![]() |
![]() |
|
Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Hej,
Ponieważ u wilczaków żółty kolor oczu jest normą, to mam do Was pytanie, może się spotkaliście z czymś takim. Dwa moje pierwsze grenlandy, Sayuk i Shantu, mają cudne żółte oczy. Właśnie przestają.... ![]() ![]() U Shantu ten proces jest posunięty nieco dalej niż u Sayuk, ale to Sayuk zawsze miała bardziej żółte oczy. I co ciekawe, żółty kolor oczu uzyskały w dokładnie takim samym procesie... ![]() Szkoda mi nieco, bo ten ich żółty kolor był niesowitym znakiem rozpoznawczym i nadawał im charakterystyczny dziki wygląd. Zastanawia mnie, czy ten żółty zniknie całkiem... I nie umiem sobie wyobrazić jeszcze, jak będą wyglądać z ciemnobrązowymi tęczówkami... Ale sam proces / procesy wydają mi się strasznie tajemnicze, wręcz mnie niepokoją. Czy to w ogóle normalne i może powinnam się zacząć niepokoić ? ![]() ![]() Mają teraz skończone 4 lata, są w kwiecie wieku. Możecie mnie wspomóc jakąś wiedzą, radą...? ![]() Last edited by Manu; 20-03-2011 at 15:41. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
intrygujace!niestety nie mam bladego pojecia czego moze byc wynikiem taka zmiana barwy...chyba poradzilabym sie specjalisty. Wydaje mi sie to raczej jakims procesem zwiazanym z wiekiem ale co tu gdybyac jak wiedzy brakuje...Manu daj znac jak sie czegos dowiesz, jestem bardzo ciekawa.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
troche poczytalam wszedzie sugeruja porade u specjalisty, głownie ze wzgledu na nietypowosc takich zmian u dorosłych osobników. Lepiej dmuchac na zimne
![]() Kiedys gdzies czytalam o zwiazku wątroby z takimi zmianami ( zaburzenia metabolizmu powoduja odkladanie sie pewnych substancji w rogówce czy gdzies tam i to moze wywolywac zmiany w kolorystyce oka...)- ale to tylko skrawki informacji wyrwane internetowi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Skontaktowałam się już z lecznicą Jacka Garncarza, ma do mnie dziś późnym wieczorem zadzwonić. A na jutro jestem umówiona do swojej lecznicy, jeden z moich dwóch wetów ma całkiem sporą wiedzę w temacie okulistyki, szkolił się u pana Garncarza. Jak coś, będzie się u niego też konsultował.
Zobaczymy, co z tego wszystkiego wyniknie, bo teraz to się zaczęłam bać... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Nie bój nic! Podebatują nad diablątkami najlepsi spece, będzie dobrze
![]() ![]() Będzie dobrze! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
trzymam kciuki!
![]() ps. Manu tak ci sie stadko rozrasta ze Twoj podpis się rozciaaaga ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
W sumie racja, w domu zmniejszę nieco ogólne wymiary.
Rozmawiałam z p. Gancarzem, no i nie jest fajnie ![]() ![]() Będziemy chyba w dobrych rękach, mój doświadczony w okulistyce wet w teamie z p. Garncarzem za zasadzie konsultacji. A jeśli trzeba będzie bardziej specjalistycznej wiedzy, sprzęty itp., to pojedziemy do jego lecznicy do Wa-wy. Cholera no... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() Na wszelki wypadek trzymamy za bure kciuki i pazurki i życzymy zdrowia ![]() PS Czy Sayuk i Shantu są ze sobą spokrewnione? Rozmawiałam z "ludzkim" okulistą i zadał mi to pytanie. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
No właśnie niestety tak, to rodzeństwo. Dlatego tak bardzo boję się podłoża genetycznego.
Z drugiej strony trzeci z rodzeństwa pies (samiec) nie ma takich zmian, sprawdzałam. Ale on nie ma żółtych oczu. A nie wiem, czy te żółte oczy to nie jakiś znaczący czynnik. Już rozważałam tak dzikie możliwości, że rany... ![]() Musicie wiedzieć, że u grenlandów żółte oczy przy ciemnym ubarwieniu nie są pożądane (ale nie zabronione), choć nie każdy sędzia na to zwraca uwagę. Żółte tęczówki są normalne u złotych, rudych, czasem płowych grenlandów - czarne mają na ogół oczy brązowe (jak Blackie z Norwegii i jak Sleipnir, półrodzeństwo S&S). Last edited by Manu; 23-03-2011 at 09:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wilkokłak
|
![]()
A może jednak nie ma podstaw do zamartwiania i psiskom po prostu ciemnieją oczy?
Niedawno rozmawialiśmy tu na podobny temat i okazało się, że owszem - często bywa tak, że u kilkuletnich wilczaków oczy zaczynają ciemnieć i już; "taka ich uroda". Trzymam kciuki, żeby okazało się to tylko "skazą na urodzie", a nie czym innym. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Tyle, ze to u wilczakow - kazda rasa ma swoja specyfike... ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
A to jaśnienie i ciemnienie oczu u wilczaków - jak wygląda proces ? Bo u naszych jasnienie polegało na "nadlewaniu" więc może i ciemnienie tak by przebiegało ? U wilczaków jaśnienie nie jest efektem "nadlewania" lecz jednolitej zmiany odcienia bez zauważalnych granic ? I ciemnienie też tak przebiega ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Junior Member
|
![]()
Jest jakaś szansa, że się nie zamartwię na śmierć...
Zbadał najpierw oczy lampa szczelinową i wykluczył zapalenie. Potem oglądał dno oka (chyba to było to, jeśli dobrze pamiętam) i u obu wyglądają dobrze ![]() Wyniki badań też są całkiem całkiem dobre ![]() Podam wyniki, proszę o wszelakie interpretacje. leukocyty - shantu 7,3 - sayuk 10,6 erytrocyty - shantu 6,25 - sayuk 6,79 [nieco za niskie] hemoglobina - shantu 14,6 - sayuk 15,1 [Shantu nieco za niskie, Sayuk dolna granica] hematokryt - shantu 44,5 - sayuk 45,3 mcv - shantu 71,2 - sayuk 66,7 mch - shantu 23,4 - sayuk 22,2 [Shantu górna granica] mchc - shantu 32,8 - sayuk 33,3 plytki krwi - shantu 287 - sayuk 276 GOT - shantu 18,6 - sayuk 22,4 (norma 1-45) GPT - shantu 29,0 - sayuk 29,7 (norma 30-60) CREA - shantu 0,695 - sayuk 0,5 (norma 0,9-1,7) [nieco za niskie] UREA - shantu 40,5 - sayuk 48,8 (norma 20-50) Amyloksaza - shantu 544 - sayuk 536 Zaczynam mieć chyba nieśmiałą nadzieję... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Junior Member
|
![]()
A, i jeszcze zapomniałabym. Chcę się wbić do p.Garncarza jak najszybciej. Niech obejrzy oczy i albo wystawi certyfikat, albo postawi diagnozę. Muszę wiedzieć, mieć potwierdzenie tego, co ocenia mój wet, jak najszybciej.
Jak jutro się nie uda, to zrobimy jeszcze cały wymaz krwi na wszelki wypadek, to też drobne i szybkie badanie. Reszta zależy od oceny oczu przez p. Garncarza. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Junior Member
|
![]()
Wczoraj nocą wróciliśmy od Garncarza - mamy certyfikaty o czystych oczkach !
![]() ![]() A przebarwienia ? Stwierdził niegroźny stan zapalny, który poprzez układ krwionośny w oczach dał efekt przyciemnienia. Dlatego niegroźny, gdyż rzeczywiście wyniki badań wykluczają choroby narządów wewnętrznych. Powiedział, że czasem przyczyny bywają zupełnie niejasne lub nie do wykrycia, one mu wyglądają na zdrowe, pełne wigoru psy (zresztą wpadły do gabinetu jak burza ![]() Poniekąd żółte oczy stały się sprawcą tego poruszenia ![]() ![]() Dostaliśmy na miejscu tabletki przeciwzapalne "Tolfina" i receptę na krople "Flarex" (w całodobowej aptece brak ![]() Last edited by Manu; 29-03-2011 at 09:55. Reason: literówka w nazwie leku |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Junior Member
|
![]()
Ufff! I po nerwach!
bardzo sie cieszę!!! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Senior Member
|
![]()
zdrówka!!!!! Całe szczęście ze wszystko OK!!!
![]() |
#19 |
Plessowy wilczak
|
![]()
He he, no to odważne psiaki! Moja to z reguły tylko wypada jak burza, ze wpadaniem to już nie bardzo
![]() A tak poważnie, to cieszymy się bardzo!
![]() |
#20 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|