Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Zaslat odpověď

Nástroje Metody zobrazení
Old 22/12/10, 22:47   #1
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Datum registrace: Aug 2008

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Przez lata Czesi zarzucali hodowli Seda eminence (przodkowie Czambora), ze masowo daje wnetry... Stad pewnie ma on takiego "hopla" na tym punkcie...
E tam, gdyby ktoś posiadał tę wiedzę, to faktycznie można by powiedzieć, że coś wie o hodowli. W tym przypadku stawiam na to, że w swej wszechwiedzy pomyliły mu się dwa ładne - ciemno umaszczone psy w podobnym wieku; Biesio i Liszkam, o którym właścicielka nie tak dawno na sugestię, żeby przystojniaka zacząć wystawiać, stwierdziła, że on nie jest wystawowy. Ale to oczywiście tylko domysł.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 22/12/10, 23:05   #2
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Datum registrace: May 2010

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
E tam, gdyby ktoś posiadał tę wiedzę, to faktycznie można by powiedzieć, że coś wie o hodowli. W tym przypadku stawiam na to, że w swej wszechwiedzy pomyliły mu się dwa ładne - ciemno umaszczone psy w podobnym wieku; Biesio i Liszkam, o którym właścicielka nie tak dawno na sugestię, żeby przystojniaka zacząć wystawiać, stwierdziła, że on nie jest wystawowy. Ale to oczywiście tylko domysł.
Mógłbyś mieć rację, Grin, gdyby nie kontekst wypowiedzi z FB, której całej nie przytoczę - raz, że zbyt długa, dwa, że nie zamierzam rozpowszechniać tego g....a
Tylko zacytuję:

Carmen spod Ďumbiera miała jeszcze miot z Jotunem z Peronówki w, którym narodziły się następujące psy - Banach Welkoscyrz , Barch Welkoscyrz , Białka Welkoscyrz , Bies Welkoscyrz , Bliza Welkoscyrz .
Teraz specjalnie dla Ciebie M(...) będzie teoria spiskowa.
Już została podana informacja, że Bies Welkoscyrz nie jest psem hodowlanym, a ja uważnie będę się przyglądał poczynaniom męskiej części hodowli Welkoscyrz, bo przecież w głównej mierze jest ona oparta na potomkach płci męskiej z P(...).

Skróty pochodzą ode mnie, ponieważ nie chcę, w odróżnieniu od Pewnej Osoby, szkalować innych. Nie interesuje mnie wojna, jaka się toczy, przykro mi, że część tego szajsu spada na Biesa i hodowlę, z której on pochodzi. Nie moge pojąć tego zjawiska. Nie widzę innego sposobu, jak to spokojnie sprostować i nie wdawać się więcej w dyskusję. Psom z problemami pomaga behawiorysta. Ludziom - psychiatra lub psycholog. Ja mam względnie szczęśliwą rodzinę i udane życie, więc myślę sobie, że ludzie zainteresowani tworzeniem teorii spiskowej są w gruncie rzeczy nieszczęśliwi, i w związku z tym trochę mi ich żal. Ale tylko trochę.

Last edited by anula : 22/12/10 at 23:09
anula jest offline   Reply With Quote
Old 22/12/10, 23:24   #3
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Datum registrace: Aug 2008

Quote:
Originally Posted by anula View Post
Mógłbyś mieć rację, Grin, gdyby nie kontekst wypowiedzi z FB, której całej nie przytoczę - raz, że zbyt długa, dwa, że nie zamierzam rozpowszechniać tego g....a
Tylko zacytuję:

Carmen spod Ďumbiera miała jeszcze miot z Jotunem z Peronówki w, którym narodziły się następujące psy - Banach Welkoscyrz , Barch Welkoscyrz , Białka Welkoscyrz , Bies Welkoscyrz , Bliza Welkoscyrz .
Teraz specjalnie dla Ciebie M(...) będzie teoria spiskowa.
Już została podana informacja, że Bies Welkoscyrz nie jest psem hodowlanym, a ja uważnie będę się przyglądał poczynaniom męskiej części hodowli Welkoscyrz, bo przecież w głównej mierze jest ona oparta na potomkach płci męskiej z P(...).
Hm, wg mnie to nie wyklucza mojego domysłu, a nawet wydaje mi się, że w pewnym sensie go potwierdza (choć oczywiście nie mam się zamiaru przy nim upierać). Tak naprawdę z tego co widzę, wszystko i tak sprowadza się do misji dokopania "hodowli z P..."
Quote:
Ja mam względnie szczęśliwą rodzinę i udane życie, więc myślę sobie, że ludzie zainteresowani tworzeniem teorii spiskowej są w gruncie rzeczy nieszczęśliwi, i w związku z tym trochę mi ich żal. Ale tylko trochę.
Tak i ja uważam.

Last edited by Grin : 22/12/10 at 23:27
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 22/12/10, 23:35   #4
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Datum registrace: Sep 2003
Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Hm, wg mnie to nie wyklucza mojego domysłu, a nawet wydaje mi się, że w pewnym sensie go potwierdza (choć oczywiście nie mam się zamiaru przy nim upierać). Tak naprawdę z tego co widzę, wszystko i tak sprowadza się do misji dokopania "hodowli z P..."
Nie, to mialo inny poczatek. I przyznaje, ze sama sie mu podlozylam...

Chodzi o ten "syndrom wlasciciela repa" - to cos jak hodowca PR-owiec z artykulu p. Redlickich, tyle, ze nie ma hodowli, a samca z prawami hodowlanymi...

Zauwazylam, ze Grzesiek dzieli ludzi na tych "dobrych", ktorzy zachwycaja sie jego psem. I "zlych", ktorzy nie pisza peanow pochwalnych. Oczywiscie do grupy zlych dolaczali kolejno wszyscy sedziowie klubowi, ktorzy mieli czelnosc wytknac jego psu jakies niedostatki... To spotkalo Sonie Bognarova, Oskara Dore, potem tez Daive. Wtedy mialam dobry kontakt z G., ale zaryzykowalam i "udalo sie". Jedno slowo bronioce Oskara, Sonie i Daive i trafilam na sam szczyt listy ludzi "do zgnojenia".
Teraz to szalenstwo zatacza jeszcze wieksze kregi - celem atakow jest kazdy hodowca, ktory nie planuje uzyc Czambora. I kazda osoba, ktore powie "A mnie bardziej podoba sie....".

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 22/12/10, 23:51   #5
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Quote:
Originally Posted by Anula
Ja mam względnie szczęśliwą rodzinę i udane życie, więc myślę sobie, że ludzie zainteresowani tworzeniem teorii spiskowej są w gruncie rzeczy nieszczęśliwi, i w związku z tym trochę mi ich żal. Ale tylko trochę.
Tak i ja uważam.
Zgadza sie - to komfort wlascicieli psow - ze o takie dziwne wymysly nie musza sie martwic, po wiedza "co" lezy u nich na kanapie.

Problemy mamy jedynie hodowcy...
Pomysl, ze wlascicielem takiego "Biesa" (nazwijmy go Aresem) byliby hodowcy, a w swiat poszlaby fama, ze jest wnetrem. Pies bylby oczywiscie od pewnego czasu wystawiany (bo przeciez to normalny pies). Wtedy kolejna teoria spiskowa, ktora by obiegla cala Polske brzmialaby: "Ares zostal zoperowany - wstawiono mu jaderko. Hodowcy xxx robia przekrety."
Takie ploty sa rozpowiadane za plecami, wiec hodowcy/wlasciciele Aresa nie majac pojecia zrobiliby radosnie prawa hodowlane. Przyszedlby czas, gdy ktos (inna hodowla) zainteresowalby sie nim jako psem na krycie. I w swiat szla by kolejna teoria spiskowa "Hodowla xxx robi ciemne interesy z hodowla yyy - uzywa psow z wadami genetycznymi".
Na swiat przyszlyby sliczne szczeniaki, ktore trafilyby do fajnym domow. Pewnego dnia wlasciciel takiego szczeniaka odbiera telefon od milego wlasciciela wilczaka, ktory zaprasza go na spacer. Na spacerze szczesliwy wlasciciel szczeniaka dowiaduje sie, ze zrobil glupote, ze kupil szczeniaka od producenta po chorych rodzicach, z chorej linii. I to na dodatek od hodowcy, ktory hoduje na obciazonych genetycznie rodzicach i ogolnie lubuje sie w przekretach.

I nikogo nie interesuje, ze wszystko to moze byc wymyslem jakiegos zakreconego umyslu. Bo dkrecenie wszystkich tych klamstw jest czasem po prostu juz niemozliwe....

I to nie jest wymyslona historyjka, ale dokladnie to co u nas wprowadzila "pewna osoba"... Nie powiem, ze on jeden... Bo "takich osob" jest wiecej - ale dotad nikt nie dzialal na taka skale, z takim zacieciem i z takim zaklamaniem...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 23/12/10, 11:34   #6
Wonderfull Wolf ES
Senior Member

Wonderfull Wolf ES's Avatar

Datum registrace: Feb 2010

Anka, nie przejmujcie się! Nie ma co się plątać w kompleksy innych!

Za Biesia jajka dam rękę odciąć, w sensie że ma Wondera też mi przy ekranie przytakuje, że pokochała "prawdziwego" mężczyzne

Jest takie zjawisko nazywające się "żal po stracie",lub inne (choć to bardziej mechanizm) w którym to mówiąc psychologicznie osoba mająca trudne doświadczenia,etc stosuje tzw. przeniesienie, tj. swoje złe doświadczenia, frustracje, itp. przenosi na inne osoby, czyli że one tak mają np, albo utożsamia inne osoby ze sobą.
Może w przypadku rzeczonego coś jest na rzeczy, ewentualnie pokuszę się o stwierdzenie na jajach ???
Wonderfull Wolf ES jest offline   Reply With Quote
Old 23/12/10, 13:00   #7
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

Datum registrace: Nov 2006

Quote:
Originally Posted by Wonderfull Wolf ES View Post
Może w przypadku rzeczonego coś jest na rzeczy, ewentualnie pokuszę się o stwierdzenie na jajach ???
Buuhaahhahah
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 23/12/10, 13:37   #8
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Datum registrace: Aug 2004

Quote:
Originally Posted by Wonderfull Wolf ES View Post
Też mnie to rozśmieszyło Jest takie powiedzenie, ze kiedy nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi albo o kasę, albo o seks. W tym przypadku skłonna jestem przypuszczać, że nawet nie o seks, tylko o .... krycie

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 22/12/10, 23:07   #9
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Datum registrace: Jul 2007
Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream

Warto też pamiętać, że wnętrostwo nie jest jedyną cechą wykluczającą psa z udziału w wystawach, może chodzić np. o nawet nieznacznie nieprawidłowe uzębienie.

Nawet ja, choć temat wnętrostwa jest mi szczególnie bliski i nadal uważam, że warto uważnie monitorować linie, w których ta wada występuje, a także rezygnować z rozmnażania psów mogących dawać wnętry częściej niż przewiduje jakaś realna dla konkretnej rasy statystyka (wśród SH mojego wujka dwa z siedmiu psów są wnętrami, wśród SH to podobno dość częste, nie wnikałam, czy naprawdę), nie szukam wszędzie braku jąder, a już na pewno nie na zasadzie: o, ten samiec nie ma wystaw, wnęter!

Tym bardziej przykro, gdy jakieś dziwaczne rozgrywki zaczynają się odbijać na ludziach sympatycznych, życzliwych i zwyczajnie normalnych.

Aniu, wygłaszcz od nas Biesa. On na szczęście nie umie czytać.
AngelsDream jest offline   Reply With Quote
Old 22/12/10, 23:11   #10
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Quote:
Originally Posted by AngelsDream View Post
Aniu, wygłaszcz od nas Biesa. On na szczęście nie umie czytać.
Jutro spróbuję mu wsadzić do konga rozpaćkanego bananka. Na pocieszenie
chociaż on najbadziej lubi jabłkowe ogryzki...

Last edited by anula : 22/12/10 at 23:19
Old 22/12/10, 23:15   #11
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

mnie najwieciej spodobali sie te "...." znaczki jak by zostawil puste miejsce bo jescze nie wymyslis jaka chorobe temu psu znalesc

Geryon z Peronówki to szczenię z miotu Jolly z Molu Es i Kondor z Krotkovského dvora , które ma żyjące rodzeństwo - Garuda z Peronówki , Gibil z Peronówki , Glasya z Peronówki , Gothmog z Peronówki , Gwaihir z Peronówki. Geryon z Peronówki jest nosicielem ….
Old 22/12/10, 23:26   #12
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
mnie najwieciej spodobali sie te "...." znaczki jak by zostawil puste miejsce bo jescze nie wymyslis jaka chorobe temu psu znalesc

Geryon z Peronówki to szczenię z miotu Jolly z Molu Es i Kondor z Krotkovského dvora , które ma żyjące rodzeństwo - Garuda z Peronówki , Gibil z Peronówki , Glasya z Peronówki , Gothmog z Peronówki , Gwaihir z Peronówki. Geryon z Peronówki jest nosicielem ….
To mi umknelo... Pewnie uzyl tekstow, ktore przygotowal sobie na przyszly rok...Albo na wene tworcza...
Ale bez obaw - to bardzo plodny tworca - wkrotce cos wymysli..

Np. "Geryon z Peronówki jest nosicielem jasnych oczu. To powoduje, ze wrednie mu z pyska patrzy..."

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 22/12/10, 23:31   #13
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
To mi umknelo... Pewnie uzyl tekstow, ktore przygotowal sobie na przyszly rok...Albo na wene tworcza...
Ale bez obaw - to bardzo plodny tworca - wkrotce cos wymysli..

Np. "Geryon z Peronówki jest nosicielem jasnych oczu. To powoduje, ze wrednie mu z pyska patrzy..."
ojej ... masz racje

Old 22/12/10, 23:37   #14
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Biorąc pod uwagę wspólną dla Geryona i Biesa namiętność do mydła, na pewno są to jakieś paskudne geny

Och, ciężko jest nie karmić trolla
Old 22/12/10, 23:39   #15
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Biorąc pod uwagę wspólną dla Geyrona i Biesa namiętność do mydła, na pewno są to jakieś paskudne geny

Och, ciężko jest nie karmić trolla
eee to juz wiem to juz wiem obie maja gen "mydlokochamsintetaza" i to przekazuja dla dzieci i to mocna mutacja .... potem ona mutuje na ataky na parfumy, nowe zapachy i podobne ...

boze boze co my mami

Pravidla přispívání