|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
|
Thread Tools | Display Modes |
09-07-2003, 23:38 | #1 |
Senior Member
|
Wilczak w opresji
Dzisiaj Amber zaliczyl pierwsze wieksze starcie z naszym drugim psem Asterem(dobkiem) od wielu dni juz przysuwal sie Asterowi do miski,zjadal to co mu z niej wypadlo Astus byl cierpliwy, ale do czasu... dzisiaj wystarczylo, ze Amber stal przy misce z woda a Aster pil, no i oberwal W jednej chwili Aster chwycil Ambera za ucho i skarcil jak kiepskiego ucznia niestety ucho sie rozerwalo i nawet nie bylo co cerowac wet przycial wszystko rowniutko,pozakladal szwy i koniec nie wiem co powiedza sedziowie na kopiowanie uszu u wilczaka, mam nadzieje, ze jakos mu to zarosnie sierscia mialam w zwiazku z malym odurzeniem psa dziwny dzien, Amber chodzil sobie , nie zaczepial zebami nikogo, nic nie niszczyl, a teraz zamiast pilnowac co robi krolik, poszedl do klatki spac i nawet chrapie! sama nie wiem czy naprawde chcialabym zeby moj pies dorosl i spowaznial, chyba byloby strasznie nudno... pozdrawiamy Ela i Amber (chrapiacy mimo braku czesci ucha) |
10-07-2003, 21:06 | #2 | |||
VIP Member
|
Wilczak w opresji
Quote:
skarceniu jest wiecej warkotu niz pracy zebami. Czy czasem aby Aster nie dorasta...? Quote:
Quote:
generalnie nie ma to wpywu na ocene - zaden sedzia-agent nie wpadnie na pomysl, aby twierdzic, ze rozdwojone ucho ma cos wspolnego z genetyka (na wszelki wypadek popros weta, zeby zrobil odpowiedni wpis do ksiazeczki zdrowia). Nie ma to wplywu ani na zaklocenie budowy ciala, ani co wazniejsze na ruch (takiego pecha mial Milo - zranil sobie lape i musieli mu amputowac palec - z tego powodu mial wystawy z glowy na baaardzo dlugi czas. Tylko, ze on chodzac oczywiscie utykal....). I taka zasada (tzn nie zwracania uwagi) dotyczy nie tylko Polski, ale i innych krajow - najlepszym przykladem jest dog de borderaux - HUUK Coloss. Gdy byl maly kawalek zelaza uszkodzil mu oko - jest ono teraz metne i szybko rzuca sie to w oczy. Nie przeszkodzilo to jednak "Niunkowi" zdobywac CACIBy i BOBy w Polsce, Slowacji, Holandii, Belgi, Niemczech, Danii, na Wegrzech (oj, dlugo by wymieniac )) ). Generalnie dziala to jak siersc: tzn jesli na ringu sa dwa psy, jeden gorszy z futrem, drugi lepszy bez siersci, to na podium i tak powinien stanac ten lepiej zbudowany (mimo braku okrywy). Jesli na ringu masz dwa psy podobnej jakosci to wygra ten, ktory ma lepsza siersc. Logiczne....ale doswiadczenia wystawowe nauczyly mnie, ze nie zawsze. Juz przegrywalismy z Jolly z sukami, ktore byly najzwyczajniej "bardzo dobre". Tak wiec nie zdziw sie, jesli zostanie to wykorzystane jako swietna wymowka do przesuniecia Ambera za psa slabszego, ale za to z calymi uszami... ))) Pozdrawiam, Margo
11-07-2003, 01:16 | #3 | ||
Senior Member
|
Wilczak w opresji
Quote:
wkurzony tym ze Amber sie wszedzie laduje. Quote:
moze przesadzilam z tym poplochem Uszko oberwalo w polowie dlugosci, jakies 0,5 cm do srodka. straty nie sa wiec szalone wet zaokraglil brzegi, tak ze najgorzej to nie wyglada fotke wysle Ci oczywiscie tak predko jak dam rade to mi powiesz czy jest sie czym przejmowac Ela i Amber( jeszcze z nadzieja na championaty) |
||
12-07-2003, 13:45 | #4 | |
VIP Member
|
Wilczak z kopiowanym uchem ;)
Quote:
czy kaukaza... Widzialam wilczaki, ktore mialy poszarpane uszka i myslalam, ze tak samo wyglada Amber. A tu taki szczegolik... ))) Pozdrawiam, Margo
12-07-2003, 23:27 | #5 | |
Senior Member
|
Quote:
Dobrze ze to nic takiego No, ale to jeszcze nie koniec docierania sie psiakow... pozdrawiamy Ela i Amberos |
|
13-07-2003, 01:16 | #6 | |
VIP Member
|
Quote:
tego ucha azjaty... )))))))) Pozdrawiam, Margo
|