![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |||||
Senior Member
|
![]() Quote:
Ja wiem jakie wady ma Czambor i tak samo o nich dowiedziałem się w Jevisovicach jak i w Osiecznej. Bardzo chętnie na ten temat porozmawiam na forum publicznie. Na temat tego co jest przez kogo uważane za wadę czy zaletę i jakie wady są dyskwalifikujące. Quote:
Możesz tym karmić kogoś kto tego nie widział ale nie mnie bo ja bardzo zwracam uwagę na szczegóły i nie boję się o tym mówić. Quote:
Robię to po to aby potem wyciągnąć odpowiednie wnioski i nie bać się o nich powiedzieć. Nie staje murem za nikim ale nie pozwolę abyś niszczyła czyjeś dobre imię tylko dlatego, ze jest to nie zgodne z Twoim zdaniem czy poglądem. Widzisz na bonitacji ostatniej na Litwie są same P1, u Ciebie są same P3, a w Osiecznej był zakres P1-P3-P5. Nikt nie dał nikomu pięknych kodów za cudowny uśmiech. Myślę, ze każdy właściciel bardzo dokładnie usłyszał o wadach i zaletach swojego psa. Tak było w moim przypadku. Quote:
Nie widzę powodu dla, którego nagle psy powinny zmaleć, powinno im zjaśnieć oko, zmaleć ucho czy zmienić się ich indeksy. Wzorzec rasy jest napisany dosć dokładnie i nie wymaga zmian, chyba, ze zaczyna się na podstawie danej rasy hodować coś co znacznie odbiega od pierwowzoru. Nie wypowiem się co do innych psów z Osiecznej ale mogę Ci powiedzieć, ze doczepiono się przynajmniej do 2 samców. Nie opowiadaj mi, ze widzą to początkujący właściciele bo nie są w stanie tego zobaczyć. No chyba, ze każdego psa będą porównywać z jednym zgodnym ideałem jaki jest lansowany. Wtedy tak bo każdy będzie inny i do tego wzorca nie podobny i każdemu początkującemu właścicielowi można wmówić, ze to jest właśnie nieprawidłowe, złe i powinno się tego zakazać hodować. Quote:
No i niestety się mylisz bo nikt nie ustalał z Moniką jak powinny być zbonitowane psy. Ja się dowiedziałem, ze Czambor ma obwisłe kąciki warg i jest za słabo umięśniony. Jednak sędzina stwierdziła, ze nie SA to wady dyskwalifikujące. Dokładnie to samo usłyszałem w Jevisovicach. Po tym co piszesz to ja nie chciał bym aby mój pies przechodził bonitację robioną przez Daive z Tobą w komisji jako doradca chowu. Obie straciłyście całkowicie wiarygodność w moich oczach. Na przyszłość jeśli ponownie wysuniesz jakikolwiek zarzut to proszę abyś miała na niego solidne podstawy prawne i od razu zamieściła je na forum. W innym przypadku nie pisz o swoich fantazjach i krasnoludkach bo mnie to nie bawi. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |||||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Bo? Quote:
Jesli sie nie zgadzasz? Wytknij jakie wady nie zostaly wpisane na bonitacji w Poznej. Bo jma moge dac ci cala litanie jakie nie zostaly wpisane w Osiecznej.... Wszystko wedlug cytatow ze wzorca... Quote:
![]() Dlaczego ma malec ucho? Ono MA BYC male.... Dlugie NIGDY nie bylo i nie jest typowe. Oko mialo byc i MA byc jasne... Nawet jesli chcesz sobie interpetowac ze "bursztyn moze byc czarny". Tego zmieniac nie trzeba. Do tego trzeba sie STOSOWAC. A formaty? 111 to format jaki wzieto z budowy koni. Taki format ma miec owczarek niemiecki. Wilczak z indeksem 111 i wiecej to JAMNIK. Dlatego bedzie to zmienione, bo zaden szanujacy sie wilk czy wilczak nie jest jamnikowaty... I dlatego od lat za ideal uznaje sie format "Rosikowy", czyli taki jaki promowal Rosik (jeden z tworcow rasy) - czyli 108-109. Czas by wreszcie oficjalnie slowacki klub naprawil ten bledny zapis we wzorcu... Quote:
Teraz nie dziwie sie, ze nie pojedziesz do Daivy, nie lubisz Oskara i jak lew bedziesz bronil bonitacji w Osiecznej.... Rzeczywiscie tak dobrej oceny nie moglbys u nich dostac... Nie przy tych wadach o ktorych sam piszesz..... ![]() Nie ty jeden nie zniosles slowa krytyki - to wlasnie powod dla jakiego pewne psy nie sa prezentowane u sedziow typu wlasnie Oskar, ale specjalnie dla nich organizuje sie bonitacje w Osiecznej.... Grzesiek, ja nie mam zamaru robic tej wyliczanki, o ktorej pisala Gaga: ja mam psy P1 a ty P3. Oceny (te Pjedynki i Ptrojki) mnie nie interesuja i naleze do hodowcow, ktorzy sa za tym, aby calkiem je wyrzucic - tzn w kodzie bonitacyjnym pisac jedynie wady wraz ze wskaznikami ich nasilenia. Bo chodzi o zbieranie informacji, ale nie licytacje kto ma fajniejsze Px... Ale zrozum prosze, ze wlasnie o to wypaczanie idei bonitacji mi chodzi - kod Czambora, ktory podales jest IDEALNY. Wedlug bonitacji to pies IDEAL - pozbawiony jakichkolwiek wad. A sam twierdzisz, ze sedzina jednak jakies wady znalazla, w tym jedna bardzo powazna... GDZIE ONE SA? Ukryte, bo nie ma ich ani w kodzie, anie w koncowej ocenie psa... Nie chodzi o krytyke bonitacji, a o krytyke oceniania... Jak sam widzisz oceny byly mocno naciagane w stosunku do tych np. z Poznej czy Trusalovej... |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|