|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
22-11-2006, 14:57 | #1 | |
Senior Member
|
Dziekujemy!!! troche bylo jezdzenia ale warto!
Quote:
zartujesz? u nas nie licza sie osiagniecia tylko uklady :P zreszta czarni nie maja wziecia |
|
22-11-2006, 15:46 | #2 | |
Member
|
Quote:
Ale chyba najważniejszym i ostatecznym kryterium doboru są nie tyle układy, co raczej przyjaźnie. Nigdy nie pozwoliłbym kryć swojemu psu suki hodowcy, którego nie lubię i z którym nie chcę mieć kontaktu, bo jednak wspólne szczeniaki, to coś więcej niż "krycie za kasę". Oczywiście czasem ma to wypaczony efekt, że niektórzy hodowcy wolą pokryć sukę psem znajomego tylko dlatego, że "pieski się lubią" nawet jeśli kompletnie do siebie nie pasują pod względem rodowodu i eksterieru. Ale z drugiej strony trudno oczekiwać, że hodowcy będą zimno kalkulować.... bo to przecież tylko ludzie.
22-11-2006, 17:23 | #3 | |
Tmave Zlo
|
Quote:
Ale jesteśmy dorosłymi ludźmi i podejrzewam, że akurat tutaj myślimy podobnie Spradź: Ja, gdybym miała profesjonalnie podejść do wyboru reproduktora dla suki, sprawdziłabym ich rodowody, wyniki prześwietleń, popatrzyłabym, czy psy pasują do siebie (czy nie ma dużego ryzyka kumulowania się wad; czy jest szansa, że po prostu dadzą wilczaki jak najbardziej zgodne ze wzorcem). Rzucę okiem na charakter, a jakże - ale akurat wg. mnie ilość zdanych egzaminów mówi o tym w sposób niepełny. Na końcu popatrzę, czy z właścicielem psa można normalnie porozmawiać. Bo jeśli nie, to.... rep dla mnie nie istnieje - nie chcę mieć kontaktu z paranoikiem mimo, że ma najpiękniejszego psa na świecie. Jeśli zgłosiłby się do mnie właściciel stworzenia, z którego - moim zdaniem - nic przyzwoitego nie wyrośnie w połączeniu z moim psem - to po prostu odmówiłabym. Mój pies nie musi kryć wszystkiego, co ma 4 nogi, bo to nie o to chodzi. Powyższe warunki mają różną "wagę", ale muszą być spełnione wszystkie.
22-11-2006, 20:35 | #4 | |
Senior Member
|
Quote:
Co do psow nie mieszkajacych u Was - tu szansa na krycie rosnie wraz z decyzja na wziecie sobie do domu suczki Nie ja jedna do tego doszlam |
|
23-11-2006, 00:36 | #5 | ||
VIP Member
|
Quote:
Co tu duzo gadac - dopiero w tym roku cos sie ruszylo w hodowli, ale na liczne krycia nie ma szans, ani u nas, ani w innym kraju. Nie w tej rasie... Quote:
23-11-2006, 09:09 | #6 |
Moderator
|
zgadzam sie z Margo-u mnie Gierka jiest dla tego ze:
1.chcialam psa do towarzystwa Harki. 2.chcialam psa do szkolenia. 3.chcialam psa zeby chodzic na pare hodowlane. 4.chcialam psa od Kondora i pieknej Jolly. 5.moze pokryje Harke z nim 1 raz a moze i nie. to dla mnie kupowania psa byla nie dla tego ze on bedzie repem, a dla tego ze ja chcialam 2 psa do towarzystwa swojej Harki |
26-11-2006, 21:41 | #7 |
Junior Member
|
wybór psa do krycia
carmen battaglia zamiescil swoje przemyslenia na temat wyboru samca do krycia samicy w postaci artykulu na stronie:
http://www.breedingbetterdogs.com/sires.html zaciekawilo mnie, jakie wnioski wysnuje po latach gromadzenia doswiadczen roznych hodowcow i kogo finalnie bardziej przypomina, gdy chodzi o branie pod uwage wlasciciela psa. czy gage, ktora deklarowala (chyba) nie brac kumplowania sie przy wyborze wybranki dla jej psa, czy przemka, ktory powaznie bierze pod uwage niedogodnosci zwiazane z niechecia do wlascicieli wybranka, gdyby . zdam relacje, jak przeczytam. maria i wufi |
26-11-2006, 22:01 | #8 | |
Junior Member
|
Re: wybór psa do krycia
Quote:
http://www.breedingbetterdogs.com/puppy.html maria i wufi |
|
|
|