|
Wilki i wolfdogi Wszystko na temat tych najblizszych braci CzW... A do tego informacje na temat innych wilczych ras: Saarloosów, Lupo Italiano... |
|
Thread Tools | Display Modes |
27-05-2010, 13:01 | #1 |
Junior Member
|
Tropem Wilka
Wpadła mi do ręki niewielka książeczka pod tym tytułem napisana przez ludzi, którzy poświęcili się pracy nad wilkami w Polsce. Szerszą informację na ich temat można znaleźć na stronach internetowych Stowarzyszenia dla Natury Wilk.
Nie jest to nowe wydawnictwo bo z 2000 roku, ale może nie wszyscy mieli okazję na nią trafić. Dla zaciekawienia kilka szczegółów z opisu wilka: -wysokość w kłębie samica 60-80 cm samiec 70-90 cm -waga samica 27-65 kg samiec 35-70 kg -oczy - otoczone czarną obwódką, mają tęczówkę barwy od cytrynowej do brązowej, -uszy - zaokrąglone, ok 5 cm, -włosy - warstwa dolna zbudowana jest z delikatnych jasnych włosów puchowych, włosy przewodnie (do 13 cm) są ciemniejsze i nadają sierści kolor, najdłuższe wlosu ok. 17 cm, czarno zakończone znajdują się na tzw grzywie ( na karku, łopatkach i barku). - umaszczenie osobników występujących w Polsce jest zróżnicowane i oscyluje pomiędzy odcieniami szarości, beżu, brązu (aż po bardzo ciemne) oraz różnym natężeniem rudego. - ogon wilka jest długi i puszysty, zwykle zwieszony w dół i prosty, nigdy nie jest zakręcony nad grzbietem, Co do reszty odsyłam do lektury. Last edited by Khan; 27-05-2010 at 13:08. |
27-05-2010, 21:31 | #2 |
Junior Member
|
Ja mam tą ksiązke, jest bardzo fachowa. W najblizszym wydaniu kwartalnika "Kynologia" ukarze sie artykuł napisany na podstawie tej ksiazki, oraz w oparciu o ksiazke Henryka Okarmy "Wilk - monografia". Polecam!
|
28-05-2010, 23:09 | #3 |
K-Lee Family
|
A gdzie można ją zanabyć?
Włosy mają mieć naprawdę 17 cm?????? Czy to trochę nie jak u psów zupełnie długowłosych?? |
28-05-2010, 23:26 | #4 |
Junior Member
|
|
29-05-2010, 12:46 | #5 | |
VIP Member
|
Ogolnie to warto poszukac ksiazki Okarmy "Wilk". Mi udalo sie zdobyc jedynie jej niemiecka wersje...
Quote:
najdłuższe wlosu ok. 17 cm, czarno zakończone znajdują się na tzw grzywie ( na karku, łopatkach i barku). Nasze "karpackie" wilki az takiego wlosa nie maja, ale potrafia miec jakies 12cm. Natomiast "wilcza" siersc u wilczaka od "owczarkowej DLUGIEJ" siersci odrozniasz latwo po miejscach, gdzie ta siersc jest dluga... U wilka j/w. U dlugowlosego wilczaka bedziesz miala tez bardzo dluga siersc na nogach, brzuchu i czesto takze uszach... Druga roznica wychodzi przy dluzszej obserwacji - prawidlowe wilczaki masz owlosione, ale 2 razy w roku sa kompletnie lyse.... Natomiast dlugowlosy wilczak ma "ladna" siersc caly rok (bo caly wlos jest dlugi i linienie jest inne niz u wilkow i CzW). Wilczak od "wilczej" siersci bedzie wygladal jak "wilk". Wilczak DLUGOWLOSY bedzie wygladal albo jak collie (wloskie linie), albo jak szary owczarek niemieckie (linie z innych krajow).
Last edited by Margo; 29-05-2010 at 12:51. |
|
29-05-2010, 12:57 | #6 |
VIP Member
|
Tu masz przyklady:
- wilk w lecie - jak widac to lysol: same kosci i dluuugie nogi: - ten sam wilk w ziemie - dopiero tu wildac piekna siersc: - dlugowlose wilczaki: - dlugowlose wilczaki w "wloskim" stylu:
Last edited by Margo; 29-05-2010 at 13:05. |
29-05-2010, 13:01 | #7 |
VIP Member
|
I last but not least... Pojawila sie nam tez w rasie siersc "a la Malamut", czy jak kto woli a la Husky... Typowe dla niej jest to, ze jest "sterczaca" (puszysta) - kazdy typ wlosa jest tej samej dlugosci...
Fotek nie wkleje, ale kazdy wie o jakie psy chodzi. Wlasnie z powodu nieprawidlowego wlosa w Czechach jest obecnie moda na strzyzenie niektorych "zwyciezcow".... Wystaczy poprzegladac fotki z wystaw przedtawiajace Zw. Klas, czy BOBy....
29-05-2010, 13:06 | #8 | |
Plessowy wilczak
|
Quote:
29-05-2010, 13:34 | #9 |
VIP Member
|
Przed strzyzeniem, czy po strzyzeniu?
29-05-2010, 13:58 | #10 |
Senior Member
|
Ja, poproszę >przed strzyżeniem<...
Czy mogłabyś przybliżyć "rozwój" wilczaka we "włoskim" stylu -jaką "przeszedł" drogę, by uzyskać obecny wygląd. Wiem, że to "śmieszne" pytanie, ale jednak będę wdzięczna. Lub choćby odnośnik, gdzie można znaleźć historię tego wyglądu /i ,być może, cech charakteru -chyba, że te są jednolite u całej populacji/. |
29-05-2010, 14:33 | #11 | |
VIP Member
|
Quote:
EDIT: nie krakowskiej, światowej w Bratysławie
Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 29-05-2010 at 14:42. |
|
30-05-2010, 09:02 | #12 |
K-Lee Family
|
Dzięki Margo
To ja jednak zdecydowanie preferuję krótkowłose wilczaki... i mogą być nawet łyse cały rok Dla mojej alergii to nawet lepiej |
30-05-2010, 09:02 | #13 |
Distinguished Member
|
Akurat wyskoczyła mi przypadkiem fotka tej, skądinąd sympatycznej suni:
http://wolfdog.org/pol/dbase/d6237.html To, co rozśmieszyło mnie do łez, to opis jej sierści w bazie danych. Ktoś albo zrobił sobie żart, albo wierzy w siłę sugestii |
30-05-2010, 10:03 | #14 |
Plessowy wilczak
|
I przed i po żebym mogła to jakoś ogarnąć