![]() |
![]() |
|
Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Młody wilk
|
![]()
Witam wszystkich.
Chciałbym zaczerpnąć wiedzy nt: jazdy rowerem z wilczakiem. Zamieszczajcie swoje fotki (stare, nowe) z jazdy z Waszymi milusińskimi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
No Gia poisz troszkę
![]() ![]() Daniel SVP na jesień? Jak tak, to się spotkamy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Młody wilk
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Ja mam takie jeszcze pytanie do pytań wcześniejszych.
Ile razy możliwy jest postój. Tj. konkretnie mam takie sygnały z suczami ( z Chanti tylko sobie delikatnie wydłużamy jeszcze krok), ale jak Unka np. chce odpoczynku, to delikatnie zaczepia mnie za nogawkę (trąca nosem), wtedy daję jej odpocząć. Jak by to było podczas SVP? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Podczas naszego zwariowanego biegu pozwoliłam Cheyowi ma ochłodę w przydrożnym rowie, oczywiście zawsze jest na początku przerwa na toaletę - fizjologia ![]() Słyszałam aby nie robić pełnych dystansów podczas przygotowań do egzaminu bo pies uczy się rokładać siły i zwalnia. Ale najwazniejsze na świecie jest przygotowanie łap, czyli trasy po asfalcie a nie tylko po lasach i łąkach. Relaksacyjnie rowerowany pies spokojnie SVP1 zrobi bez zadyszki, ale bez przygotowania łap wysiądzie w połowie dystansu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Gaga, my miastowe
![]() Psy biegają tylko po asfalcie, zatem przyzwyczajone ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
K-Lee Family
|
![]()
Podczas SVP możecie się zatrzymywać ile tylko chcecie
![]() W Samorinie, cały czas biegnie się wzdłuż Dunaju, więc pies sam Wam pokaże jeśli będzie się chciał napić. Biegniecie 20 km w jedną stronę, odbijacie kartę na punkcie kontrolnym, tam czeka micha z wodą dla psa i wracacie kolejne 20 km. Trenując najlepiej stopniowo przyzwyczajać psa, zaczynając od 5 km, a kończąc na 20 km - podobno na treningach biega się maksymalnie połowę dystansu który trzeba zrobić docelowo. No nie wiem co jeszcze, jak macie pytania to piszcie. Mam czas, to odpowiem. Zdjęcia gdzieś mam, u mamy napewno, a na swoim kompie nie mogę ich znaleźć... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Ewuś dzięki - jeszcze jakbyś mogła podać czasy pod konkretne oceny.
No i napisać jak się ma czas do oceny ![]() Dzięki ![]() P.S. U mnie, to akurat o siku chodzi co do Unki, ona musi się zatrzymać na siku. A rower uwielbia, wyrywa zanim ja go dosiądę ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wilczasty : Foto
|
![]()
Fragmenty regulaminu SVP
" Biegi te służą weryfikacji naturalnych możliwości psów, jednak prowadzenie psa jest możliwe wyłącznie w jego tempie naturalnym bez przymusu. Zakłada się przede wszystkim harmonię pomiędzy parą przewodnik-pies podczas biegu i w żadnym wypadku nie powinno się wykorzystywać maksymalnych możliwości prędkości. Średnia prędkość biegu dla CSV to 12 km na godzinę. I na tej podstawie ustalono limity czasowe tego egzaminu. ...Pies musi mieć ukończone 12 miesięcy w dniu biegu. ...Podczas biegu pies może zatrzymać się by napić się wody, lub zjeść, jednak wszystkie przerwy zaliczają się do mierzonego czasu."
![]() |
#11 | |
Młody wilk
|
![]() Quote:
Rozumiem , że trenując z Namtarem i chcąc przejechać 100km najpierw trzeba zaliczyć te krótsze 40km/60km czy można bez problemu wybrać 100km ? Jakie są przedziały czasowe na ocene doskonałą oraz w jakim wieku można z wilczakiem rozpocząc trening (info dla początkujących). My spokojnie po asfalcie mamy za sobą 40km ale pogoda była chłodna więc było ok. Jak jest z upałami ? Rezygnuje się czy może jedzie ? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wilczasty : Foto
|
![]()
Biegi w Polsce będą zatwierdzone i już najprawdopodobniej po pierwszym października będzie można je organizować
![]()
![]() |
#13 | |
love and terror
|
![]() Quote:
Po kolei trzeba robic. Zatrzymywac sie mozesz, nie musisz. Ja z Garuda sie nie zatrzymywalam, oprocz tego, ze zwiala mi z obrozy - ale suka biegala wtedy po lace, nie odpoczywala... http://antyliga.wolfdog.org/svp1.html - moja relacja z mojego biegu. Wczesniej, jeszcze jak nie bylo Garudy, zdawalam z Amberem SVP1. Pies wtedy byl przygotowany, ja rowniez. Ale... trasa fatalna i zamiast zrobic 40km, zrobilam 50 ![]() ![]() (byla inna niz ta co jest teraz, ciagle prosto) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() W upały trzeba uważać, choć pamiętam jak w Lazne robiliśmy 20 km w 30 stopniowym upale-ale to był idiotyzm. Czasy w SVP1: < 3h 20min - ocena doskonała 2h 20 min - 3h 40 min - ocena bardzo dobra 3h 40min - 4h - ocena dobra Pamiętać warto, że bure startują jak z katapulty, ale jak dobiją do psów z przodu to potrafią tworzyć grupę i za diabła nie chcą się oderwać ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Graba to chyba rodzinne, bo Sexy tez nie lubi roweru
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
VIP Member
|
![]()
Bo to nudne jest
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
K-Lee Family
|
![]()
heheeh
![]() ![]() Dla Kali to zbyt statyczny sport, mieliśmy plany robić kolejne SVP, ale skoro ona nie chce, to nie będziemy jej zmuszać ![]() Zdany jeden etap uprawnia do startu w wyższym SVP. Nie da się od razu wskoczyć na 100 km ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
VIP Member
|
![]()
Dla zaczynających treningi, chyba głownie z samcami: warto przećwiczyć mijanki z innymi psami. Dobre są do tego szczekające za płotem jakiejś posesji
![]() ![]() ![]() ![]() Takie manewry przydają się gdy mijany rowerzysta z psem akurat niespecjalnie panuje nad swoim burym zawodnikiem i nie musimy przerywać biegu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Gaga problem polega na tym ze jak ona sie nudzi to szuka zajecia na wlasna lape. A pomysly ma iscie wilczakowe. Raz malo nie zabila strachem jakiejs starowinki ktora przyszla zapalic znicz w lesnej kapliczce a tam wilk szarpie wieńce...
A z roweru nie mam nad nia kontroli bo wlecze sie 100 m za mna. Jak sie zatrzymam lub zwolnie to wie ze mozna sie wlec jeszcze bardziej. Last edited by jefta; 30-05-2011 at 22:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
VIP Member
|
![]()
No rozumiem, rozumiem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |