|
Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu... |
|
Thread Tools | Display Modes |
23-05-2011, 14:49 | #1 |
Wilkokłak
|
Kaganiec jaki i gdzie
Pomyślałam, że w ramach przygotowania do zaostrzających się przepisów, warto by może było wreszcie sprawić Łowcy jakiś kaganiec i tu mam pytanie do tych, którzy już ten zakup mają za sobą i "przećwiczyli" kwestię rozmiaru, rodzaju i miejsca zakupu.
Podejrzewam, że w normalnym sklepie zoologicznym porządnego - fizjologicznego kagańca się nie dostanie i że trzeba będzie dokonać zakupu przez internet, tylko że kompletnie nie mam pojęcia, jaki rozmiar powinien to być. Jeśli mogę prosić o rady; jaki kaganiec Wasze bure "lubią", jaki rozmiar najlepiej pasuje na burą mordę i gdzie kupowaliście? |
23-05-2011, 15:11 | #2 |
Senior Member
|
My mamy taki : http://allegro.pl/kaganiec-fizjologi...621282942.html
rozmiar dla owczarka niemieckiego - trzeba było tylko rozchylic boki - jednak wilczaki maja bardziej trójkątne łby niż owczarki.
23-05-2011, 15:24 | #3 |
Junior Member
|
Bura kufa rozmiarem pasuje mniej więcej do kufy suki owczarka belgijskiego. Jak zamawiałam takie duże "koszykowe" kagańce , to taki pasował. A rozmiar belga przynajmniej jest powszechnie znany U siebie w k9 zamawiałam taki miękki skórzany i dla Aszczurzy dopasowałam typ dla "dobermana, collie". Ale ona ma dość wąską głowę.
23-05-2011, 15:37 | #4 |
K-Lee Family
|
Atah, dla suki owczarka belgijskiego, kaganiec pasuje, ale na sukę wilczaka Na samca odpada
Grin, jeśli możesz się wstrzymać, to ja mam kaganiec fizjologiczny dla ON-ka, nieużywany - na Kalinke był za duży Może akurat Wam spasuje? Jest czarny. |
23-05-2011, 15:56 | #5 |
Wilkokłak
|
Dzięki bardzo za rady.
Mogę się wstrzymać, jasne. Dobrze by było, gdyby go ze mną przymierzył ktoś, kto wie, jak taki kaganiec powinien "leżeć". |
23-05-2011, 16:24 | #6 | |
Distinguished Member
|
Quote:
https://lh6.googleusercontent.com/_b...rwca%20612.jpg |
|
23-05-2011, 16:31 | #7 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
Ja dla suki mam Chopo husky pies. Powlekany. Bardzo lekki ale mocny. Z ipo-sklep.pl
|
23-05-2011, 16:34 | #8 |
K-Lee Family
|
Jak będę jechać do rodziców, to się umówimy wezmę go ze sobą i przymierzymy - teraz już wiem, jak ma leżeć
|
23-05-2011, 16:35 | #9 |
K-Lee Family
|
Oooo, dokładnie taki i z tego samego sklepu jest ten mój "za duży" kaganiec, jak Jefa wstawiła
|
24-05-2011, 12:04 | #10 |
Junior Member
|
Liskamm ma taki sam jak Imbus, tylko że rozmiar dla Dobermana psa
|
24-05-2011, 12:35 | #11 |
Galicyjski Wilk
|
My przeszliśmy przez szereg kagańców ....wszystkie prędzej lub później były ściągane, łamane...itd aż w końcu trafiłam na kaganiec używany przez służby mundurowe, jest to kaganiec obronny i w dużym skrócie ma służyć do tego by pies swobodnie mógł obijać nim delikwenta sobie nie robiąc krzywdy. Jest to jedyny kaganiec który może nosić Inti, inne przestają istnieć
|
24-05-2011, 13:46 | #12 |
Distinguished Member
|
Cały szkopuł polega na tym, żeby psa nauczyć noszenia kagańca. Z naszą burą poszło łatwo - kiedy miała coś 6 mies. zrobiliśmy kilka prób w domu po 2 - 10 minut, a potem na "głęboką wodę" - czyli godzinna jazda tramwajem w kagańcu Chopo (suka husky lekko rozgięty) na czczo + pyszne smaczki. Chopo znakomicie nadaje się do nauki, podobnie jak ten od Imbusa/Liskamma, bo łatwo pakować do nich smaczki w czasie ćwiczeń
Wydaje mi się, że psa warto nauczyć noszenia kagańca kiedy jest jeszcze szczeniakiem, bo w każdej chwili i tak można z niego zrezygnować, a trudniej przekonać do niego dorosłego psa. |
24-05-2011, 17:21 | #13 |
Junior Member
|
W skórzanych kagańcach dobrze jest wyciąć nożyczkami przednie paski - pies ma "wolny" nos i można właśnie smaczki podawać
24-05-2011, 19:55 | #14 |
Distinguished Member
|
Fakt, tylko skórzane trudno w czystości utrzymać... Dawno, dawno temu mała Tinka miała chorobę lokomocyjną w skórzanym i wcale nie było to fajne...
|
25-05-2011, 23:32 | #15 | |
Junior Member
|
Quote:
Chciałam jeszcze poruszyć jedną kwestię, która na innym forum wywołała niemałą burzę z banami włącznie Kagańce Maszer i Chopo, choć niby takie same, troszkę się różnią - ta skóra wykorzystywana do pasków jest różnej jakości, przez co teoretycznie te drugie wydają się być dłużej żywotne Osobiście od roku mam Chopo, jestem bardzo zadowolona z niego, chociaż na początku trudno jest się przyzwyczaić do "wiadra" na psie |
|
26-05-2011, 07:01 | #16 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
Wymiana tego paska z tylu to 5 min. a tego na nosie 10min szycia niewprawna reka kawalek skory i filcu zwykle sie w domu znajdzie
|
26-05-2011, 09:11 | #17 |
Senior Member
|
Imbus zeżarł w swoim kagańcu jeden i drugi pasek )).
W ciagu 15 - 20 min Sławek naprawił go!!! I od tej pory Imbus ma upgradowany kaganiec i nawet polubił go - chyba dlatego że jest on jedyny
27-05-2011, 10:12 | #18 |
the Bright Side of Wild
|
U mnie wszyscy noszą Chopo, z szerszym noskiem, powlekane- dla Akrisia - wilczaka w typie krokodyla doberman jest idealny - w Warszawie jest(był pół roku temu) sklep w którym jest wybór i można mierzyć, ja kupowałam przez internet i bez problemu udało mi się wymienić ( jak ktoś zna idealny model na akitę to poproszę bo mi się nie udało )
co do nauki - to najpierw wszyscy jedli z kagańców pyszne rzeczy przez kilka dni - tak żeby nosy same się do środka pchały, a potem kaganiec i od razu zwolnienie ze smyczy - nie było problemów. Kagańce Chopo idealnie nadają się do robienia dynamicznych zwrotów na nosie :-) no i można w nich wygodnie pić i pływać. |
27-05-2011, 13:08 | #19 |
Member
|
A w jakim wieku należy zaczynac naukę noszenia kagańca? Jak już pies jest wyrośnięty i mamy kaganiec właściwy czy lepiej kupić jakiś mniejszy, przejściowy i próbowac od małego?
|
27-05-2011, 13:20 | #20 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
Od malego bedzie latwiej szybciej i przyjemniej chociaz ja nie przepadam za praca ze szczeniakami wiec przez pierwsze pol roku nauczylam tylko podstaw prezentacji w ringu i wlasnie tego nieszczesnego noszenia kaganca
|
|
|