|
|
|
|||||||
| Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
|
Najłatwiej od rolnika, który trudni się ubojem - głowa, ogon, nogi od kolan w dół - to zostaje jako odpad i można kupić, a jak się ładnie uśmiechniesz to i za darmo. Możesz zapytać w najbliższym sklepie mięsnym, to na pewno podpowiedzą ci, gdzie są jakieś ubojnie.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wilczy Duch
|
No i to jest plus mieszkania na wsi,ma sie tego wszytkiego i zdrowego pod dostatkiem
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
K-Lee Family
|
Aga no tak, ale jak w takim wypadku z badaniem mięsa?? te wszystkie pryszczyce i inne badziewia??
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Ale wystarczy zrobic jedno - NIE kupowac wieprzowiny (bo to najgorsze co moze byc). Reszte mozna smialo brac...
|
|
|
|
#5 | |
|
K-Lee Family
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
VIP Member
|
Quote:
W sumie chyba o wiele gorsze dla Burych sa srodki stosowane do konserwacji miesa (uwaga supermarkety) i antybiotyki oraz hormony (uwaga na mieso zwierzat fermowych).
|
|
|
|
#7 |
|
Moderator
|
karmy wegetarianske??? a te ktore to wymiszlili do pyska psa patrzeli? jakie zeby on ma? krowy czy wilka?
wedlug mnie od razu jasne ze pies bez miesa zyc nie moze-nie te fermenty, pH zoladka, oraz uzebienie. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Moderator
|
jescze powiedz zei dlugosc jelit zmienilo sie u psow.
Dzieki za to jesli ktos je czytal. koncze temat, bo to samo powtarzac nie widze sensu. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Junior Member
|
moj dobek jest karmiony Barfem...on ma prawie 10 lat i raka na sledziace mial byc juz uspany, od 2 miesiecy karmie go tak i jego stan sie poleprzyl, biega i szaleje. Eli dostaje pol na pol. slucha karme i Barf. jestem ta metoda przekonana i kupuje mieso konskie. naturalnie dostaje tez z innych zwiezat ale szczegulnie z konia. przepraszam za bledy...
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
VIP Member
|
wynalazek dla BARF-owców: http://www.primex-barf.eu/index.php
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wilczy Duch
|
Gia,jesli mnie pytasz,to ja wiem ze zdrowe.. wkoncu od rodziny biore,z ktora sie dogaduje co do badan
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Moderator
|
Quote:
bo my na Litwie dajemi i nie widzimi problemow. moze to cos jiest z krajem (t.z. hormony albo ...) |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Moderator
|
hmmm choc by p.Agnieska i jiest kolega....ale.....malo czytala o karmach i prawidlowym karmieniu.
ale to mnie calkowi cie nie dziwi, bo mami to samo, powiedz wetu ze karmis RAW. 1. "CO TO JIEST za karma???" 2. DAJES kosci????? 3. hmm za dwa dni bedzie pies lezec na operacyjnym stolu... jiednym slowem...trzeba najpierw zmienic myszlenie wetow, a tylko potem mowic z nimi o karmieniu. bo moze nie jiest tak gloszno gadano o karmach suchych w Pl jak u nas, mieliszmi reitingi i dokladne badania,bo....tam daja i chorujace zwierzeta a nawet i lekki zeby pies....mial problemy a nie zdrowe. (no jak mozna nazywac dobra karma taka, ktora zawiera phenobarbital-lekk ktorym usypia sie zwierzeta???) |
|
|
|
|
|
#14 |
|
VIP Member
|
Daiva, a która karma zawiera ten składnik?
Aga, cytowana tu przez Margo to wyjątkowo rozsądna kobieta Zreszta,,,parenaście lat temu nikt nie słysał o karmach a postaci granulek i jakos psy zyły, miały sie dobrze... i dzis jest tak samo Wszystko jest kwestia rozsadnego wyboru. Chociaz w przypadku sczzeniakow- mniej bym eksperyentowala.. za duze ryzyko;/ Ja juz Ci mówiłam... nie każmy wszystkim karmic miesem jesli nie mamy pewności, że maja dostęp do DOBREGO miesa. Zdrowego i "czystego" a nie z przemyslowej "produkcji" np, gdzie mlody ciekak stoi praktycznie unieruchomiony przy korytku do karmienia...a zeby nastapil szybki przyrost miesa faszeruje sie go antybiotykami, sterydami, hormonami... Rzeczywistosc jest taka, ze trafic w miescie na mieso od rolnika, ktory wypuszcza trzode na pastwiska i czeka az wszystko urosnie zgodnie z bilogia - to niemal niemozliwe.... Dlatego ja moge sobie mowic- Baf, RAW jest super.. ale niestety dla mnie niedostepny ... |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Member
|
Quote:
W każdym razie choroba Aujekszy jest ZAWSZE śmiertelna dla psów i kotów. Powoduje bardzo silny świąd prowadzący do samookaleczania, a ostatecznie prowadzi do śmierci. Wcześniejsze ugotowanie mięsa niszczy wirus, więc mięso wieprzowe poddane obróbce termicznej jest już bezpieczne. Innymi chorobami może być chociażby włośnica, więc kupowanie niesprawdzonego mięsa wieprzowego bezpośrenio od rolnika jest dość ryzykowne. Juz pomijam fakt, że mięso wieprzowe jest z reguły za tłuste jak dla psa tak i dla człowieka.
|
|
|
|
#16 |
|
Moderator
|
Gaga zgadzam sie
Przemus ILE PSOW umarlo od tej choroby? ja jakos takiej informacii w akademii nie mialam. NIKT nie mowi ze trzeba dac nie sprawdone mieso. ja daje i nie widze problemow. a szczieniaki tylko miesem bo od razu zaciac zatrowac organizm chemia...jakos dla mnie nie jiest dobrze. |
|
|
|
![]() |
|
|