Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-07-2007, 14:50   #1
Aga
Junior Member

Aga's Avatar

Najłatwiej od rolnika, który trudni się ubojem - głowa, ogon, nogi od kolan w dół - to zostaje jako odpad i można kupić, a jak się ładnie uśmiechniesz to i za darmo. Możesz zapytać w najbliższym sklepie mięsnym, to na pewno podpowiedzą ci, gdzie są jakieś ubojnie.
Aga jest offline   Reply With Quote
Old 05-08-2007, 22:26   #2
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Send a message via ICQ to shaluka Send a message via Skype™ to shaluka

No i to jest plus mieszkania na wsi,ma sie tego wszytkiego i zdrowego pod dostatkiem A jak czasem ide z mlodymi do alsu to i same cosik dorwa, juz ich staruszka Tinka,naucza jak polowac na kroliki i bazanty

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."
shaluka jest offline   Reply With Quote
Old 06-08-2007, 23:45   #3
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Aga no tak, ale jak w takim wypadku z badaniem mięsa?? te wszystkie pryszczyce i inne badziewia??

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 07-08-2007, 08:20   #4
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
Aga no tak, ale jak w takim wypadku z badaniem mięsa?? te wszystkie pryszczyce i inne badziewia??
A kto mowi, ze marketowe jest badane... Wlasnie dlatego choroba Aujetzkiego jest tak grozna dla psow, ze mozna kupic zarazone mieso nawet w markecie, bo na to testy robi sie jedynie od niedawna i jedynie wyrywkowo...

Ale wystarczy zrobic jedno - NIE kupowac wieprzowiny (bo to najgorsze co moze byc). Reszte mozna smialo brac...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 07-08-2007, 19:30   #5
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Quote:
Originally Posted by Margo View Post
A kto mowi, ze marketowe jest badane... Wlasnie dlatego choroba Aujetzkiego jest tak grozna dla psow, ze mozna kupic zarazone mieso nawet w markecie, bo na to testy robi sie jedynie od niedawna i jedynie wyrywkowo...

Ale wystarczy zrobic jedno - NIE kupowac wieprzowiny (bo to najgorsze co moze byc). Reszte mozna smialo brac...
Ta choroba jest tak samo groźna dla fretek, więc nasze zwierzęta w ogóle nie dostają wieprzowiny... zakładam, że mięso powinno być badane, na nicienie, chorobę wściekłych krów, motylice i inne pasożyty i wirusy tego typu. Marketowym nie ufam, choć powinno mieć odpowiednie certyfikaty. Oczywiście tak tylko czepiam się dla formalności, bo jestem ciekawa. Zawsze bałam się jeść mięso niebadane, może po tych wszystkich nagonkach. Dlatego tak się zastanawiam...

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 07-08-2007, 20:11   #6
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
Ta choroba jest tak samo groźna dla fretek, więc nasze zwierzęta w ogóle nie dostają wieprzowiny... zakładam, że mięso powinno być badane, na nicienie, chorobę wściekłych krów, motylice i inne pasożyty i wirusy tego typu.
Tzn dla psow grozne sa jeszcze pasozyty (ale mamy odrobaczanie). Do tego dochodzi wlosnica (ale ponownie maja ja wlasnie swinie i dziki). Reszta chorob (jak chocby pryszczyca) grozna jest jedynie dla kopytnych. U ludzi i psow wywola co najwyzej przeziebienie....

W sumie chyba o wiele gorsze dla Burych sa srodki stosowane do konserwacji miesa (uwaga supermarkety) i antybiotyki oraz hormony (uwaga na mieso zwierzat fermowych).

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 09-08-2007, 16:32   #7
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

karmy wegetarianske??? a te ktore to wymiszlili do pyska psa patrzeli? jakie zeby on ma? krowy czy wilka?
wedlug mnie od razu jasne ze pies bez miesa zyc nie moze-nie te fermenty, pH zoladka, oraz uzebienie.
Old 11-01-2009, 13:00   #8
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

jescze powiedz zei dlugosc jelit zmienilo sie u psow.

widze ze linkow nikt nie czyta do konca jesli ktos czyta. ile moglam tyle info dalam.
Dzieki za to jesli ktos je czytal.
koncze temat, bo to samo powtarzac nie widze sensu.
Old 05-05-2008, 20:45   #9
justi
Junior Member

justi's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to justi

moj dobek jest karmiony Barfem...on ma prawie 10 lat i raka na sledziace mial byc juz uspany, od 2 miesiecy karmie go tak i jego stan sie poleprzyl, biega i szaleje. Eli dostaje pol na pol. slucha karme i Barf. jestem ta metoda przekonana i kupuje mieso konskie. naturalnie dostaje tez z innych zwiezat ale szczegulnie z konia. przepraszam za bledy...
justi jest offline   Reply With Quote
Old 27-10-2008, 19:12   #10
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

wynalazek dla BARF-owców: http://www.primex-barf.eu/index.php

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 08-08-2007, 14:03   #11
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Send a message via ICQ to shaluka Send a message via Skype™ to shaluka

Gia,jesli mnie pytasz,to ja wiem ze zdrowe.. wkoncu od rodziny biore,z ktora sie dogaduje co do badan ciezko bylo ich do tego przekonac,ale sie dalo A teraz mala sie zajada ) az milo popatrzec

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."
shaluka jest offline   Reply With Quote
Old 08-08-2007, 14:09   #12
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Margo View Post

a dla czego nie? mozes wytlumaczyc?
bo my na Litwie dajemi i nie widzimi problemow. moze to cos jiest z krajem (t.z. hormony albo ...)
Old 08-08-2007, 14:20   #13
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

hmmm choc by p.Agnieska i jiest kolega....ale.....malo czytala o karmach i prawidlowym karmieniu.
ale to mnie calkowi cie nie dziwi, bo mami to samo, powiedz wetu ze karmis RAW.
1. "CO TO JIEST za karma???"
2. DAJES kosci?????
3. hmm za dwa dni bedzie pies lezec na operacyjnym stolu...

jiednym slowem...trzeba najpierw zmienic myszlenie wetow, a tylko potem mowic z nimi o karmieniu.

bo moze nie jiest tak gloszno gadano o karmach suchych w Pl jak u nas, mieliszmi reitingi i dokladne badania,bo....tam daja i chorujace zwierzeta a nawet i lekki zeby pies....mial problemy a nie zdrowe. (no jak mozna nazywac dobra karma taka, ktora zawiera phenobarbital-lekk ktorym usypia sie zwierzeta???)
Old 08-08-2007, 14:43   #14
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Daiva, a która karma zawiera ten składnik?

Aga, cytowana tu przez Margo to wyjątkowo rozsądna kobieta Zresztą w tekście NIGDZIE nie ma o tym, że karma jest super a "domowe" be.

Zreszta,,,parenaście lat temu nikt nie słysał o karmach a postaci granulek i jakos psy zyły, miały sie dobrze... i dzis jest tak samo
Wszystko jest kwestia rozsadnego wyboru.

Chociaz w przypadku sczzeniakow- mniej bym eksperyentowala.. za duze ryzyko;/

Ja juz Ci mówiłam... nie każmy wszystkim karmic miesem jesli nie mamy pewności, że maja dostęp do DOBREGO miesa. Zdrowego i "czystego" a nie z przemyslowej "produkcji" np, gdzie mlody ciekak stoi praktycznie unieruchomiony przy korytku do karmienia...a zeby nastapil szybki przyrost miesa faszeruje sie go antybiotykami, sterydami, hormonami...
Rzeczywistosc jest taka, ze trafic w miescie na mieso od rolnika, ktory wypuszcza trzode na pastwiska i czeka az wszystko urosnie zgodnie z bilogia - to niemal niemozliwe....

Dlatego ja moge sobie mowic- Baf, RAW jest super.. ale niestety dla mnie niedostepny ...

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 08-08-2007, 14:49   #15
Huan
Member

Huan's Avatar

Send a message via Skype™ to Huan Send Message via Gadu Gadu to Huan

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
a dla czego nie? mozes wytlumaczyc?
bo my na Litwie dajemi i nie widzimi problemow. moze to cos jiest z krajem (t.z. hormony albo ...)
Wieprzowiny nie powinno sie dawac z powodu choroby Aujeszky'ego (Aujetzky virus). Wirus jest całkowicie niegroźny dla ludzi i dlatego często nie przeprowadza się w ogóle badań na tą chorobę przy uboju. W Unii Europejskiej są już dyrektywy nakazujące obowiązkowe badania, ale z praktyki wiem, że w Polsce wprowadza się je powoli dopiero od tamtego roku i nie wiem, czy ostatecznie są one teraz na porządku dziennym.

W każdym razie choroba Aujekszy jest ZAWSZE śmiertelna dla psów i kotów. Powoduje bardzo silny świąd prowadzący do samookaleczania, a ostatecznie prowadzi do śmierci. Wcześniejsze ugotowanie mięsa niszczy wirus, więc mięso wieprzowe poddane obróbce termicznej jest już bezpieczne.

Innymi chorobami może być chociażby włośnica, więc kupowanie niesprawdzonego mięsa wieprzowego bezpośrenio od rolnika jest dość ryzykowne.

Juz pomijam fakt, że mięso wieprzowe jest z reguły za tłuste jak dla psa tak i dla człowieka. Więc jeśli to możliwe, to powinno być zastępowane mięsem czerwonym (wołowina, konina, sarnina, jagnięcina itp.).
Old 08-08-2007, 14:54   #16
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Gaga zgadzam sie ze kazdy karmi tak jak jiemu lepej.

Przemus ILE PSOW umarlo od tej choroby? ja jakos takiej informacii w akademii nie mialam.

NIKT nie mowi ze trzeba dac nie sprawdone mieso.
ja daje i nie widze problemow.
a szczieniaki tylko miesem bo od razu zaciac zatrowac organizm chemia...jakos dla mnie nie jiest dobrze.

Posting Rules