|
|
|
|||||||
| Chov Informace o chovu, výběru, odchovech.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
|
Mě by zajímalo, jestli už někdo někdy právně díky kupní smlouvě vymáhal své štěně zpět a jak to probíhalo?
Mimo jiné chovám totiž taky laboratorní potkany a tam je u prodeje zvířat s PP z chovatelských stanic dost běžným postupem sepisování kupní smlouvy s novým majitelem. Nic méně, pokud vím od jedné potkánařky právničky, jsou tyto smlouvy prakticky z právního hlediska zcela bezcenné. Nevím sice z jakého přesně důvodu, to mi nebylo vysvětleno a sama nejsem právník, ale prý je to tak. Předpokládám, že kupní smlouva ke psu bude v podstatě totéž, takže by mě zajímalo, jestli to skutečně nějak právně vymáhat jde, nebo ne. Jestli s tím někdo má zkušenosti?
|
|
|
#2 | |
|
Junior Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Moderator
|
No pokud má takový názor, asi by měla vrátit diplom. Kupní smlouva je normálně vymahatelná smlouva, jako každá jiná. Snadnost jejího vymáhání je, stejně jako u každé jiné smlouvy, závislá na tom, jak dobře je napsaná.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Member
|
To nebude názorem, ale spíš zkušeností nebo vědomostí
Asi to bude tak, že jednak, jak psala Jazzinka, to u toho potkana moc nemá smysl řešit... a jednak o tom, že údajně kupní smlouva nemůže ovlivňovat, co bude majitel s koupenou věcí (zvířetem) dělat... že prostě nemůže být ve smlouvě, že ho nesmí prodat dál, odchovávat na něm vrhy a tak podobně. Což je ale asi ten hlavní problém, co chce smlouvou chovatel ošetřit, ale pokud si to tam napíše, tak je smlouva neplatná. Teda asi určitě záleží JAK si to tam napíše, pokud se trochu vyzná a umí to nějak šikovně zaobalit, tak se to asi dá udělat tak, aby to bylo právně v pořádkuNic méně by mě stále zajímalo, jestli už někdo někdy opravdu nějaké štěně právně zpátky vymáhal nebo tak něco, jestli to opravdu v praxi může fungovat
|
|
|
#5 | |
|
Junior Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Member
|
Psal jsem už předtím, jestli někdo tak dokonalou smlouvu má, tak by si ji nemusel syslit, ale mohl by ji vrazit někam i pro ostatní
Vždyť je to pouze pro dobro těch zvířat a chovu jako takového. No a to na co se ptala Kometa by mě zajímalo taky. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Moderator
|
Myslím, že smlouvu, do které dal peníze a námahu, Ti nikdo nebude dávat zdarma na web. Ale možná je to téma pro Klub. Což kdybys na schůzi nebo na konferenci navrhl, aby Klub nechal zpracovat návrh smlouvy od advokáta a tu pak dal k dispozici členům ?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Member
|
To není problém, navrhnout to můžu. Jen sem myslel, že pokud už ji někdo má, mohl by ji dát jako inspiraci. Beztak si tam každej upraví co potřebuje.
|
|
|
|
![]() |
|
|