|
|
|
|||||||
| Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
K-Lee Family
|
Miałam na myśli to, że na początku pies był sprawny, sporadycznie zdarzało mu się kuleć, zapalenie zaleczano, kiedy się powtarzały zrobiono RTG i po wyniku pies przestał się ruszać, zamiast pracować nad wagą i kondycją mięśni. Pies nie miał ruchu, zaczął tyć i było coraz gorzej. Może źle sprecyzowałam.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wilczy Duch
|
Kasiu ja tak pisalam, poniewaz sie tak zastanawiam, ze skoro lekarz powiedzial ze drugi staw jest OK, to moze cos ( nie mowie ze to WY go zaniedbaliscie) ale przeciez nie panujemy nad psiakami 24 godziny na dobe, ja juz teraz sie martwie Kalą, bo skacze mi przez okno na wysokosci ponad metr trzydzieści i wogole sie nie oszczedza i nei wiem czy to jej nie zaszkodzi, bo pamietam jak na obozie jak z Ish robilam-rok temu- pochylnie czy skoki to mi mowili bym nie przesadzala,by psiak nie nadwyrezyl stawow) da sie zrobic dla tego drugiego? No nie wiem..
A co do biegu, to wiem co to jest, sama bylam zla na siebie ze Ish dalam na niego, mimo ze miala kilka miesiecy luzu, no bo nie wiedzialam ze na obozie bedzie taka mozliwosc, fakt dala rade, ale potem caly dzien miala wszystkich gdzies i dopiero na wieczor zaczela bawic sie z Kala, a na nastepny dopiero biegala jak zwykle). I wiem, ze fakt podczas biegu ze jest okreslony czas na jego pokonanie i caly ten stres.. nie jest dobre.. Dlatego sie odzywalam.. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Senior Member
|
Shaluka - jak dowiedziłam się że Imbus ma C to tez zastanawiałam sie co zrobiłam źle- może zbyt duzo spacerów, zabaw z innymi psami itd. Ale teraz jestem pewna że to genetyka. Wczoraj sprawdzałam reproduktory w Czechach i okazało sie że dwaj bracia Gejsy mają: C(1,2), i C(2,2). Nie wiem jak reszta rodzeństwa. Za dwa lata zrobimy nastepne przeswietlenie i zobaczymy co dzieje sie w stawach.
Teraz Imbus przebiega 7-8 km codziennie. Zaczynaliśmy od 3km. Oprócz tego spacery po lesie i zabawy z innymi psami. A wieczorem jakby właściciele mogli to by jeszcze pobieg nastepne 7km przy rowerze. Ale wszystkie uwagi zbieram i myśle że się jeszcze zastanowię.
|
|
|
#4 |
|
Moderator
|
Kasia, ja jak wet powiem to - kedy pies ma lekka czy mocnejsza dysplacje TRZEBA dawac jak wieciej treningow (ale z rozumiem) dla tego ze jemu wyrobic jak mocnejsze miesni, bo teras to bedzie jiemu pomagac przy chodzeniu.
i zawsze jest wskazane robiene treningu, dieta- nie miec za grubego psa, i dodatki do karmy zeby miec mocne kosci ale HD C to nie jest koniec swiatla pzdr. |
|
|
|
![]() |
|
|