![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Witaj! Ta nasza "rozmowa", dość długa - bo przez maile - zmusiła mnie do poszukiwania odpowiedzi - dlaczego tak różnią się dane, które posiadasz, a które ja cytuję.... Napisałam zatem do wspomnianych autorów książki, z prośbą o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki. Wysłałam maila w sobotę i mam odpowiedź....
Cytuję za P. Sabiną Nowak (wklejam pełną jej odpowiedź): "Szanowna Pani, Dane w naszej książce podane zostały za monografią przyrodniczo-łowiecką "Wilk" profesora Henryka Okarmy z Instytutu Ochrony Przyrody PAN w Krakowie. Proszę się powołać na tą książkę. Niestety nie mam możliwości włączania się w tego typu dyskusje, zbyt wiele mam pracy z działaniami na rzecz ochrony tego gatunku, szczególnie, że realne jest teraz zagrożenie powrotem do odstrzałów wilka w ramach przygotowywanej nowej Strategii gospodarowaniem tego gatunku. Będę wdzięczna za wspomnienie o tym zagrożeniu na Waszym forum. Będzie potrzebna Państwa pomoc w razie oprotestowania Strategii. W następnym mailu prześlę informację o warsztacie, gdzie przestawiona zostanie nowa Strategia. Zapraszam do udziału. Pozdrawiam serdecznie, Sabina Nowak" również otrzymałam odpiwedź od P. Roberta Mysłajek: "Pani Irmino, Jesteśmy bardzo zajęci projektami i nie mamy czasu na internetowe dyskusje. Pozdrawiam, Robert Mysłajek" Tak więc obie powołujemy się, de fakto, na tego samego profesora Okaramę. I dalej nie rozumiem, aż tak dużych rozbieżności / rozpiętości danych.... Spróbuję wyjaśnić skąd biorą się te różnice u źródła ![]() Dziękuję za wyodrębnienie tematu, bo dyskusja nabrała rozpędu i chyba zyskała czytelników... A jak to było z Kartaginą??? - Nadal uważam, że wilczaki powinny być wyższe (nie mylić z olbrzymami i dajmy żyć maluchom) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 | |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]() Quote:
mam wynik Sexy na lezaco padnietej ze zmeczenia, bez srodka zwiotczajacego miesnie. 73-75 cm w klebie-kto nie wierzy niech zmierzy bom sama nie uwierzyla w post Margo i myslalam ze grubo przesadza ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Dzisiaj Jaskra na leżąco mierzyłem - wyszło mi coś podobnego. Różnica o jakieś 10cm w stosunku do pomiaru na stojąco. Czyli rzeczywisty wzrost ok 13% mniejszy.
Kuba Pies: Absynt Wilk z Baśni (Jaskier) Last edited by jaskier; 06-11-2011 at 23:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Zaintrygowana wykorzystałam leżącego Księciunia-spoko wchodzi do książki
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
Za basiora "statystycznego" może robić
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Moze ktos wysililby sie na znalezienie wagi jakis wybitnych maratonczykow-tych niskich, chudych niepozornych kenijczykow bysmy mogli porownac z naszymi duzymi i poteznie wygladajacymi mezczyznami pracujacymi umyslowo?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Podobnie wilkom, nie koniecznie jest potrzebna sprawność na poziomie zawodów frisbie ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
VIP Member
|
![]()
U afrykańskich maratończyków znaczenie ma miejsce, w którym żyją-tu: Wyżyna Abisyńska. Najlepsi długodystansowcy są po prostu przygotowani do wysiłku w warunkach niedostatku tlenu. Myślę, że wzrost czy waga nie maja tu większego znaczenia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Wilki na wolnosci to maratonczycy a wilczaki raczej kanapowcow stad zainteresowala mnie waga dlugodystansowca vs Kowalskiego, bo wydaje mi sie ze malutki dlugodystansowiec bedzie wazyl wiecej niz duzy Kowalski
![]() Jaskier, nie mialam zamiaru oceniac, ktory lepszy i kogolwiek obrazac tylko porownac zaleznosc wzrost/budowa/waga od typu wysilku ![]() Do zabicia zwierza trzeba czesto wiekszej sprawnosci niz do zlapania dysku ![]() Last edited by jefta; 10-11-2011 at 14:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() Z tym, ze jak napisał Kuba, w tym temacie to chyba nie ma znaczenia, bo ciężko jest porównywać ludzi z dziko żyjącymi zwierzętami. Odeszliśmy już od tego, ze sprawność fizyczna pozwala nam na przetrwanie. W zasadzie wystarczy nam forma pozwalająca dojść do pracy czy najblizszego sklepu (chociaż, mimo tego i tak na zimę przeważnie tyjemy, cóż, geny ![]() Myśle, ze temat się wyjaśnił. Wilki nie są olbrzymami, choć częśc osób pewnie to rozczaruje. Dziewięćdziesięcio centymetrowy okaz może i gdzieś bryka, ale na pewno jest odosobniony w swojej wielkości ![]() Irmina, zapytam z ciekawości, jakiej wysokości jest Twój pies? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
Moj wilczak-owczak-dżerman-szeperd do najnizszych nie nalezy (do najwyższych też nie zresztą), ale na szczescie ma swoją osobistą trenerkę, która dba o jego kondycję
![]() Dziękujemy Ci, Wonderfuljo ES! PS. Aha, nie mialabym nic przeciwko temu, zeby byl ciut niższy (no, moze nie kosztem dlugosci nog). Wiem, ze mniejsze = zwinniejsze, może zdrowsze a czesto i dluzej zyjące. A tego życzę sobie i Biesiowi. Ale taki urósł, cóż, i to wcale nie na kurczakach. I takiego go kocham, wilczakowczaka-dżermana-szeperda. Last edited by anula; 07-11-2011 at 00:14. Reason: pees |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|