![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
To kończąc offa: absolutnie nie zajmuję stanowiska w sprawie dolewek, nie bronię ani ONów, ani wilków w rasie, wiesz też , że nie wierzę tylko w te 2 strony (wg mnie za dużo pojawia się cech, które od żadnej z obu 'ras' nie pochodzą, a cala dokumentacja zniknęła jak w "Psach" "- Stopczyk, co wy tam palicie?
- Ja? Radomskie, ale jak pan major woli, to Franz ma Camele."). Jedyne co, to neguję przypisanie wielkości wilków ONkom. Ja wiem, że widoczne cechy ONkowe są niepożądane i pewne trendy (jak ostatnie kilak lat parcie na wysokość w kłębie) wychodzą bokiem, bo geny nie dziedziczą się liniowo i wg listy życzeń, ale ONki nigdy nie były takie wielkie. Stąd walki z hodowcami DONów (większych od standardów), bo psy powyżej 66 cm przestają być użytkowe. Przejrzyj stare rodowody ONów, jeśli znajdziesz tam wysokości powyżej wzorca-znaczy, że masz rację ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Pewnie z podobnego chichotu losu i genetyki, co u wilczaków. DONki są większe, mają inne charakterki trochę i oczywiście dłuższą sierść. I to wszystko idzie w parze.
U wilczaków parcie na wysokość też poskutkowało utratą suchości typu, lekkości ruchu. Zobacz też, że te większe jakby spokojniejsze są...i cały w tym kłopot, że nie da się wyciągnąć bez konsekwencji jednej cechy. I pewnie jeszcze długo nie będzie się dało. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() Niezły mętlik. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Ale DONy nadal nie chodzą w granicach 70 cm
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wilkokłak
|
![]()
Bo ja wiem? Tzn. przeciętnie pewnie nie. Nie chodzę co prawda po Muchowcu z miarką do mierzenia, ale widziałam tam już DONy - kolosy,
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
Masz 'spaczone' wilczakami oko
![]() ![]() Powiem tak: żaden ONek, dowolnie długowłosy i wielki nie dorasta do Cheya, widać to jak staną obok siebie. A Chey zdecydowanie nie ma 80 cm w kłębie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
DONy sa duze, bo to sie dobrze sprzedaje (patrz pan wilczur jak niedzwiedz) i wynika to z jednostronnej selekcji na ta ceche. DONy po ONach nie sa wieksze od ich krotkowlosego rodzenstwa.
Wilczaki natomiast maja w sobie krew czeskich uzytkow, ktore nie maja wiele wspolnego z owczarkami ktore widzimy w parkach czy na wystawach. Te kilka ktore znam sa mniejsze od Sexy (samce!) Ja mam na podworku gigantyczna dlugowlosa DDRke a miarka twierdzi ze ona ma 64 cm razem z grubym futrem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
A z ciekawosci ile ma Cheitan? Pytam bo nie wiem
![]()
![]() |
#10 |
VIP Member
|
![]()
A to jest dobre pytanie, w wątku o doskonałym tytule. Tego nie wie nikt, bo nigdy nie został zmierzony
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|