|
|
|
|||||||
| Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Moderator
|
cytat z tam tej strony :"W Polsce wilki ważą zwykle około 30-55 kg, przy czym samce są najczęściej cięższe od samic. Wysokość w kłębie wynosi około 60-90 cm, długość ciała bez ogona 97-140 cm. "
a my gadami o Czeskim wilku tz karpatskim ktory mieszkal w latach 50 w tych regionach tz na czechach. a ja dokladne 2 razy to przeczytalam - tam jest opis ogolny od - do i opis polskiego wilka. ja poddalam opis litewskiego a czeskiego nikt nie podal. a wie cie ze ten sam wilk rozni sie nawet w kraju i to zalezy od tego w jakim miejscu on mieszka. dla tego wedlug mnie nie mozna z tych danych mowic ze KARPATSKI wilk, ktorego krew jest w naszych wilczakach byl z tych z 90 cm w klebe wilkow. jasne to opisalam
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
VIP Member
|
Daiva jaki czeski wilk??? pokaz go...przeokropnie dlugo zyje na tym swiecie ale o CZESKIM WILKU nie slyszalam..
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Member
|
jasno jasno wiec teraz szukamy opisu czeskiego z lat tamtych
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Member
|
może jakieś są
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Moderator
|
nie film ale wilk - tak samo jak mozna mowic ze litewski wilk, polski wilk mozna mowic i czeski wilk.
z drugej strony wracajac do wilczakow - mnie calkiem nie interesuje czy wilczaki maja te 90 cm - wystarczy tej wielkosci jaka musza miec od 60 do 70 i ja nigdy nie bede jak hodowczyna biegac za centimetrami, dla tego ze nie to jest dla mnie najwaznejsze |
|
|
|
|
|
#6 |
|
VIP Member
|
Wilki migruja, ja bym im jednak paszportow nie wystwiala.. przy okazji: czy dokladnie wiadomo z jakich dokladnei rejonow pochodzily wilki uzyte to tworzenia rasy?
Wracajac do poczatku, Zalesianka postawila pytanie w obliczu upodobnienia wilczaka do wilka.. i pokazala roznice.. i o to chodzi. Nie bylo nic o pozostalych cechach Biorac tekst, takim jaki jest, fakltycznie moze pojawic sie pytanie, ze skoro wilki sa wieksze a wilczaki mniejsze to jak sie to nma do trendu "uwilczenia" wilczaka Teksty, ktore dla amargo sa rzeczywiscie super.. ale to nie znaczy, ze nie wywolaja sczzegolowych pytan CBDU |
|
|
|
|
|
#7 |
|
VIP Member
|
Sorry za literówki ...tu: Teksty, ktore dla amargo
mialo byc: Teksty, które napisała Margo |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Member
|
I tu bym postawiła ? i poczekała co na to autorka tekstu
ps. wszędzie i w każdym tekście, każdego i wszystkich możemy się czegoś dopatrzeć Nikogo nie bronie i nie neguje |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Member
|
Przedstawiciel tego stowarzyszenia w najnowszym National Geographic dał wg mojego subiektywnego zdania w miarę ciekawy wywiad na temat wilków. Wspomniane tam są czechosłowackie wilczaki .
Zacytuję:" ......A co jest najlepszym dowodem, że wilk i pies to jeden gatunek? Oczywiście to że moga krzyżować się między sobą. Powstają wówczas hybrydy, np. czechosłowacki wilczak. ...." cytat z NG nr 7(106) lipiec 2008 wywiad Pani Agnieszki Budo z Panią Sabiną Pierużek-Nowak Więcej w NG nr 7 z 2008. Uff mam nadzieję, że nie złamałem prawa autorskiego , prasowego itp.
|
![]() |
|
|