Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-10-2009, 10:04   #1
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Czytaj: ma inne zdanie i preferencje niż nasza wyrocznia i nie jest na jej liście sędziów 'którzy się znają'.
Old 25-10-2009, 10:25   #2
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by btd View Post
ma inne zdanie i preferencje niż nasza wyrocznia
Czyt. sedziuje inaczej niz mowi wzorzec i zamast sedziowac na "klatke odwroconej gruszki" sedziuje na "klatke gruszkowata"... Wiec ma inne 'preferencje' niz kazda osoba, ktora choc troche zna sie na wzorcu i rasie... I niestety zwykle wybiera gorsze (mniej typowe) psy...

Co oczywiscie dla niektorych jest wielkim plusem tej sedziny...

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 25-10-2009, 10:43   #3
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

A w Poznaniu - do tej sędziny która sędziuje inaczej niż mówi wzorzec i wybiera inaczej niż każdy kto choć trochę zna się na wzorcu - masz zgłoszone ile? Jeśli dobrze widzę to 5 psów.
Jak coś takiego nazwać - paranoja czy hipokryzja? Jak wygrają to już będzie się znała?
Old 25-10-2009, 12:02   #4
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
A w Poznaniu - do tej sędziny która sędziuje inaczej niż mówi wzorzec i wybiera inaczej niż każdy kto choć trochę zna się na wzorcu - masz zgłoszone ile? Jeśli dobrze widzę to 5 psów.
Jak coś takiego nazwać - paranoja czy hipokryzja? Jak wygrają to już będzie się znała?
Mam jezdzic jedynie do tych sedziow, ktorzy daja wygrywac moim psom? Jezdzic na wystawy "pod sedziego"? Do takiego, ktory da wygrac psu nawet jesli ten jako wilczak nie bedzie na to zaslugiwal. Wybacz, ale Twoje kryteria wyboru sedziego i wystawy do mnie nie przemawiaja...
Jade do Poznania, bo jezdze tam gdy tylko moge. I nie interesuje mnie kto sedziuje.

Co do oceny - wybacz, ale ja nie pisze, ze jakis sedzia sie zna i jest super, bo daje wygrac mojemu psu. A zly sedzia to ten, ktory mial czelnosc wytknac mu wady.

Pania Buklad lubie, szanuje jako sedzine, ale twierdze, ze co do klatek sie myli, bo u wilczakow jest inaczej niz u wiekszosc owczarkow - CzW to nie ON (a jesli masz inne zdanie to jest to Twoj problem i troche minales sie z wyborem rasy). Jesli wygram, bo doceni ruch, character, wyglad czy prezentacje psy to spoko... Jesli przegram, bo bedziemy mieli zbyt plytkie klatki, zbyt waskie przedpiersie, czy za jasne oko to sie nie zgodze, bo to zalety CzW, a nie wady. A opcji bysmy przegrali za zbyt szerokie czy glebokie klaty, czy przekatowane konczyny nie ma, bo tych wad moje psy nie posiadaja.... Jesli przegramy za AUTENTYCZNE wady to sie z nia zgodze, jesli przegramy za to co u wilczakow jest zaleta, to bede polemizowac. Mam nadzieje, ze nie jest to trudne do zrozumienia...

Old 25-10-2009, 12:44   #5
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Czyli jeździć do sędziego który nas sprawiedliwie ocenia?

No to z naszego doświadczenia p. Bukład pasuje do tego opisu. I tak właśnie jedziemy 'pod sędziego' - nie ma sensu jechać do kogoś kto nie widzi wad tam gdzie są a dopatruje się ich u innych no nie? Albo przydziela tytuły za wcześniejsze zasługi.

Quote:
Jesli wygram, bo doceni ruch, character, wyglad czy prezentacje psy to spoko...
No to jak dla mnie to właśnie taki sędzia.
Old 25-10-2009, 13:51   #6
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
No to jak dla mnie to właśnie taki sędzia.
No i wlasnie ja sie z tym nie zgadzam, bo potrafi obnizyc ocene za WYSOKONOZNOSC. U CzW! - rasy, gdzie wlasnie typowy przedstawiciel taki ma byc. I potrafi uciac tytul za 'plytka' klatke piersiowa. U rasy, gdzie wlasnie gleboka klatka to POWAZNA wada.

Ja mowie, ze potrafi popelnic bledy i postawiac na pierwszy miejscu psa mniej typowego. I podaje konkretne argumenty.
Ty mowisz, ze wytyka prawdziwe wady i pokazuje prawdziwe zalety. To moze jakies fakty na poparcie Twoje zdania? Bo chwilowo Twoja opinia to "Lubie, bo u niej wygralem, wiec to dobra sedzina"... Moze zaczniemy bardziej fachowa dyskusje?

Old 25-10-2009, 14:39   #7
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Skoncz to przyglupie przekrecanie, nigdzie nie napisalem jak mi wciskasz 'lubie bo u niej wygralem, wiec to dobra sedzina'.

Przeciwnie, napisalem nawet ze mielismy u niej obnizona ocene.

I ciekawe jak chcesz dyskutowac nie majac opisow innych psow po za swoimi? A temat twoje/inne psy i ich zgodnosc ze wzorcem w twoim wykonaniu sprowadza sie niezmiennie do 'moje sa najlepsze i jak tego nie widzisz to sie nie znasz i co sie glupku odzywasz'. Dziekuje postoje, czytalem to juz wielokrotnie.
To tak jak nie pojade do sedziego ktory przed przyznaniem ocen pyta sie 'a co ten pies juz ma' - tak samo nie ma sensu dla mnie.

Tak wiec ty badz klan stwierdzcie ze 'uciekam' - w tym przypadku leje na to.

Last edited by btd; 25-10-2009 at 14:58.
btd jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules