|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
|
Thread Tools | Display Modes |
09-09-2009, 14:55 | #121 | |
Senior Member
|
Quote:
Z tego co piszesz to jest jasne, ze czeski klub nie ma prawa ingerować w bonitacje jakie odbywają sie w Polsce bo jest to nasza sprawa. Nikt poza Margo nie twierdzi, ze bonitacje jakie odbywają sie w Polsce są czeskie czy słowackie. Jednak kody bonitacyjne jakie zostały nadane na bonitacji w Osiecznej posiadają jako uzupełnienie na kartach indeksy i pewnie zostaną przekazane czeskiemu klubowi do archiwizacji. Choć ja nie wiem jak się to odbywa ale ktoś je musi zarchiwizować aby mozna było potem wystąpić o duplikat. Co do konfliktów to się nie wtrącam bo sa one wszędzie i jak znamy życie to zawsze chodzi albo o pieniądze czy pozycję. |
|
09-09-2009, 15:06 | #122 | ||
Moderator
|
Quote:
Quote:
|
||
09-09-2009, 15:12 | #123 | |
Moderator
|
Quote:
Oczywiscie czeski klub nie ma prawa ingerowac w "polska" bonitacje, ale polskiej bonitacji NIE MA. Jesli bonitacja nie odbyla sie wedlug czeskich przepisow to wedlug jakich byly organizowana? Jak chcecie przekazac karty bonitacji czeskiemu klubowi skoro nie ma zadnych regul wedlug jakich zostala przeprowadzona (bo nie byla czeska skoro jak piszesz "wara czeskiemu klubowi od naszej polskosci")? |
|
09-09-2009, 15:37 | #124 |
Distinguished Member
|
O bonitacjach i o wystawach swoje zdanie mam, które większość z Was zresztą zna, więc nie będę się nawet wypowiadać - szkoda klawiatury.... ale nasunął mi się mały OT:
Grześ, bądź tak miły i podziel się z nami informacją jak i gdzie tak szybko i skutecznie można opanować język ojczysty w piśmie? Kiedy porównuję Twoje ostatnie posty z tymi sprzed kilku miesięcy jestem oszołomiona postępami które zrobiłeś: zarówno w ortografii, składni jak i semantyce... widzę logiczną budowę zdań, bogate słownictwo, dobry styl - precyzję w konstruowaniu myśli charakterystyczną dla wykształconych i oczytanych ludzi, a i zupełnie nową cechę - trzymasz się swoich poglądów, a nie zmieniasz ich co kilka postów Jestem pod wrażeniem wielkiej pracy którą wykonałeś w niewyobrażalnie ekspresowym tempie - jesteś dla mnie żywym przykładem, że praca nad sobą przynosi efekty. Brawo!!! Cieszę się, że tak wielką wagę przywiązujesz do rzetelności i uczciwości bo w przeciwnym razie aż trudno byłoby uwierzyć, że 'wilczakrew' to nick tej samej osoby, która niedawno chaotycznie i niechlujnie posługiwała się techniką "strumienia świadomości"... |
09-09-2009, 15:39 | #125 | |
Moderator
|
UCIEKL mi jeden post - mial byc opublikowany rano...sorry, jesli jest troche nieaktualny...
Quote:
2) Razi Ciebie ocena psow ze swojej hodowli? To przeciez normalka... Dopuszczona jest zarowno na wystawach jak i na bonitacjach... Robia to wszyscy sedziowie: Oskar, Sona, Monika.... Oceniaja tez szczeniaki po swoich psach i suki, ktore beda kryly ich reproduktory... Powodow do naciagania ocen jest masa. Czy to wykorzystaja - to juz zalezy od profesjonalizmu sedziego... 3) Nie pasuje Tobie kod Jabberwocka? Chlopak ma problem z Oskarem (u Soni, gdzie stal normalnie ma wpisane 66 cm). Ale obojetne, bo wpisalismy do karty to co zostalo namierzone. I mylisz sie, jesli chodzi o wzorzec... Ocena jak najbardziej odpowiada jego zasadom... WIELKOŚĆ I WAGA Wysokość w kłebie Psy minimum 65 cm Suki minimum 60 cm WAGA Psy minimum 26 kg Suki minimum 20 kg i jeszcze: WADY Każde odstępstwo od wyżej wymienionych punktów uważane jest za wadę, której ocena powinna zależeć od stopnia występowania. Krotko mowiac tem brajujacy tutaj 1 cm jest wada i dlatego zamiast "doskonalej P1" Jabber ma "doskonala P3". Ale to czyli PRAWDA nie jest problemem. Problemem jest naciaganie wynikow... Nie zastanawiales sie dlaczego w Czechach NIGDY nie ma psow ponizej minimum? Bo hoduja tam DUZE psy...? NIE Bo wyniki sa naciagane... I czasem BARDZO naciagane.... Bedac we Francji widzialam dwa psy - SAMCE z Czech, ktore mialy miedzy 61-63 cm.... Na bonitacji najmniejszy samiec jakiego prezentowano byl czeski - za nic nie wychodzilo mu wiecej niz 63 cm.... Na tej samej miarce na ktorej Jabb mial 66cm.... Ale hitem bylo co innego - bym nim ten pies: http://www.wolfdog.org/pol/dbase/d7413.html Na bonitacji, zreszta wlasnie u Moniki, zostalo mu namierzone 65cm. Pojawil sie we Francji na wystawie. W klasie championow wygladal jak malutka suczka... Zostal zmierzony przez sedziego, potem asystenta - wyniki: 61cm!!!! Pies zyje i ma sie dobrze - kto chce (bo nie wierzy mi na slowo) moze go sam kiedys zmierzyc.... Wytykasz Jabberwockowi 1cm. A powiedz mi jaka mam gwarancje, ze takich Ar'wanow nie bylo w Osiecznej? Ze wyniki nie byly ponaciagane? Skoro Ar'wanowi ta sedzina naciagnela wzrost o 4 cm jaka mam gwarancje, ze minimum maja psy z Osiecznej, ktore maja wpisane 65 i 66cm? Last edited by Margo; 09-09-2009 at 15:42. |
|
09-09-2009, 15:41 | #126 | |||||
Senior Member
|
Quote:
Ja wiem jakie wady ma Czambor i tak samo o nich dowiedziałem się w Jevisovicach jak i w Osiecznej. Bardzo chętnie na ten temat porozmawiam na forum publicznie. Na temat tego co jest przez kogo uważane za wadę czy zaletę i jakie wady są dyskwalifikujące. Quote:
Możesz tym karmić kogoś kto tego nie widział ale nie mnie bo ja bardzo zwracam uwagę na szczegóły i nie boję się o tym mówić. Quote:
Robię to po to aby potem wyciągnąć odpowiednie wnioski i nie bać się o nich powiedzieć. Nie staje murem za nikim ale nie pozwolę abyś niszczyła czyjeś dobre imię tylko dlatego, ze jest to nie zgodne z Twoim zdaniem czy poglądem. Widzisz na bonitacji ostatniej na Litwie są same P1, u Ciebie są same P3, a w Osiecznej był zakres P1-P3-P5. Nikt nie dał nikomu pięknych kodów za cudowny uśmiech. Myślę, ze każdy właściciel bardzo dokładnie usłyszał o wadach i zaletach swojego psa. Tak było w moim przypadku. Quote:
Nie widzę powodu dla, którego nagle psy powinny zmaleć, powinno im zjaśnieć oko, zmaleć ucho czy zmienić się ich indeksy. Wzorzec rasy jest napisany dosć dokładnie i nie wymaga zmian, chyba, ze zaczyna się na podstawie danej rasy hodować coś co znacznie odbiega od pierwowzoru. Nie wypowiem się co do innych psów z Osiecznej ale mogę Ci powiedzieć, ze doczepiono się przynajmniej do 2 samców. Nie opowiadaj mi, ze widzą to początkujący właściciele bo nie są w stanie tego zobaczyć. No chyba, ze każdego psa będą porównywać z jednym zgodnym ideałem jaki jest lansowany. Wtedy tak bo każdy będzie inny i do tego wzorca nie podobny i każdemu początkującemu właścicielowi można wmówić, ze to jest właśnie nieprawidłowe, złe i powinno się tego zakazać hodować. Quote:
No i niestety się mylisz bo nikt nie ustalał z Moniką jak powinny być zbonitowane psy. Ja się dowiedziałem, ze Czambor ma obwisłe kąciki warg i jest za słabo umięśniony. Jednak sędzina stwierdziła, ze nie SA to wady dyskwalifikujące. Dokładnie to samo usłyszałem w Jevisovicach. Po tym co piszesz to ja nie chciał bym aby mój pies przechodził bonitację robioną przez Daive z Tobą w komisji jako doradca chowu. Obie straciłyście całkowicie wiarygodność w moich oczach. Na przyszłość jeśli ponownie wysuniesz jakikolwiek zarzut to proszę abyś miała na niego solidne podstawy prawne i od razu zamieściła je na forum. W innym przypadku nie pisz o swoich fantazjach i krasnoludkach bo mnie to nie bawi. |
|||||
09-09-2009, 15:51 | #127 | |
Senior Member
|
Quote:
ZKwP ich nie organizuje także w Późnej , a jeśli jest inaczej to ja poproszę oficjalne pismo z zarzadu Głównego. Napisałeś jakie bonitacje są robione wg okreslonego regulaminu i jakie mają dla hodowcy wagę. To nie ma nic wspólnego z tematem. Ja wyraziłem się jasno i na temat czym jest dla mnie bonitacja i jakie ma znaczenie. Odrobiłem pracę domową na szybko ale nie mam więcej w tej chwili czasu na tłumaczenia. Mam nadziej, ze zrobisz to samo i przeprosisz na tym forum za podanie nieprawdziwych informacji na temat P. Moniki. Přehled mezinárodních rozhodčích exteriéru Pracoviště: Sekretariát ČMKU Datum: 12.08.2009 Ing. Monika Soukupová I 156 Kolie dlouhosrstá I 296 Kolie krátkosrstá I 332 Československý vlčák http://www.cmku.cz/soubory/rozhodci/...ezinarodni.pdf Ja rozumiem, ze prawda boli ale jesli mamy się trzymac faktów to to róbmy, a nie faszerujmy ludzi kolejnymi bzdurami. |
|
09-09-2009, 15:55 | #128 |
Senior Member
|
Proszę jeszcze wszystkich zainteresowanych o nie poprawianie swoich postów i wprowadzanie czytających w błąd.
Robicie to co zarzucaliście innym. Więc proszę aby Pavel przywrócił to co napisał. Forum i każda wypowiedź jest na bierzaco archiwizowana. W tej chwili znikam na kilka godzin bo jadę zająć się psem. Pewne osoby sobie może kilka kwestii przemyślą. |
09-09-2009, 16:12 | #129 | ||
Moderator
|
Quote:
Quote:
I na druga strone, jest tu komentarz od psach s wysokoscza mniej nez 65 cm. Mialy jsme dluga diskusije s czeskim kierownikem hodowli - Dana Matušincová. Dla mnie jest caly problem jasny - pies mniej jak 65 cm i suka mniej jak 60 cm muszy byc dyskwalifikowana (P14). Sa mozliwe wyjatki, ale te moze zrobic tylko komisja hodowlana i zaaprobowac komitet Klubu (ostatni pies w linii hodowlanej i.p.). I ja sa przeciw P5 u psow, ktore maja tylko 64 cm i mniej i mysle, ze hodowca odpowiedzalny nigdy tego psa nieuzyje k hodowli. Last edited by Pavel; 09-09-2009 at 16:35. |
||
09-09-2009, 16:17 | #130 | |||||
Moderator
|
Quote:
Quote:
Bo? Quote:
Jesli sie nie zgadzasz? Wytknij jakie wady nie zostaly wpisane na bonitacji w Poznej. Bo jma moge dac ci cala litanie jakie nie zostaly wpisane w Osiecznej.... Wszystko wedlug cytatow ze wzorca... Quote:
Dlaczego ma malec ucho? Ono MA BYC male.... Dlugie NIGDY nie bylo i nie jest typowe. Oko mialo byc i MA byc jasne... Nawet jesli chcesz sobie interpetowac ze "bursztyn moze byc czarny". Tego zmieniac nie trzeba. Do tego trzeba sie STOSOWAC. A formaty? 111 to format jaki wzieto z budowy koni. Taki format ma miec owczarek niemiecki. Wilczak z indeksem 111 i wiecej to JAMNIK. Dlatego bedzie to zmienione, bo zaden szanujacy sie wilk czy wilczak nie jest jamnikowaty... I dlatego od lat za ideal uznaje sie format "Rosikowy", czyli taki jaki promowal Rosik (jeden z tworcow rasy) - czyli 108-109. Czas by wreszcie oficjalnie slowacki klub naprawil ten bledny zapis we wzorcu... Quote:
Teraz nie dziwie sie, ze nie pojedziesz do Daivy, nie lubisz Oskara i jak lew bedziesz bronil bonitacji w Osiecznej.... Rzeczywiscie tak dobrej oceny nie moglbys u nich dostac... Nie przy tych wadach o ktorych sam piszesz..... Nie ty jeden nie zniosles slowa krytyki - to wlasnie powod dla jakiego pewne psy nie sa prezentowane u sedziow typu wlasnie Oskar, ale specjalnie dla nich organizuje sie bonitacje w Osiecznej.... Grzesiek, ja nie mam zamaru robic tej wyliczanki, o ktorej pisala Gaga: ja mam psy P1 a ty P3. Oceny (te Pjedynki i Ptrojki) mnie nie interesuja i naleze do hodowcow, ktorzy sa za tym, aby calkiem je wyrzucic - tzn w kodzie bonitacyjnym pisac jedynie wady wraz ze wskaznikami ich nasilenia. Bo chodzi o zbieranie informacji, ale nie licytacje kto ma fajniejsze Px... Ale zrozum prosze, ze wlasnie o to wypaczanie idei bonitacji mi chodzi - kod Czambora, ktory podales jest IDEALNY. Wedlug bonitacji to pies IDEAL - pozbawiony jakichkolwiek wad. A sam twierdzisz, ze sedzina jednak jakies wady znalazla, w tym jedna bardzo powazna... GDZIE ONE SA? Ukryte, bo nie ma ich ani w kodzie, anie w koncowej ocenie psa... Nie chodzi o krytyke bonitacji, a o krytyke oceniania... Jak sam widzisz oceny byly mocno naciagane w stosunku do tych np. z Poznej czy Trusalovej... |
|||||
09-09-2009, 17:04 | #131 | |
Moderator
|
Quote:
To, ze pies ZAUWAZY strzal jest NORMALNE u kazdego wilczaka i nikt tego nie wpisuje do oceny... Jesli pies troche sie boi lub troche sie pobudzi daje sie jedynie do "poznamek" tekst w stylu "mírná reakce na střelbu" (lekka reakcja na strzal). S2 to mocna reakcja na strzal... Pies po wystrzale albo zachowuje sie agresywnie, albo probuje wycofac. |
|
09-09-2009, 18:02 | #132 |
złośliwy krasnolud
|
A jak słodko ty przeszłaś z ataku na bonitacje do ataku na uczestnika.
09-09-2009, 18:05 | #133 |
VIP Member
|
Margo, zapytam wprost:dlaczego wpisałaś wyniki z czegoś, czego nie chcesz nazwać bonitacją, co nie jest zgodne z jakimkolwiek regulaminem i co generalnie negujesz? Sam temat mógłby sobie istnieć dla zainteresowanych stron ale na forum, a forum to dyskusje a nie baza. Nie potrafię znaleźć w tym logiki bo albo krytykujemy i nie umieszczamy wyników w bazie albo umieszczamy jednocześnie uznając ów przegląd jako BONITACJĘ, weź no wyjaśnij blondynce bo chyba nie nadążam
Zrozumiałabym temat w obliczu blokady wpisania wyników ale tak? uwierz, że nie wszyscy czytają forum i głowę daję, że znacznie więcej osób przeczytało "wyniki bonitacji w Osiecznej" niż ten topik. W rodowód mogę sobie wpisać, że mój pies ma różowe oczy i klepnąć jakakolwiek pieczatkę-wiemy jaka jest rzeczywistość:nikt tego nie zweryfikuje bo rodowód jest naszą własnością a jedyny, oficjalny urząd (ZKwP) charakteryzuje się daleko posuniętą ignorancją w temacie, zwłaszcza rasy czw. Baza więc pozostaje jedynym, w miarę wiarygodnym zbiorem danych...choć chyba powinnam napisać: pozostawała. Żeby była jasność: dla mnie te wyniki mogą sobie tam wisieć do upojenia, tylko w takim razie po co ta cała dyskusja? |
09-09-2009, 18:18 | #134 |
Moderator
|
Gia zadala proste pytanie o znaczenie S2. I zostala wprowadzona w blad, bo tlumaczenie Basieka bylo nieprawdziwe... mialo jedynie zamaskowac takie, a nie inne zachowanie psa...
|
09-09-2009, 18:23 | #135 | |
Moderator
|
Quote:
Z tego samego powodu do bazy wpisywane sa kundelki typu Mutara. Chodzi o informacje - przy przebudowie bedzie sie pojawiac dodatkowa informacja, ze dana bonitacja to "zabawa", dane zawody sa o puchar soltysa, dany pies to mieszaniec, a dana hodowla to produkcja kundelkow... Uwierz mi, ze sami wlasciciele kundelkow i organizatorzy pseudobonitacji najchetniej by je usuneli z Wolfdoga. Bo dzieki temu mogliby pokazywac pieski jako "wilczaki", a wynik bonitacji jako "profesjonalna czeska bonitacja". To oni najwiecej by zyskali o zatajaniu i nie pisaniu o tym, ze cos jest jedynie "udawane" i "podrabiane".... |
|
09-09-2009, 18:24 | #136 |
złośliwy krasnolud
|
Świetne pytanie zadałaś.
Dla mnie jest tak: i Osieczna, i Późna w Polsce są tak samo legalne/nielegalne - ważne/nieważne. Bo w Polsce nie ma żadnych przepisów na ten temat. A czeskie i słowackie uwarunkowania prawne u nas nie działają. Więc nie można nikomu zarzucić że nie przestrzegają regulaminów - bo takich obowiązujących w Polsce nie ma.
09-09-2009, 18:39 | #137 |
Junior Member
|
Rozumiem Margo, że byłaś na miejscu i dokładnie wiesz jak zachowała się GINA po strzale.
Dla tych co nie byli wyglądało to tak: GINA została przypięta do drzewa, bez przewodnika. W chwili kiedy padł strzał cofnęła się kilka kroków w tył. Nie zachowała się agresywnie, nie napięła linki którą była przywiązana do drzewa - nie próbowała uciec). Myślę, że nadanie GINIE w kodzie S2 za takie zachowanie jest dowodem rzetelnej, lub nawet ostrej oceny jakiej poddane były psy na bionitacji w osiecznej. |
09-09-2009, 18:52 | #138 | |
Moderator
|
Quote:
To ze u nas nie ma bonitacji i nie musimy ich robic nie oznacza, ze mozemy robic sobie wolna amerykanke i nazywac czeska bonitacja kazde spotkanie i mierzenie z udzialem jakiegokolwoek sedziego... |
|
09-09-2009, 18:56 | #139 | |
Moderator
|
Quote:
Tak - to kwalifikuje sie to na S2. |
|
09-09-2009, 19:30 | #140 | |
złośliwy krasnolud
|
Quote:
Bonitacja u nas w sumie nic nie znaczy. Widzisz różnicę?
|