|
|
|
|||||||
| Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Senior Member
|
Własnie poprosimy o nowy temat o dysplazji i biegach!!Margo i Przemek.
Co do mnie iu do tego co mi powiedział vet. Imbus nie ma żadnych widocznych objawów tej lekkiej dysplazji. Nigdy - nawet po 20-30 km spacerze np. z Nirvaną nie kulał i nie miał problemów z chodzeniem. zatem vet powiedziała ze biegi sa jak najbardziej wskazane ( może nie codziennie 40 km) . Nie wskazane są skoki ku górze - jak pies opada na tylne łapy i jakie kolwiek inne skoki np. agility. Oprócz biegów vet powiedziałą ze warto aby pływał i dostawał glukozamine i jakieś tam preparaty. I co jeszcze - powiedziałą że taki pies z C w wieku 12 lat może się lepiej poruszać niż A. Tyle vet. A jak jest?????
|
|
|
#2 |
|
VIP Member
|
U nas w grupie ćwicza psy z dysplazja, cwicza IPO i maja sie calkiem dobrze
sa szczuple, maja pieknie wyrobione miesnie i wszystko gra Nie wiem co prawda na czym to polega, ze pies z C w wieku lat 12 mialby sie poruszac lepiej niz pies z A... i nie wiem jak to jewt z biegami (stawy poddane dlugiemu i dosc jednostajnemu obciazeniu)..ale naocznie stwierdzam, ze dysplastyczne psy radza sobie swietnie o ile nie sa rzucone dozywotnio na kanape aby tam zgnusnialy W miesniach sila! |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wilczy Duch
|
No mi się wydawalo zawsze ze nadwyrężanie nie jest dobre,a taki bieg to jest cos.. A skoro to tylko jedno biodro to mowil czy to jest genetyka, czy moze cos w dziecinstwie spowodowalo uszkodzenie. Znam psy które przez biegi, mialy np. zapalenie i inne problemy ze stawami.. Kasiu mi się tez wydaje ( bo oczywiscie zadnym specem nie jestem) ze raczej C nie widac w tak mlodym wieku.. Bo co to sa dwa niecałe lata?
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Senior Member
|
Quote:
Mi vet powiedział że inny nie uprawniony wet mógłby stwierdzić B. Czyli jak inny vet stwierdziłby B to mogłabym Imbusa narażać???? Wydaje mi się że najgorsze jest leżenie psa na kanapie, a Imbusa nie mamy zamiaru oszczędzać albo się nad nim użalać. On uwielbia biegać - i tego mu nie zabronię. Oczywiście 70 km i 100 km. nie mamy zamiaru robić. Co do tego skąd dysplazja - to czysta genetyka, po rodzicach i dziadkach - a w naszym rodowodzie takie przypadkisą.
|
|
|
|
#5 |
|
Wilczy Duch
|
Ja tylko pytam, nie atakuje!! Spokojnie. Ja tez uwazam ze trening jest wazny i potrzebny, ale oczywiscie taki przemyslany i miarowny,w co nie watpie, ze tak postapicie. Ok, ja juz sie nie odzywam.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
love and terror
|
40km dla wilczaka nawet z takim jednym biodrem nie jest wielkim wisilkiem.
Sa inne wilczak, ktore rowniez przy C czy B ten bieg zaliczaja. Oczywiscie, o 70 czy 100 nie ma mowy... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
K-Lee Family
|
Sami wiecie, że 40 km dla wilczaka to nie jest ogromny wysiłek... a C to przecież LEKKA dysplazja, a nie ciężka. Najgorzej byłoby psu odpuścić i przestać trenować. Przy dysplazji najważniejsze jest utrzymanie mięśni w świetnej kondycji. Wet dobrze powiedział, że lepiej nie skakać, ale biegać jak najbardziej. Widziałam już szczeniaka z dużą dyzplazją (nie wiem czy D czy jaki wynik) Pies kulał, właściciele mu odpuszczali, piesek został kanapowcem i było coraz gorzej. Teraz pies nie biega w ogóle, a po krótkim spacerze już pada, bo jego mięśnie nie są rozwinięte i nie trzymają stawów.
Więc moim zdaniem bieg jak najbardziej, pies w razie czego przecież chyba odmówi biegania, jeśli coś zaboli... |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Senior Member
|
Quote:
Ja po RTG - troche sie załamałam - miałam nadzieję ze Imbek w najgorszym wypadku będzie miał B. Ale życie jest inne Po rozmowie z vetem postanowiliśmy że pies bedzie żył jak każdy inny wilczak. I czuje sie trochę lepiej!
|
|
|
|
#9 |
|
Licho nie śpi...
|
Napisalam wypracowanie i mi zjadło...
Więc będzie w skrócie. Z moich doświadczeń (cztery onki z lekką nie kwalifikującą się do zabiegu dysplazją) bardzo niewskazany jest: zupełny brak ruchu, schody, duża masa ciała (lepiej, żeby nawet za chudy był), niestety szaleństwa z innymi psami (w tym nagłe zwroty, zrywy, skoki itp.), deszcz i wilgoć (jeśli mieszka na dworze). Baaaardzo wskazany za to kontolowany, spokojny ruch, pływanie, utrzymanie dobrej masy mięśniowej (wtedy mięśnie przejmują część obciażeń stawów), galaretka z kurzych łapek , nieforsowanie i co ważne szybka reakcja weta (leki przeciwzapalne) nawet przy lekich kulawiznach (każdy stan zapalny stawu pozostawia w nim ślad i im mniejszy tym lepiej). Jednym słowem profilaktyka i leczenie psa a nie zdjęcia rtg.Nasz onek (z najgorszymi stawami żył 16 lat) i dopiero pod koniec miał poważne problemy z chodzeniem. Kasia, nie martw się będzie ok. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Licho nie śpi...
|
Quote:
|
|