![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Distinguished Member
|
![]()
anula - trądzik młodzieńczy? jak to wygląda u psów?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
czuły barbarzyńca
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
u nas też się hot spoty pojawiły 2 razy, nie łączyłam tego akurat z dojrzewaniem ale może to jakiś trop? obecnie od 1,5 roku tfu tfu nic sie nie dzieje.
Ale u nas pojawialy sie na grzbiecie, zwykle w okolicy tylnej, miało charakter plackowatego ropnego ( i smierdzacego jak diabli) zapalenia skóry, wypadanie włosów etc. oprocz miejscowego przesuszania chociazby Alusprayem (b. dobre efekty u nas!), właczony był antybiotyk, ale to wygladało naprawde bardzo brzydko.... Wet tez mowil ze to "prezent" od owczarkow i ze te zmiany maja nieokresloną etiologię... moze wpływac stres, pokarm...wszystko. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Distinguished Member
|
![]()
Z Loko "zabawa" trwa dalej... niestety. Najszybciej do weterynarza mogę jechać dopiero jutro, a zaczynam się już denerwować.
29 stycznia byliśmy z tymi pryszczami na pysku u weterynarza- wet stwierdził, że najpewniej jest to jakieś uczulenie na karmę, Loko dostał zastrzyk, który miał zahamować swędzenie i maść Elocom. I rzeczywiście, po zastrzyku przestał się drapać, po tygodniu smarowania maścią pryszcze znikły. Nie było mnie parę dni w domu, dziś w nocy wróciłam i co widzę: lewe ucho rozdrapane do krwi (lewe, czyli po tej samej stronie pyska, na której miał pryszcze), a u nasady ogona, trochę pod nim, bliżej odbytu, sierść wyrwana do skóry, a skóra mocno zaczerwieniona, podrażniona. Loko oczywiście niemalże cały czas to sobie liże/gryzie. Na pewno musi go to też trochę boleć, gdy delikatnie dotknęłam go w ten rejon jego wilczego tyłka, to uciekł jak poparzony. Wokół odbytu też mam wrażenie, że jest zaczerwieniony. Nie wiem, czy to ma jakiś związek, ale dodatkowo on od jakiś 2, 3 tygodni puszcza takie bąki, że można się udusić (oczywiście raz bardziej, raz mniej, ale ogólnie: śmierdzące). Biegunki też się zdarzają. Chociaż ogólnie nie sprawia wrażenia jakby się źle czuł. No nie wiem, czy uczulenie (jakiekolwiek) może się objawiać zarówno jakimiś zmianami na skórze, jak i problemami z trawieniem??? Pewnie przesadzam z tym strachem o niego, ale nie chcę, żeby mu coś dolegało. Last edited by Agnieszka; 13-02-2013 at 17:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
A czy Loko saneczkuje? Czy bardzo majstruje kolo pupy? Czy wet bral zeskrobine z pyska?
![]() |
#7 |
Distinguished Member
|
![]()
Nie saneczkuje. Wet nic nie brał z pyska, ale mówił, że z tego coś się sączy (choć osobiście tego nie zauważyłam).
Loko ostatnio odrobaczany był jakoś grudzień/styczeń. Za chwilę kończy rok. A czy bardzo majstruje- tak jak pisałam, często to miejsce liże, podgryza. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Pytam sie bo moze trzeba mu gruczoly okoloodbytowe wycisnac.
Np u Smrodziacha trzeba co jakis czas to zrobic, poznaje po tym ze majstruje przy pupie, ale zdarza sie tez ze nie majstruje, tylko mu w okolicach ogona smierdzi w specyficzny sposob. Wet mowi ze taka uroda, zapalenia tam nie ma ale musimy pilnowac by oprozniac regularnie. Nasz poprzedni jamnik robil cos podobnego do tego co robi Loko, czyli wygryzanie siersci i intensywne majstrowanie przy pupie. Nie wiem czy u Loka jest ten problem, ale sprawdzic nie zaszkodzi.
![]() |
|
|