Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-06-2013, 13:24   #1
szodasi
Junior Member

szodasi's Avatar

Quote:
Originally Posted by makota View Post
Wiesz, ale nie przesadzajmy... nie wpadł tutaj z tekstem "Cześć, tak sobie pomyślałem, że chciałbym sobie pie***lnąć wilka. Gdzie i za ile takiego dostanę?"
Zauważ, że jest świadomym nabywcą psa (może nie do końca wilczaka, ale psa tak) - wie o wczesnej socjalizacji, chce psa od związkowej hodowli, gdzie psy nie są trzymane w klatkach i tak dalej... ten nieszczęsny urlop - z jednej strony oczywiste jest, że szczeniak potrzebuje na początku dużo czasu (bo nie zostawi się go na 8h w klatce pierwszego dnia w nowym domu, za dużo stresu), więc nikogo nie powinno to dziwić. Ale fakt, że zostało niefortunnie ujęte i brzmi niepokojąco

Według mnie to (przepraszam za takie porównania) "dobry materiał na wilczakowca"... tylko taki, który powinien na tego wilczaka jeszcze troszkę poczekać
Bo z wilczakiem nie jest tak łatwo, jak dajmy na to z labradorkiem* - wybieramy hodowlę bez kojców, z badaniami na dysplazję, jedziemy po szczeniaczka i dostajemy... labradorka.
U wilczaków jest to trochę bardziej skomplikowane ze względu na ogromne niewyrównanie w rasie... bo można dostać wilka, psa wilkopodobnego, albo owczarka. Różnice mogą być OGROMNE - zarówno w wyglądzie, zachowaniu, jak i wytrzymałości... sam fakt, że rozstrzał wagowy u samców jest tak wielki, dużo o tym mówi.

Inna, najważniejsza sprawa to kwestia trudności wilczaków i tego, czy przyszły właściciel jest świadomy ile czasu i nerwów będzie go kosztowało życie z takim pieseczkiem
Leski może jest świadomy... a może nie jest... nie wiemy tego, bo nic na ten temat nie pisał, dziwię się więc AŻ tak krytycznym ocenom z Waszej strony

OK. Może to niefortunne określenia. Leski podał za mało informacji o sobie i swoim podejściu co zaowocowało pewnymi możliwe błędnymi ocenami. Możliwe, że krzywdzącymi... JEDNAKŻE.. Ludzie... to forum ma parę wątków o hodowlach, o szczeniakach, o wyborach..Różni ludzie się już tu pytali i dostawali odpowiedzi..nawet były pytania o TOP hodowle i TOP repa... I znów wracam do tego co wg. mnie świadczy źle o Leskim. Może z uporem maniaka i przesadzam, ale... Leski nie odrobił lekcji. Osoba, która twierdzi, że się "kilka lat waha i myśli" o wilczaku powinien znać to forum naprawdę dobrze. Pytanie o hodowlę i mioty w danym terminie w ogóle nie powinny mieć miejsca - wszystko przecież jest na stronie WD... Wnioski? Ja mam tylko jeden. Jestem przez to Be? Bardzo, ale to bardzo prawie pewne, że tak;P
Reply

Posting Rules