Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Off topic

Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-03-2011, 15:37   #1
Manu
Junior Member

Send Message via Gadu Gadu to Manu
Default Zanikający żółty kolor w tęczówce

Hej,

Ponieważ u wilczaków żółty kolor oczu jest normą, to mam do Was pytanie, może się spotkaliście z czymś takim.

Dwa moje pierwsze grenlandy, Sayuk i Shantu, mają cudne żółte oczy. Właśnie przestają.... Wokół źrenicy ta ciemna obwódka zaczyna się nieregularnie "nadlewać" na żółtą tęczówkę. Wygląda to tak, jakby ta brązowawa obwódka robiła ekspansję na resztę tęczówki za pomocą dużej ilości plamek, które się łączą w większe plamy itd. I sprawia to właśnie takie wrażenie, jakby ten ciemny kolor pokrywał ten żółty, a nie odwrotnie, że żółty zanika. Choć oczywiście mogę się mylić.

U Shantu ten proces jest posunięty nieco dalej niż u Sayuk, ale to Sayuk zawsze miała bardziej żółte oczy. I co ciekawe, żółty kolor oczu uzyskały w dokładnie takim samym procesie... W wieku szczenięcy traciły niebieski kolor oczu w taki sposób, że brąz z obwódki wokół źrenicy "nachodził" na niebieski. Następnie kilka miesięcy później pojawiła się jasna obwódka wokół źrenicy i ona zaczęła "ekspansję" na brązową tęczówkę "wypełniając" ją kolorem żółtym. U Sayuk ten proces nastąpił szybciej i gwałtowniej, u Shantu znacznie później, miał żółte oczy jakiś rok później. I teraz szybciej traci ten kolor. Czyli jakby dwie fazy uzyskiwania koloru tęczówki. A teraz następuje trzecia ? Z powrotem do brązu ? Tylko ten obecny brąz jest inny, nie jakiś czysty odcień brązu tylko taki ciemny, przybrudzony, niezbyt regularny w odcieniu.
Szkoda mi nieco, bo ten ich żółty kolor był niesowitym znakiem rozpoznawczym i nadawał im charakterystyczny dziki wygląd. Zastanawia mnie, czy ten żółty zniknie całkiem... I nie umiem sobie wyobrazić jeszcze, jak będą wyglądać z ciemnobrązowymi tęczówkami...

Ale sam proces / procesy wydają mi się strasznie tajemnicze, wręcz mnie niepokoją. Czy to w ogóle normalne i może powinnam się zacząć niepokoić ? Jechać z nimi do okulisty, zrobić jakieś badania...?
Mają teraz skończone 4 lata, są w kwiecie wieku.

Możecie mnie wspomóc jakąś wiedzą, radą...?

Last edited by Manu; 20-03-2011 at 15:41.
Manu jest offline   Reply With Quote
Old 22-03-2011, 11:11   #2
Skrzat&Bow
Junior Member

Skrzat&Bow's Avatar

Send a message via Skype™ to Skrzat&Bow

intrygujace!niestety nie mam bladego pojecia czego moze byc wynikiem taka zmiana barwy...chyba poradzilabym sie specjalisty. Wydaje mi sie to raczej jakims procesem zwiazanym z wiekiem ale co tu gdybyac jak wiedzy brakuje...Manu daj znac jak sie czegos dowiesz, jestem bardzo ciekawa.
Skrzat&Bow jest offline   Reply With Quote
Old 22-03-2011, 11:30   #3
Skrzat&Bow
Junior Member

Skrzat&Bow's Avatar

troche poczytalam wszedzie sugeruja porade u specjalisty, głownie ze wzgledu na nietypowosc takich zmian u dorosłych osobników. Lepiej dmuchac na zimne
Kiedys gdzies czytalam o zwiazku wątroby z takimi zmianami ( zaburzenia metabolizmu powoduja odkladanie sie pewnych substancji w rogówce czy gdzies tam i to moze wywolywac zmiany w kolorystyce oka...)- ale to tylko skrawki informacji wyrwane internetowi
Old 22-03-2011, 20:48   #4
Manu
Junior Member

Skontaktowałam się już z lecznicą Jacka Garncarza, ma do mnie dziś późnym wieczorem zadzwonić. A na jutro jestem umówiona do swojej lecznicy, jeden z moich dwóch wetów ma całkiem sporą wiedzę w temacie okulistyki, szkolił się u pana Garncarza. Jak coś, będzie się u niego też konsultował.

Zobaczymy, co z tego wszystkiego wyniknie, bo teraz to się zaczęłam bać...
Old 22-03-2011, 21:08   #5
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Nie bój nic! Podebatują nad diablątkami najlepsi spece, będzie dobrze A jeśli Twoim jedynym zmartwieniem okaże się uroda, to Ci obiecuję, że fundnę mistrzuniom odpowiedniego koloru soczewki, abyś mogła nadal cieszyć oczy ich ulubionym kolorem oczu
Będzie dobrze!

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 22-03-2011, 21:26   #6
Manu
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
A jeśli Twoim jedynym zmartwieniem okaże się uroda, to Ci obiecuję, że fundnę mistrzuniom odpowiedniego koloru soczewki, abyś mogła nadal cieszyć oczy ich ulubionym kolorem oczu
Dobre...!
Old 22-03-2011, 23:25   #7
Skrzat&Bow
Junior Member

Skrzat&Bow's Avatar

trzymam kciuki!
ps. Manu tak ci sie stadko rozrasta ze Twoj podpis się rozciaaaga)niedlugo mistrzunie nie zmieszcza sie w jednej linijce... i tak wychodza poza ramy)
Old 23-03-2011, 08:25   #8
Manu
Junior Member

W sumie racja, w domu zmniejszę nieco ogólne wymiary.

Rozmawiałam z p. Gancarzem, no i nie jest fajnie Stawia, że to jakaś choroba, że jakiś powód musi być, sama z siebie barwa tęczówki nie ma prawa się zmienić w tym wieku
Będziemy chyba w dobrych rękach, mój doświadczony w okulistyce wet w teamie z p. Garncarzem za zasadzie konsultacji. A jeśli trzeba będzie bardziej specjalistycznej wiedzy, sprzęty itp., to pojedziemy do jego lecznicy do Wa-wy.

Cholera no...
Old 23-03-2011, 09:13   #9
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Manu View Post
Będziemy chyba w dobrych rękach, mój doświadczony w okulistyce wet w teamie z p. Garncarzem za zasadzie konsultacji. A jeśli trzeba będzie bardziej specjalistycznej wiedzy, sprzęty itp., to pojedziemy do jego lecznicy do Wa-wy.
Cholera no...
Manu, najważniejsze, żebyś nie martwiła się na zapas. Często największe lęki mają błahe przyczyny i mam nadzieję, że w tym przypadku tak będzie. Poza tym jesteście w dobrych rękach

Na wszelki wypadek trzymamy za bure kciuki i pazurki i życzymy zdrowia Daj znać, co wykażą badania!

PS Czy Sayuk i Shantu są ze sobą spokrewnione? Rozmawiałam z "ludzkim" okulistą i zadał mi to pytanie.

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 23-03-2011, 09:45   #10
Manu
Junior Member

No właśnie niestety tak, to rodzeństwo. Dlatego tak bardzo boję się podłoża genetycznego.

Z drugiej strony trzeci z rodzeństwa pies (samiec) nie ma takich zmian, sprawdzałam. Ale on nie ma żółtych oczu. A nie wiem, czy te żółte oczy to nie jakiś znaczący czynnik. Już rozważałam tak dzikie możliwości, że rany...

Musicie wiedzieć, że u grenlandów żółte oczy przy ciemnym ubarwieniu nie są pożądane (ale nie zabronione), choć nie każdy sędzia na to zwraca uwagę. Żółte tęczówki są normalne u złotych, rudych, czasem płowych grenlandów - czarne mają na ogół oczy brązowe (jak Blackie z Norwegii i jak Sleipnir, półrodzeństwo S&S).

Last edited by Manu; 23-03-2011 at 09:48.
Old 23-03-2011, 10:05   #11
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

A może jednak nie ma podstaw do zamartwiania i psiskom po prostu ciemnieją oczy?
Niedawno rozmawialiśmy tu na podobny temat i okazało się, że owszem - często bywa tak, że u kilkuletnich wilczaków oczy zaczynają ciemnieć i już; "taka ich uroda".
Trzymam kciuki, żeby okazało się to tylko "skazą na urodzie", a nie czym innym.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 23-03-2011, 11:16   #12
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
A może jednak nie ma podstaw do zamartwiania i psiskom po prostu ciemnieją oczy?
Niedawno rozmawialiśmy tu na podobny temat i okazało się, że owszem - często bywa tak, że u kilkuletnich wilczaków oczy zaczynają ciemnieć i już; "taka ich uroda".
Trzymam kciuki, żeby okazało się to tylko "skazą na urodzie", a nie czym innym.
U wilczakow rzeczywiscie czesto zmienia sie kolor oka - bywa, ze u szczeniakow jasnieje, a w zasadzie norma jest, ze z wiekiem oczy ciemnieja... Ale nie jest to wynik "nadlewania", co ogolnej zmiany koloru oka...

Tyle, ze to u wilczakow - kazda rasa ma swoja specyfike...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 23-03-2011, 12:07   #13
Manu
Junior Member

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
U wilczakow rzeczywiscie czesto zmienia sie kolor oka - bywa, ze u szczeniakow jasnieje, a w zasadzie norma jest, ze z wiekiem oczy ciemnieja... Ale nie jest to wynik "nadlewania", co ogolnej zmiany koloru oka...

Tyle, ze to u wilczakow - kazda rasa ma swoja specyfike...
No właśnie u nich oczy tak zjaśniały w wieku szczenięcym.

A to jaśnienie i ciemnienie oczu u wilczaków - jak wygląda proces ? Bo u naszych jasnienie polegało na "nadlewaniu" więc może i ciemnienie tak by przebiegało ?
U wilczaków jaśnienie nie jest efektem "nadlewania" lecz jednolitej zmiany odcienia bez zauważalnych granic ? I ciemnienie też tak przebiega ?
Old 23-03-2011, 22:05   #14
Manu
Junior Member

Jest jakaś szansa, że się nie zamartwię na śmierć...

Zbadał najpierw oczy lampa szczelinową i wykluczył zapalenie. Potem oglądał dno oka (chyba to było to, jeśli dobrze pamiętam) i u obu wyglądają dobrze

Wyniki badań też są całkiem całkiem dobre Morfologię ocenił na szybko przez telefon, bo wyniki mam z labu szpitalnego.

Podam wyniki, proszę o wszelakie interpretacje.

leukocyty - shantu 7,3 - sayuk 10,6
erytrocyty - shantu 6,25 - sayuk 6,79
[nieco za niskie]
hemoglobina - shantu 14,6 - sayuk 15,1
[Shantu nieco za niskie, Sayuk dolna granica]
hematokryt - shantu 44,5 - sayuk 45,3
mcv - shantu 71,2 - sayuk 66,7
mch - shantu 23,4 - sayuk 22,2
[Shantu górna granica]
mchc - shantu 32,8 - sayuk 33,3
plytki krwi - shantu 287 - sayuk 276

GOT - shantu 18,6 - sayuk 22,4 (norma 1-45)
GPT - shantu 29,0 - sayuk 29,7 (norma 30-60)
CREA - shantu 0,695 - sayuk 0,5 (norma 0,9-1,7)
[nieco za niskie]
UREA - shantu 40,5 - sayuk 48,8 (norma 20-50)

Amyloksaza - shantu 544 - sayuk 536

Zaczynam mieć chyba nieśmiałą nadzieję...
Old 23-03-2011, 22:36   #15
Manu
Junior Member

A, i jeszcze zapomniałabym. Chcę się wbić do p.Garncarza jak najszybciej. Niech obejrzy oczy i albo wystawi certyfikat, albo postawi diagnozę. Muszę wiedzieć, mieć potwierdzenie tego, co ocenia mój wet, jak najszybciej.

Jak jutro się nie uda, to zrobimy jeszcze cały wymaz krwi na wszelki wypadek, to też drobne i szybkie badanie.

Reszta zależy od oceny oczu przez p. Garncarza.
Old 29-03-2011, 09:54   #16
Manu
Junior Member

Wczoraj nocą wróciliśmy od Garncarza - mamy certyfikaty o czystych oczkach !

A przebarwienia ? Stwierdził niegroźny stan zapalny, który poprzez układ krwionośny w oczach dał efekt przyciemnienia. Dlatego niegroźny, gdyż rzeczywiście wyniki badań wykluczają choroby narządów wewnętrznych. Powiedział, że czasem przyczyny bywają zupełnie niejasne lub nie do wykrycia, one mu wyglądają na zdrowe, pełne wigoru psy (zresztą wpadły do gabinetu jak burza )

Poniekąd żółte oczy stały się sprawcą tego poruszenia - na ciemnych po prostu mało kto by zauważył takie zmiany
Dostaliśmy na miejscu tabletki przeciwzapalne "Tolfina" i receptę na krople "Flarex" (w całodobowej aptece brak , ponoć w hurtowniach od półroku też, najwyżej przez neta ściągnę) i za 2 tyg. mam do niego dzwonić z relacja, a generalnie może nas już w tej sprawie prowadzić nasz wet.

Last edited by Manu; 29-03-2011 at 09:55. Reason: literówka w nazwie leku
Old 29-03-2011, 10:00   #17
Skrzat&Bow
Junior Member

Skrzat&Bow's Avatar

Ufff! I po nerwach!
bardzo sie cieszę!!! Zdrówka dla całej bandy!
Old 29-03-2011, 13:03   #18
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

zdrówka!!!!! Całe szczęście ze wszystko OK!!!
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 30-03-2011, 10:06   #19
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Wczoraj zresztą wpadły do gabinetu jak burza
He he, no to odważne psiaki! Moja to z reguły tylko wypada jak burza, ze wpadaniem to już nie bardzo

A tak poważnie, to cieszymy się bardzo!
Old 30-03-2011, 18:22   #20
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Wczoraj nocą wróciliśmy od Garncarza - mamy certyfikaty o czystych oczkach !
Jak widać, zawsze lepiej sprawdzić! Cieszę się, że jest OK!

Rona jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules