Quote:
Originally Posted by Wajola
wiem, wielu znawców ras radzi aby te psy trafiły do rąk bardziej 'doświadczonych".
|
Nie...

To idzie w druga strone - zawsze pisze sie, ze to wilczaki sa "wymagajaca" rasa... Czasem osoba, ktora w zyciu nawet nie miala psa jest o wiele lepszym wlascicielem niz taka, ktora ma za soba dziesiatki lat doswiadczenia z psami, ale wraz z doswiadczeniem takze zle, przestarzale nawyki...

Czasem osoby, ktore maja pierwszego CzW osiagaja o wiele lepsze wyniki w szkoleniu, hodowli, czy najzwyczajniej w zyciu z CzW niz takie, ktore hoduja te psy "przez dziesieciolecia", czy maja juz doswiadczenie z duza iloscia psow tej rasy...
Bo u CzW nie licza sie literki i statystyki, ale nastawienie....

Liczy sie otwartosc na uwagi i doswiadczenia innych... o to, ze zwykle nie warto wywazac otwartych drzwi (czyli warto sluchac innych) i nie warto byc stalym w swoich zasadach, bo czasem moga to byc zle zasady...
Quote:
Originally Posted by Wajola
Chciałabym zapytać jak u Was wygląda szkolenie CzW w praktyce... chodzi o to że też dużo się naczytałam o szkoleniu psów rasy SH i dopiero sama na własnym przykładzie odkryłam jakie to wspaniałe psy, choć tyle mają z wilka... sądzę, że z wilczakami jest podobnie - trzeba do nich "dotrzeć".
|
To samo z wilczakami.... Ich szkolenie rozni sie troche od szkolenia husky, tak samo juz rozni sie ich "natura". Ale zasada jest taka sama: trzeba znac swojego psa, miec z nim kontakt i wiedziec jak zachecic go do pracy... Potem jest juz z gorki...
Jesli potrzebujesz informacji bardziej szczegolowych to pisz...

Wspolnie postaramy sie odpowiedziec na wszystkie pytania... :P