|
|
|
|||||||
| Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
|
Strumenti della discussione | Modalità di visualizzazione |
|
|
|
|
#1 |
|
Call Me Sexy Srdcervac
|
Czy chodzi o to, że dokumenty z bonitacji w Osiecznej nie powędrują do żadnej organizacji kynologicznej i żadna jej nie uznaje?
A jak to jest z wzajemnym uznawaniem przez kluby wyników bonitacji z innych krajów? I o co chodzi z tą włoską? Czemu jest x w bazie? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
love and terror
ubicazione: Twardogóra/Gdańsk
|
http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=9722
A teraz, ku jasnosci. Do oficjalnej bonitacji sa potrzebne min. 3 osoby. Z programu obozu w Osiecznej widnieje tylko jedna-p.Monika. Oprocz osoby sedziujacej (tu: p. Monika) musi byc osoba z komisji hodowlanej (z tego co wyczytalam, p. Monika NIE jest w komisji) i musi byc osoba z klubu (i znow wyczytalam, ze p. Monika NIE jest w klubie-zreszta nawet gdyby byla i w tym, i w tym, to nadal musza byc min. 3 osoby przy bonitacji). No chyba, ze organizatorzy nie wpisali do programu 2 pozostalych osob. Jesli beda 2 dodatkowe osoby (klubu i komisji) wszystko bedzie w porzadku. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Senior Member
|
Quote:
To jest odpowiedź czy w takim razie jest to w porządku ? Czy jest to tylko błąd w bazie danych. ?
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Senior Member
|
Nie chciał bym się powtarzać i przytaczać bonitacje do 5 lat wstecz . Bo tego typu pytania można zacząć mnożyć i zobaczy to każdy kto pofatyguje się aby przejrzeć komisje bonitacyjne i przeprowadzane bonitacje.
Oczekuje jasnej i precyzyjnej odpowiedzi dlaczego ta bonitacja jest nielegalna. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
love and terror
|
Ja juz Ci Grzesiek powiedzialam co chciales.
A kompetencji p.Moniki nie podwazam, wiec nie dorabiaj juz sobie teorii Ale jesli tak bardzo chcesz, to prosze, stad mam te informacje: http://www.cswolfdog.cz/index.php?op...d=50&Itemid=83 KLUB CzW http://www.cswolfdog.cz/index.php?op...d=53&Itemid=86 - KOMISJA Chovatelská komise Výbor KCHČSV potvrzuje chovatelskou komisi ve stávajícím složení, v souladu s návrhem výboru ze dne 23. 3. 2008: Lucie Novoveská - předseda chovatelské komise Dana Matušincová - hlavní poradce chovu Ivana Střítežská Hana Kaufmanová Hana Křížová Zápis z ustavující schůze výboru KCHČSV 14.6.2008 - OSTATNIE WYBORY I nie ma tu nazwiska pani sedziny. (chyba, ze ja nie widze) Co do tego screena-sam spytaj p.Oskara-no wez napisz do niego i spytaj sie jak to bylo na tej bonitacji. Quote:
Dlaczego tak a nie inaczej. Wyraznie napisalam, ze moze organizatorzy nie dopisali do programu 2 pozostalych osob, ktore obowiazuja na bonitacji. Ale Ty chyba widzisz inaczej. Ja juz odpadam, mam dosc |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
złośliwy krasnolud
|
Tak, Marzeno, jak widać tylko od Ciebie można uzyskać konkretną, jasną odpowiedź. Tak jakbyś tylko ty była zainteresowana wyjaśnieniem wątpliwości a nie wymądrzaniem się i złośliwościami.
Dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam.
|
|
|
#7 | |
|
Senior Member
|
Quote:
Nikt nie moze ocenić czy dana bonitacja jest nielegalna do momentu jej odbycia bo nikt nie wie jakie sa ustalenia i jaka dokumentacja została sporządzona i pomiędzy jakimi organami . Dlatego Twoja odpowiedź nie jest w pełni adekwatna do mojego pytania. Choć jako jedyna udzieliłaś jakiejkolwiek sensownej odpowiedzi. |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
love and terror
|
Quote:
Pytanie brzmialo, dlaczego bonitacja w Osiecznej jest nielegalna. Dostales odpowiedz od Daivy i Margo w linkach. Tobie bylo malo, Daiva wziela fragmenty z linkow, ktore byly podane. Tobie bylo malo (mimo, ze Twoj przyjaciel z Czech Ci wytlumaczyl co tam jest napisane). A ja napisalam dokladnie to samo, ale w jezyku POLSKIM. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Moderator
|
Oczywiscie, ze blad, a raczej niepelne dane... Jak bedzie wydany zpravodaj to dodam reszte osob z komisji, bo na stronach ich nie umiescili....
|
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
VIP Member
|
Quote:
Obawiam się też, że samo FCI ma w głębokim poważaniu kwestię regulaminów bonitacji bo te są przepisem wewnętrznym danego kraju. Quote:
Co do uznawania bonitacji to jest to sprawa płynna Od kilku lat obserwuje się jednak duże kontrowersje wokół wyników bonitacji, i to bez względu na kraj. Trochę to nielogiczne skoro bezwględnym wymogiem hodowlanym bonitacja jest tylko u Czechów i Słowaków. Cała reszta świata może hodować bez przejścia tego przeglądu. A sam przegląd, podobnie jak oceny na wystawach, przestał być obiektywnym, rzetelnym zestawem informacji, mówiącym o faktycznych cechach danego psa. Trwa wyścig na "pejedynki" (potem można komuś na forum napisać "a ja mam psa z pejedynką a Ty tylko z petrójką więc sie nie odzywaj" Efekt? Patrzysz na psa, czytasz kod bonitacyjny i wpisujesz go na listę repów dla swojej hodowli.. a potem widzisz psa na żywo i nie wierzysz własnym oczom I tak bonitacja, jak wszystko inne, uległa komercjalizacji i z obiektywnego przeglądu stala się narzędziem promocji własnego psa (właściwie siebie) Wystawy też w założeniu miały być porównaniem do wzorca a nie wyborem miss i mistera piękności bo to nie te kategorie. Mimo wszystko dobrze by było gdyby wróciły przeglądy hodowlane i dotyczyły czw. Baza opracowana przez Słowaków i Czechów jest bardzo dobra, po dodaniu kilku modyfikacji-mielibyśmy całkiem sensowny "tomograf" dla naszego psa p.s. szybkie wyjaśnienie: kontrowersje się zdarzają, niemal przy każdej bonitacji, nie oznacza to jednak, że każdy wynik,każdego psa jest kontrowersyjny.
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Ultima modifica di Gaga : 07-30-2009 a 09:07 AM Motivo: p.s. |
||
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Moderator
|
Quote:
Problem wloski to problem nie z hodowcami i wlascicielami, ale z ich klubem, ktory jest jedynie "prawie jak" klub rasy... Jedno "ale": we Wloszech oprocz ich klubowych pseudo-bonitacji organizowane sa tez bonitacje czeskie - ktore organizuje bezposrednio czeski klub... Wyniki tych sa oczywiscie uznawane... |
|
|
|
|
![]() |
|
|