![]() |
![]() |
|
Výchova & charakter Jak se postarat o štěně, jak ho socializovat, nejčastější problémy s ČSV a jak je řešit... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Rakša
|
![]()
Poznámečka: Elektrický obojek není elektrický ohradník, aspoň ten náš obojek ne, ani na nejsilnějším stupni. U ohradníku to byla velká rána a velký nářek = jako u obojku nikdy, chuděra
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Bolt Grey Střípek snů
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Já bych se ještě vyjádřila k tomu vrčení. Je vrčení a vrčení a čévéčka jsou prostě obecně ukecaná... Dingo vrčí každou chvíli, pro každou blbost... ale není to vrčení typu: "Ruce pryč, nebo tě kousnu!" Je to spíš vrčení: "Pěkně mě štveš, ale ty si tu pán, tak co nadělám?". A to je podle mě třeba rozlišovat. Pokud zavrčí výhrůžně, cení zuby nebo prostě dává najevo, že to myslí vážně, tak dostane, ale to udělal párkrát v životě. Pokud jen tak otráveně kručí a mručí, obvykle mu na to řeknu, ať si nechá kecy a víc si toho nevšímám.
Podle mě není důležité, jak se pes vyjadřuje, ale co tím myslí, to by měl majitel umět poznat. Ostatně Dingo vrčí i když nás vítá a za to ho fakt neřežu ![]()
![]() |
#4 | |
Bolt Grey Střípek snů
|
![]() Quote:
![]() Jednou se mě ptala překvapeně i sousedka, proč kňourá, když se s ní vítal přes plot. On měl jen takovou radost. Zrovna u nás to čévéčkovské běžné vrčení moc nebývá. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Eliško to máš pravdu, je vrčení a vrčení. Ale každý trochu soudný majitel snad pozná, kdy to jeho pes myslí výhružně a kdy je v tom jen "nějaká ta ukecanost"
![]() ![]() To by prostě nešlo ![]() ![]() Ono ne, že by přítele nebo psy neměl rád. On si prostě usmyslí, že teď si postaví hlavu a přes to nejede vlak a já mu to zatím dost jasně vymluvit neumím ![]() Nicméně, drtivou většinu času s námi je tuze roztomilý ![]() ![]()
![]() |
#6 |
http://www.srdcervac.wbs.
|
![]()
Nepozná, a to je právě ten problém. Tohle se lidi, kteří mají své první čsv musí soužitím s ním teprve naučit. Jsou rodiny čsv vyloženě ukecané - jako třeba štěňata(samozřejmě ne všechna) po naší Tajze (dědictví po Grey wolf) a rodiny, které ke komunikaci hlasové projevy zas tak moc nepoužívají.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Jakožto majitel čsv výcvikový začátečník dodám jediné: při výchově a výcviku se vyvarujte metod "nejlelpší je ....". Každý pes je originál. Nebo "je potřeba rázně zakročit a ukázat kdo je pánem..." každý pes má jinou míru dominance a nebo nejistoty. Jeden pes výchovu typu "cuk a odměna" snese, druhého zlomíte a třetí může v sebeobraně zaútočit. Míra jak "ukázat kdo je pánem.." je velmi individuální od fyzického trestu, zalehávání psa atd..až po "pouhé" odvolání či odlákání psa z kolizní situace (např. obsazený gauč bránící s výhružným vrčením - tato situace by při správné výchově nastat neměla, ale ..) a odměnu - prosadíte si svou nenásilně bez přímé konfrontace. Prostě záleží na psovi, psovodovi a situaci. Rovněž bych se asi vyhýbala cvičákům a výcvikářům typu "ten to umí s čsv, čsv jsou jiní a musí se na ně jinak". Znám už pár případů, kdy právě tito majitelé a cvičitelé čsv ve snaze cvičit jinak postupují dle jednoho modelu na všechny psy. Hledala bych cvičák, kde jsou výcvikáři otevření všem plemenům a nemají tendenci sklouzávat ke stereotypu. A hlavně, každý sebezkušenější výcvikář má pouze hlas poradní, nejlíp by svého psa měl znát majitel, všechny postupy konzultovat, ale nakonec se rozhodovat podle sebe. Podle mě je znakem dobrého výcvikáře, že naslouchá a respektuje, poradí, ale nevnucuje "jediné správné řešení". Jinak hodně štěstí všem při výcviku a výchově, ať je co nejvíc čsv správných parťáků a členů smečky svým majitelům.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]()
Kira na nás nevrčí nikdy, ať si drží mezi packama sebelepší dobrotu (a že je žravá), kecne se s tim třeba doprostřed pokoje a my kolem chodíme a jí je to šumák. Když jí při tom někdo pohladí, jen zavrtí ocasem a hryže si dál. Ale pamatuju si, že když byla hodně malá, vrčela pokaždé, když dostala tvaroh - tak jsem jí kelímek při žraní začala držet a velice rychle si zvykla, že ruka v blízkosti jídla nic hroznýho neznamená.
Když se jí něco nelíbí, tak nevrčí, ale jen tak si brumlá. Jedinej případ, kdy vrčí je, když mě vítá s kostí v tlamě - ono vítězoslavné "koukej, co mám", ale ušiska má přitom připláclý k hlavě a dělá kolem mě kolečka. To na hru přistoupím a říkám jí, jak jí tu oslizlou kost děsně závidim a ona se celá tetelí a vrčí si ![]() ![]() Souhlasím s Anathemou, že pes by na pána rozhodně výhružně vrčet neměl, ale nějak se mi nezdá, že by za tím mohla stát "domýšlivost a ješitnost", to už mi trochu zavání antropomorfismem... jinak naše babička má teď psa z útulku, a to rozhodně vděčné a milé stvořeníčko není ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Member
|
![]() Quote:
Jinak můj otec naučil Aryu úžasnou věc. Nerada jí bez asistence. Ideální je, aby ji otec či já, to jídlo dal až pod nos, buď držel misku nebo podával další sousta. Jednou sem byla u Alči. A dala jsem ji jídlo na zahradu do pspolečnosti druhýho psa( též ne moc žravého čévéčka) a ta moje Megera stála nad miskou a čekala než si přijdu pro misku, já sem si říkala, že ji asi barf nechutná a tak sem to vzala do ruky a nabídla ji. Sežrala takhle bez keců celou misku. ( Jo když se nad tímhle zamYslím, vypadalo to asi ftipně, ale co bych pro mojem iminko neudělala že) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Bolt Grey Střípek snů
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |