Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Thread Tools Display Modes
Old 19-05-2015, 22:19   #4
Ayra
Junior Member

Ayra's Avatar

FirstWOlfLady

ja jestem też początkującym wilczakowcem, tak jak i ty, ale zabiorę głos, jako że nasze dziewczyny są w podobnym wieku.

Wilczaki to psy, które muszą się zmęczyć nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Wówczas możesz liczyć na spokój w domu. Ayra w domu albo śpi albo przechadza się za mną. Oczywiście szuka guza, ale rzadko zdarzają się jej 'głupawki', czy jakieś szaleńcze ganianie po domu. Myślę, że w dużym stopniu wynika to z naszego rytmu, który jej zaordynowaliśmy. U nas wygląda to tak:
- 8.00 jogging z psem po lesie - 5-6 km truchtem (dodam, że ja jestem nieco zmęczona, po Ayrze zmęczenia nie widać raczej).
- ok. 12.00 - idziemy na spacer , gdzie pies idzie wzdłuż ruchliwej ulicy, przechodzi wzdłuż płotów z ujadającymi psami, sklep i czekanie pod sklepem, lodziarnia i dzieciaki - tego typu atrakcje - a wracając jest jeszcze czas na wybieg i kopanie nory. Wraca i pada. (ok. 45 minut)
- ok. 16.00 - las - krótki spacer - ok. 20-30 minut
- 19.00 - godzinny spacer nastawiony na socjal z psami - czyli zabawy i szaleństwa z sąsiadami

Do tego pomiędzy zabawy, które męczą psa psychicznie i budują więź z przewodnikiem (tak nas uczono na szkoleniu) - zabawa z szarpakiem, w ganianego (ty gonisz ją, potem ona ciebie) i zapasy.

U nas po takiej dawce uciech pies nie ma ADHD w ogóle. A gdyby się zdarzyło i nie pomagały komendy słowne to jeśli chcesz ją opanować to podnieś ją za skórę i poczekaj aż się uspokoi.

Skupienia musisz ją nauczyć - jak, pisałam ci na pw. - wykorzystaj jej łakomstwo.

I miej ją na oku przy dzieciach. I pies i dzieci muszą się nauczyć siebie na wzajem. A Luna jest już na tyle duża, że może bez problemu przewrócić czy łapą podrapać dziecko. Ayra początkowo traktowała dzieci jak rodzeństwo z miotu. Nie miała w ogóle wyczucia - teraz mogą z nią zrobić wszystko, ale chwilę zajęło im , zanim ustalili sobie swoje własne granice.

Last edited by Ayra; 20-05-2015 at 08:45.
Ayra jest offline   Reply With Quote

Tags
koncentracja, szczeniak, szkolenie

Posting Rules