślad pamięciowy) przy następnym spotkaniu ze stresorem zareaguje bez udziału świadomości tak? mogę się mylić ale wydaje mi się że tak nie jest. dlaczego? o tym poniżej ![]() Quote:
Przy skrajnych bodźcach stresowych pojawiają się odruchy bezwarunkowe (czyli takie bez udziału świadomości). Odruchem bezwarunkowym jest cofniecie łapy kiedy pies wpadnie na cos ostrego/ parzącego/ klującego. Wtedy informacja nawet nie musi przepływać przez mózg, wystarczy że przejdzie od receptorów bólowych przez rdzeń kręgowy do mięśni zginających kończynę. To taki najprostszy, „klasyczny” przykład. A co jeśli pies odskoczy, bo wystraszy się czegoś na przykład pana w kapeluszu pojawiającego się bardzo nagle? Nie ma tu skrajnego bodźca jakim jest ból, ale czy ten odskok był choć trochę „świadomy”? Wydaje mi się że nie, że to jest także odruch bezwarunkowy. Co nie jest dla mnie odruchem bezwarunkowym? Jak pies następnego dnia przypomni sobie (odtworzy ślad pamięciowy) i naburczy i nafuka na innego pana w kapeluszu, którego spotka podczas spaceru. Przy okazji trochę się zestresuje (wzrośnie stężenie hormonów stresowych w krwi) żeby w razie czego być przygotowanym do walki lub ucieczki. Złapałam chwil parę to opisuję jeden z wyżej wymienionych przeze mnie artykułów a wydajacy się być niezwykle ciekawym (praca opublikowana w Science, więcej mówic nie trzeba ![]() The Domestication of Social Cognition in Dogs http://www.sciencemag.org/content/298/5598/1634.short Badania prowadzona na trzech gatunkach zwierząt: małpach, psach i wilkach. najpierw porównywano psy i małpy pod względem zdolności do używania wskazówek (coś co nazywają „conspicuous social cue”: eksperymentator podchodził do pojemnika, patrzył na niego i oznaczał go jakoś, ale nie mam pojęcia jak ) danych zwierzakowi przez człowieka a mających go naprowadzić na jedzenie ukryte w jednym z dwóch pojemników (człowiek podpowiada psu czy małpie gdzie znajduje się jedzenie i sprawdza czy dany osobnik wykorzystuje tą podpowiedz analizując trafność wyboru). podpowiedz wykorzystało: 9 na 11 psów 2 na 11 małp W kolejnym eksperymencie analizowano wskazówki w następującej kombinacji (grupach badawczych): 1.patrzenie+ wskazywanie+ dotykanie 2.patrzenie+ wskazywanie 3.samo patrzenie +grupa kontrolna bez wskazówek Badania prowadzono na dorosłych psach i wilkach odchowanych przez człowieka. wilki nie wykorzystywały żadnej z powyższych kombinacji wskazówek dawanych przez człowieka (poziom trafności był taki sam jak grupie kontrolnej). Psy były najskuteczniejsze w odnajdywaniu jedzonka w grupie 1 i w miarę zmniejszania się liczby wskazówek ich skuteczność malała. W grupie kontrolnej radziły sobie tak samo jak wilki. Analogiczny eksperyment przeprowadzono na szczeniakach w różnym wieku. Stwierdzono że nie jest to czynnik znaczący, już bardzo młode zwierzęta wykorzystywały sygnały pochodzące od człowieka. Na koniec analizowano szczeniaki wychowujące się od 8 tygodnia w bliskim otoczeniu ludzi oraz te mające kontakt z człowiekiem jedynie przez kilka minut dziennie. Nie wykazano istotnych różnic miedzy tymi dwoma grupami. podsumowanie i wnioski płynące z tej pracy: wilki mimo ze wychowywane pośród ludzi nie wykazują zdolności do odczytywania komunikatów socjalnych (nie wiem jak to dokładnie nazwać) wysyłanych przez ludzi a blisko spokrewnione z ludźmi szympansy radzą sobie o wiele gorzej niż psy. świadczy to o tym ze cecha ta została wykształcona podczas procesu udomowienia psów szczeniaki które miały nikły kontakt w człowiekiem wykazywały takie same zdolności w odczytywaniu wskazówek dawanych przez ludzi jak szczeniaki żyjące w towarzystwie ludzi- świadczy to o genetycznym podłożu tej cechy Last edited by Emi; 11-06-2013 at 16:54. Reason: dodałam podsumowanie i wnioski :) |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Subskrybuję sobie temat, będę podglądać ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Emi..... czy to może być.... pamięć genetyczna powstała w trakcie udomowiania psów?
Druga sprawa... napisałaś: "Co nie jest dla mnie odruchem bezwarunkowym? Jak pies następnego dnia przypomni sobie (odtworzy ślad pamięciowy) i naburczy i nafuka na innego pana w kapeluszu, którego spotka podczas spaceru." To, jak nic, jest myślenie. ![]() ![]() ![]() /Niesamowicie ciekawe rzeczy piszesz... / ... No, wreszcie się odfochałaś... ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Junior Member
|
![]()
OK. Trochę mnie tu nie było...
Zatem - primo: Quote:
![]() ![]() Teraz do meritum - ostatnio znaleziony artykuł. Włoscy naukowcy w Current Biology o psich ogonach: http://www.cell.com/current-biology/...60982213011433 PS: Niestety link bezpośredni do pdf-a nie działał, więc musi być samoobsługowo: na lewo od niebieskiej zakładki "Graphical Abstract" jest link "PDF 367 KB" (na samym środku ekranu). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|