Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-10-2012, 00:02   #1
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Ok, niech będzie, że starsze ONki były większe, choć wzorzec w tym zakresie raczej się nie zmienił. Prędzej stawiałabym na optykę. Ale nieważne. Zbyt dużym uproszczeniem i jednak przekłamaniem jest twierdzenie, że to ONY w rasie czw dają wzrost, a wilki nie. Bo nawet jeśli dzisiejsze ONy są mniejsze (a nie są! - wręcz przeciwnie), to wilki z pewnością nagle nie zmalały.
No i owo matematyczne-mityczne 30 % wilczej krwi. Ile by jej nie było, to jest w mniejszości, przytłaczającej, w stosunku do owczarkowej. Chocbyśmy się nie wiem jak napinali - muszą się cechy ONkowe pojawiać i pojawiają. I wzrost m.in. też Razem z uszami, oczami, klatami, ogonami, białymi znaczeniami, kątowaniem, karpikiem, opadającym zadem, miękkimi łapami, krowią postawą itp. Nie od parady wróbelki ćwierkają o pomysłach wilczej dolewki, prawda? Kusi taka dolewka, oj kusi...

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 23-10-2012, 00:13   #2
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Nie od parady wróbelki ćwierkają o pomysłach wilczej dolewki, prawda? Kusi taka dolewka, oj kusi...
i nic z tego nie wychodzi.... w F3 F4 nadal sa dluge, krotkonoge i na dodatek stracaja charakter, ktorego tak szybko poprawic nie da sie ( nie z tymi hodowcami strachliwe biale cus juz mami przyklady na FR i Wlosech
p.s. jest duzo materialu genetycznego, bez czego mozna spokojne hodowac wilczaki, tylko ze durnota ludcka nie chce tego robic.

p.s. po p.s. ja to szybczej dodalam belga jesli juz uzytek i to katowanie mielismi lepsze i formaty i klate )))

Last edited by wolfin; 23-10-2012 at 00:24. Reason: p.s.
wolfin jest offline   Reply With Quote
Old 23-10-2012, 00:46   #3
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Bo nawet jeśli dzisiejsze ONy są mniejsze (a nie są! - wręcz przeciwnie), to wilki z pewnością nagle nie zmalały.
A bledem jest myslenie, ze do "produkcji" wilczakow uzywano Dire Wolfow....
O wielkosci wilkow dyskusja juz byla... I zdjecia mowia same za siebie:

To NIE jest zdjecie malenkiego ONka kryjacego ogromna wilczyce... I jest tak jak mowilas - dzisiejsze ONki sa wieksze, wiec latwo sobie wyobrazic wielkosc wilczycy.
Bajka jest, ze slowackie wilki (bo takie uzywano w naszej rasie) sa wielkosci kucykow...

Ale to tak na marginesie... W rasie na serio jest tak, ze jesli chcesz miec wielkie wilczaki to rob inbreedy na Ayaka z Vlamy, Kazana z PS czy Lorda z PS. To na serio gwarancja bardzo slabych, ale duzych psow...
Inbreed na Repa i inne typowe psy zmniejszy srednia wysokosc...

Ja nie mowie, ze nie daloby sie zrobic tak, zeby miec wysokie, ale ladne wilczaki. Chodzi o to, ze albo hodowcy dbaja o budowe i stale laduja kolo sredniego wzrostu (bo wybierajac repa musisz zwykle decydowac, czy chcesz DOBREGO, czy WYSOKIEGO ), albo trafiaja sie ci goniacy za centymetrami, ale "olewajacymi" wszystko inne....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 23-10-2012, 00:53   #4
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Nie od parady wróbelki ćwierkają o pomysłach wilczej dolewki, prawda? Kusi taka dolewka, oj kusi...
Ale w dniu dzisiejszym dolewka nic nie da... OK, dodasz do wilczakow krwi wilka. I co potem? Pojdzesz na wystawe i dowiesz sie, ze Twoj pies ma za dlugie nogi, zle (bo slabe) katowanie, za waska i za plytka klatke, za krotki ogon, za jasne oko, za slaba szczeke, za dlugi pysk, rozwieszone ucho i jeszcze "drobi" w ruchu. I pan sedzia/pani sedzina powie Tobie abys zerknela na psy Grzesia i nauczyla sie jak ma wygladac wilczak. Potem pojedziesz na bonitacje do Czech i dowiesz sie, ze masz rachitycznego szakala z delikatna koscia, a nie wilczaka.

NAJPIERW trzeba zmusic hodowcow i sedziow do zaznajomienia sie ze wzorcem. Bo to wlasnie jest powod, ze populacja wilczakow jest na O WIELE SLABSZYM poziomie niz by mogla byc...
W zylach CsW plynie za serio duzo wilczych cech. Problem w tym, ze wiekszosc hodowcow zamiast te cechy WYCIAGAC i UTRWALAC robi dokladnie cos innego...

Nie jest mozliwy szybki postep hodowlany, gdy dobra robote robi 5 hodowcow, a 50 partaczy...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 23-10-2012, 13:42   #5
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

To kończąc offa: absolutnie nie zajmuję stanowiska w sprawie dolewek, nie bronię ani ONów, ani wilków w rasie, wiesz też , że nie wierzę tylko w te 2 strony (wg mnie za dużo pojawia się cech, które od żadnej z obu 'ras' nie pochodzą, a cala dokumentacja zniknęła jak w "Psach" "- Stopczyk, co wy tam palicie?
- Ja? Radomskie, ale jak pan major woli, to Franz ma Camele."
).
Jedyne co, to neguję przypisanie wielkości wilków ONkom. Ja wiem, że widoczne cechy ONkowe są niepożądane i pewne trendy (jak ostatnie kilak lat parcie na wysokość w kłębie) wychodzą bokiem, bo geny nie dziedziczą się liniowo i wg listy życzeń, ale ONki nigdy nie były takie wielkie. Stąd walki z hodowcami DONów (większych od standardów), bo psy powyżej 66 cm przestają być użytkowe.
Przejrzyj stare rodowody ONów, jeśli znajdziesz tam wysokości powyżej wzorca-znaczy, że masz rację Ja nie znalazłam....

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 24-10-2012, 08:38   #6
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
ONki nigdy nie były takie wielkie. Stąd walki z hodowcami DONów (większych od standardów), bo psy powyżej 66 cm przestają być użytkowe.
A ten większy wzrost DONów skąd się wziął? (Pytam przez zwykłą ciekawość, bo zupełnie nie jestem wdrożona w tematykę ONowo-DONową ).
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 24-10-2012, 10:09   #7
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Pewnie z podobnego chichotu losu i genetyki, co u wilczaków. DONki są większe, mają inne charakterki trochę i oczywiście dłuższą sierść. I to wszystko idzie w parze.
U wilczaków parcie na wysokość też poskutkowało utratą suchości typu, lekkości ruchu. Zobacz też, że te większe jakby spokojniejsze są...i cały w tym kłopot, że nie da się wyciągnąć bez konsekwencji jednej cechy. I pewnie jeszcze długo nie będzie się dało.

チェイタン。
Old 24-10-2012, 10:35   #8
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
DONki są większe, mają inne charakterki trochę i oczywiście dłuższą sierść. I to wszystko idzie w parze.
No właśnie, ja też zwróciłam uwagę na to, że u wilczaków także to idzie w parze. W związku z czym zaczęłam się zastanawiać, czy to po prostu tak natura (z braku wiedzy nie dysponuję lepszym określeniem) działa, że gdy krzyżuje się psy pod kątem wzrostu, w pakiecie otrzymuje się także na ogół dłuższą sierść (oraz wiadomą - cięższą budowę); czy też jest to wynik tego, że w ten sposób dają (u wilczaków) znać o sobie geny ONów. Ty jak powiedziałaś - nie wierzysz w to, że większy wzrost wilczaki biorą po ONach i brzmi to logicznie, ale z drugiej strony mamy właśnie przykład (również podany przez Ciebie) większych DONów, które wzięły swój większy wzrost - skąd? Bo przecież nie po mniejszych ONach.
Niezły mętlik. Może to faktycznie tak działa, że chcąc uwypuklić jakąś cechę u psów, trzeba się liczyć z tym, że w "pakiecie" dostaje się również inne - niekoniecznie pożądane cechy i nie trzeba się doszukiwać przyczyn po stronie "dolewki" takiej czy innej "krwi"?
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 24-10-2012, 10:48   #9
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Ale DONy nadal nie chodzą w granicach 70 cm Sportowe, użytkowe (z założenia) ON-y, w rodowodach sprzed lat mają po 62-63 cm. Inny przykład: Białe Szwajcary, też wyciągnięte w pewnym momencie ze standardowych ONków (kiedyś białe szczenięta były likwidowane, jako niepożądana anomalia). Dziś białasy są: mniejsze, drobniejsze i z dużo gorszymi charakterami niż klasyczne ONki.

チェイタン。
Old 24-10-2012, 16:10   #10
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

DONy sa duze, bo to sie dobrze sprzedaje (patrz pan wilczur jak niedzwiedz) i wynika to z jednostronnej selekcji na ta ceche. DONy po ONach nie sa wieksze od ich krotkowlosego rodzenstwa.
Wilczaki natomiast maja w sobie krew czeskich uzytkow, ktore nie maja wiele wspolnego z owczarkami ktore widzimy w parkach czy na wystawach. Te kilka ktore znam sa mniejsze od Sexy (samce!)
Ja mam na podworku gigantyczna dlugowlosa DDRke a miarka twierdzi ze ona ma 64 cm razem z grubym futrem

Posting Rules