|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
16-10-2003, 17:41 | #1 |
Junior Member
|
Co to jest współczynnik Wright'a?
Co to jest współczynnik Wright'a?
|
19-10-2003, 12:52 | #2 | |
VIP Member
|
Re: Co to jest współczynnik Wright'a?
Quote:
Generalnie "za bezpieczna" wartosc uznaje sie 6,25%. Takie pokrewienstwo dopuszczane jest np. wsrod ludzi (mozna wyjsc za maz za kuzyna spokrewnionego z nami nie blizej niz w trzeciej generacji). Wsrod psow wartosci dla roznych ras i roznych populacji sa jednak wyzsze. Dla wilczakow srednia nie jest obecnie jakas super wysoka i utrzymuje sie na poziomie okolo 13% (w tym roku jest to juz tylko 9,8%). Wyzsza wartosc pokrewienstwa niesie ze soba mozliwosc "wyplyniecia" wad genetycznych oraz problemy typowe dla inbreedu: slaba zywotnosc, slaba budowe ciala, "wymoczkowatosc", problemy suk z zachodzeniem w ciaze, problemy z porodami, duza umieralnosc szczeniat, itd.... Generalnie uznaje sie, ze powinno sie kupowac suki z jak najmniejszym Wrightem (to gwarantuje, ze beda zdrowe), ale pokojnie mozna uzywac mocno zinbreedowanych psow (bo dobrze przekazuja swoje cechy)...
29-06-2007, 14:04 | #3 |
Junior Member
|
Pozwoliłam sobie odkopać prehistoryczny temat, ale interesuje mnie czy w Polsce są jakiekolwiek obostrzenia względem pokrewieństwa przyszłych rodziców, czy to tylko zależy od wyboru hodowców?
|
29-06-2007, 17:50 | #4 | |
VIP Member
|
Quote:
A co do wiekszego opisu to ladnie wytlumaczyla to Jana u siebie na stronie... Inbred. Hodowla w bliskim i dalszym pokrewienstwie.
29-06-2007, 18:57 | #5 | |
Junior Member
|
Quote:
Dr. Jerold S. Bell, D.V.M. "The Ins and Outs of Pedigree Analysis, Genetic Diversity, and Genetic Disease Control" Oryginał można znaleźć tutaj http://www.mbfs.com/compuped/bell.asp maria i wufi |
|
29-06-2007, 19:15 | #6 |
Junior Member
|
A mi sie wydaje, że tam jest błąd w opisie 2 pary genów - powinno być, że połowa będzie miała oczy brązowe, a połowa żółte. Ale mogę się mylić - pierwszy (i jedyny) semest weterynarii skończyłam gdzieś 8 lat temu - to mogłam zapomnić nie.
|
|
|