|
|
|
|||||||
| Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
| View Poll Results: Jakiej u¿ywasz karmy? | |||
| Nutro |
|
1 | 9.09% |
| Nutra |
|
1 | 9.09% |
| K-9 |
|
0 | 0% |
| Eukanuba |
|
5 | 45.45% |
| Royal Canin |
|
4 | 36.36% |
| Voters: 11. You may not vote on this poll | |||
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
czuły barbarzyńca
|
Bies tez uwielbia ryby.
Od ponad 2 lat jest na BARF-ie (co na wyjazdach bywa klopotliwe), ale to żarcie mu służy - wyniki ma b. dobre, zdrowie mu dopisuje, a ja tylko musze pamietac, zeby zapewniac mu warzywa i owoce, ktorych on nie poważa, ale które są potrzebne, jeśli w diecie nie ma na codzień nieczyszczonych żołądków roślinożerców... Wcześniej rzeczywiście jadł Whitewolfa i Taste of the Wild, ale suche to dla niego jednak jakiś gorszy gatunek jedzenia Nie wiem, jak Hera (wyglada, ze ma we krwi rowniez troszke owczarka belgijskiego- przynajmniej sądząc po poprzednim Twoim zdjeciu profilowym, poniewaz galeria google jest niedostepna publicznie), ale niektore psy maja wrazliwsze zoladki, inne mniej wrazliwe - jesli Hera nie ma problemow z trawieniem, to po prostu dobierz jej karme skladem jak najbardziej odpowiednią dla rasy, w ktorej jest typie (czy to jest po polsku?) i odpowiednią dla jej potrzeb energetycznych... jesli duzo jest na dworzu i duzo sie rusza - bardziej energetyczna, jasli mniej - to mniej energetyczna. Z dodatkami zbóż bym nie szalała - co prawda pies to nie koty (ktore MUSZĄ mieć karmę wysokobiałkową), ale też dla niektórych ras zboża to zbędny dodatek. Bies dostaje żarcie z ryżem podczas mrożnej zimy Last edited by anula; 10-01-2014 at 22:27. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Junior Member
|
No żołądek ma troszke wrażliwy, co już zdążyliśmy zauważyć, a co do aktywności - sprinterka z niej niezła. Dziennie staram się jej zapewnić trzy spacery tak po minimum 10 km. Spacery oczywiście połączone są z jej szalonym bieganiem
A za zapachem ryby to wręcz szaleje Po ryżu ma sensacje żołądkowe.
|
|
|
#3 |
|
VIP Member
|
Z naszych doświadczeń dobre są karmy Purina Pro Plan (pólka wyżej niż pokazany Dog Chow). Mają wersje i z kurczakiem i z jagnięciną. Bardzo przyzwoita karma, choć przyswajalność to zawsze cecha osobnicza
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Senior Member
|
Quote:
Co do karmy Lolek i Lala dostaja taste of wild (przeskakujemy miedzy rodzajami miecha) dobra tez byla acana, white wolf. Kiedys starszaki dostawaly purine pro plan z jagniecina i przez wiekszosc czasu bylo ok, ale nasz swietej pamieci owczarek zaczal miec problemy ze skora wiec przeszlismy na bezzbozowa , wszystko wrocilo do normy.
|
|
|
|
#5 |
|
Junior Member
|
Po schroniskowej "zupie" jaką dostawała (porcej mają tam psiaku spore ale bez róznicy czy to mały czy duży psiak - wszystkie jedzą to samo, dobrze że mają zapewniony posiłek - tego nie neguję) to miała sporo łupieżu. Na domowym wikcie się wygoiła. Surowe mięso - kłuje w zęby. Gotowane - jak najbardziej. Problem z "wypełniaczem" Po ryżu biegunka, nie zawsze ale zdaża się. Nie wiem czy makaron jest odpowiedni... Za to sucha pasza wręcz znika z radosnym chrupaniem. No i ryba - za nią zrobi wszystko.
Zamówienie zrobione, ciekawym czy jej podejdzie nowa karma. Do tej ory wcinała Purinę z łososiem.
|
|
|
#6 |
|
Wilkokłak
|
Osobiście odradzam makaron - to sama pszenica, nic dobrego ani wartościowego, a wręcz szkodliwe dla psa. Jeśli już musi mieć jakieś wypełniacze, to chyba lepsze ziemniaki, lub w ogóle jakieś "papki" warzywne.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Junior Member
|
To jeszcze jedno pytanko odnośnie tym razem karm mokrych. U mnie w zoologu dostępne są trzy marki : Pedigree, Chapi oraz Animonda GranCarno.
Te dwie pierwsze jakoś po opiniach (i doświadczeniu po poprzednim psiaku) mi nie leżą. Co do ostatniej to przyznam się nie znam. Ekspedientka sprowadziła je na próbę i niewiele potrafi mi powiedzieć coś więcej na jej temat. Zetknął się ktoś z taka karmą mokrą? A przy karmnieniu Hery zastosowaliśmy małą zmianę : mniej ryżu, więcej mięsiwa, 1/4 warzyw (tylko działkowych, nie pryskanych w żaden sposów, stosujemy uprawę eko) i widze znaczną poprawę Przedtem było 1/3 ryż, 1/3 mięso, 1/3 warzywa. Teraz 1/4 ryż, 2/4 mięso, 1/4 warzywa.
|
|
|
#8 |
|
Wilkokłak
|
Ja się zupełnie nie znam na karmach mokrych, nigdy nie podawałam Łowcy.
Wydaje mi się, że spokojnie można się bez nich obejść. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
K-Lee Family
|
Wszystkie te mokre karmy też nie są najlepsze, za to Wasze domowe w znacznie lepszych proporcjach
|
|
|
|
![]() |
|
|