Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-09-2009, 14:55   #121
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Pavel View Post
Nie jestem w komisji hodowlanej czeskiego klubu, ale tu tu sa moje notatki :

1. Od bonitaciji jesiennej 2008 musa byc w kodu bonitacyjnym indexy formatu. To bylo zaaprobowano na konfenciji klubowej 14.6.2008 (punkt 3.3. protokolu - http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...tent&Itemid=78). Take sa regulaminy bonitaciji KCHČSV w Czechach.

2. Ing. Monika Soukupová nie jest oficyalnym reprezentantem czeskiego Klubu. Jest tylko sedziem, ale nie s prawem mendzynarodowym, tylko narodowym.

3. Bonytacja prowadzona wedlug regulaminow czeskich bez indexu formatu w kodu bonitacyjnym, jest prosto niewazna. Regulaminy bonitacji slowackiej nie maja jeszcze indexy formatu w kodu, ale jest tam trocha inny test charakteru.

4. Bonitacje nieprowadza tylko sedzia. Wedlug regulaminu (http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...tent&Itemid=75) muszy byc minimalnie 3 czlonkowa komisja - sedzia, konsultant hodowli i kierownik bonitacji.

Ostatny przypisek - Ing. Monika Soukupová w preszlosci byla w komisji hodowlanej, ale ostatnie 4 lata jest s klubiem w konfliktu. W przeszlosci byla angazowana na 99% tylko w klubie Czeskim, dzis probuje jechac po Europie i robic sedzia na wystawach i bonitacjach bez delegowania Klubiem czeskim. Tak samo jest i takze bywaly czlonek komisji hodowlanej Jindřich Jedlička.

W Polsce nie jest oficyjalny Klub CsW, i nie sa regulaminy hodowlane, takze mozno robic, co kdo mysli. Ale niech sa nieprezentuje jakas "bonitacja" za bonitacje "czeska". To tylko moj pomysl.

I przepraszam za moja polszczyzna !!! Dzieki

Pavel
Dziękuje Pavel za wyjaśnienie.
Z tego co piszesz to jest jasne, ze czeski klub nie ma prawa ingerować w bonitacje jakie odbywają sie w Polsce bo jest to nasza sprawa.
Nikt poza Margo nie twierdzi, ze bonitacje jakie odbywają sie w Polsce są czeskie czy słowackie.
Jednak kody bonitacyjne jakie zostały nadane na bonitacji w Osiecznej posiadają jako uzupełnienie na kartach indeksy i pewnie zostaną przekazane czeskiemu klubowi do archiwizacji. Choć ja nie wiem jak się to odbywa ale ktoś je musi zarchiwizować aby mozna było potem wystąpić o duplikat.
Co do konfliktów to się nie wtrącam bo sa one wszędzie i jak znamy życie to zawsze chodzi albo o pieniądze czy pozycję.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 15:06   #122
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel

Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
Z tego co piszesz to jest jasne, ze czeski klub nie ma prawa ingerować w bonitacje jakie odbywają sie w Polsce bo jest to nasza sprawa.
Tak jest, tylko jeden problem - kto organizuje bonitacje w Polsce, kiedy niema Klubu polskiego ? ZKWP ?

Quote:
Jednak kody bonitacyjne jakie zostały nadane na bonitacji w Osiecznej posiadają jako uzupełnienie na kartach indeksy i pewnie zostaną przekazane czeskiemu klubowi do archiwizacji. Choć ja nie wiem jak się to odbywa ale ktoś je musi zarchiwizować aby mozna było potem wystąpić o duplikat.
Jesli bonitacja niebyla zrobena wedlug regulaminow (i dzisiaj existuja w swiece tylko czeskie, slowackie i szwajcarskie), niemaja ceny dla hodowli obecnie. Sa to tylko jakies ocenenia prywatne dla wlaszczyczeli wilczakow.
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 15:12   #123
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Dziękuje Pavel za wyjaśnienie.
Nikt poza Margo nie twierdzi, ze bonitacje jakie odbywają sie w Polsce są czeskie czy słowackie.
Przeczytaj prosze jeszcze raz co napisal Pavel. Jak dotad masz 4 rozne regulaminy bonitacji: czeski, slowacki, szawajcarski i wloski (nieuznawany). Czeski i slowacki roznia sie troche miedzy soba (ocenami, wygladem i testem charakteru). W Poznej ocenia slowacki sedzia i bonitacje organizowane sa wedlug slowackiego regulaminu. Kopie kart bonitacji sa w rekach slowackich poradcow chowu. Oczywiscie zawsze dbamy o to, aby w komisji byl tez przedstawiciel Czech - i sa one do dyspozycji czeskiej komisji hodowlanej.

Oczywiscie czeski klub nie ma prawa ingerowac w "polska" bonitacje, ale polskiej bonitacji NIE MA. Jesli bonitacja nie odbyla sie wedlug czeskich przepisow to wedlug jakich byly organizowana? Jak chcecie przekazac karty bonitacji czeskiemu klubowi skoro nie ma zadnych regul wedlug jakich zostala przeprowadzona (bo nie byla czeska skoro jak piszesz "wara czeskiemu klubowi od naszej polskosci")?

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 15:37   #124
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

O bonitacjach i o wystawach swoje zdanie mam, które większość z Was zresztą zna, więc nie będę się nawet wypowiadać - szkoda klawiatury.... ale nasunął mi się mały OT:

Grześ, bądź tak miły i podziel się z nami informacją jak i gdzie tak szybko i skutecznie można opanować język ojczysty w piśmie? Kiedy porównuję Twoje ostatnie posty z tymi sprzed kilku miesięcy jestem oszołomiona postępami które zrobiłeś: zarówno w ortografii, składni jak i semantyce... widzę logiczną budowę zdań, bogate słownictwo, dobry styl - precyzję w konstruowaniu myśli charakterystyczną dla wykształconych i oczytanych ludzi, a i zupełnie nową cechę - trzymasz się swoich poglądów, a nie zmieniasz ich co kilka postów Jestem pod wrażeniem wielkiej pracy którą wykonałeś w niewyobrażalnie ekspresowym tempie - jesteś dla mnie żywym przykładem, że praca nad sobą przynosi efekty. Brawo!!!

Cieszę się, że tak wielką wagę przywiązujesz do rzetelności i uczciwości bo w przeciwnym razie aż trudno byłoby uwierzyć, że 'wilczakrew' to nick tej samej osoby, która niedawno chaotycznie i niechlujnie posługiwała się techniką "strumienia świadomości"...

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 15:39   #125
Margo
Moderator

Margo's Avatar

UCIEKL mi jeden post - mial byc opublikowany rano...sorry, jesli jest troche nieaktualny...

Quote:
Jednak jeśli chcemy być tak szczegółowi jak robisz to sama i też stwierdzę, że nie chcę się czepiać, ale :[/font]
1. 30-08-2009 - Komisja bonitacyjna : O. Dóra (SK), D. Matušincová (CZ), M. Peron (PL) - która komisja, czeska, polska czy słowacka zatwierdziła taką bonitację.
A64 Xv54.7 Xf104.7 Oh R1 P3[/url] – czy to nie jest wada dyskwalifikująca. Wzorzec stanowi jasno pies minimum 65 cm.
2. 01-05-2009 - Komisja bonitacyjna: O. Dóra (SK), D. Matušincová (CZ) & P. Kalchofner (DE) , kody w bazie podane bez indeksów. Podobno jest to wymogiem od dwóch lat.
3. 05-09-2009 - Komisja bonitacyjna: Daiva Rimaityte (LT), A. Kochan (PL), J. Juskeviciute & J. Rancyte (LT) , która komisja czeska czy słowacka, a może polska zatwierdziła taką bonitację. Czy hodowca nie powinien oceniać i bonitować wszystkich psów pochodzących z własnej hodowli. Czy nie jest to konflikt interesów i nawet większy jak w przypadku, kiedy robi to zaprzyjaźniony sędzia. Która z tych osób ma uprawnienia czeskiej czy słowackiej komisji hodowlanej.]
1) Bonitacja w Poznej ZAWSZE jest organizowana wedlug slowackich zasad. Wiem, ze jest o wiele ostrzejsza od tych w Czechach, ale nie chodzi o to, aby ludzi glaskac, ale aby mieli profesjonalna ocene swojego psa... Jakbym nam zalezalo, aby kody byly ponaciagane to wiadomo kogo bysmy zapraszali.... Lista jest calkiem spora...

2) Razi Ciebie ocena psow ze swojej hodowli? To przeciez normalka... Dopuszczona jest zarowno na wystawach jak i na bonitacjach... Robia to wszyscy sedziowie: Oskar, Sona, Monika.... Oceniaja tez szczeniaki po swoich psach i suki, ktore beda kryly ich reproduktory... Powodow do naciagania ocen jest masa. Czy to wykorzystaja - to juz zalezy od profesjonalizmu sedziego...

3) Nie pasuje Tobie kod Jabberwocka? Chlopak ma problem z Oskarem (u Soni, gdzie stal normalnie ma wpisane 66 cm). Ale obojetne, bo wpisalismy do karty to co zostalo namierzone. I mylisz sie, jesli chodzi o wzorzec... Ocena jak najbardziej odpowiada jego zasadom...

WIELKOŚĆ I WAGA
Wysokość w kłebie
Psy minimum 65 cm
Suki minimum 60 cm
WAGA
Psy minimum 26 kg
Suki minimum 20 kg

i jeszcze:

WADY
Każde odstępstwo od wyżej wymienionych punktów uważane jest za wadę, której ocena powinna zależeć od stopnia występowania.

Krotko mowiac tem brajujacy tutaj 1 cm jest wada i dlatego zamiast "doskonalej P1" Jabber ma "doskonala P3".

Ale to czyli PRAWDA nie jest problemem. Problemem jest naciaganie wynikow... Nie zastanawiales sie dlaczego w Czechach NIGDY nie ma psow ponizej minimum? Bo hoduja tam DUZE psy...? NIE Bo wyniki sa naciagane... I czasem BARDZO naciagane....

Bedac we Francji widzialam dwa psy - SAMCE z Czech, ktore mialy miedzy 61-63 cm.... Na bonitacji najmniejszy samiec jakiego prezentowano byl czeski - za nic nie wychodzilo mu wiecej niz 63 cm.... Na tej samej miarce na ktorej Jabb mial 66cm....

Ale hitem bylo co innego - bym nim ten pies:
http://www.wolfdog.org/pol/dbase/d7413.html
Na bonitacji, zreszta wlasnie u Moniki, zostalo mu namierzone 65cm. Pojawil sie we Francji na wystawie. W klasie championow wygladal jak malutka suczka... Zostal zmierzony przez sedziego, potem asystenta - wyniki: 61cm!!!! Pies zyje i ma sie dobrze - kto chce (bo nie wierzy mi na slowo) moze go sam kiedys zmierzyc....

Wytykasz Jabberwockowi 1cm. A powiedz mi jaka mam gwarancje, ze takich Ar'wanow nie bylo w Osiecznej? Ze wyniki nie byly ponaciagane? Skoro Ar'wanowi ta sedzina naciagnela wzrost o 4 cm jaka mam gwarancje, ze minimum maja psy z Osiecznej, ktore maja wpisane 65 i 66cm?

Last edited by Margo; 09-09-2009 at 15:42.
Old 09-09-2009, 15:41   #126
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Margo View Post

No wlasnie tu jest pies pogrzebany.... Widzisz, dzieki PORZADNEJ bonitacji Irana wiem, ze pies ten ma 64 cm i swiadomie go uzylam... Bo wiem JAKI JEST i co niesie i jakie ma WADY. A rzeczywiscie nie uzyje zadnej z P1 czy P5 z Osiecznej, bo sa to psy o wiele slabsze wzgledem wzorca niz ten "P5"-tkowy Iran (czyt: maja wiecej wad, choc nie wpisanych)...
Te słowa dotyczą mojego psa bo w zasadzie jako jedyny samiec uzyskał w Osiecznej P1.
Ja wiem jakie wady ma Czambor i tak samo o nich dowiedziałem się w Jevisovicach jak i w Osiecznej. Bardzo chętnie na ten temat porozmawiam na forum publicznie. Na temat tego co jest przez kogo uważane za wadę czy zaletę i jakie wady są dyskwalifikujące.

Quote:
Masz racje, ze hodowcow sie nie zmyli - o tym pisala Gaga i o tym pisala Joanna. Dlatego ten "dobry" Iran ma wiecej miotow (i bedzie mial jeszcze wiecej) niz te "doskonale" psy z Osiecznej... Na hodowcow wplywu to nie ma zadnego... Przyznam, ze jedyne wyniki jakie dla mnie maja jakas wartosc to te robione przez Oskara i Daive - po prostu wiem, ze nie naciagaja psow, nie podrasowuja im wzrostu, formatow, czy indeksow. Ze jesli cos wpisza to ten pies to ma... Ze w realu nie okaze sie 5 cm mniejszy, oko czarne, a ucho jak u krolika... Jesli pies bedzie mial siodlo zamiast gornej lini to bedzie to w opisie lub poznamce. Ze jesli bedzie mial fatalne katowanie to je wpisza....
Fakt, pod tym wzgledem jest to wojna o zlote kalosze soltysa...
Widzisz Małgosiu ja mam zupełnie inne wyznaczniki poprawności. Z pewnością nie należy do nich Oskar czy Daiva. Wiem jak przeprowadzają bonitację oboje , wiem gdzie u Oskara miał kłąb Czambor i dlaczego na przeglądzie młodych miał zmierzone 70 cm. Wiem jak robi na Litwie Daiva test charakteru. Więc tutaj akurat dałaś bardzo nieodpowiedni przykład starannego wykonania swojej roli w komisji bonitacyjnej.
Możesz tym karmić kogoś kto tego nie widział ale nie mnie bo ja bardzo zwracam uwagę na szczegóły i nie boję się o tym mówić.

Quote:
ALE NIE O TO CHODZI....

Dlugo toczyles walke, ze bonitacje nie sa przeprowadzane profesjonalnie. Ze sa niedociagniecia, ze niektorzy sedziowie nie maja pojecia jak oceniac. Ze bonitacje (z powodu fuszerek) coraz mniej mowia o samych psach... A teraz sam bierzesz udzial w tym procederze - zamiast poprawiac sytuacje, zamiast dazyc do ostrzejszej (I PODOBNEJ) oceny wszystkich psow - stajesz murem za zapraszaniem sedziow takich, ktorzy daja jak najlepsze oceny i przymykaja oczy nawet na ewidentne bledy...
Niestety biorę udział w tym procederze aby go poznać z każdej możliwej strony.
Robię to po to aby potem wyciągnąć odpowiednie wnioski i nie bać się o nich powiedzieć.
Nie staje murem za nikim ale nie pozwolę abyś niszczyła czyjeś dobre imię tylko dlatego, ze jest to nie zgodne z Twoim zdaniem czy poglądem.
Widzisz na bonitacji ostatniej na Litwie są same P1, u Ciebie są same P3, a w Osiecznej był zakres P1-P3-P5. Nikt nie dał nikomu pięknych kodów za cudowny uśmiech. Myślę, ze każdy właściciel bardzo dokładnie usłyszał o wadach i zaletach swojego psa. Tak było w moim przypadku.

Quote:
Masz racje, ze bonitacja nie jest u nas potrzebna. Ale widze, ze nie masz pojecia po co sie ja robi... To nie egzamin, nie ladny papierek. Nie zaliczenie hodowlanki... Bonitacja ma na celu zbieranie informacji o populacji psow - mierzy sie i sprawdza osobniki - dane te ida do wspolnej bazy na podstawie ktorej planuja sie hodowle CzW. Teraz np bedzie zmieniany wzorzec rasy i zmiany powstana na podstawie danych uzyskanych z wynikow bonitacji. Jakie sa dane z takich pseudobonitacji? Wiesz ile jest pominietych psow z nieprawidlowa linia grzbietu, francuska postawa przednich konczyn? W Czechach nietypowe glowych nie sa NIGDY oznaczane (a jesli pies nie przypomina wilczaka to zawsze jest to CZYMS spowodowane - linia nosa, glowy, lukami brwiowymi, uszawieniem oczu)? Do ilu psich glow przyczepiono sie ww Osiecznej ze sa "inne" (skoro widtza to nawet poczatkujacy wlasciciele to jak mogla tego nie zauwazyc doswiadczona sedzina?)? Ile psow mialo wpisane otwarte kaciki? Gdzie wpisano nieprawidlowe proporcje glowy (bo ile bylo takich o zbyt krotkich kufach to widzi kazdy)? Ile ma wpisane przekatowanie konczyn - mimo, ze mieliscie tam min. jednego psa z katowanie KROLIKA?
Ja rozumiem, ze Słowacy planują zmianę wzorca rasy ale nie wiem czy jest to konieczne.
Nie widzę powodu dla, którego nagle psy powinny zmaleć, powinno im zjaśnieć oko, zmaleć ucho czy zmienić się ich indeksy.
Wzorzec rasy jest napisany dosć dokładnie i nie wymaga zmian, chyba, ze zaczyna się na podstawie danej rasy hodować coś co znacznie odbiega od pierwowzoru.
Nie wypowiem się co do innych psów z Osiecznej ale mogę Ci powiedzieć, ze doczepiono się przynajmniej do 2 samców. Nie opowiadaj mi, ze widzą to początkujący właściciele bo nie są w stanie tego zobaczyć. No chyba, ze każdego psa będą porównywać z jednym zgodnym ideałem jaki jest lansowany. Wtedy tak bo każdy będzie inny i do tego wzorca nie podobny i każdemu początkującemu właścicielowi można wmówić, ze to jest właśnie nieprawidłowe, złe i powinno się tego zakazać hodować.

Quote:

Myslisz, ze to krytyka samej bonitacji w Osiecznej? Nie. Ja twierdze, ze swiadomomie, specjalnie pod psy ktore odbiegaja od wzorca, zamowiono czeskiego sedziego, ktory tych wad nie wpisywal. A aby bylo pewne, ze sedziemu nikt nie bedzie w tym "wybielaniu psow" przeszkadzal to nie zaproszono zadnego poradcy chowu - gdyby pojawila sie tam np. Dana to kody bonitacyjne bylyby o wiele gorsze (poprzez wpisanie wad, ktore te psy rzeczywiscie posiadaja, a ktore zostaly w Osiecznej pominiete). Bonitacja nie byla przeprowadzona wedlug czeskiego regulaminu wlasnie dlatego, ze organizatorzy chcieli tego uniknac.... Bonitacja nie miala byc SOLIDNA - miala byc taka jaka miec chcieli...

I tego dotyczy moja krytyka, a jesli widzisz reakcje innych na tym forum - wyciagneli dokladnie te same wnioski..
Wybacz Małgosiu ale ponownie pijesz do mojego psa jak i innych właścicieli. Ja pierwszą bonitację zrobiłem w Jevisovicach i ta z Osiecznej jest dokładnie taka sam. Napiszesz mi teraz, ze w Czechach też źle ocenili mojego psa. Dla mnie to nie ma znaczenia jak go kto oceni ale wiem jak ocenia go Daiva i Oskar. Pierwsza wada za ciemne oko, kolejna za okrągłe oko, za duże ucho, za długi ogon, za cieżka głowa, zbyt wiszące fafle i najistotniejsza to niestandardowa sierść. Oczywiście jest to jak twierdzicie wynikiem genu długowłosego owczarka. Bo sierść jest za długa , za gęsta i nawet wilki takiej sierści nie mają. Oczywiście jest tez za wysoki i źle się porusza.
No i niestety się mylisz bo nikt nie ustalał z Moniką jak powinny być zbonitowane psy.
Ja się dowiedziałem, ze Czambor ma obwisłe kąciki warg i jest za słabo umięśniony. Jednak sędzina stwierdziła, ze nie SA to wady dyskwalifikujące. Dokładnie to samo usłyszałem w Jevisovicach.
Po tym co piszesz to ja nie chciał bym aby mój pies przechodził bonitację robioną przez Daive z Tobą w komisji jako doradca chowu. Obie straciłyście całkowicie wiarygodność w moich oczach.
Na przyszłość jeśli ponownie wysuniesz jakikolwiek zarzut to proszę abyś miała na niego solidne podstawy prawne i od razu zamieściła je na forum. W innym przypadku nie pisz o swoich fantazjach i krasnoludkach bo mnie to nie bawi.
Old 09-09-2009, 15:51   #127
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Pavel View Post
Tak jest, tylko jeden problem - kto organizuje bonitacje w Polsce, kiedy niema Klubu polskiego ? ZKWP ?

Jesli bonitacja niebyla zrobena wedlug regulaminow (i dzisiaj existuja w swiece tylko czeskie, slowackie i szwajcarskie), niemaja ceny dla hodowli obecnie. Sa to tylko jakies ocenenia prywatne dla wlaszczyczeli wilczakow.
Pavel ale ZKwP nie ma nic do bonitacji w Polsce.
ZKwP ich nie organizuje także w Późnej , a jeśli jest inaczej to ja poproszę oficjalne pismo z zarzadu Głównego.

Napisałeś jakie bonitacje są robione wg okreslonego regulaminu i jakie mają dla hodowcy wagę. To nie ma nic wspólnego z tematem.
Ja wyraziłem się jasno i na temat czym jest dla mnie bonitacja i jakie ma znaczenie.

Odrobiłem pracę domową na szybko ale nie mam więcej w tej chwili czasu na tłumaczenia.
Mam nadziej, ze zrobisz to samo i przeprosisz na tym forum za podanie nieprawdziwych informacji na temat P. Moniki.

Přehled mezinárodních rozhodčích exteriéru
Pracoviště: Sekretariát ČMKU Datum: 12.08.2009
Ing. Monika Soukupová
I 156 Kolie dlouhosrstá
I 296 Kolie krátkosrstá
I 332 Československý vlčák

http://www.cmku.cz/soubory/rozhodci/...ezinarodni.pdf

Ja rozumiem, ze prawda boli ale jesli mamy się trzymac faktów to to róbmy, a nie faszerujmy ludzi kolejnymi bzdurami.
Old 09-09-2009, 15:55   #128
wilczakrew
Senior Member

Proszę jeszcze wszystkich zainteresowanych o nie poprawianie swoich postów i wprowadzanie czytających w błąd.

Robicie to co zarzucaliście innym.

Więc proszę aby Pavel przywrócił to co napisał.

Forum i każda wypowiedź jest na bierzaco archiwizowana.

W tej chwili znikam na kilka godzin bo jadę zająć się psem.
Pewne osoby sobie może kilka kwestii przemyślą.
Old 09-09-2009, 16:12   #129
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel

Quote:
Mam nadziej, ze zrobisz to samo i przeprosisz na tym forum za podanie nieprawdziwych informacji na temat P. Moniki.

Přehled mezinárodních rozhodčích exteriéru
Pracoviště: Sekretariát ČMKU Datum: 12.08.2009
Ing. Monika Soukupová
I 156 Kolie dlouhosrstá
I 296 Kolie krátkosrstá
I 332 Československý vlčák
Tak, przepraszam moja informacja byla nieprawdziwa. Byla skasowana szybko, ale Ty juz napisal odpowiedz.

Quote:
Napisałeś jakie bonitacje są robione wg okreslonego regulaminu i jakie mają dla hodowcy wagę. To nie ma nic wspólnego z tematem.
To ma wspolnego s tematem. Tu idze diskuzja o bonitacji. Jesli to byla bonitacja, tak ktos djacie informacje, wedlug jakich regulaminow i kto byl v komisji bonitacyjnej ?

I na druga strone, jest tu komentarz od psach s wysokoscza mniej nez 65 cm. Mialy jsme dluga diskusije s czeskim kierownikem hodowli - Dana Matušincová. Dla mnie jest caly problem jasny - pies mniej jak 65 cm i suka mniej jak 60 cm muszy byc dyskwalifikowana (P14). Sa mozliwe wyjatki, ale te moze zrobic tylko komisja hodowlana i zaaprobowac komitet Klubu (ostatni pies w linii hodowlanej i.p.). I ja sa przeciw P5 u psow, ktore maja tylko 64 cm i mniej i mysle, ze hodowca odpowiedzalny nigdy tego psa nieuzyje k hodowli.

Last edited by Pavel; 09-09-2009 at 16:35.
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 16:17   #130
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Te słowa dotyczą mojego psa bo w zasadzie jako jedyny samiec uzyskał w Osiecznej P1.
Nie mam pelnych wynikow bonitacji.... Nie mam zamiaru dyskutowac o konkretnych psach - chodzi o pewne wady, ktore psy maja, a nie zostaly im wpisane...

Quote:
Widzisz Małgosiu ja mam zupełnie inne wyznaczniki poprawności. Z pewnością nie należy do nich Oskar czy Daiva.

Bo?

Quote:
Widzisz na bonitacji ostatniej na Litwie są same P1, u Ciebie są same P3, a w Osiecznej był zakres P1-P3-P5. Nikt nie dał nikomu pięknych kodów za cudowny uśmiech.
Grzesiek, ocena w Poznej byla niesamowicie ostra... Zobacz jakie psy byly oceniane - to fantastyczne psy ze wzorcowymi charakterami i takie oceny dostaly.... P3 byly wylacznie za formaty (a i to jedynie dlatego, ze obecnie stoji we wzorcu nie format poprawnego wilczaka, ale 111 czyli format poprawnego KONIA - to bedzie wlasnie zmieniane w nowym).

Jesli sie nie zgadzasz? Wytknij jakie wady nie zostaly wpisane na bonitacji w Poznej. Bo jma moge dac ci cala litanie jakie nie zostaly wpisane w Osiecznej.... Wszystko wedlug cytatow ze wzorca...

Quote:
Ja rozumiem, ze Słowacy planują zmianę wzorca rasy ale nie wiem czy jest to konieczne.
Nie widzę powodu dla, którego nagle psy powinny zmaleć, powinno im zjaśnieć oko, zmaleć ucho czy zmienić się ich indeksy.
Skoro tak twierdzisz to moze od razu zmienmy nazwe rasy na czechoslowacki owczarek...

Dlaczego ma malec ucho? Ono MA BYC male.... Dlugie NIGDY nie bylo i nie jest typowe. Oko mialo byc i MA byc jasne... Nawet jesli chcesz sobie interpetowac ze "bursztyn moze byc czarny". Tego zmieniac nie trzeba. Do tego trzeba sie STOSOWAC.
A formaty? 111 to format jaki wzieto z budowy koni. Taki format ma miec owczarek niemiecki. Wilczak z indeksem 111 i wiecej to JAMNIK. Dlatego bedzie to zmienione, bo zaden szanujacy sie wilk czy wilczak nie jest jamnikowaty... I dlatego od lat za ideal uznaje sie format "Rosikowy", czyli taki jaki promowal Rosik (jeden z tworcow rasy) - czyli 108-109. Czas by wreszcie oficjalnie slowacki klub naprawil ten bledny zapis we wzorcu...

Quote:
Ja się dowiedziałem, ze Czambor ma obwisłe kąciki warg i jest za słabo umięśniony. Jednak sędzina stwierdziła, ze nie SA to wady dyskwalifikujące. Dokładnie to samo usłyszałem w Jevisovicach..
Skoro chcesz rzucac przyklad Czambora - niech bedzie. Ma wedlug sedziny obwisle kaciki? Do tego jest kod D12 (w kodzie Czambora tego nie widze). To numer jeden. Numer dwa: pies z obwislymi kacikami NIE MA PRAWA otrzymac oceny doskonalej. To powazna wada - tu masz karte bonitacji z wytycznymi jesli chodzi o ocene tej wady spisanymi wedlug Rosika (ale Hart mowil dokladnie to samo): http://www.wolfdog.org/pol/articles/1132.html. Pies z D12 moze dostac maksymalnie P5 (ocene "dobra"). Jesli wada jest mala to nie daje sie jej do kodu, ale poznamek - obniza to note do P3 (czyli oceny "bardzo dobrej"). Skoro wedlug sedziny Czambor ma zla muskulature i otwarte kaciki to nie mial PRAWA dostac P1 juz za same fafle....

Teraz nie dziwie sie, ze nie pojedziesz do Daivy, nie lubisz Oskara i jak lew bedziesz bronil bonitacji w Osiecznej.... Rzeczywiscie tak dobrej oceny nie moglbys u nich dostac... Nie przy tych wadach o ktorych sam piszesz.....
Nie ty jeden nie zniosles slowa krytyki - to wlasnie powod dla jakiego pewne psy nie sa prezentowane u sedziow typu wlasnie Oskar, ale specjalnie dla nich organizuje sie bonitacje w Osiecznej....

Grzesiek, ja nie mam zamaru robic tej wyliczanki, o ktorej pisala Gaga: ja mam psy P1 a ty P3. Oceny (te Pjedynki i Ptrojki) mnie nie interesuja i naleze do hodowcow, ktorzy sa za tym, aby calkiem je wyrzucic - tzn w kodzie bonitacyjnym pisac jedynie wady wraz ze wskaznikami ich nasilenia. Bo chodzi o zbieranie informacji, ale nie licytacje kto ma fajniejsze Px...

Ale zrozum prosze, ze wlasnie o to wypaczanie idei bonitacji mi chodzi - kod Czambora, ktory podales jest IDEALNY. Wedlug bonitacji to pies IDEAL - pozbawiony jakichkolwiek wad. A sam twierdzisz, ze sedzina jednak jakies wady znalazla, w tym jedna bardzo powazna... GDZIE ONE SA? Ukryte, bo nie ma ich ani w kodzie, anie w koncowej ocenie psa...

Nie chodzi o krytyke bonitacji, a o krytyke oceniania... Jak sam widzisz oceny byly mocno naciagane w stosunku do tych np. z Poznej czy Trusalovej...

Old 09-09-2009, 17:04   #131
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Originally Posted by Basiek View Post
S2 to oznaczenie reakcji na strzał - GINKA zauważyła że było strzelanie
Kocham takie opisy.... Slodkie i ... nieprawdziwe...

To, ze pies ZAUWAZY strzal jest NORMALNE u kazdego wilczaka i nikt tego nie wpisuje do oceny...

Jesli pies troche sie boi lub troche sie pobudzi daje sie jedynie do "poznamek" tekst w stylu "mírná reakce na střelbu" (lekka reakcja na strzal).

S2 to mocna reakcja na strzal... Pies po wystrzale albo zachowuje sie agresywnie, albo probuje wycofac.

Old 09-09-2009, 18:02   #132
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

A jak słodko ty przeszłaś z ataku na bonitacje do ataku na uczestnika.
Old 09-09-2009, 18:05   #133
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Margo, zapytam wprost:dlaczego wpisałaś wyniki z czegoś, czego nie chcesz nazwać bonitacją, co nie jest zgodne z jakimkolwiek regulaminem i co generalnie negujesz? Sam temat mógłby sobie istnieć dla zainteresowanych stron ale na forum, a forum to dyskusje a nie baza. Nie potrafię znaleźć w tym logiki bo albo krytykujemy i nie umieszczamy wyników w bazie albo umieszczamy jednocześnie uznając ów przegląd jako BONITACJĘ, weź no wyjaśnij blondynce bo chyba nie nadążam
Zrozumiałabym temat w obliczu blokady wpisania wyników ale tak?
uwierz, że nie wszyscy czytają forum i głowę daję, że znacznie więcej osób przeczytało "wyniki bonitacji w Osiecznej" niż ten topik.
W rodowód mogę sobie wpisać, że mój pies ma różowe oczy i klepnąć jakakolwiek pieczatkę-wiemy jaka jest rzeczywistość:nikt tego nie zweryfikuje bo rodowód jest naszą własnością a jedyny, oficjalny urząd (ZKwP) charakteryzuje się daleko posuniętą ignorancją w temacie, zwłaszcza rasy czw.
Baza więc pozostaje jedynym, w miarę wiarygodnym zbiorem danych...choć chyba powinnam napisać: pozostawała.
Żeby była jasność: dla mnie te wyniki mogą sobie tam wisieć do upojenia, tylko w takim razie po co ta cała dyskusja?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 18:18   #134
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Originally Posted by btd View Post
A jak słodko ty przeszłaś z ataku na bonitacje do ataku na uczestnika.
Gia zadala proste pytanie o znaczenie S2. I zostala wprowadzona w blad, bo tlumaczenie Basieka bylo nieprawdziwe... mialo jedynie zamaskowac takie, a nie inne zachowanie psa...

Old 09-09-2009, 18:23   #135
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Margo, zapytam wprost:dlaczego wpisałaś wyniki z czegoś, czego nie chcesz nazwać bonitacją, co nie jest zgodne z jakimkolwiek regulaminem i co generalnie negujesz? Sam temat mógłby sobie istnieć dla zainteresowanych stron ale na forum, a forum to dyskusje a nie baza.
Gaga, wyniki sa JEDYNIE na liscie wynikow. W bazie sie nie pojawia tak nie pojawia sie tak zaden wynik podobnej "zabawowej" bonitacji.

Z tego samego powodu do bazy wpisywane sa kundelki typu Mutara.

Chodzi o informacje - przy przebudowie bedzie sie pojawiac dodatkowa informacja, ze dana bonitacja to "zabawa", dane zawody sa o puchar soltysa, dany pies to mieszaniec, a dana hodowla to produkcja kundelkow...

Uwierz mi, ze sami wlasciciele kundelkow i organizatorzy pseudobonitacji najchetniej by je usuneli z Wolfdoga. Bo dzieki temu mogliby pokazywac pieski jako "wilczaki", a wynik bonitacji jako "profesjonalna czeska bonitacja". To oni najwiecej by zyskali o zatajaniu i nie pisaniu o tym, ze cos jest jedynie "udawane" i "podrabiane"....

Old 09-09-2009, 18:24   #136
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Świetne pytanie zadałaś.

Dla mnie jest tak: i Osieczna, i Późna w Polsce są tak samo legalne/nielegalne - ważne/nieważne. Bo w Polsce nie ma żadnych przepisów na ten temat. A czeskie i słowackie uwarunkowania prawne u nas nie działają. Więc nie można nikomu zarzucić że nie przestrzegają regulaminów - bo takich obowiązujących w Polsce nie ma.
Old 09-09-2009, 18:39   #137
Basiek
Junior Member

Rozumiem Margo, że byłaś na miejscu i dokładnie wiesz jak zachowała się GINA po strzale.

Dla tych co nie byli wyglądało to tak: GINA została przypięta do drzewa, bez przewodnika. W chwili kiedy padł strzał cofnęła się kilka kroków w tył.
Nie zachowała się agresywnie, nie napięła linki którą była przywiązana do drzewa - nie próbowała uciec).

Myślę, że nadanie GINIE w kodzie S2 za takie zachowanie jest dowodem rzetelnej, lub nawet ostrej oceny jakiej poddane były psy na bionitacji w osiecznej.
Basiek jest offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 18:52   #138
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Originally Posted by btd View Post
Świetne pytanie zadałaś.
Dla mnie jest tak: i Osieczna, i Późna w Polsce są tak samo legalne/nielegalne - ważne/nieważne. Bo w Polsce nie ma żadnych przepisów na ten temat. A czeskie i słowackie uwarunkowania prawne u nas nie działają. Więc nie można nikomu zarzucić że nie przestrzegają regulaminów - bo takich obowiązujących w Polsce nie ma.
Luki, luki, luki w rozumowaniu... w Polsce nie robi sie biegow i nie sa u nas nostryfikowanych regulaminow. A mimo tego slowackie SVP organizowane wedlug slowackiego regulaminu uprawnia do otrzymania certyfikatu, startowania w klasie uzytkowej, jak i uzyskania tytulu interchampiona...

To ze u nas nie ma bonitacji i nie musimy ich robic nie oznacza, ze mozemy robic sobie wolna amerykanke i nazywac czeska bonitacja kazde spotkanie i mierzenie z udzialem jakiegokolwoek sedziego...

Old 09-09-2009, 18:56   #139
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Originally Posted by Basiek View Post
Dla tych co nie byli wyglądało to tak: GINA została przypięta do drzewa, bez przewodnika. W chwili kiedy padł strzał cofnęła się kilka kroków w tył.
Juz lepiej... Wiec nie tylko "zauwazyla strzal", ale sie go wystraszyla cofajac sie kilka krokow. Stad wpis...

Tak - to kwalifikuje sie to na S2.

Old 09-09-2009, 19:30   #140
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Quote:
A mimo tego slowackie SVP organizowane wedlug slowackiego regulaminu uprawnia do otrzymania certyfikatu, startowania w klasie uzytkowej, jak i uzyskania tytulu interchampiona...
Właśnie tutaj widać twoje luki. SVP upoważnia do czegoś w Polsce - inaczej nie da się wilczakiem startować w użytkach i mieć interchampiona.
Bonitacja u nas w sumie nic nie znaczy. Widzisz różnicę?

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules