![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Ok, niech będzie, że starsze ONki były większe, choć wzorzec w tym zakresie raczej się nie zmienił. Prędzej stawiałabym na optykę. Ale nieważne. Zbyt dużym uproszczeniem i jednak przekłamaniem jest twierdzenie, że to ONY w rasie czw dają wzrost, a wilki nie. Bo nawet jeśli dzisiejsze ONy są mniejsze (a nie są! - wręcz przeciwnie), to wilki z pewnością nagle nie zmalały.
No i owo matematyczne-mityczne 30 % wilczej krwi. Ile by jej nie było, to jest w mniejszości, przytłaczającej, w stosunku do owczarkowej. Chocbyśmy się nie wiem jak napinali - muszą się cechy ONkowe pojawiać i pojawiają. I wzrost m.in. też ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() p.s. jest duzo materialu genetycznego, bez czego mozna spokojne hodowac wilczaki, tylko ze durnota ludcka nie chce tego robic. p.s. po p.s. ja to szybczej dodalam belga ![]() ![]() ![]() Last edited by wolfin; 23-10-2012 at 00:24. Reason: p.s. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() O wielkosci wilkow dyskusja juz byla... I zdjecia mowia same za siebie: ![]() To NIE jest zdjecie malenkiego ONka kryjacego ogromna wilczyce... I jest tak jak mowilas - dzisiejsze ONki sa wieksze, wiec latwo sobie wyobrazic wielkosc wilczycy. Bajka jest, ze slowackie wilki (bo takie uzywano w naszej rasie) sa wielkosci kucykow... ![]() Ale to tak na marginesie... W rasie na serio jest tak, ze jesli chcesz miec wielkie wilczaki to rob inbreedy na Ayaka z Vlamy, Kazana z PS czy Lorda z PS. To na serio gwarancja bardzo slabych, ale duzych psow... ![]() Inbreed na Repa i inne typowe psy zmniejszy srednia wysokosc... Ja nie mowie, ze nie daloby sie zrobic tak, zeby miec wysokie, ale ladne wilczaki. Chodzi o to, ze albo hodowcy dbaja o budowe i stale laduja kolo sredniego wzrostu (bo wybierajac repa musisz zwykle decydowac, czy chcesz DOBREGO, czy WYSOKIEGO ![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
NAJPIERW trzeba zmusic hodowcow i sedziow do zaznajomienia sie ze wzorcem. Bo to wlasnie jest powod, ze populacja wilczakow jest na O WIELE SLABSZYM poziomie niz by mogla byc... W zylach CsW plynie za serio duzo wilczych cech. Problem w tym, ze wiekszosc hodowcow zamiast te cechy WYCIAGAC i UTRWALAC robi dokladnie cos innego... Nie jest mozliwy szybki postep hodowlany, gdy dobra robote robi 5 hodowcow, a 50 partaczy...
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
To kończąc offa: absolutnie nie zajmuję stanowiska w sprawie dolewek, nie bronię ani ONów, ani wilków w rasie, wiesz też , że nie wierzę tylko w te 2 strony (wg mnie za dużo pojawia się cech, które od żadnej z obu 'ras' nie pochodzą, a cala dokumentacja zniknęła jak w "Psach" "- Stopczyk, co wy tam palicie?
- Ja? Radomskie, ale jak pan major woli, to Franz ma Camele."). Jedyne co, to neguję przypisanie wielkości wilków ONkom. Ja wiem, że widoczne cechy ONkowe są niepożądane i pewne trendy (jak ostatnie kilak lat parcie na wysokość w kłębie) wychodzą bokiem, bo geny nie dziedziczą się liniowo i wg listy życzeń, ale ONki nigdy nie były takie wielkie. Stąd walki z hodowcami DONów (większych od standardów), bo psy powyżej 66 cm przestają być użytkowe. Przejrzyj stare rodowody ONów, jeśli znajdziesz tam wysokości powyżej wzorca-znaczy, że masz rację ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
Pewnie z podobnego chichotu losu i genetyki, co u wilczaków. DONki są większe, mają inne charakterki trochę i oczywiście dłuższą sierść. I to wszystko idzie w parze.
U wilczaków parcie na wysokość też poskutkowało utratą suchości typu, lekkości ruchu. Zobacz też, że te większe jakby spokojniejsze są...i cały w tym kłopot, że nie da się wyciągnąć bez konsekwencji jednej cechy. I pewnie jeszcze długo nie będzie się dało. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() Niezły mętlik. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
VIP Member
|
![]()
Ale DONy nadal nie chodzą w granicach 70 cm
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
DONy sa duze, bo to sie dobrze sprzedaje (patrz pan wilczur jak niedzwiedz) i wynika to z jednostronnej selekcji na ta ceche. DONy po ONach nie sa wieksze od ich krotkowlosego rodzenstwa.
Wilczaki natomiast maja w sobie krew czeskich uzytkow, ktore nie maja wiele wspolnego z owczarkami ktore widzimy w parkach czy na wystawach. Te kilka ktore znam sa mniejsze od Sexy (samce!) Ja mam na podworku gigantyczna dlugowlosa DDRke a miarka twierdzi ze ona ma 64 cm razem z grubym futrem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|