Précédent   Wolfdog.org forum > Polski > Off topic

Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu...

Outils de la discussion Modes d'affichage
Vieux 21/03/2013, 10h56   #17
dorotka_z
Member

Par défaut

Citation:
Envoyé par jefta Voir le message
Owczarek samiec w Pl musi miec min IPO V do hodowli niezależnie z jakiej linii pochodzi. Sukom wyszkolenie zdjeto zupelnie (kasa), musza miec tylko testy. Ale nadal żadna szanujaca sie hodowla eksterierow nie uzywa ani psow ani suk bez min IPO1

I cala I grupa moze do uzytka robic jeszcze HGH (pasienie) albo IPO-FH (tropienie)

Co do aussie to czytalam dzis na obidiencowym forum ze aussie nie sa psami uzytkowymi dla FCI i samiec doskonala miec musi nawet z linii working... dziwne troszke.
Właśnie dlatego pytam, kto decyduje o tym która rasa jest użytkowa, ma klasę użytkowa na wystawie i jakie są kryteria przyjecia do tej klasy.

Myślę, że takie podejście związku zmusza włascicieli psów do szukania alternatywnych stwarzyszeń. Mój pies nie ma szans na hodowlankę w Polsce. Oczywiście zdawaliśmy sobie z tego sprawę, więc w Czechach jest zarejestrowany na współwłasność i będę mogła zdobyć uprawnienia hodowlane poprzez bonitację. W Polsce takiej opcji nie ma...

Jefta, właśnie temat na obediensowym forum świetnie obrazuje problem. Polski Zwiazek Kynologiczny nie bardzo interesuje się sportem. Nie wspiera zawodników i organizatorów zawodów. Myślę, że to też jest przyczyna z powodu której właściciele psów szukają innych rozwiązań.

Règles de messages