Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Zaslat odpověď

Nástroje Metody zobrazení
Old 25/11/11, 17:15   #1
Kasprzak
Junior Member

Kasprzak's Avatar

Datum registrace: Mar 2011

Z ciężkim sercem stwierdzam że ja również podjęłam decyzje o kastracji.
Urlop wzięty i około 16 grudnia będziemy operować.
Trochę się lękam narkozy i 10 dni w kołnierzu no ale chyba jakoś to przetrwamy.
Old 25/11/11, 17:25   #2
spadzista
the Bright Side of Wild

spadzista's Avatar

Datum registrace: Aug 2009
Send a message via Skype™ to spadzista

my dostaliśmy taki gigantyczny kołnierz, że do auta się nie mieścił - ale Akriś szybko się nauczył, żeby nie lizać tam - i chodził bez - tylko trzeba pilnować...
ale to zależy od kołnierza teraz mój Schabik chodzi w kołnierzu i ma taki krótki malutki i mu wygodniej.
spadzista jest offline   Reply With Quote
Old 26/11/11, 16:06   #3
Kasprzak
Junior Member

Kasprzak's Avatar

No to super, mam nadzieje że nam też przydziela jakiś mniejszy kaliber.
Old 26/11/11, 16:24   #4
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Datum registrace: Sep 2003
Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Kasprzak View Post
Z ciężkim sercem stwierdzam że ja również podjęłam decyzje o kastracji.
Decyzja zawsze nalezy do wlascicieli, ale... jestescie pewni?

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 26/11/11, 19:33   #5
Kasprzak
Junior Member

Kasprzak's Avatar

Hmmm... Szczerze mówiąc jeszcze sie waham. Ale wydaje mi sie że nie mam lepszego wyjścia.
Mamy jedno oko zielono-niebieskie wiec na wystawy i reproduktora sie nie nadajemy. Jedyna kopulacja jaką mógłby odbyć to z suką sąsiadów -przeskakujac przez płot(łamiąc sobie przy okazji obie nogi) lub robiąc mały podkop. Wydaje mi sie że lepiej będzie jeżeli w ogóle nie będzie odczuwał potrzeby krycia przez co być może zaoszczędzimy sobie wielu urazów. Jeżeli jesteś innego zdania chętnie posłucham innych opinii
Old 09/12/11, 18:50   #6
MagdaW
Junior Member

MagdaW's Avatar

Datum registrace: Mar 2010

Jeśli chodzi o kołnierz to ja z niego zrezygnowałam. Na początku Liskamm miał kaganiec, a że był cały czas pilnowany to szybko nauczył się ze nie wolno ruszać szwów wiec po kilku dniach chodził "wolny"
MagdaW jest offline   Reply With Quote
Old 27/05/13, 21:34   #7
Padre
Junior Member

Padre's Avatar

Datum registrace: Nov 2011

Odświeżam temat, gdyż u nas zapadła decyzja o zaimplantowaniu Amry.
Chcę jeszcze podpytać o kilka kwestii:
- czy po kastracji farmakologicznej trzeba uważać na dietę?
- słyszałam, że trzeba uważać na zachowanie psa przez pierwsze kilka dni po zaimplantowaniu, gdyż w niektórych przypadkach bardzo wzrasta poziom testosteronu, często to się zdarza?
- w jakim stopniu zmienia się zachowanie psa, tzn. czy kastratowi bliżej do szczeniaczka czy seniora?
- gdy implant przestaje działać, czy pies wraca do poprzedniego zachowania, jest spokojniejszy czy może ponowny napływ testosteronu uderza mu do głowy?
Old 28/05/13, 06:08   #8
spadzista
the Bright Side of Wild

spadzista's Avatar

Datum registrace: Aug 2009
Send a message via Skype™ to spadzista

z moich wywiadów i doświadczeń przed i po kastracji -- nasza była chirurgiczna. Kastracja w tym wieku nie wpływa na charakter psa - podobno jak się kastruje niemowlęta to potem są takie dzieci całe życie - ale nie jak dorosłego psa.

jakich zmian się spodziewać - to zależy na ile hormony wpływają na jego obecny stan - u nas było tak, że każde dotknięcie w celu pomiziania pieska powodowało reakcję ze strony jajec... fajne czynności typu - hopka - to samo - jedna hopka i zapominał o całym świecie bo był już sztywny. i te rzeczy absolutnie mu przeszły :-)

ale to, że każdego psa przed zabawą należy zdominować - zupełnie się nie zmieniło. Jak większy szura do mniejszego tez trzeba pokazać kto jest największy - i jest power by skakać po oknach i balkonach - a już 4 rok nam idzie tj 2 lata po kastracji. Może przez to, że nie buzują wtedy aż tak hormony nie wkręca się ekstremalnie i łatwiej go odwołać lub zainteresować czymś innym...

podsumowując wilczak pozostaje wilczakiem tylko nie merda bardzo siusiakiem :-)

Ale co przemawia za kastracją- to w końcu antykoncepcja :-) nie będzie przypadkowych wilczojamnikow bo ktoś swojej suki nie dopilnuje itp.

Last edited by spadzista : 28/05/13 at 06:11
spadzista jest offline   Reply With Quote
Old 28/05/13, 07:03   #9
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Datum registrace: May 2010

Quote:
Originally Posted by Padre View Post
Bies nie utyl, chociaz wreszcie wtedy odzyskal apetyt
Quote:
słyszałam, że trzeba uważać na zachowanie psa przez pierwsze kilka dni po zaimplantowaniu, gdyż w niektórych przypadkach bardzo wzrasta poziom testosteronu, często to się zdarza?
Nie zaobserwowalam niczego takiego, ale tez o tym slyszalam
Quote:
w jakim stopniu zmienia się zachowanie psa, tzn. czy kastratowi bliżej do szczeniaczka czy seniora?
he he, Bies po implancie cudownym sposobem odzyskał słuch, przynajmniej w stopniu dla nas akceptowalnym
Quote:
gdy implant przestaje działać, czy pies wraca do poprzedniego zachowania, jest spokojniejszy czy może ponowny napływ testosteronu uderza mu do głowy?
po ok 10 mesiacach (w przyblizeniu) nasz pies wrocil do status quo ante.

No coz, zastanawiam sie nad powtorka z rozrywki, albo innym rozwiazaniem. Zdecydowanie bardziej podoba mi się zachowanie wilczaka bezjajecznego, chociaz roznice sa naprawde subtelne
anula jest offline   Reply With Quote
Old 28/05/13, 09:33   #10
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Datum registrace: Sep 2003
Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Padre View Post
Amra Wam pokaże, zwiększone łaknienie bardzo wyraźnie widać. Jeśli zacznie być wilczo i notorycznie głodny - zacznijcie uważać na dietę.

Quote:
- słyszałam, że trzeba uważać na zachowanie psa przez pierwsze kilka dni po zaimplantowaniu, gdyż w niektórych przypadkach bardzo wzrasta poziom testosteronu, często to się zdarza?
Nie słyszałam, nie zaobserwowałam.

Quote:
- w jakim stopniu zmienia się zachowanie psa, tzn. czy kastratowi bliżej do szczeniaczka czy seniora?
jeśli motorem napędowym naszego psa są zapachy, zostawione przez sunie lub inne samce to ten motor traci paliwo i w efekcie psu się mniej chce eksplorować tereny. Czyli likwidujemy ten dodatkowy pakiet energii, pies zaczyna chodzić na normalnym poziomie. Z drugiej strony eliminacja 'powodu do awantury' zamienia psie spotkania w przeznaczone do zabawy, bo napinka już nie jest potrzebna

Quote:
- gdy implant przestaje działać, czy pies wraca do poprzedniego zachowania, jest spokojniejszy czy może ponowny napływ testosteronu uderza mu do głowy?
Nie gwałtownie. Stopniowo, tak jak podczas dorastania.

Quote:
Originally Posted by anula
Zdecydowanie bardziej podoba mi się zachowanie wilczaka bezjajecznego, chociaz roznice sa naprawde subtelne
Pozwolę sobie wtrącić moje prywatne zdanie "z boku" na temat tego samego obiektu obserwacji: dla mnie różnica była GIGANTYCZNA

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 28/05/13, 20:03   #11
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Datum registrace: May 2010

Chcialam rownez nadmienic, ze psu po implancie nie wyrastają nowe, różowe kończyny, oraz ze nie widze w jednorazowym zastosowaniu takiego srodka nic niestosownego - to troche tak, jakby miec zal do kobiet, ze stosuja antykoncepcje hormonalna, oraz imputować, ze sa po jej zaprzestaniu uposledzone fizycznie
ale przyznaje, nie kazdy pies rasowy MUSI miec szczenięta...
anula jest offline   Reply With Quote
Old 28/05/13, 20:07   #12
Padre
Junior Member

Padre's Avatar

Datum registrace: Nov 2011

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Amra Wam pokaże ...
On stale jest głodny, więc pewnie nie zauważymy różnicy, ale trzeba będzie uważać na figurę
Dzięki za podzielenie się doświadczeniem. W piątek udajemy się na zaimplantowanie. Amra jest fajnym psiakiem, kastracja (z tego co piszecie, że psy odzyskły słuch) polepszy jeszcze jego posłuszeństwo, może nauczy się też, że można pokazać swoją zajebistość bez demonstracji siły
A że nie mamy wobec niego planów hodowlanych, ale ambicje szkoleniowe to mu na dobre wyjdzie.
Aniu, czemu się zastanawiasz skoro polubiłaś Biesa bez jaj? Życie właściciela wilczaka jest trudne, to czemu go sobie nie ułatwić, skoro jest taka możliwość?

Aaa i jeszcze jedno pytanko: jaki stosunek do kastrata mają inne samce i suki?
Zaslat odpověď

Pravidla přispívání