![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Zapis uważam za sensowny, pies w takim otoczeniu jak wystawa ma się zachowywać normalnie, do pomocy ma drugi koniec smyczy. Tak samo pies ma się zachowywać w mieście, w ruchu miejskim, jeśli tego nie ogrania - powinien być eliminowany z hodowli, bo rozmnażanie tego typu zwalonych psychicznie psów jest karygodne. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Wydaje mi się, że Margo nie miała na myśli psów o histerycznej, skrzywionej psychice, tylko NORMALNE psy, które jednak przez uwagę na swoje przeznaczenie użytkowe za żadne skarby NIE DADZĄ sobie zajrzeć w zęby obcej osobie...
...i owszem - powinny być pod kontrolą przewodnika i nie rzucać się bezmyślnie na wszystko dookoła, ale już dotykanie psa rasy stróżującej, czy zaglądanie mu w zęby to coś, na co pies o prawidłowym użytkowym charakterze nie pozwoli... sam przepis może nie jest taki straszny - gorsze jest to, że można go bardzo różnie interpretować. I na pewno znajdzie się garstka sędziów, która odróżni psy niezrównoważone psychicznie (i takie wywali z ringu za agresję), ale jednoczesnie zrozumie, że kaukaz okazujący niezadowolenie na macanie go przez sędziego to coś normalnego (a wręcz pożądanego). A niestety znając życie skończy się na tym, że sędziowie włożą wszystkie rasy do jednego worka i tą samą miarką "agresji" ocenią pekińczyka i azjatę, oczekując że ten drugi ze spokojem zniesie nachylanie się nad nim i grzebanie mu w gębie "bo przecież nie może okazać agresji!"... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Wiec pies burczacy w ringu NAWET NA INNEGO samca ma przechlapane, bo sedzia moze uznac, ze burczy na niego.... Za to psy ladowaly na koncu stawki i z obnizonymi oceniami nie raz - i nikogo nie ochodzilo, ze byly pod kontrola i wcale nie chodzilo im o osobe sedziego... Wiesz, z jednej strony przepis jest super. Z drugiej - pozbawiajac wystawcy mozliwosci jakiejkolwiek obrony (bo oceny sedziowskiej nie podwazysz nawet jesli sedzia zada psu bol) otwiera jednak furtke jak ladnie "ud..." politycznie niepoprawne repy czy suki hodowlane.... ![]() ![]() Tak jak pisalam - wszystko w rekach sedziow... Ale jakie sa wsrod nich ogromne rozstrzaly to kazdy widzi...
Last edited by z Peronówki; 14-11-2013 at 20:57. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Generalnie, co do istoty zapisu się zgadzamy, ja zaprotestowałam na Twój podział i wskazanie, że szanse na ringach mają ślamazary...sorry, trochę po ringach pobiegałam, nie mam w domu anemika, ale ludzi nie atakuje ![]() ![]() ![]()
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 14-11-2013 at 21:25. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
VIP Member
|
![]()
OK, to sie zgadzamy....
Quote:
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#6 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
A co do prawa - brakuje mi tu niemieckiej precyzji. Oni maja to zarowno dobrze zapisane, jak i logicznie rozwiazane:
"Ausschlussgründe der Hunde zur Hundeausstellung Hunde, die sich auf einer Zuchtschau als bissig oder unangemessen aggressiv gegenüber Menschen oder anderen Hunden erwiesen haben, können mit einem befristeten oder unbefristeten Ausstellungsverbot für alle vom VDH geschützten Zuchtschauen belegt werden." "Wykluczenie psów z wystaw Psom które na którejs wystawie okazaly sie byc "gryzace" (czyt. rzucaly sie) lub NADWYRAZ (czyt "nieracjonalnie") agresywne w stosunku do ludzi i innych psów, może być przypisany czasowy lub stały zakazu wystawiania na wszystkich wystawach pod patronatem VDH" Odpada wiec strach przed dyskwa za zwykle burczenie. Poza tym jest mozliwosc tylko czasowego zawieszenia, gdy pies rokuje poprawe...
![]() |
|
|