![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#61 | ||||||||||||||
Senior Member
|
![]() Quote:
http://www.wolfdog.org/forum/showthr...27963&langid=1 Quote:
Jeśli nie było sprawozdania to równie dobrze dane podane mogą być nieprawdziwe. To podważa wiarygodność bazy danych. Niekoniecznie dane widniejące na jakiejś stronie muszą być prawdziwe i to są Twoje słowa. Bo w takim razie albo weryfikujemy wszystko do końca i takie umieszczamy dane w bazie albo umieszczamy takie, jakie chcemy. Wystarczy, ze przez pół roku będzie w bazie widniał zły kod bonitacyjny samca ocenionego na super charakter i właściciele z innych krajów pokryją nim swoje suki. Potem się okaże, ze komuś przeskoczyła jedna linijka i pies ma p14 . Co wtedy .? Quote:
Jeśli wolisz to zawsze możemy przejść na język obrazkowy wtedy nie będzie niedomówień i nadinterpretacji. Drzewo zawsze będzie drzewem, a jego rodzaj można określić po owocach. Ja nie muszę się tyle zastanawiać by napisać coś jasno i po polsku bez potrzeby odbiegania od tematu . Niestety cały czas jest to robione. Quote:
Na jakiej podstawie stwierdzasz, ze bonitację może robić sam. Przepisy zarówno czeskiego klubu jak i słowackiego w tej sprawie stanowią zupełnie, co innego. Może robić sobie ją sam za granicą, bo tam ich jurysdykcja nie sięga, ale jest jeden problem. Nie są one zgodne z regulaminem tych klubów. Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
http://www.wolfdog.org/pol/bonitations/161.html Mogę ale wcale tego nie muszę robić bo nie mam ku temu podstaw i jest to tylko przykład. Nie wiem na jakiej podstawie i według jakich przepisów zostały wykonane i czy są uznawane przez te oba kluby. Ty nie mając podstaw podważyłaś legalność bonitacji, której jeszcze nie było i obraziłaś uczestników obozu i tej bonitacji. Dlaczego, też nie masz ku temu podstaw.? Quote:
Nie podważam niczyich kompetencji i uprawnień do uczestniczenia w takiej bonitacji, ale jest mały problem. Jeśli to jest komisja wielonarodowa to nie jest to ani czeska ani słowacka bonitacja. Jest to polska bonitacja, a to kto ją będzie honorował to jest zupełnie inna sprawa. W Polsce nie ma obowiązku bonitacyjnego i właściwie każdy właściciel robi taki przegląd dla własnych potrzeb, aby ocenić szczeniaka. Co do uprawnień również Daivy jak piszesz w ostatnich latach to nie sadzę, aby była ona członkiem czeskiej czy słowackiej komisji hodowlanej. Jednak była członkiem komisji bonitacyjnej w Polsce przez ostatnie trzy lata. 2008 - Komisja bonitacyjna: O. Dóra (SK), D. Rimaityte (LT), M.Pluharová (CZ) 2007 - Komisja bonitacyjna: Oskár Dóra (SK), Daiva Rimaityte (LT), Margo Peron (PL) 2006 - Komisja bonitacyjna: O. Dóra, L. Novoveská, D. Rimaityte Jakie ma ona uprawnienia by podważać legalność bonitacji w Polsce. Kto dał jej takie prawo by mogła twierdzić, ze tylko jedna bonitacja w Polsce jest legalna. Na jakiej podstawie. Z tego, co wiem nie jest członkiem ZKwP, nie zasiada w jego organach i nie ma żadnych podstaw aby się mieszać w sprawy polskie. Quote:
Quote:
Czy też jest informowany klub czeski czy słowacki bo komisje są u Ciebie międzynarodowe. ? Czy wydają one zgodę na przeprowadzenie takiej bonitacji i wszystko jest załatwiane formalnie na piśmie. ? Czy każdy właściciel może potem poprosić o duplikat. ? Nie znalazłem na stronie słowackiego klubu wzmianki o bonitacji przeprowadzonej w Późnej, a przecież sędzią wiodącym był Słowak więc powinna ona być zrobiona w porozumieniu z tym właśnie klubem. http://www.csv.sk/index1.php Wiesz ja też mogę poinformować prezeskę mojego oddziału, ze robie sobie coś tam i na tej podstawie nie mam prawa wypowiadać takich słów o innych: Quote:
Quote:
Quote:
Problem w tym, ze Ty nie wiesz co zrobił organizator i jakich formalności dopełnił. Przedstawiasz tutaj kolejne zarzuty nie mając wiedzy na ten temat. Zachwalasz bonitację u siebie oferując lepszy standard nie mając wiedzy na temat bonitacji w Osiecznej. Czy nie lepiej było poczekać z osądami aż ona się odbędzie i wtedy, jeśli będą jakieś niejasności czy zastrzeżenia to je wyjaśnić i poddać pod wątpliwość. Wtedy też będzie możliwa ocena i weryfikacja legalności takiej bonitacji. Myślę, ze to zachowanie, jakie zaprezentowały pewne osoby w tym temacie powinno dać im wiele do myślenia. Ja sobie od forum odpocząłem i pewne kwestie przemyślałem. |
||||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Grzesiek, problemu by nie było gdybyś zamiast klepać kilkanaście postów napisał od razu, organizator zapewnia legalność bonitacji, w zgodzie z przepisami np. polskimi, czeskimi, słowackimi czy litewskimi. ![]() ![]() Omawiany temat zasiał sporo wątpliwości i to właśnie Ty Grzesiek je spotęgowałeś a Twoja ostatnia wypowiedź podkreśla specyficzny sposób myślenia który można streścić następująco: "bonitacje zrobimy dla własnej świadomości aby wiedzieć jakie mamy psy a potem... potem będziemy walczyć z całym światem o jej uznanie" ![]() Osobiście wolę wariant, że przed bonitacją mogę się dowiedzieć czy będzie uznana czy nie i z jakich powodów, niż narażać się na koszty podróży i bonitacji, której wyniki mogę sobie zawiesić na ścianie dla lepszego samopoczucia i po wydaniu tychże pieniędzy użerać się ze wszystkimi i na wszystkich forach, że skoro zapłaciłam to jest legalna i żądam zamieszczenia w bazie!!! ![]() Dla jasności, nie podważam obozu ani szkoleń ani bonitacji w Osiecznej. Chwała Eli za zapał i chęci do zorganizowania tego obozu. Ale uważam, że skoro chciałeś być posłańcem dobrej nowiny to miej również wszystkie niezbędne informacje a nie atakuj i nie obrażaj ludzi za to że wyłapują niuansiki, o które potem latami hodowcy, właściciele i admini baz kruszą kopie. Pozdrawiam Anka |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#63 | ||||
Senior Member
|
![]() Quote:
Przykro mi Aniu, ze nie rozumiesz tego co jest napisane na forum. Zresztą chyba nie jedyna. Wyjaśnię Ci to bardziej przystępnie. Bonitacje w zgodzie z przepisami polskimi – takich bonitacji nie ma, ponieważ w Polsce nie mamy wymogu bonitacyjnego i nie ma takich przepisów. Zatem każdy sędzia jaki zrobi bonitacje na terenie Polski choćby najlepszy na świecie ma tego pełną świadomość. Bonitacja taka nie jest ani uznana przez ZKwP ani przez niego asygnowana. Wszystkie kluby rasy jakie istnieją na świecie nie mają prawa narzucać w Polsce swojego regulaminu. Bonitacja czeska jest tylko ważna na terenie Czech jeśli odbędzie się zgodnie z wymogami i regulaminem tamtego klubu. Taka sama sytuacja jest w Słowacji, na Litwie, we Włoszech, Francji i Niemczech. Zupełnie inną kwestią jest wzajemne uznawanie wyników tych bonitacji. Ja nie mogę pisać na temat bonitacji w Osiecznej na podstawie, jakich przepisów zostanie ona przeprowadzona bo nie ja jestem jej organizatorem. Zresztą nie to jest tematem dyskusji, którą skrupulatnie chcesz wraz z innymi zepchnąć na zupełnie inne tory. To nie ja podważyłem legalność bonitacji w Osiecznej i nie ja napisałem, ze tylko ta organizowana w Późnej jest legalna. Ja podałem tylko fakty i jeśli tego nie rozumiesz to jest mi przykro. Wszystkie bonitacje w Polsce są nielegalne w świetle prawa i nikt nie może powiedzieć, ze tylko jego jest legalna. Quote:
Największą głupotą jest ślepa wiara . Właśnie w ten sposób mogę to streścić. Tutaj nie ma żadnego sposobu myślenia i nie chodzi o to czy ktokolwiek uzna bonitacje w Osiecznej bo to nie ma większego znaczenia. Co do wątpliwości to wybacz, ale ja tylko podałem fakty, których nie będziesz w stanie podważyć choć nie wiem jak będziesz się starała. Wszystkie bonitacje, jakie odbyły się do tej pory w Polsce są niezgodne z czeskim i słowackim regulaminem i nie są przez te kluby uznane. Nie są asygnowane przez ZKwP więc związek też ich nie uznaje. Jedynym miejscem gdzie zostały one uznane jest WD i to na zasadzie wyłączności. Ja zadałem tylko pytanie dlaczego. ? Quote:
Wybacz ale jak chcesz zrobić swojemu psu legalną bonitację to jedź do Czech albo na Słowację. Wybierz taką bonitację, która jest asygnowana przez tamtejsze kluby rasy. Tam będa one uznane i legalne. Właśnie kwestia jest tego rodzaju, ze nikt nie żąda, aby wyniki takiej bonitacji znalazły się w bazie danych. Nikt z osób, które wezmą udział w tej bonitacji nie napisał niczego takiego. Czasami trzeba coś przeczytać ze zrozumieniem, a nie powielać ślepego myślenia. Zresztą jak nawet zrobisz bonitacje w kraju pochodzenia to i tak nie jest ona w dalszym ciągu uznana przez ZKwP bo w Polsce nie ma takiego obowiązku. Nie masz prawa nikomu powiedzieć, ze ty masz lepszy przegląd młodych niż inny właściciel w Polsce bo dostałaś od sędziego lepszą ocenę. Nie jest to przedmiotem oceny pod względem hodowlanym psów w naszym kraju. Natomiast, jeśli masz taką ochotę to możesz sobie to oprawić nawet w platynowe ramki i dla własnej przyjemności powiesić na ścianie. Zastanawia mnie fakt, że sama sobie nie zadałaś tego pytania jadąc na przegląd młodych do Późnej i przecież za niego płaciłaś. Pytanie dlaczego bo raczej nie dlatego, ze miałaś zaufanie i wierzyłaś w dobrą wiarę . Czy od tamtego czasu zmieniły się przepisy, czy może warianty uległy pewnej modyfikacji. ? Quote:
Tak w zasadzie to proszę o zamknięcie tego tematu bo poza kolejnymi bezzasadnymi zarzutami i obrazą nic więcej się tutaj nie da napisać. Wszystko zostało już wyjasnione dostatecznie jasno i dogłębnie. Z drugiej strony myślę, ze jak sobie pewne osoby przemyślą pewne kwestie to będą miały na tyle odwagi by chociaż przeprosić i przyznać się publicznie , że nie miały racji i myliły się co do pewnych kwestii. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() CUDNE |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Senior Member
|
![]()
Wiedziałem, ze będziesz pierwsza i wyłapałaś tylko jedno słowo.
Ciekawe kto znajdzie drugie ? Właśnie to jest to co wasze autorytety potrafią robić najlepiej. Obrażać, kpić, naśmiewać się, szydzić bo nic innego nie umieją . Nawet nie są w stanie przyznać się do błędu i porażki, którą im wytyka chłopczyk od czamborka. Jest to straszne jak nisko można upaść wierząc w to , ze się jest na szczycie. Jak prosto dajecie sobą manipulować, myśląc, ze to wy manipulujecie. Nawet nie musiałem czekać do rana. |
![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Grzesiek 1. jestem ostatnią osobą na forum, która komukolwiek i w jakiejkolwiek dyskusji ubliżyła więc nie przeginaj, że moją wypowiedzią zostałeś obrażony ![]() 2. z Tobą nie można i nie da się rozmawiać, bo sam nie rozumiesz co piszesz, nie rozumiesz sensu wypowiedzi innych osób, i najgorsze jest to że uzurpujesz sobie prawo do nieomylności i wszechwiedzy - nowy bóg??? żałosne 3. zanim zaczniesz oczekiwać, że inni Cię przeproszą zacznij od siebie! Przeprosiłeś Nas wszystkich za swoje kiepskie teksty, niestosowne epitety i niesmaczne komentarze??? (i to nie tylko w tym temacie) Niestety nie, bo to dla Ciebie zbyt trudne 4. w poprzednim poście napisałeś, że odpocząłeś od forum i wszystko przemyślałeś - na pewno? bo dla mnie albo kiepsko wypoczywałeś albo za krótko myślałeś, bo Twój powrót nie wskazuje na nic lepszego poza większą dawką jadu, złości, zacietrzewienia i agresji. 5. i masz rację, czas zamknąć temat i niniejszym ja kończę rozmowy z Tobą, tak jak Daiva narzucam na Twoje wypowiedzi osobistego bana - jesteś niewidoczny Anka ps. Nie wysilaj się na odpowiedź, ja w przeciwieństwie do Ciebie rozumiem co czytam i wiem co piszę. Biorę za swoje słowa pełną odpowiedzialność i nie zmieniam zdania co drugi post a ze znajomych nie robię wrogów tylko dlatego że ośmielają się mieć inne zdanie niż ja. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |||||||||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Cale szczescie, ze nie mamy ONow, a psow nie ocenia nam Niemiec.. bo by sie posypalo, ze prawdziwy POLSKI hodowca nie da sie ocenic przez Niemca, bo Niemcy w 1939.... ![]() "Zarty" na bok... NIKT CI NICZEGO NIE NARZUCA. Bonitacja to taki test jak kazdy inny... Jeden bedzie hodowal na psie nietypowym, ktory nie ma nawet badania stawow. Ktos inny chce zrobic cos wiecej. Jakis egzamin, test, sprawdzian wytrzymalosciowy.... Obojetne co... Jesli sa chetni to MAJA PRAWO to robic. A jesli robia wiecej niz wymagane w Polsce minimum to CHWALA IM ZA TO... To nie atak obcych sil na nasz kraj... Wiec dajmy spokoj z haslami "prawdziwy patriota nie da sie ocenic przez Czecha i Slowaka, bo "obcy" nie bedzie nam mowil jakie mamy psy"... ![]() Quote:
Zostaly wprowadzone pewnie ograniczenia - ale to wlasnie z powodu organizowania pseudo-bonitacji: niektore bonitacje nie sa "wazne" i co sie dziwic, gdy np we Wloszech bonitowac mozna nawet NAJPRAWDZIWSZE kundelki (zwykle mieszance)... jesli tylko ich wlascicielem jest tamtejszy VIP... (pomijam, ze to kompletna KOMPROMITACJA dla sedziego, ktory na taka ocene sie zgodzil) Quote:
Quote:
![]() ![]() A do "nowych": zerknijcie sobie, ze Massimo "cudownym" zbiegiem okolicznosci wygrzebuje stary temat, ktory "umarl" pol roku temu... Dlaczego? Bo to nikt inny niz nasza jedna i ta sama forumowa "partyjka": Massimo i Rolf (koledzy Moniki, ktora jest kolezanka Eli). Jeden duch, cztery wcielenia.... ![]() ![]() A massimo warto zapytac: jak mozna uznac za bonitacje CZECHOSLOWACKICH WILCZAKOW taka, gdzie ocenia sie sie tez zwyczajne "burki" (bez obrazy dla kundelkow-bezpapierowcow). Wloskie boniacje nie zapewniaja nawet tego minimum - pewnosci, ze oceniony pies to CZW!!!!! Quote:
Quote:
Quote:
"Natrafiliśmy na dane międzynarodowych organizacji PISA (Międzynarodowego Programu Oceny Umiejętności Uczniów) oraz OECD (Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju), z których wynika, że blisko 40 proc. Polaków nie rozumie tego, co czyta, a kolejne 30 proc. rozumie, ale w niewielkim stopniu" Quote:
Umyka nam jednak glowny problem - radosnej tworczosci internetowej, czyli pisania niefachowych reklam, bo NIEPRAWDZIWYCH. Jakis czas temu szlo o psy - w internecie byly slowa krytyki pod adresem kazdego psa konkurencji (o fatalnych "agresywnych" charakterach) i peanow pochwalnych na temat wlasnych psow (z ktorych te "kochajace, przyjacielskie" okazywalaly sie w realu bestiami, rzucajacymi sie na kazdego przechodzacego psa, ze "bez kija nie podchodz"). Potem byly spotkania i organizowania biegu wytrzymalosciowego, gdzie problem jest podobny - mial byc "pierwszy polski egzamin wytrzymalosciowy", ale ktos zapomnial, ze nie jest on w Polsce nostryfikowany i zamiast kartki z zaliczonym testem dostawaloby sie podziekowanie organizatora. Oczywiscie wtedy tez nie bylo informacji, ze jest to zwykly "sranda zavod" i cale szczescie upadl z powodu malej ilosci chetnych, bo juz widze miny osob, ktore telepaly sie z rowerami przez pol Polski, a potem walczyly przez 40 km aby dowiedziec sie, ze taki bieg to moga sobie zrobic u siebie w domu... Podobne "przeklamania" wkradly sie wlasnie do obozu w Osiecznej - bonitacja, ktora nie spelnia wymogow. Dopisywanie ludziom osiagniec, ktorych nie maja - o to pytala jako pierwsza Gaga, a chodzilo o: Quote:
Nie Grzesiek - nie chodzi o krytyke obozu w Osiecznej. Ale to wlasnie najlepszy sposob przesady w naszym internecie... Gdzie ludzie, wlasciciele wilczakow, sa wprowadzani w blad. A pogon, za organizacja pierwszego obozu, bonitacji, czy biegu po kalosze soltysa przeslania sprawy organizacyjne, ze cos OFICJALNEGO musi byc organizowane OFICJALNIE. Ze sa wytyczne i regulaminy, ktorzych trzeba sie trzymac... I nie chodzi tu o wybijanie ponad wszystko spotkania w Poznej, bo to jedno spotkanie na niemieckiej granicy - gdzie nie kazdy moze dotrzec i nigdy nie chodzilo o to, aby bylo "jedno jedyne"... I w sumie jesli sie uda to mam nadzieje, ze biegi, bonitacje, egzaminy czy nawet wystawy beda tez organizowane w roznych miastach Polski... Bo czy nie ma nic fajniejszego niz np bieg wytrzymalosciowy, ktory mozna zaliczyc w roznych czesciach naszego kraju, w centrum przez pola, po Mazurach, czy na plaskim terenie w gorach... Czy bonitacje lub egzaminy, na ktore nie trzeba sie tluc przez cala Polske.... Pewnie tak bedzie - chodzi jednak o aby jesli juz ktos to organizuje to aby postaral sie, zeby reklama spotkania byla PRAWDZIWA. (JA BARDZO CHETNIE pojade na rajd rowerowy z Burymi nawet jesli bedzie "nieoficjalny i nieoceniany" - nie musi byc to egzamin. Ale wole wiedziec, ze to wlasnie taki bieg, a nie np SVP3 ![]()
![]() |
![]() |
#68 | ||||
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Mialam sie nie udzielac, ale to co wyprawia wilczakrew, juz przechodzi ludzkie pojecie. Wszystko jest zle, kazdy jest glupi, a forum wolfdoga jest w zmowie. Paranoja...
Quote:
Teraz uwaza sie za eksperta w kazdym temacie - brak slow. Quote:
![]() Jak juz pisalas: syndrom Boga. Quote:
![]() Jak juz cytowalam wczesniej: http://www.wolfdog.org/forum/showpos...0&postcount=76 - sam napisal PO CO wrocil na forum. Quote:
To, ze jest jak lisc na wietrze, pokazal juz wiele razy ![]() ![]() Zreszta Pozna byl zachwycony w zeszlym roku, a teraz to targowisko proznosci... No coz jak dla mnie to on najglosniej puszyl sie wzrostem Czambora, wiec kto tu jest prozny ![]() Szkoda, ze niektorzy nie moga po prostu zyc swoim zyciem z wlasnymi psami - tylko za wszelka cene musza byc najlepsi, najmadrzejsi i najwazniejsi. I gdzie tu miejsce na psy? |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Head like a hole
|
![]()
Dostał po łapkach,
strzelił foszka i teraz tupta nóżkami. Nie oczekiwałbym od chłopczyka w takim stanie rozsądku, zdolności logicznego myślenia, czy nawet umiejętności czytania ze zrozumieniem. Jak chłopczyk chce lizaczka, to świata nie ma poza tym i wszyscy są przeciwko dopóki nie dostanie lizaczka, tyle. ps. i zrobiło się nie milo w kontekście obozu w Osiecznej a to chyba nie było celem większości piszących tutaj (moim na pewno nie było).
![]() |
![]() |
#70 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Zastanawiam się czy to czysty przypadek, że mi się skojarzyło: dzieci NEO ? ![]() Quote:
![]() Pomysł, organizacja, koordynacja działań to OGROMNA PRACA i w dowolnej, finalnej formie-zasługuje na szacunek. Koniec i kropka ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Junior Member
|
![]()
witam,
niezależnie od emocji towarzyszących temu tematowi, byliśmy niestety tylko na jednym dniu obozowym w Osiecznej na bonitacji. Barina bardzo przypadła do gustu sędzinie i otrzymała następujący kod A62 0g P1. Obóz trwa dalej a my serdecznie wszystkich pozdrawiamy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
A Barina miała już 15 mies jak robiono bonitację?? Dla mnie to ciągle wariujacy szczeniak ![]()
![]() |
![]() |
#73 |
Junior Member
|
![]()
no właśnie on ma już 15 miesięcy i cały czas pstro w głowie ...
Ale poznaliśmy jej półbrata - "Duduś" pieszczotliwie nazywany - z Polskiego Dworu niemość, że wygląda jak jej młodszy klon to na dodatek ma tak samo zabawowe podejście do życia - zakochałem się w nim !!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Last edited by GRABA; 22-08-2009 at 18:47. Reason: ortografia |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
VIP Member
|
![]()
Dobra... bedzie, ze znow sie czepiam....
![]() ![]() Minimalny wiek na bonitacje od roku 2008 to 18 miesiecy... Bonitace se mohou zúčastnit psi a feny, kteří splňují podmínky chovatelského řádu a mají věk nejméně 18 měs. PS. Marcin wybacz, Wam naleza sie WYLACZNIE gratulacje. A baty jedynie organizatorom, bo powinni Was poinformowac, ze Barina jest za mloda na bonitacje...
![]() |
#76 |
Junior Member
|
![]()
dziękujemy bardzo, za gratulacje,
cóż może to dziwnie dla nie których zabrzmi, ale mnie naprawdę mało obchodzą wszelkie wyniki wystaw, bonitacji itp. nie ważne kiedy i gdzie. Barina jest dla mnie i tak najpiękniejszą, najmilszą i najwspanialszą i wogóle naj!!! Jeśli udało mi się niedaleko i za nie wielkie pieniądze usłyszeć, że według "specjalistów" moja sunia jest ładna i odpowiednio zbudowana to super, jakby się okazało, że jest według kogoś brzydka i pokrzywiona to i tak nic by nie zmieniło bo jest tak czy owak dla mnie najwspanialsza. Nie ważne czy ta bonitacja była w Las Vegas czy gdziekolwiek. Sunia się wypływała, wybawiał i super. Pozdrawiam P.S. Na obozie było tyle wilczaków, że przeszło to moje wszelkie oczekiwania. |
![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Marcin - i to nic osobistego - Barine i Ciebie bardzo lubię ![]()
![]() |
![]() |
#78 |
Junior Member
|
![]()
oj - no niestety źle to ująłem...
to nie jest tak do końca, że ten cały show mnie nie obchodzi - to nie tak - chciałem tylko powiedzieć, że nie ważne gdzie i kto itp. nie piszę więcej bo się zamotam chodzi o to, że nie ważne czy Barina miałby dysplazję, byłaby według znawców pokrzywnicą itp. czy miałaby bonitację w odpowiednim wieku idp. i tak jest najukochańsza na ziemiiiiii... i już się motam... |
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Senior Member
|
![]()
Marcin - rozumiem Ciebie - dla mnie Imbus jest NAJ piękniejszy i Naj cudowniejszy - mimo że ma lekką dysplazję i na przeglądzie młodych dostał tylko ocenę : obiecyjący
![]() Zreszta wszystkie wilczaki są Naj ... dla swoich właścicieli!!!
![]() |
#80 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Marcin, fakt zamotałeś się bo przecież Barinka była na przeglądzie młodych i kod jest bo czesi dają kod.
Baty to ja bym sprzedał temu kto od razu usiłuje wykorzystać pomyłkę zaaferowanego właściciela żeby tylko samemu zabłysnąć. Z resztą i tak to nic nie da. Wrócę do domu to relacja będzie ![]()
![]() |
|
|