Regresar   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Responder

Herramientas Estilo
Anterior 31-Jan-2008, 01:22 AM   #1
Nemi
Junior Member

Predeterminado

Mario ... moje szczenię doskonałe miałoby być najtrudniejszą z ras !? Psinka, która nic nie zniszczyła, nie napada na gości, nie straszy listonosza i nie przyprawia o zawał serca dostawcy wody .... Piesio, który zafundował mi, obiecywane w książkach o labkach spojrzenie .... no może, nie ...co mogę dla ciebie zrobić, ale przynajmniej - co będziemy robić razem Dla, wyjaśnienia - labek pytał - co możesz dla mnie zrobić Wiem ... wiem, bo wszyscy mnie straszą - pojawi się testosteron i czar pryśnie ... Wiem też, że ja tak troszkę off topic ... ale może nie do końca Bo jeśli Madzię i Leszka dopadła myśl, żeby być z wilczakiem ... to może jest właściwy trop .... dobry dla nich i dla malucha... bo moim zapamiętanym z dzieciństwa zapachem jest zapach psa zapach ciepła i bezpieczeństwa ... więc też trzymam za Nich kciuki

I masz całkowitą rację - Drako nauczył mnie wszytkiego i ciągle uczy ...

Tak się rozpisuję, bo jestem dziś przeszczęśliwa - Baltek-Dyskutant biegał dziś w zaprzęgu z haszczakami ! Nie ciągnął, tylko pędził obok i też jest przeszczęśliwy... Nie ma to, jak się solidnie narobić

pozdrowionka i całuski od nas wszystkich ! Ludzi, psów, kotów, ryb i patyczaków
Nemi no está en línea   Citar y responder
Anterior 31-Jan-2008, 07:12 PM   #2
Louve
Wilcza Saga

Predeterminado

A Cora nic nie niszczy

Louve no está en línea   Citar y responder
Anterior 31-Jan-2008, 07:28 PM   #3
maria_i_wilk
Junior Member

Predeterminado

Nie o testosteron pewnie mi chodzi. Ale o to, że jak tobie troszczenie się o zapełnienie życia psu przychodzi naturalnie, to gronek znalazł swoje miejsce u twojego boku, a ty swojego idealnego szczeniaka/ psa.

Tak się od czasu do czasu zastanawiam czym się różnią wilczaki od huskich i jak to zgrabnie ująć, i ostatnio odkryłam takie podobieństwo:
- mają podobnie intensywny socjal (jakby niezbędny do życia)
i taką różnicę
- wilczak wchodzi intensywnie w interakcje z człowiekiem

Czyli wilczak nie jest psem dla człowieka, który nie lubi interakcji z psem. Jeśli człowiek woli wyłącznie obserwować, to raczej wybierze huskiego. ...a gdy nie chce, by ktokolwiek do niego podchodził, a chce psa o cechach w/w, to weźmie malamuta.

maria i wufi
maria_i_wilk no está en línea   Citar y responder
Anterior 01-Feb-2008, 01:23 AM   #4
Nemi
Junior Member

Predeterminado

Labkowi też intensywnie szukałam zajęcia - w końcu razem odnaleźliśmy to co Drakuś lubi najbardziej
O interakcjach psów z człowiekiem rozmawiałam ostatnio ze znajomym, który bardzo się zadziwił, dlaczego gronek, pies zaprzęgowy wchodzi w tak intensywne stosunki z człowiekiem. I robi to z tak wielkim szacunkiem, że wszyscy od razu go lubią - nawet całkiem obce osoby na ulicy. Pomyślałam sobie, że może dlatego, że gronki były używane do polowania, więc musiały współpracować z człowiekiem w trochę inny sposób, niż psy tylko zaprzęgowe .... ale jestem laikiem, więc mogę się mylić ...

Ale chciałam o czym innym, o czymś co mnie kompletnie zaskoczyło, a wilczaki podobno też tak mają, więc Madzia i Leszek też pewnie się z tym spotkają. Chodzi mi o obronę jedzenia. Jeśli chodzi o mnie - jak daję coś psu, to jest jego i nie zamierzam mu grzebać w misce i zabierać kości. Ale okazało, że że jest to jednak istotne, kiedy osoba z rodziny wyrwała Drakusiowi kość z pyska. Drako, pies filozof po prostu zadziwił się co też się dzieje. Z dzieckiem może być podobnie - moja koleżanka przyłapała swoją pociechę na wyjadaniu psu z miski Gronek, kiedy dostanie coś smakowitego, a sądzi, że chce mu się to zabrać - wydaje z siebie przerażające dźwięki i ma się takie wrażenie, że zaraz rzuci się do gardła - co jest trochę mylące, ponieważ on naprawdę się tym przejmuje. Staram się go przekonać, że różne rzeczy mogą się zdarzyć... i teraz broni już tylko ryby Miska i kości nie podlegają ochronie

I jeszcze słowo o testosteronie To inny mój znajomy mnie straszył - poczekaj, pojawi się testosteron to zobaczysz ! Zero współpracy ze strony psa ! Wyprowadziło mnie to z równowagi, więc mu powiedziałam, że gronkowy testosteron mnie nie interesuje - kastracja czyni cuda O dziwo przestał mnie straszyć ... jednak pewna niepewność pozostała - bo tak naprawdę wolę, żeby moje psy były kompletne i pomimo hormonów współpracowały .... Oczywiście nie oczekuję cudów, w okresie cieczek ... po prostu trzeba to przetrwać

bardzo serdeczne pozdrowionka od nas wszystkich
Nemi no está en línea   Citar y responder
Anterior 01-Feb-2008, 09:33 AM   #5
Gaga
VIP Member

Send Message via Gadu Gadu to Gaga
Predeterminado

Cita:
Originalmente publicado por Nemi Ver post
I jeszcze słowo o testosteronie To inny mój znajomy mnie straszył - poczekaj, pojawi się testosteron to zobaczysz ! Zero współpracy ze strony psa !

Duze uproszczenie, bardzo duze. Od pierwszych dni pobuty szczeniaka u nas, mozemy obserwowac zmiany w jego zachowaniu. ZAmieniaja sie priorytety, zwieksza ilosc istotnych bodzcow i zjawisk, rozwija gama zachowan. Dojrzewajacy pies nadal podlega tym przemianom, tyle ze ona dla nas sa bardziej wyrazne. Jesli do glosu dochodzi jeden z najsilniejszych instynktow- instynkt prokreacji to wiaodmo, ze wszystkie mniej silne pobudki bledna w obliczu okazji do zaspokojenia instynktu Nie oznacza to jednak, ze nagle tracimy uwage psa - bo po to pracujemy z psem od poczatku aby ten czas tez wspolnie przejsc i oswoic nowe zachowania

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga no está en línea   Citar y responder
Anterior 01-Feb-2008, 09:29 AM   #6
Gaga
VIP Member

Send Message via Gadu Gadu to Gaga
Predeterminado

Cita:
Originalmente publicado por maria_i_wilk Ver post
- wilczak wchodzi intensywnie w interakcje z człowiekiem
Tak ale POD WARUNKIEM, że zbudujemy mu ku temu podstawę. To nie jest ziwerze samo z siebie szukajace człowieka i kontaktu z nim. Wilczak korzysta z możliwości wyboru więc jesli szuka Ciebie, sprawdza czy nadal jestes w jego kregu to jest jego nieprzymuszony wybór a Twoja radośc

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga no está en línea   Citar y responder
Anterior 31-Jan-2008, 07:24 PM   #7
Nostromo
Junior Member

Enviar un mensaje por Skype™ a Nostromo
Predeterminado

Cita:
Originalmente publicado por Nemi Ver post
Bo jeśli Madzię i Leszka dopadła myśl, żeby być z wilczakiem ... to może jest właściwy trop .... dobry dla nich i dla malucha... bo moim zapamiętanym z dzieciństwa zapachem jest zapach psa zapach ciepła i bezpieczeństwa ... więc też trzymam za Nich kciuki
Dziękujemy za wsparcie Cała przyjemność po naszej stronie!
Nostromo no está en línea   Citar y responder
Responder

Reglas del foro