Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-10-2012, 20:15   #1
makota
Member

makota's Avatar

Jeśli liczysz na to, że będę teraz biegać po wd i szukać Twoich cytatów to grubo się mylisz
Poza tym temat również nie odpowiedni, żeby tu Twoimi cytatami zarzucać.

Dziwi mnie po prostu takie "nie bo nie" - nie raz czytałam TWOJE słowa, że Cheitan jest wyjątkowo wysoki. Nie wiem, może już nie pamiętasz co pisałaś kilka lat temu? Ja wolfdoga naprawdę czytam nie od dziś

No, chyba że mam się zgłosić do odpowiedniej instytucji o wydanie mi żółtych papierów...
Old 24-10-2012, 20:27   #2
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by makota View Post
Jeśli liczysz na to, że będę teraz biegać po wd i szukać Twoich cytatów to grubo się mylisz
Poza tym temat również nie odpowiedni, żeby tu Twoimi cytatami zarzucać.
Jeśli mi coś zarzucasz, a czynisz to wprost, to nie bądź gołosłowna i udowodnij. Ja mam pamięć dobrą i wiem co mówię i co piszę. Nie zaprzeczam i nigdy nie zaprzeczałam, że Chey jest wysoki, tak jak wysokich jest milion innych psów. Ale to nie ma nic wspólnego z Twoimi idiotycznymi zarzutami.
Bądź więc łaskawa albo poprzeć powyższe jakimś dowodem, albo nie produkować takich głupot. Chyba, że znów mamy "ojej, tak sobie żartowałam"...

Quote:
Nie wiem, może już nie pamiętasz co pisałaś kilka lat temu? Ja wolfdoga naprawdę czytam nie od dziś
Czas spędzony nad lekturą nie przekłada się, jak widać na rozumienie.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 24-10-2012, 20:27   #3
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

ile ja dobrze pamietam i jesli nie myle sie byl mierzony w Poznej nie oficialne i jest normalnym wilczakem na gornej linii nic wieciej to o cheo
a Biesa widzialam w Wawe- tez jakims tam gigantem nie pokazal sie widzialam wieksze tez normalny fajny pies
Old 24-10-2012, 20:36   #4
makota
Member

makota's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
ile ja dobrze pamietam i jesli nie myle sie byl mierzony w Poznej nie oficialne i jest normalnym wilczakem na gornej linii nic wieciej to o cheo
a Biesa widzialam w Wawe- tez jakims tam gigantem nie pokazal sie widzialam wieksze tez normalny fajny pies
Jestem najzwyczajniej w świecie ciekawa ile mniej więcej ma cm, bo dużo się mówi o tym, że taka świetna budowa przy tej wysokości rzadko się zdarza. Ale widzę, że to pilnie strzeżona wiedza tajemna, nie dla takich maluczkich jak ja
No trudno.
Old 24-10-2012, 20:59   #5
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
ile ja dobrze pamietam i jesli nie myle sie byl mierzony w Poznej nie oficialne
Mała poprawka: Oskar PRÓBOWAŁ zmierzyć, jak wiesz - Chey miał na ten temat inne zdanie Pomiar nie został dokonany.

Quote:
bo dużo się mówi o tym, że taka świetna budowa przy tej wysokości rzadko się zdarza
To nagle już nie ja "wszędzie piszę" tylko się dużo mówi? Ależ Ty jesteś błyskawica przy zmianie zdania, prędkość światła niemalże....wszystkie chorągiewki świata zwisają smętnie, zawstydziłaś je na amen.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 24-10-2012, 21:05   #6
makota
Member

makota's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
To nagle już nie ja "wszędzie piszę" tylko się dużo mówi? Ależ Ty jesteś błyskawica przy zmianie zdania, prędkość światła niemalże....wszystkie chorągiewki świata zwisają smętnie, zawstydziłaś je na amen.
Też Cię kocham
Old 24-10-2012, 22:18   #7
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Mała poprawka: Oskar PRÓBOWAŁ zmierzyć, jak wiesz - Chey miał na ten temat inne zdanie Pomiar nie został dokonany.
.
ale mi ciferki w mozgu jakies sa to plius minus wiadomo ile on ma
Old 24-10-2012, 21:21   #8
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Quote:
Bo to złudzenie apteczne było - on dosyć chudy, wiec sie nie wydaje duzy. Ale fakt - pojawilo sie ostatnio sporo wiekszych/wyzszych
anula jest offline   Reply With Quote
Old 24-10-2012, 21:29   #9
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by anula View Post
Bo to złudzenie apteczne było - on dosyć chudy, wiec sie nie wydaje duzy. Ale fakt - pojawilo sie ostatnio sporo wiekszych/wyzszych
Noo Nasza młodzież, NemoMeImpuneLacessit rosną aż miło

チェイタン。
Old 24-10-2012, 21:54   #10
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Odkąd 'siedzę' w wilczakach, to parametr wzrostu jest nieustannie nr.1. Ile mierzy? Podbija już grzbietem parapet? Ma już 72 cm? Kompletnie nie rozumiem i zdumiewa mnie popularność tego 'hitu'. Jak, za przeproszeniem, w szatni nastolatków, którzy porównują poziom swojego rozwoju... Tylko nastolatki są jakby usprawiedliwione

Ale skoro jesteśmy przy temacie: nie chciałabym mieć dylematów hodowcy. Bo z jednej strony, taki wzrost poniżej dolnej granicy określonej we wzorcu, wyklucza psa z hodowli (np. w Czechach podczas bonitacji), w dodatku hodowca MUSI (bo się do tego zobowiązał) przestrzegać przepisów ZkwP, w tym hodowlanych. Z drugiej strony-logika nakazuje użyć psa, który poza wzrostem ma tysiąc pożądanych cech, których zwyczajnie szkoda byłoby zaprzepaścić, eliminując psa z hodowli. Ale ta logika stoi w sprzeczności z zasadami.....przerąbane...

チェイタン。
Old 24-10-2012, 22:23   #11
pawmagdul
Junior Member

pawmagdul's Avatar

Send a message via Skype™ to pawmagdul

Quote:
Odkąd 'siedzę' w wilczakach, to parametr wzrostu
)) .... wyluzuj .... wnuczek na przeglądzie młodych ma 66 ... i nie wygląda jak szakal złocisty )) ...
Old 24-10-2012, 22:25   #12
secki
Head like a hole

secki's Avatar

Quote:
Odkąd 'siedzę' w wilczakach, to parametr wzrostu jest nieustannie nr.1. Ile mierzy? Podbija już grzbietem parapet? Ma już 72 cm? Kompletnie nie rozumiem i zdumiewa mnie popularność tego 'hitu'. Jak, za przeproszeniem, w szatni nastolatków, którzy porównują poziom swojego rozwoju... Tylko nastolatki są jakby usprawiedliwione
"Czekając na szczeniaczka miałam marzenia aby był duży..."

"Cheitan to wilczak niebanalny. Tu,
w Polsce jedyny tak duży o tak harmonijnej budowie, nie da się go nie zauwazyć To prawdziwy Pan Pies, dorodny samiec, w 100 % ..."

Over and out
Old 24-10-2012, 22:38   #13
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by pawmagdul View Post
i nie wygląda jak szakal złocisty ))
To okreslenie "szakal zlocisty" mialo tez miec wydzwiek negatywny? Bo nie lapie... Widzialam sporo mlodych wilkow i zabijcie mnie, ale one mi szakale przypominaja.... Ewentualnie mieszanki szakali z kojotami i lisami.....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 24-10-2012, 22:45   #14
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Originally Posted by pawmagdul View Post
)) .... wyluzuj .... wnuczek na przeglądzie młodych ma 66 ... i nie wygląda jak szakal złocisty )) ...
a zal tego szakalu
avgrunn- DOKLADNE

Last edited by wolfin; 24-10-2012 at 22:47. Reason: p.s.
wolfin jest offline   Reply With Quote
Old 24-10-2012, 22:41   #15
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Odkąd 'siedzę' w wilczakach, to parametr wzrostu jest nieustannie nr.1. Ile mierzy? Podbija już grzbietem parapet? Ma już 72 cm? Kompletnie nie rozumiem i zdumiewa mnie popularność tego 'hitu'.
Wiesz masz wilczaka, ktoremu nikt nie zarzuca ze jest za maly, nie wmawia ze nie ma minimum, wiec nie rozumiesz czemu tyle szumu. Ja (mimo posiadania kurdupelka, do ktorego czasem sie doczepiaja) tez nie rozumiem o co sie rozchodzi jak to moze miec taki ogromny wplyw i wzbudzac tyle halasu, skoro wilczak to nie tylko wzrost ale mnostwo innych rzeczy.

P.S. tez nie czaje o co chodzi z szakalem, ja tam sie cieszylam jak Urciowego brali za szakala
Old 24-10-2012, 22:58   #16
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by avgrunn View Post
Wiesz masz wilczaka, ktoremu nikt nie zarzuca ze jest za maly, nie wmawia ze nie ma minimum, wiec nie rozumiesz czemu tyle szumu. Ja (mimo posiadania kurdupelka, do ktorego czasem sie doczepiaja) tez nie rozumiem o co sie rozchodzi jak to moze miec taki ogromny wplyw i wzbudzac tyle halasu, skoro wilczak to nie tylko wzrost ale mnostwo innych rzeczy.

P.S. tez nie czaje o co chodzi z szakalem, ja tam sie cieszylam jak Urciowego brali za szakala
avgrunn-rozumiem, uwierz. Te pierdoły o fryzjerach (prostowaniu sierści przed wystawą) itp. Cuda się słyszało, serio Jak ktoś chce się przywalić, to się przywali: do wzrostu, ucha, oka, ogona czy sierści (no dobra, w tym ostatnim przypadku akurat wada jest ewidentna więc nie mówimy o przywalaniu się) Tylko -co to zmienia? W życiu Twoim? Psa? Chyba nic, prawda?

secki:
Quote:
"Czekając na szczeniaczka miałam marzenia aby był duży..."

"Cheitan to wilczak niebanalny. Tu,
w Polsce jedyny tak duży o tak harmonijnej budowie, nie da się go nie zauwazyć To prawdziwy Pan Pies, dorodny samiec, w 100 % ..."
Doceniam wysiłek, ale trochę się chyba nie udało, co?
Tak, marzyłam o dużym psie, marzenie się spełniło. Kocham duże psy i kudłate. Takie upodobanie.
Podpowiem - makota coś próbowała przemycić, że jakoby opowiadam, że Chey jest jakiś wyjątkowo duży. Szukaj dalej, może Ci się poszczęści, bo na razie to licho...Podpowiem, że dorodność samcza nie idzie wprost z wysokości. Lepiej wytłumaczyć się nie podejmuję.

チェイタン。
Old 24-10-2012, 23:09   #17
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Ale skoro jesteśmy przy temacie: nie chciałabym mieć dylematów hodowcy. Bo z jednej strony, taki wzrost poniżej dolnej granicy określonej we wzorcu, wyklucza psa z hodowli (np. w Czechach podczas bonitacji), w dodatku hodowca MUSI (bo się do tego zobowiązał) przestrzegać przepisów ZkwP, w tym hodowlanych. Z drugiej strony-logika nakazuje użyć psa, który poza wzrostem ma tysiąc pożądanych cech, których zwyczajnie szkoda byłoby zaprzepaścić, eliminując psa z hodowli. Ale ta logika stoi w sprzeczności z zasadami.....przerąbane...
No wlasnie nie... zobacz, ze przez to gadanie "tamtych" nie zauwaza sie tego, ze w dziale WADY DYSKWALIFIKUJACE nie stoi jedynie wzrost...
Skoro jestesmy przy Czechach - zobacz, ze za jeden centymetr wzrostu wyrzuca psa z hodowli. Ale szczeniaki bedzie mial tragicznie zbudowany kaleka, ktory budowa kolo wilczaka nawet nie lezal...
I inny przyklad - pieknego psa za JEDNA zla ceche (ucho) wyrzucono z hodowli. A psom, ktore NIC nie mialy dobrego pozwolono sie rozmnazac...
Jest to trzymanie sie zasad, czy glupota hodowlana?

Jeszcze raz: WADY DYSKWALIFIKUJ¡CE
- Agresja lub zbytnia strachliwość.
(sa psy, ktore probuja zabic wlascicieli, kryja w kagancach, bo inaczej do psa nikt nie podejdzie, ale opisuje sie je jako super repy).
- Zachwianie proporcji ciała
(czyli jamnikow nie nagradzamy doskonala ocena na bonitacji tylko wywalamy z hodowli!)
- Wady temperamentu i charakteru.
(precz z anemikami - zegnamy psy, ktore cale zycie wygladaja jakby byly na prochach)
- Nietypowa głowa.
(tutaj zegamy cale hodowle, ktore nie maja ani jednego psa z glowa odpowiadajace wzorcowi)
- Brakujące zęby (poza 2 PM1 i M3, patrz § WADY). Nieprawidłowy zgryz.
(tu nic nie mowie, bo sprawa jest jasna)
- Nietypowy kształt i osadzenie oka.
(i ponownie "do widzenia" dla psow o slodkich basetowatych oczkach)
- Nietypowe osadzenie i kształt ucha.
(zegnamy nietoperki i "amstafy" z mikro uszkami)
- Wiszące podgardle.
(zegnamy polowe "postawnych basiorow", bo im skora na szyjach wisi)
- Mocno opadający zad.
(leca kolejne hodowle i psy naszego polskiego awanturnika)
- Nietypowa klatka piersiowa.
(do widzenia dla tych masywnych psow z postawa dogow, zegnamy wszystkie psy, przy ktorych sedziowie allrounderzy wpisali, ze maja "swietna, przestronna i gleboka" klatke)
- Nietypowo osadzony i zle noszony ogon.
(zegnamy psy z ogonami na brzuchu i psy z ogonami osadzonymi nisko)
- Wadliwe i nietypowe ustawienie przednich kończyn.
(do widzenia dla calych linii/hodowli z francuzka postawa przednich konczyn, zegnamy psy o szerokiej postawie i krzywych nozkach)
- Odstająca i nietypowa szata.
(zegnamy dlugowlose ONki, lysolki, i wszystki inne fryzy)
- Inna niż standardowa barwa.
(biale wilczaki robia FRU z hodowli)
- Luźne stawy.
(wylatuja wszystkie ciapciaki, lacznie z "urodzonymi" zwyciezcami, ktorym lapy lataja na boki i nie sa w stanie prosto poprowadzic nog)
- Nietypowy ruch.
(tu wylatuja wszystkie psy, ktore nie maja budowy wilczaka (bo ona rzutuje na ruch) - najszybciej te, o tym "przestronnym ruchu i mocnym wykroku; to zakaz hodowlany dla wszystkich wilczakow, ktore nie "drobia" tak jak powinny drobic)

No i jak - zostal nam w rasie jeszcze jakis pies, ktorego mozna by bylo rozmnozyc, gdyby sie do tego stosowac doslownie...?

Zobaczcie co sie z tego robi: Grzesiek awanturuje sie o 1 cm wzrostu u innych. Gada o miarkach. A sam ma psa, ktory tylko wzrost (i zgryz) ma OK, a poza tym lezy na calym froncie.

Opisowo: wlasciciel psa, ktory NIC NIE MA WZORCOWEGO (oprocz wlasnie wzrostu) bije piane, bo inny pies ma JEDNA JEDYNA wade.

Dlatego nie logika nakazuje uzycie malego psa, ale zwykly zdrowy rozum. Bo co mam wybrac: psa, ktory JEDNEJ rzeczy nie ma dobrej, czy psa ktory NIC nie ma dobrego (prawie nic, bo jedna cecha jest OK). Jako hodowca musialabym upasc na glowke, zeby nie uzyc tego pierwszego (oczywiscie dobierajac go do suki, ktora jego "wade" polepszy)....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 24-10-2012 at 23:37.
Old 24-10-2012, 23:54   #18
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
No wlasnie nie... zobacz, ze przez to gadanie "tamtych" nie zauwaza sie tego, ze w dziale WADY DYSKWALIFIKUJACE nie stoi jedynie wzrost...
Skoro jestesmy przy Czechach - zobacz, ze za jeden centymetr wzrostu wyrzuca psa z hodowli.
I dzięki Bogu nie jesteśmy w Czechach! Bo wylewanie dziecka z kąpielą to zły pomysł.

Quote:
Jest to trzymanie sie zasad, czy glupota hodowlana?
Jedno i drugie, właśnie o to chodzi. Tylko wiesz, to tylko moje dywagacje. Zresztą wiesz, że kiedyś powiedziałam, że żałuję zakazu używania w hodowli wnętrów i kto wie, czy w przypadku jednego, szczególnie pięknego (pod każdym względem) nie chciałabym nagiąć (złamać?) zasad i zaryzykować, skoro w dziesiątkach innych psów wnętrostwo idzie 'ukryte'. Na szczęście nigdy przed takim dylematem nie stanę

Quote:
Dlatego nie logika nakazuje uzycie malego psa, ale zwykly zdrowy rozum. Bo co mam wybrac: psa, ktory JEDNEJ rzeczy nie ma dobrej, czy psa ktory NIC nie ma dobrego (prawie nic, bo jedna cecha jest OK). Jako hodowca musialabym upasc na glowke, zeby nie uzyc tego pierwszego (oczywiscie dobierajac go do suki, ktora jego "wade" polepszy)....
No zwał, jak zwał. Logika czy zdrowy rozsądek. Osobiście jestem "za", nie ja jedna, bo jak widać ów rozsądek działa. Poza tym wiadomo doskonale, że duży pies nie gwarantuje dużych dzieci, a mały nie skazuje swojego potomstwa na wytykanie palcami, że 'nie sięga taśmy na ringu'.
A cały kłopot w tym, że od ponad 10 lat NIC się nie zmienia i nie słyszy się o braku selekcji na ucho, oko, zdrowie, charakter, za to wszędzie słychać o wzroście. I szczerze mówiąc ciężko będzie zauważyć jakiś istotny progres hodowlany, skoro naprawdę czasem ma się wrażenie, że jest to podstawowe i jedyne kryterium hodowlane. Bo czy kiedykolwiek usłyszałaś komentarz w kierunku jakiegokolwiek swojego psa, że 'dlaczego on wygrał, z takim ciemnym okiem/pomarszczonym czołem/wielkimi uszami..."? Bo na temat miarek, mikrowilczaków, lisków itp to tekstów było tyle, że niejeden serwer by się zapchał...

チェイタン。
Old 24-10-2012, 23:31   #19
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Ja widze tu inny problem -WSZYSTKIE degeneracje w rasach bazuja wlasnie na takich "hitach". W basetach scigali sie w dlugosci uszu - efekt: psy jak tropia to deptaja sobie po uszach; nie nadaja sie juz do polowan. W molosach scigaja sie masa i kalekami sa juz szczeniaki, a psy zyja jakies 4-5 lat. W wilczarzach i dogach parto na wysokosc - efekt: jak ktos lubi nowosci i czesto zmieniac psy na nowe to wlasnie rasa dla niego.... ONki - jakis idiota zrobil hit z garbatego kaleki: zaczeto sie scigac, kto wyhoduje bardziej garatego i przekatowanego psa. Komondory: durni hodowcy postawili na mega dredy - teraz jak pies nasiaknie to nie jest w stanie chodzic. Sharpeie - ostatnio widzialam szczeniaka - jakbym dorwala jego hodoFce to sama bym mu skore pozszywala w faldy.
Mamy mopsy z wypadajacymi oczkami (za krotkie czaszki) i buldogi umierajace w ciepla pogode (za krotkie kufy). I mase innych kalek wyhodowanych dlatego, ze ktos mial parcie na szklo i udalo mu sie wylansowac swojego kaleke - zrobic z jego wad "HIT".

Ja wiem, ze nikt (no prawie nikt) nie lubi byc "przecietniakiem" - miec psa przecietnego dla rasy wzrostu, przecietnej kosci, przecietnej dlugosci, przecietnego katowania. Ale kazde ekstremum jest grozne, bo predzej, czy pozniej powoduje wyscik wsrod hodoFcow-lemingow i doprowadza do anomalii...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 24-10-2012 at 23:35.
Old 24-10-2012, 22:20   #20
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Originally Posted by anula View Post
oi nie- mnie roznicy chudy gruby nie robi oko narazie nie oklamala za mocno ile jakis pies ma
oi tak i wiekszych i ciezsczych ))

Posting Rules