Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-03-2015, 21:22   #1
Padre
Junior Member

Padre's Avatar

Krzywda jej się nie stanie w klatce (jeśli będzie dobrze zabezpieczona), wręcz przeciwnie - w klatce będzie bezpieczna bo nie zrzyci sobie nic na głowę Krzywdę robisz jej nieregóralnie zostawiając samą. Psy w życiu potrzebują rutyny. Jak mała nauczy się, że codziennie zostaje w klatce na jakiś czas to będzie jej łatwiej to zaakceptować. Gdy Twoje wyjścia są nieregóralne, pies nie zna dnia ani godziny kiedy zostanie sam i gdy już zostanie to jest to dla niego stresujące bo nie wie dlaczego tak się stało. Przecież wczoraj ktoś był z nim cały czas a teraz jest sam. Dlatego ważny jest codzienny trening zostawania ze stopniowym wydłużaniem czasu w klatce.

Tak, myślę, że dla suki ta wielkość będzie odpowiednia. Pamiętaj, żeby zabespieczyć rogi i krawędzie bo to są słabe punkty skłądanej klatki.
Old 29-03-2015, 22:38   #2
Ayra
Junior Member

Ayra's Avatar

Quote:
Originally Posted by Padre View Post
Krzywdę robisz jej nieregóralnie zostawiając samą. Psy w życiu potrzebują rutyny.
Chyba ciut się zagalopowałeś.
W moim życiu nie ma rutyny, mój zawód to nie zakłada codziennego wychodzenia o stałej porze do pracy. Nie mierz swoją miarą. Mała będzie zostawał sama , a nauczy się tak czy owak - nie ma wyjścia ani ona ani ja.

I chyba kupię transporter jednak. Kraty źle wpływają na moją psychikę, nawet jeśli psu to nie przeszkadza.
Old 30-03-2015, 09:07   #3
Padre
Junior Member

Padre's Avatar

Chyba niedokładnie przeczytałaś wątki KAŻDY DOBRY behawiorysta powie Ci, że rutyna jest ważna dla psa, zwłąszcza podczas nauki zostawania. Są wilczaki, które zostają grzecznie w ciągu dnia bo już się do tego przyzwyczaiły, ale jeśli własciciel musi wyjść wieczorem to już jest problem. Właśnie dlatego, że została zachwiana codzienna rutyna. NIe mierzą Cię moją miarą bo ja nie mam reguralnych wyjść. Bardzo często jestem cały dzień w domu, ale wtedy moje wilczaki też zostają w kojcu dla treningu. W wychowaniu wilczaka ważna jest dyscyplina. Jeśli nie musisz daniego dnia wyjść do pracy, to i tak zamknij małą w klatce i wyjdź np. do sklepu lub do drugiego pokoju.

Myślisz o takim trasporterze: http://allegro.pl/transporter-dla-ps...215101429.html Jeśli tak, to zapomnij. W lato będzie w nim za gorąco. Przede wszystkim nie utrzyma wilczaka za długo. Nawet metalowe klatki niektóre wilczaki, w tym mój Amra, potrafią przerobić na złom! Tu nie chodzi o Twoją psychikę tylko o bezpieczeństwo psa i Twojego domu. Masz wilczaka a nie mopsa!
Szczerze radzę, przeczytaj jeszcze raz wątki na forum i nie popełniaj błędów innych.

Dla otrzeźwienia polecam lekturę: http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=25399 historia wilczaka szukającego nowego domu bo właściciele nie mogli wyjść na 15 min. do sklepu. http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=2494 listę założyła Gaga a uzupełnieł ją Cheitan (pradziadek Ayri), jeśli w małej odezwie się krew przodka, to będziecie mieć ostro.

PS. Jeśli już to się zagalopowAŁAM Wiem, że nick jest mylący (tak jak imiona moich wilczaków). Historia jest taka, że profil na WD załóżył mój mąż, ale ja z niego korzystam, a nick został
Old 30-03-2015, 10:24   #4
Ayra
Junior Member

Ayra's Avatar

Zatem - zagalopoWAŁAŚ się nazywając moje starania, robieniem krzywdy.
I do my best. Wątki przez ciebie podane, przeczytałam ZANIM psa kupiłam. Korzystam z waszych doświadczeń i pytam. Ale dostosowuję owe uwagi do moich warunków życia. I tak zostanie.

A ze spraw obiektywnych - Ayra dziś ważona - 10,6 kg.
Old 30-03-2015, 19:47   #5
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

ja polecam te klatki http://kankan.pl/index.php?idz_do=sklep&id_kat=65

choć i tak warto zabezpieczyć wyjścia <u mnie się sprawdziła i jest do tej pory>

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 30-03-2015, 21:44   #6
Ayra
Junior Member

Ayra's Avatar

Dzięki Graba.
Old 31-03-2015, 09:38   #7
Padre
Junior Member

Padre's Avatar

Wiadomo, że robisz to co możesz jak najlepiej. Ja zaproponwałam, że te starania możesz ulepszyć wprowadzając codzinny trening klatkowania (chociaż godz. dziennie), małej będzie łatwiej. Oczywiście nikt nie może narzucić Ci tego co masz robić, sama wybierzesz to, co uważasz na najlepsze. Na forum dzielimy się swoimi doswiadczeniami i na ich podstaie dajemy rady. Do niektórych wniosków trzeba samemu dojść.
10 kg u prawie czteromiesięcznego szczeniaka to niedużo
Reply

Posting Rules