![]() |
![]() |
|
Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Zbliża nam się jedna z bardziej hucznych nocy w roku, Sylwester. Od jakiegoś czasu, coraz mniej nieśmiało, w mediach propagowana jest akcja „Nie strzelam w sylwestra”. Kilkanaście minut zabawy dla nas, to (pomijając wypadki poparzeń i utraty palców, rąk, oczu itp., które zdarzają się co roku) jednocześnie trauma dla wielu zwierzaków. Ptaki, koty, psy, dzikie zwierzęta żyjące w naszych okolicach. Kto miał kiedykolwiek psa bojącego się huków, ten wie jak silnie i jak długo pies jest w potężnym stresie. Ja nie wiem – zawsze miałam to szczęście, że moje psy miały fajerwerki w nosie, ale słyszałam dziesiątki smutnych opowieści o zaginionych psach, które w panice uciekały na oślep, ginęły pod kołami samochodów albo były już nie do odnalezienia
![]() Nie byłam tego świadoma, ale problem dotyczy tez małych dzieci i starszych ludzi ![]() Ja nie strzelam w Sylwestra, już od lat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
love and terror
|
![]()
Ja tez nie strzelam chocazby z tego powodu, ze szkoda mi kasy na pierdoly
![]() Z psami nigdy nie wychodzilam w Sylwestra. Strach zwierzaka przed strzalami to jedno. A drugie: jest sporo ludzi, ktorzy po pijaku dla zabawy podrzuca petarde pod zwierzaka... (przezylam to ze swoim zwierzeciem, troche lat do tylu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Plessowy wilczak
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
K-Lee Family
|
![]()
My też nie strzelamy od lat...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Nie strzelałam nigdy i nie zacznę.
Pamiętam, jak tuliłam do siebie młodszą kuzynkę, która myślała, że świat się kończy i jest wojna. Mam przed oczami przerażoną sunię znajomej i własną przygodę, gdy gówniarz rzucił mi petardę pod nogi, usłyszał parę ciepłych słów na swój temat. Podobnie potraktowałam jakieś trzy lata temu dzieci, które wrzucały petardy do śmietnika, po czym wkładały do tegoż głowę, zapytałam o rodziców i uświadomiłam, jakie czekają ich konsekwencje, jeśli wezwę straż miejską. Jak były już psy, zaczęliśmy małoletnim po prostu zabierać petardy, a rodziców eskortujących strzelające dzieci uświadamiać, że właśnie łamią przepisy. To kropla w morzu, ale sądzę, że potrzebna kropla. To nic, że na razie mamy szczęście i B&C nie boją się huków - zawsze mogą zacząć.
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
...........
Last edited by Urszula; 27-12-2010 at 16:23. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Kiedyś, w taka durną sylwestrową noc, wyszłam na balkon na jedenastym piętrze i co zobaczyłam ? W mroźnej ciemności, gromady przerażonych, wypłoszonych ze swoich kryjówek, dziennych ptaków kołowały w szalonym pędzie między ścianami wieżowców, podrywane kolejnymi strzałami jeszcze wyżej, jeszcze szybciej.
Fajna zabawa, prawda? Wiele, z tych które nie porozbijały się o budynki, padło zapewne niebawem, bo już nie zdołały zbilansować kolosalnych strat energii po tej pięknej dla ludzi nocy. Staram się opisać ten ich dramat, nie do opisania, w nadziei dostarczenia kolejnego argumentu w zwalczaniu strzelboli. Last edited by Urszula; 27-12-2010 at 16:24. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() Ludzie którzy strzelają powinni mieć świadomość, że w ten sposób nie tyle straszą, co torturują żywe, czujące istoty! ![]() Wilczaki z reguły nie mają nadwrażliwości na wystrzały, bo hodowla psów wojskowych m.in. selekcjonowała psy w kierunku dobrego reagowania na strzelanie, ale co z tego, kiedy tylu ich kuzynów przechodzi męki... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|