Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-11-2011, 22:33   #1
Irmina
Junior Member

Irmina's Avatar

Witaj! Ta nasza "rozmowa", dość długa - bo przez maile - zmusiła mnie do poszukiwania odpowiedzi - dlaczego tak różnią się dane, które posiadasz, a które ja cytuję.... Napisałam zatem do wspomnianych autorów książki, z prośbą o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki. Wysłałam maila w sobotę i mam odpowiedź....
Cytuję za P. Sabiną Nowak (wklejam pełną jej odpowiedź):
"Szanowna Pani,
Dane w naszej książce podane zostały za monografią przyrodniczo-łowiecką "Wilk" profesora Henryka Okarmy z Instytutu Ochrony Przyrody PAN w Krakowie. Proszę się powołać na tą książkę. Niestety nie mam możliwości włączania się w tego typu dyskusje, zbyt wiele mam pracy z działaniami na rzecz ochrony tego gatunku, szczególnie, że realne jest teraz zagrożenie powrotem do odstrzałów wilka w ramach przygotowywanej nowej Strategii gospodarowaniem tego gatunku. Będę wdzięczna za wspomnienie o tym zagrożeniu na Waszym forum. Będzie potrzebna Państwa pomoc w razie oprotestowania Strategii. W następnym mailu prześlę informację o warsztacie, gdzie przestawiona zostanie nowa Strategia. Zapraszam do udziału.
Pozdrawiam serdecznie,
Sabina Nowak"

również otrzymałam odpiwedź od P. Roberta Mysłajek:
"Pani Irmino,
Jesteśmy bardzo zajęci projektami i nie mamy czasu na internetowe dyskusje.
Pozdrawiam,
Robert Mysłajek"

Tak więc obie powołujemy się, de fakto, na tego samego profesora Okaramę. I dalej nie rozumiem, aż tak dużych rozbieżności / rozpiętości danych....

Spróbuję wyjaśnić skąd biorą się te różnice u źródła

Dziękuję za wyodrębnienie tematu, bo dyskusja nabrała rozpędu i chyba zyskała czytelników...

A jak to było z Kartaginą??? - Nadal uważam, że wilczaki powinny być wyższe (nie mylić z olbrzymami i dajmy żyć maluchom)
Old 06-11-2011, 23:20   #2
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

Quote:
Originally Posted by Irmina View Post
Nadal uważam, że wilczaki powinny być wyższe (nie mylić z olbrzymami i dajmy żyć maluchom)
daj duzemu psu jakis ekstremalny wysilek wymagajacy sily, zwinnosci i wytrzymalosci, a potem przemysl to jeszcze raz. To nie jest rasa, ktora ma ladnie wygladac na ringu, czyli byc duze i puchate.

mam wynik Sexy na lezaco padnietej ze zmeczenia, bez srodka zwiotczajacego miesnie. 73-75 cm w klebie-kto nie wierzy niech zmierzy bom sama nie uwierzyla w post Margo i myslalam ze grubo przesadza
Old 06-11-2011, 23:32   #3
jaskier
Junior Member

jaskier's Avatar

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
mam wynik Sexy na lezaco padnietej ze zmeczenia, bez srodka zwiotczajacego miesnie. 73-75 cm w klebie-kto nie wierzy niech zmierzy bom sama nie uwierzyla w post Margo i myslalam ze grubo przesadza
Dzisiaj Jaskra na leżąco mierzyłem - wyszło mi coś podobnego. Różnica o jakieś 10cm w stosunku do pomiaru na stojąco. Czyli rzeczywisty wzrost ok 13% mniejszy.

Pies: Absynt Wilk z Baśni (Jaskier)

Last edited by jaskier; 06-11-2011 at 23:34.
jaskier jest offline   Reply With Quote
Old 06-11-2011, 23:34   #4
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Zaintrygowana wykorzystałam leżącego Księciunia-spoko wchodzi do książki

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 06-11-2011, 23:35   #5
jaskier
Junior Member

jaskier's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Zaintrygowana wykorzystałam leżącego Księciunia-spoko wchodzi do książki
Ile wyszło? 90?

Old 06-11-2011, 23:38   #6
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Za basiora "statystycznego" może robić

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 10-11-2011, 12:51   #7
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Moze ktos wysililby sie na znalezienie wagi jakis wybitnych maratonczykow-tych niskich, chudych niepozornych kenijczykow bysmy mogli porownac z naszymi duzymi i poteznie wygladajacymi mezczyznami pracujacymi umyslowo?
Old 10-11-2011, 12:59   #8
jaskier
Junior Member

jaskier's Avatar

Quote:
Moze ktos wysililby sie na znalezienie wagi jakis wybitnych maratonczykow-tych niskich, chudych niepozornych kenijczykow bysmy mogli porownac z naszymi duzymi i poteznie wygladajacymi mezczyznami pracujacymi umyslowo?
I jaki sens ma to porównanie? Może post ma wzbudzić kompleksy w potężnie wyglądających, pracujących umysłowo mężczyznach? Najcięższy człowiek świata ważył ponad pół tony. Co z tego? My ludzie żyjemy w sztucznym środowisku - sprawność fizyczna nie jest już konieczna do przetrwania.

Podobnie wilkom, nie koniecznie jest potrzebna sprawność na poziomie zawodów frisbie

Old 10-11-2011, 13:02   #9
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
U afrykańskich maratończyków znaczenie ma miejsce, w którym żyją-tu: Wyżyna Abisyńska. Najlepsi długodystansowcy są po prostu przygotowani do wysiłku w warunkach niedostatku tlenu. Myślę, że wzrost czy waga nie maja tu większego znaczenia.

チェイタン。
Old 10-11-2011, 14:12   #10
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Wilki na wolnosci to maratonczycy a wilczaki raczej kanapowcow stad zainteresowala mnie waga dlugodystansowca vs Kowalskiego, bo wydaje mi sie ze malutki dlugodystansowiec bedzie wazyl wiecej niz duzy Kowalski a to wyjasnialoby 60 kg wilki.
Jaskier, nie mialam zamiaru oceniac, ktory lepszy i kogolwiek obrazac tylko porownac zaleznosc wzrost/budowa/waga od typu wysilku miesnie i tkanke tluszczowa mamy taka sama jak psy i wilki.
Do zabicia zwierza trzeba czesto wiekszej sprawnosci niz do zlapania dysku

Last edited by jefta; 10-11-2011 at 14:17.
jefta jest offline   Reply With Quote
Old 10-11-2011, 14:19   #11
dorotka_z
Member

dorotka_z's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
U afrykańskich maratończyków znaczenie ma miejsce, w którym żyją-tu: Wyżyna Abisyńska. Najlepsi długodystansowcy są po prostu przygotowani do wysiłku w warunkach niedostatku tlenu. Myślę, że wzrost czy waga nie maja tu większego znaczenia.
Akurat w przypadku ludzi - maratończyków masa ciała i wzrost mają znaczenie. Jak popatrzymy na zawodowych biegaczy długodystansowych zobaczymy, że oni są zupełnie inaczej zbudowani niż nasi "zachodni" mężczyźni. Oni wyglądaja jak dzieci, jak młodzi chłopcy Pokusiłabym się o stwierdzenie, ze poza doskonałymi warunkami do treningów (mało tlenu tak jak napisała Gaga) mają jeszcze zupełnie odmienną budowę. W mojej ocenie to jest odrębna ludzka rasa mająca o wiele inne predyspozycje niż my, biali ludzie zachodu.

Z tym, ze jak napisał Kuba, w tym temacie to chyba nie ma znaczenia, bo ciężko jest porównywać ludzi z dziko żyjącymi zwierzętami. Odeszliśmy już od tego, ze sprawność fizyczna pozwala nam na przetrwanie. W zasadzie wystarczy nam forma pozwalająca dojść do pracy czy najblizszego sklepu (chociaż, mimo tego i tak na zimę przeważnie tyjemy, cóż, geny )

Myśle, ze temat się wyjaśnił. Wilki nie są olbrzymami, choć częśc osób pewnie to rozczaruje. Dziewięćdziesięcio centymetrowy okaz może i gdzieś bryka, ale na pewno jest odosobniony w swojej wielkości

Irmina, zapytam z ciekawości, jakiej wysokości jest Twój pies?
dorotka_z jest offline   Reply With Quote
Old 07-11-2011, 00:06   #12
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Moj wilczak-owczak-dżerman-szeperd do najnizszych nie nalezy (do najwyższych też nie zresztą), ale na szczescie ma swoją osobistą trenerkę, która dba o jego kondycję
Dziękujemy Ci, Wonderfuljo ES!
PS. Aha, nie mialabym nic przeciwko temu, zeby byl ciut niższy (no, moze nie kosztem dlugosci nog). Wiem, ze mniejsze = zwinniejsze, może zdrowsze a czesto i dluzej zyjące. A tego życzę sobie i Biesiowi.
Ale taki urósł, cóż, i to wcale nie na kurczakach. I takiego go kocham, wilczakowczaka-dżermana-szeperda.

Last edited by anula; 07-11-2011 at 00:14. Reason: pees
anula jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules