|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
|
Thread Tools | Display Modes |
28-07-2009, 12:08 | #1 | ||
Moderator
|
(Nie)uznane bonitacje - 22-08-2009 Osieczna (PL)
Quote:
Ale serio.... Dobrze, ze ktos rozwinal idee pomyslow spotkania w Poznej, a raczej zrobil to co odbywalo sie podczas pierwszych spotkan u nas, czyli nie tylko impreza, ale i szkolenie.... U nas ostatnio biorac pod uwage ponad setke uczestnikow jest juz trudniejsze do zorganizowania.... Choc za rok... A teraz dwa male "ale".... bo informacja powinna byc kompletna... Quote:
Pragne zauwazyc, ze bonitacja ta nie bedzie oficjalna jako, ze nie spelnia warunkow zapisanych w regulaminie organizacji bonitacji... Przeglad hodowlany to nie tylko spotkanie znajomych i ocena przez sedziego, ktory ma uprawnienia na ocene psow tej rasy... Wspominam, bo takie weekendowe bonitacje i potem upieranie sie, ze jej wynik ma sie pojawic w bazie Wolfdoga to niestety ostatnio to bardzo czesty blad... |
||
28-07-2009, 15:00 | #2 | ||
złośliwy krasnolud
|
Quote:
Quote:
28-07-2009, 15:51 | #3 |
Moderator
|
http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...tent&Itemid=75
lub http://www.csv.sk/docs/bonitacny_poriadok.doc Skad ta agresja...? Zwykle obozy ustawiane sa tak, aby odbywaly sie w roznych terminach. A Osiecznica koliduje z obozem na Slowacji... Oczywiscie nikt nie MUSI sie do tego stosowac... To jedynie dobra rada na przyszlosc, bo wtedy moze na kolejny oboz w Osiecznicy przyjedzie troche wiecej osob niz te kilkanascie z jednej hodowli ktore pojawia sie w tym roku, a ktorym termin z niczym nie koliduje, bo na zadne spotkania nie jezdza.... |
28-07-2009, 18:16 | #4 | |
Moderator
|
Quote:
na Litwie nawet lepej niz na Polscie, a dla czego?, wiedza te, ktore znaja JAKI regulamin na robienia bonitacii maja byc. regulamin BONITACII jest z krajow pochodzenia rasy i NIEMA rozniczy gdzie ona bedzie robiona on dziala wszedzie. U nas bonitacia taka sama oficialna jak na Slowacii czy w Czechach, w Poslcie oficialna jest u Margo, a na PL indziej niestety nie. Ale po co ja tu tlumacze, i tak wies lepej |
|
28-07-2009, 19:39 | #5 | |
Senior Member
|
Quote:
|
|
28-07-2009, 20:06 | #6 |
Moderator
|
a na Slowacii na bonitacje byles? watpie.
jesli nie zauwazyles wedlug jakich regulamin jest robiony na Litwie kedy SAM byles tam, to mi trudno, jasne bylo wedlug jakiego sa to robione, i opisy psow i test charakteru. czy juz sam pamietas? jesli nie zerkni na wyniki i one powiedza wedlug jakiego regulaminu robimi. p.s. regulamin podala Gosia juz w temacie. Last edited by wolfin; 28-07-2009 at 20:12. |
28-07-2009, 21:15 | #7 | |
Senior Member
|
Quote:
|
|
28-07-2009, 21:34 | #8 |
Moderator
|
no ale na to miala odpowiedziec organizator tj Ela, jesli robi bonitacje to ma wiedziec co i jak, jasne jesli chce oficialnej a nie zabawy weekendowej.
Greg, ja nie bede dawac odpowiedzi, mam inne zajecia waznejsze od gadania z Toba. a co do tego kto i jak - juz 3 raz mowimi - macie regulamin slowacki i czeski czytaj cie i bedzie cie samie wiedzieli co i jak, nas u Was nie bedzie to po co mami latac i dawac info? ani ja ani Gosia czasu na to teras nie mami. Piekne tylko przypomnie ze obiecales zdawac i slowacka bonitacje, to co, czekami Ciebie i Czambora w Poznej. |
28-07-2009, 22:05 | #9 | |
Senior Member
|
Quote:
Nie będe tolerował dalej jak ktoś rzuca sobie jakieś zarzuty i potem odwraca kota ogonem. |
|
28-07-2009, 22:17 | #10 | |
Moderator
|
Quote:
spotkami sie w Poznej w takim razie |
|
28-07-2009, 23:55 | #11 |
Senior Member
|
Dlaczego Margo zmienia temat i wtrąca do niego kolejną złośliwą uwagę ?
Czy wynika to z braku argumentów czy niemożności odpowiedzi na zadane pytanie. Dlaczego Daiva wycofuje się z tematu, który sama podjełą ? Czy również boi się odpowiedzieć na zadane pytanie. Dlaczego Gaga czuje się obrażona moimi słowami ? Przecież to ja jestem renegatem. Przepraszam ale ja zamieściłem bezstronne info nie zawierające żadnych złośliwości w stosunku do nikogo. Zarzuty i złośliwości przyszły od innych, a ja nie mam zamiaru siedzieć już cicho wzywany to tablicy i mam pełne prawo na odpowiedz na zadane pytania czy swormułowane zarzuty pod również moim adresem bo też jestem uczestnikiem tego obozu. |
29-07-2009, 00:08 | #12 | ||
Moderator
|
powtorka:
1 raz Margo odpowiedziala: Quote:
Quote:
noo i teras powiedz ze nierozumies, w tedy ja juz nie wiem jak pomoc, bo wszystko masz podane i to kilka raz. czy poprostu z siebie idiota robis, zeby plakac ze wszyscy ciebie niekochaja i biednego nawet w kosciole bija |
||
29-07-2009, 00:12 | #13 | |
Moderator
|
Quote:
Mam poczucie humoru, ale gdziez mi tam do Ciebie... Przeczytaj CALY temat jeszcze raz.... to wlasnie TWOJ post spodowal caly dyskusje, ktora z Osieczna nie ma wiele wspolnego... Last edited by Margo; 29-07-2009 at 00:20. |
|
29-07-2009, 00:27 | #14 |
Senior Member
|
To sa słowa w 3 poście i nie pochodzą z moich ust.
" Pragne zauwazyc, ze bonitacja ta nie bedzie oficjalna jako, ze nie spelnia warunkow zapisanych w regulaminie organizacji bonitacji... Przeglad hodowlany to nie tylko spotkanie znajomych i ocena przez sedziego, ktory ma uprawnienia na ocene psow tej rasy... Wspominam, bo takie weekendowe bonitacje i potem upieranie sie, ze jej wynik ma sie pojawic w bazie Wolfdoga to niestety ostatnio to bardzo czesty blad... " T jest moje pytanie jakie zadałem i czekam na odpowiedź : " ale interesuje mnie dlaczego niezgodną z przepisami ma być bonitacja przeprowadzona przez czeska sedzinę w Polsce, a czym się to różni przez przeprowadzoną w jednoosobowym składzie sędziowskim bonitacje we Francji czy na Litwie. Poprostu chciałbym wiedzieć jaka jest różnica i jakie przywileje, ze to samo jest uznane lub nie. Interesują mnie wytyczne co do pozoranta, składu sedziowskiego i dokumentacji. Moze zapytam inaczej kto musi na tym papierku złożyć podpis aby zostało to uznane. " Więc linki do strony czeskiego czy słowackiego klubu nie są mi potrzebne bo je znam. Odpowiedzi nadal nie dostałem. |
29-07-2009, 08:51 | #15 |
Moderator
|
co mam 4 raz cytowac? dobra juz, pomoge dzieciom:
............... Bonitační komise Posuzování psů na bonitaci mohou provádět posuzovatelé s potřebnou kvalifikací. Bonitační komise je nejméně tří členná. Tvoří ji: posuzovatel pro exteriér, poradce chovu a vedoucí bonitace. Členové komise po celou dobu hodnocení psů úzce spolupracují a stanoví konečný kód a zařazení do chovu. Bonitační komise je povinna zapsat bonitační kód do průkazu původu a bonitační karty a jeho zařazení nebo vyřazení z chovu. Předat bonitační kartu majiteli psa a odůvodnit mu výsledek bonitace. V závažných případech odložit svoje rozhodnutí na další bonitaci. ................... albo ................... 1.Bonitácie prevádzajú 3 členné komisie menované výborom KCHČSV SR. Bonitačná komisia je oprávnená zo závažných dôvodov svoje rozhodnutie o spôsobilosti k chovu odložiť na ďalšiu bonitáciu. Komisia je zložená z poradcu chovu, rozhodcu exteriéru a člena usporiadajúcej organizácie. ........................ juz JASNEJ odpowiedziec nieumiem. p.s. jesli tak Ci nic nie interesuje gdzie kto jedzie i kto co robi, to po co diskutujes? mogles zrobic temat i poprosic od razu zamkac ja, niebylo 2 stron glupego gadania i atakowania Was. - moze warto o to poprosic i teras? |
29-07-2009, 14:36 | #16 |
Moderator
|
Greg, po co wrocziles, jesli tu tak zle.
ODPOWIEDZ ja dalam i INNEJ nie bedzie. Te ktore umieja czytac maja odpowiedz, a te ktorym to trudno zrozumiec co i jak, nie beda i dalej zrozumiec. odpowiedz dalam cytatami, CZY czytales je? jesli tak to rozumies dla czego jedne sa oficialne a inne nie, a jesli nierozumies, to naprawde pomoc niemoge. pytaj ile chces, innej odpowiedzi niebedzie. sam "ekspert" od wszystkiego, to sam wies |
29-07-2009, 14:49 | #17 |
Moderator
|
O.T.
Greg, ja NIE ODPOWIEM na TWOJE pytanie, bo grasz idiota. Wiem ze liudzi wiedzia gdzie jest roznica miedzy oficialna i nie bonitacja i dla czego ona w FR, LT, DE, SK, CZ czy u Margo jest oficialna a idziej nie, to nie pytaj ponownie bo nie bede pisac, kedy ktos zapyta normalne bez hysterii, odpowiemi normalne, a tu podskakujes i tyle pokazujac ze nic nie wies choc bardzo w tym watpie. Czy poprostu nie mozes juz inaczej? |
29-07-2009, 14:50 | #18 |
złośliwy krasnolud
|
Wolfin nie odpowiedzialas: dlaczego bonitacja przeprowadzona przez ciebie jest ok i jej wynik moze byc w bazie, a jescze przed bonitacja przeprowadzona w Osiecznej juz powiedziano ze bedzie nielegalna i jej wynikow w bazie nie bedzie.
Wymien w punktach roznice. Nie jakies wycinki, linki, tylko napisz, moze byc po polsku, moze po angielsku, jak ci wygodniej.
29-07-2009, 14:52 | #19 | |
Senior Member
|
Quote:
Wg cytatów regulaminu jakie podałaś na stronie komisja bonitacyjna powinna składać sie z trzech osób. Jednak czeski klub uznaje wyniki bonitacyjne przeprowadzone przez czeskiego sedziego z uprawnieniami FCI. Daiva z tego co widzę to ty jesteś super ekspertem od wilczaków i najlepszym jednoosobowym sędzią kynologicznym od rasy. Jeśli mogłaś sama przeprowadzić bonitację we Francji i nie był Ci nikt do tego potrzebny. Podważasz kompetencje Moniki więc i niedługo zaczniesz to robic w stosunku do innych. Ja w dalszym ciągu proszę o odpowiedz . |
|
29-07-2009, 14:56 | #20 |
Moderator
|
btd masz odpowiedzi w cytatach
"Bonitační komise je nejméně tří členná. Tvoří ji: posuzovatel pro exteriér, poradce chovu a vedoucí bonitace." "Komisia je zložená z poradcu chovu, rozhodcu exteriéru a člena usporiadajúcej organizácie." no juz lepej nie wiem jak odpowiedziec Greg czytaj ostatni post dla ciebie. |
|
|