![]() |
![]() |
|
Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
złośliwy krasnolud
|
![]() Quote:
![]() A tak serio - chyba jak jeden z niewielu ten temat jest udany ![]() A co do poruszonego tematu odpowiednich ludzi do szkolenia. Przy ok 150 wilczakach w Polsce ktoś się łudzi że trafi na takiego który wie o co biega? Ja nie miałem takich złudzeń, zależało mi na tym żeby trener miał otwartą głowę i obserwował psa i zmieniał swoje podejście, dostosowywał do tego co faktycznie działa. I my trafiliśmy super :-)
![]() |
![]() |
#2 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() To trener powinien chcieć się zmienić jak i swoje podejście do wilczaka, a nie wilczaka naginac do Onka. Ja też mam takiego trenera ale jest ich zbyt mało w polsce. Znam innych po których szkoleniu i radach psy muszą być odkręcane. Niestety jest ich więcej. ![]() Last edited by wilczakrew; 20-01-2009 at 19:56. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Obrazowy test do sprowokowania dalszej dyskusji nad jego koniecznością .
Teoretycznie można też przeprowadzić taki test. Niektóre osoby mogły by popracowac wtedy więcej nad swoim psem aby w momencie zaistnienia takiej ewentualnosci inna osoba nie została zaatakowana. Przewodnik z psem na smyczy przy nodze podchodzi do innej osoby wręczając jej smycz wydaje komendy psu, po czym oddala się od psa na odległość 15-20 kroków. W międzyczasie osoba z psem bez wydania komendy szkoleniowej oddala się w przeciwnym kierunku. ( dozwolone komendy: siad; waruj; zostań; jedno szarpnięcie smyczą) Punktacja: 10 – pozostanie psa na miejscu. 8 – odejście psa i zainteresowanie przewodnikiem. 5 – odejście psa bez zainteresowania. 2 – próba ucieczki, lękliwość. 0 – agresja. Last edited by wilczakrew; 20-01-2009 at 20:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|