|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Mario ... moje szczenię doskonałe miałoby być najtrudniejszą z ras !? Psinka, która nic nie zniszczyła, nie napada na gości, nie straszy listonosza i nie przyprawia o zawał serca dostawcy wody
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I masz całkowitą rację - Drako nauczył mnie wszytkiego ![]() Tak się rozpisuję, bo jestem dziś przeszczęśliwa - Baltek-Dyskutant biegał dziś w zaprzęgu z haszczakami ! Nie ciągnął, tylko pędził obok i też jest przeszczęśliwy... Nie ma to, jak się solidnie narobić ![]() pozdrowionka i całuski od nas wszystkich ! Ludzi, psów, kotów, ryb i patyczaków ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wilcza Saga
|
![]()
A Cora nic nie niszczy
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Nie o testosteron pewnie mi chodzi. Ale o to, że jak tobie troszczenie się o zapełnienie życia psu przychodzi naturalnie, to gronek znalazł swoje miejsce u twojego boku, a ty swojego idealnego szczeniaka/ psa.
![]() Tak się od czasu do czasu zastanawiam czym się różnią wilczaki od huskich i jak to zgrabnie ująć, i ostatnio odkryłam takie podobieństwo: - mają podobnie intensywny socjal (jakby niezbędny do życia) i taką różnicę - wilczak wchodzi intensywnie w interakcje z człowiekiem Czyli wilczak nie jest psem dla człowieka, który nie lubi interakcji z psem. Jeśli człowiek woli wyłącznie obserwować, to raczej wybierze huskiego. ...a gdy nie chce, by ktokolwiek do niego podchodził, a chce psa o cechach w/w, to weźmie malamuta. maria i wufi |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]() ![]() ![]() O interakcjach psów z człowiekiem rozmawiałam ostatnio ze znajomym, który bardzo się zadziwił, dlaczego gronek, pies zaprzęgowy wchodzi w tak intensywne stosunki z człowiekiem. I robi to z tak wielkim szacunkiem, że wszyscy od razu go lubią - nawet całkiem obce osoby na ulicy. Pomyślałam sobie, że może dlatego, że gronki były używane do polowania, więc musiały współpracować z człowiekiem w trochę inny sposób, niż psy tylko zaprzęgowe .... ale jestem laikiem, więc mogę się mylić ... Ale chciałam o czym innym, o czymś co mnie kompletnie zaskoczyło, a wilczaki podobno też tak mają, więc Madzia i Leszek też pewnie się z tym spotkają. Chodzi mi o obronę jedzenia. Jeśli chodzi o mnie - jak daję coś psu, to jest jego i nie zamierzam mu grzebać w misce i zabierać kości. Ale okazało, że że jest to jednak istotne, kiedy osoba z rodziny wyrwała Drakusiowi kość z pyska. Drako, pies filozof ![]() ![]() ![]() ![]() I jeszcze słowo o testosteronie ![]() ![]() ![]() bardzo serdeczne pozdrowionka od nas wszystkich ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
VIP Member
|
![]() Cita:
Duze uproszczenie, bardzo duze. Od pierwszych dni pobuty szczeniaka u nas, mozemy obserwowac zmiany w jego zachowaniu. ZAmieniaja sie priorytety, zwieksza ilosc istotnych bodzcow i zjawisk, rozwija gama zachowan. Dojrzewajacy pies nadal podlega tym przemianom, tyle ze ona dla nas sa bardziej wyrazne. Jesli do glosu dochodzi jeden z najsilniejszych instynktow- instynkt prokreacji to wiaodmo, ze wszystkie mniej silne pobudki bledna w obliczu okazji do zaspokojenia instynktu ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Cita:
![]() |
|
![]() |
![]() |