|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
|
Thread Tools | Display Modes |
22-03-2010, 11:29 | #41 |
Moderator
|
Margo, tak, to wilk z tego regionu, i ktory jest wieciej podobny do wilka polskiego czy litewskiego, a nie do wilka z Ameriki czy Sibirii.
Katka jest napisane ze DO tyle cm a nie z TYLKO tyle cm musza miec. A wilczaki i sa takie ze sa DO tych cm i smutna rzec, ze takie od do jest podane nie zbyt dokladne, ostatnie badania pokazuja ze wilki sa... okolo 65 cm wielkosci. ( tz w naszych terenach) oraz jesli bedzie hodowac wilczaki choc i do 90 cm ale lekke i typyczne a nie biedne molosiki, to dawaj tylko, ale narazie duzo duzych psow to nie sa typiczne i lekie wilczaki a cos, co trudno wilkem nazwac. Last edited by wolfin; 22-03-2010 at 11:37. Reason: p.s. |
22-03-2010, 11:36 | #42 | |
VIP Member
|
Quote:
To zdanie pasuje, ale do Saarloosow - to one sa "amerykanskie" w stylu... I poniewaz tam uzytkowoscia tez sie nikt nie bawil to spokojnie moga sobie selekcjonowac na 80cm... Mialoby to usadadnienie w historii rasy, a nikt, ze im nie zarzuci, ze psuja jakas "uzytkowosc"... Ja mam bzika na punkcie wilkow i widzialam chyba wszystkie europejczyki, ktore sa w ZOO i Wolfparkach w Polsce, Niemczech i Czechach... A do tego jeszcze grupy wilkow z Wegier i Slowacji. I przy europejczykach wilczaki na serio nie sa male. Tu masz fotke basiora z praskiego ZOO i SZCZENIEKA wilczaka... Dla porownania - tu masz zadek Wiewiorki (62cm) i wilka alfe: Dorosly samiec wilczaka i mlody samiec wilka: Wilk i mlodziutki Eligo: Nastepne samce - wilk i Last Navarre: I wilki z Pragi nie sa jakimis karzelkami wsrod wilkow... Polecam tez odwiedziny w ZOO we Wroclawiu. Maja fajne, bardzo typowe stado wilkow... Swietne do zerkniecie jaki powinien byc wilczak....
22-03-2010, 12:25 | #43 | ||
Junior Member
|
Znowu przenosiny tematu i zgubiłam swój post
Quote:
Quote:
Jednak ja DALEJ pytam się po co obniżać wzrost wilczaków i czy są rzeczywiście planowane jakieś zmiany we wzorcu czy to są tylko spekulacje Graby? |
||
22-03-2010, 12:29 | #44 |
Moderator
|
a gdzie jest napisane ze beda zmiany w wzorcu o wiekszosc psa?
podany link i pisanie ze jezus jakie te wilczaki sa male i ze wilki sa az taaakie duze czytam miedzy slow zadam pytanie : masz psa ktory jest dobrze zlozony i ma prawidlowy format i ruch i masz psa ktory jest na przyklad z szeroka klata, czy nie ma dobrego formatu? ktory jest lepszy? |
22-03-2010, 12:31 | #45 | |
Senior Member
|
Quote:
A skoro uznany wzorzec tak "mówi", to należy przestrzegac tego wzrosu - ale też przy zdrowym rozsądku wielkości do proporcjonalnośc |
|
22-03-2010, 12:32 | #46 |
Moderator
|
TAK - zlote slowa
|
22-03-2010, 12:52 | #47 | |
Junior Member
|
Jeszcze raz - cytaty Graby
http://www.wolfdog.org/forum/showpos...3&postcount=24 Nie wiem gdzie ona tą informację wyszperała. Quote:
I tu jest problem ze zrozumieniem. To chyba jest pytanie retoryczne. |
|
22-03-2010, 12:55 | #48 | |
Moderator
|
Quote:
no i dodam ze ten pierwszy pies ma 65 cm a ten drugi 69 cm retoryczne pytanie, ktory nadal jest prawidlowym? |
|
22-03-2010, 13:05 | #49 | |
VIP Member
|
Quote:
Obecnie statystyki rasy doskonale odpowiadaja wzorcowi: Podzial populacji CsW pod wzgledem wysokosci... SUKI PSY Jest tak, jak byc powinno... Chodzi o to, aby nie 'zylowac' ich wysokosci i masy jak najbardziej w gore...
22-03-2010, 13:17 | #50 | |
Junior Member
|
Quote:
http://www.wolfdog.org/forum/showpos...3&postcount=24 Nie wiem gdzie ona tą informację wyszperała. i: http://www.wolfdog.org/forum/showpos...8&postcount=38 |
|
22-03-2010, 17:26 | #51 | |
Senior Member
|
Quote:
Czyli wspólna myśl taka jest, że ponad wzorzec i owszem jeżeli jest j.w. (mam nadzieję, że tym samy utną się wszystkie poza forumowe plotki) - Margo nic nie zmienia - wysokość minimalna zostaje wg wzorca. Jeżeli hodowca używa do rozmnażania psa poniżej wzrostu, to zapewne ma na uwadze pomiary (a także genetykę) bonitacyjne - i tu zaakcentuję - TO SPRAWA HODOWCY!!!! P.S. Pewnie kilka osób nie wie, dlaczego nagle tak postanowiłam "wyprostować" ten temat - (tu co robi Margo i co naprawdę uważa). Ano dlatego, że ja nie jestem ADWOKATEM ani Margo, ani Hanki i proszę zrozumcie, to wreszcie - nie dzwońcie lub nie piszcie do mnie jeżeli chcecie się dowiedzieć dlaczego, ta robi tak, a dlaczego ta robi inaczej Hanka jest moją przyjaciółką, ale nie oznacza, to że muszę przejmować jej osobowość. Margo, nawet osobiście nie znam - nie muszę się zgadzać z tym jak "coś robi", ale szanuję ją za wiedzę - a ile sami wyciągniecie z tych i "pseudorozmów" i normalnych rozmwów, to Wasze. Moje jest takie: tak samo może mi się podobać sucz z miotu "D" z PD, jak i podoba się inna suka - kto zrozumiał, ten wie. |
|
22-03-2010, 20:01 | #52 | |
VIP Member
|
Quote:
Nie ma psow idealnych. Kazdy ma jakies wady... Ja znalazlam swietnego i zdrowego psa, z dobra budowa, z super charakterem i na dodatek unikalnym rodowodem. Mial minus: byl mniejszy o 1 cm niz minimum. Wiec mial WADE. Odstepstwo od wzorca... Droga konkurencja zrobila o to afere jednoczesnie kryjac psem, ktory mial: - Zachwianie proporcji ciała. - Nietypowa głowe. - Nietypowy kształt i osadzenie oka. - Wiszące podgardle. - Nietypowa klatka piersiowa. - Luźne stawy. - Nietypowy ruch. Ja zrobilam male ustepstwo dla jednej wady, konkurencja z radoscia kryla psem, ktory mial wzrost ok, ale za to min. 7 wad DYSKWALIFIKUJACYCH nie widzac w tym nic zlego... "Moim" reproduktorem kryli hodowcy w Slowacji, dopytuja sie hodowcy z Czech, ich reproduktora omiaja wszyscy z daleka.... GRABA, tu na serio nie chodzi o "wybory hodowcy", ale o to, ze niektorzy krytykuja innych nie majac KOMPLETNIE zadnego pojecia o wzorcu i selekcji hodowlanej... Widza jak inni ida na kompromisy, nie majac chyba nawet pojecia, ze po mistrzowsku sami 'partcza' prace hodowlana...
|