![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Witam!
Piszę tu pierwszy raz. Od lat posiadam owczarki niemieckie, zafascynowały mnie jednak również wilczaki. Planuję kupno malucha, ale oprócz rozmów z hodowcami i obserwacji psów na wystawach chciałabym o nich poczytać. Szukałam w necie jakichś pozycji książkowych, artykułów. Niestety, oprócz notek ze stron hodowli nic nie znalazłam. Czy możecie mi coś polecić? Będę wdzięczna ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wilcza Saga
|
![]()
O, a ja dołączę się do prośby + miło by było, gdyby ktoś podał linki, czy cokolwiek innego do komentarzy do wzorca. Fajnie byłoby zebrać to wszystko w jednym miejscu.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
O! Świetny pomysł! Zbierzmy tu wszystko co teoria nam mówi o Wilczaku!
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
My mamy to: http://www.ilfascinodellupo.com/
Jest po angielsku i wlosku, lecz wydaje mi sie ze to raczej piekny album ze zdjeciami niz ksiazka, choc informacje o wilczakach sa
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Najbardziej obszerna publikacja dotycząca rasy, to książka Československý vlčák autorstwa K. Hartla i J.Jedlicki. Podlinkowana wersja jest niestety bez obrazków, ale i tak dużo można się z niej dowiedzieć. Jeśli oczywiście znamy jężyk czeski, bo polskiego tłumaczenia się nie doczekaliśmy. W 2011 książka została przetłumaczona na j. angielski przez Holendrów, ale dostępna jest chyba tylko w wersji papierowej.
Czytając książkę trzeba jednak pamiętać, że powstała w 1996 roku i część informacji trochę się zdezaktualizowała.
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Super! Dzięki!
A nie ma dosłownie nic po polsku? Choćby takich książeczek jakie są o rasach serii HOBBY? To, że papierowa to dla mnie dobrze, bo ja wolę mieć w ręce książkę niż tylko ekran kompa ![]() Ja mam takie: http://www.jantarowawataha.pl/pl/csv/psy-wilki.html http://www.jantarowawataha.pl/pl/csv/psy-wilki.html Jako, że wilczak jest krzyżówką wilka i psa, to może to też się przyda? Powiedzcie co sądzicie. Ja jestem tym gościem zafascynowana: Shaun Ellis to niesamowity człowiek! Człowiek - Wilk - na YOU tube bardzo dużo materiałów, większość po angielsku
![]() Last edited by Wercyngetoryks; 18-03-2013 at 01:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Ponad 2 lata temu, jak czekalismy na mende znalazlam w empiku ksiazke o psach, bylo tam na 1/2 strony o wilczakach, a napisane bylo mniej niz na wikipedii. Lepiej posiedziec na WD bo tu jest najwiecej info, warto tez skontaktowac sie z wilczakami w Twoim rejonie, wtedy to nie musisz czytac bo wlasciciele poopowiadaja takie historie, ktore by zastapily opasle tomy
![]() Tak na marginesie, podkreslam, ze owczarek i wilczak to inna planeta ![]() ![]()
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
tutaj te o rasie: http://web.archive.org/web/201010210...les/cat64.html szkoleniu: http://web.archive.org/web/201011292...es/cat104.html Po lewej stronie jest menu i masa innych artykulow do wgladu... ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Margo dzieki za te o szkoleniu
![]() ![]()
![]() |
#10 |
VIP Member
|
![]()
Tak myslalam, ze beda pomocne... Pisala je Helena - miala psy FANTASTYCZNIE zrobione na posluszenstwo. A co najwaziejsze - pisala o metodach, ktore stosowalismy u wilczakow - i ktore na serio sie sprawdzaja...
![]() |
#11 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
http://www.wolfdog.org/grafiki/na_fo...Wolfdog-pl.ppt
![]() |
![]() |
#12 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
http://www.wolfdog.org/grafiki/na_fo...Wolfdog-pl.ppt
![]() |
![]() |
#14 |
Wilcza Saga
|
![]()
Dzięki Ci Margo za te artykuły, już myślałam, że przepadły! Fajnie, że jednak są.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Co jest fajne - jakbys miala chwilke to moglabys wrzucic na forum ten szkic wilcaka zrobiony przez Hartla? Jest chyba na pierwszej stronie. Dostawali go hodowcy, aby wiedziec jak ma byc zbudowany CzW...
![]() |
![]() |
#16 | |
Junior Member
|
![]() ![]() Quote:
![]() ![]() 2- pierwszy raz wilczaka zobaczyłem , dotknełem w latach 83-85 ( tamtego wieku ) kiedy to jeżdzilismy sadzić lasy w górach po stronie CD 3- w międzyczasie był "mój przyjaciel" owczarek ![]() 4- wydawało mi sie że chyba wiem na co sie porywam ![]() 5- niestety wydawało mi się ![]() 6- teraz podszedłbym do tego całkiem normalnie , bez zagłębiania się / szukania w fora itp. podszedłbym normalnie i w niektórych sprawach zabardzo byłem nastawiony ( asekuracyjnie ) na "podpowiedzi internetowe" ----szanowne forum prosze o wybaczenie . ale zostałem troche spaczony . ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Senior Member
|
![]()
Kiedys na WD bylo do latwego wgladu, po przemeblowaniu strony artykuly zniknely, na szczescie istnieja.
Przed braniem wilczaka przeczytalam wszystko na forum i stwierdzilam ze przy jednym z naszych jamnikow, ktory za szczeniaka (mimo marnej wagi i gabarytow) byl w stanie zrobic totalny remont chalupy za kazdym razem gdy zostawal sam, to wilczak nowoscia nie bedzie, na szczescie dla mnie, tfu tfu, za bardzo sie nie pomylilam. A ostatnio wieksze szkody narobil kot zwalajac 60 jajek na ziemie, na szczescie polowe dalo sie uratowac ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Senior Member
|
![]()
No wlasnie menu najczesciej odsyla do strony glownej na WD, wszystkie artykuly sa niedostepne, przynajmniej dla mnie i kilku innych osob ktore tez sprawdzaly? Czy one wciaz istnieja czy tylko dla nielicznych
![]() |
#19 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Senior Member
|
![]()
mnie sie tylko otwiera breeding, data base i dog show i gallery, reszta przekierowuje sie na glowna strone
![]() |
|
|