Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Off topic

Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-03-2013, 11:50   #1
Wercyngetoryks
Junior Member

Wercyngetoryks's Avatar

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
Przy zaznaczeniu, że na wystąpienie objawów mają wpływ także warunki, w tym także dieta (brak nadwagi), w jakich pies przebywa.
Są różne teorie. Ja czytałam, że bez predyspozycji genetycznych nie da się psu zafundować dysplazji.
Old 22-03-2013, 12:00   #2
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Wercyngetoryks View Post
Są różne teorie. Ja czytałam, że bez predyspozycji genetycznych nie da się psu zafundować dysplazji.
To prawda, są różne teorie. Nie jestem tutaj żadnym ekspertem, tyle że o ile mi wiadomo, nie da się do końca przewidzieć, czy jakiś tam przodek (niekoniecznie rodzic, bo ci mogą być całkowicie "czyści") nie "podaruje" naszemu szczeniakowi w spadku jakichś tam mniejszych lub większych predyspozycji. My natomiast możemy przynajmniej zapewnić naszemu psu optymalne warunki rozwoju, aby te ewentualne predyspozycje nie miały szansy rozwinąć się w chorobę.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 22-03-2013, 12:04   #3
Wercyngetoryks
Junior Member

Wercyngetoryks's Avatar

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
To prawda, są różne teorie. Nie jestem tutaj żadnym ekspertem, tyle że o ile mi wiadomo, nie da się do końca przewidzieć, czy jakiś tam przodek (niekoniecznie rodzic, bo ci mogą być całkowicie "czyści") nie "podaruje" naszemu szczeniakowi w spadku jakichś tam mniejszych lub większych predyspozycji. My natomiast możemy przynajmniej zapewnić naszemu psu optymalne warunki rozwoju, aby te ewentualne predyspozycje nie miały szansy rozwinąć się w chorobę.
A tu się zgadzam w 100%. Bo niestety dysplazja jak każda choroba może się ujawnić kilka pokoleń później, po dziadkach i innych ciotkach.

Generalnie to tak: jeśli ma predyspozycje, a my mu pomożemy to dysplazja będzie, jeśli nie ma predyspozycji to nie. Ale czy nauka jest w stanie wszystko przewidzieć?

PS Czytam właśnie w innym temacie listy zniszczeń. Wiecie co? Moje DONki nie są lepsze. Jak były malutkie to zabierałam nawet do łazienki ze sobą, żeby uniknąć pożarcia kolejnych przedmiotów. A i dziś nie raz i nie dwa coś im się spodoba i cap! A tak po cichu, że nawet nie zauważę.....

Last edited by Wercyngetoryks; 22-03-2013 at 12:07.
Wercyngetoryks jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules