|
|
|
|||||||
| Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
|
Się zapytam, ile ma szczyl?
To co Ci zaprezentował wygląda jak sygnał grożący,(bo to, że machanie ogonem ma różne znaczenie to wszyscy wiemy Czasami psy nie wykonują komend przez naszą niecierpliwość, i za szybkie i chaotyczne nakierowanie ich. Dochodzi do braku komunikacji i pies serio, nie wie o co chodzi. Moja CzW nie jest, ale dla przykładu: jak ma nie do końca uwarunkowaną komendę, a ja za bardzo się pospieszę i podnoszę wymagania np. chce by zareagowała na sam gest czy komendę, bez prowadzenia, a ona gapi się na mnie, nie wiedząc o co mi chodzi. Wtedy po prostu się cofam i nie daję się ponieść ambicji. Nie wiem co Ty chciałaś zrobić i jak wyglądała dokładnie sytuacja, ale jak pies mi głuchnie to go ignoruję przez chwilę i wracam do tego czego wymagałam przed "ogłuchnięciem". |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Tmave Zlo
|
Teraz ma 17 miesięcy.
Quote:
- ej, nie podoba mi się ta ręka tutaj bo ja teraz będę robił cyrk i się odstawiał, - no weź, nie wygłupiaj się, daj spokój (jego normalne rozładowywanie napięcia i sygnał, że presja jest zbyt duża), - zabieraj łapy, bo jak nie.... To drobiazgi ale moim zdaniem warto zwracać na nie uwagę. Nie trzeba z psem "iść na noże" i rzucać go od razu w takiej sytuacji na glebę a można spokojnie starać się zrozumieć, co pies chce przekazać, budować porozumienie i - przy okazji - swój autorytet.
|
|
![]() |
|
|