Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Off topic

Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-03-2013, 20:31   #1
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Daiva ja ich nie bronie, ale wyobraz sobie co robisz jak chcesz owczarka krotkowlosego do wystaw , szkolenia itp, a Ci z niego rosnie owczarek dlugowlosy, za ktorego zaplacilas jak za pelnoprawnego przyszlego repa czyli 1500 zl (12 lat temu), hodowca sie dupa odwraca i ma gdzies, udaje ze to nie jego problem. My tak mielismy, tylko ze wtedy nam to nie robilo, pojawilismy sie na jednej wystawie, wskazalismy hodowce oszusta, ktory wciaz dziala w zwiazku u nas w Gdyni. Jak wzielismy Jazona to sie okazalo ze takich niespodzianek jak nasz Zuziu jest mnostwo i za kazdym razem hodowca mial w nosie, nawet sluchy chodzily ze za miastem ma kojce i tam bierze psy od innych skojarzen i wciska jako dzieci swojego glownego repa. Zuziu owszem mimo swietnego wygladu i charakteru sie nie nadaje do hodowli, niestety stawy to jakas masakra, choc ogolna kondycje ma genialna.
Wiec w jakis sposob rozumiem tych ludzi, Ci co znam robia psom badania, dbaja o nie i szkoda mi ze nie moga byc zwiazkowymi psami bo charakter maja genialny a na placu szkoleniowym to perelki.
Czy sa mniej zdrowe niz krotkowlose? Watpie, nasz ma problemy z dysplazja i kregoslupem, a ta przypadlosc nie rozroznia u owczarkow dlugosci wlosa

Last edited by avgrunn; 19-03-2013 at 20:38. Reason: sens zdania
avgrunn jest offline   Reply With Quote
Old 19-03-2013, 21:52   #2
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

avgrun nie wiem jak w PL ale u nas juz na przedazy w rodowodzie wpisane jaka siersc maja szczeniaki i kupic psa dlugowlosowego z rodowodem normalnym nie da sie.
jasne ze wszedzie jest i te i inne, i to zalezy od czlowieka tez.

Joana to wiedza ze jest- mozna w zwiazku zaciac i kto wie moze spotkami sie kedys w ringu pod Twoim sedziostwem

p.s. pytanko nr 2? teras tak czytam ze w Pl duza problema z stawami u Onkow? ja czytam nasze 3 foruma o nich na LT i znam ledwo kilka psow ktore maja problemy z tym. a i linie chyba podobne sa i badanie tez sa robione tak samo. moze ma cie jakas idee dla czego tak jest
Old 19-03-2013, 22:04   #3
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

Czasami dlugiego wlosa nie widac na przegladzie i mozna sie naciąć.
A co do uznania dlugiego wlosa. Ta odmiana realnie istniała, byla hodowana i pożądana wiec oficjalne dopuszczenie jej bylo tylko formalnym uznaniem stanu faktycznego. Nawet jesli bodzcem byla uciekajaca z SV i FCI kasa

ja regularnie czytam owczarkarskie forum i problem z dysplazja jest (w tym duzo lokci) oczywiscie nigdy nie u psow hodowcow
Old 19-03-2013, 23:56   #4
Wercyngetoryks
Junior Member

Wercyngetoryks's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
avgrun nie wiem jak w PL ale u nas juz na przedazy w rodowodzie wpisane jaka siersc maja szczeniaki i kupic psa dlugowlosowego z rodowodem normalnym nie da sie.

Joana to wiedza ze jest- mozna w zwiazku zaciac i kto wie moze spotkami sie kedys w ringu pod Twoim sedziostwem

p.s. pytanko nr 2? teras tak czytam ze w Pl duza problema z stawami u Onkow? ja czytam nasze 3 foruma o nich na LT i znam ledwo kilka psow ktore maja problemy z tym. a i linie chyba podobne sa i badanie tez sa robione tak samo. moze ma cie jakas idee dla czego tak jest
Tak, tak. działam intensywnie zaczęłam kurs asystencki daleka jeszcze droga przede mną, ale się staram! A ja bym się chętnie spotkała z Tobą i nie na ringu i z psami Twoimi!
Old 19-03-2013, 23:59   #5
Wercyngetoryks
Junior Member

Wercyngetoryks's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post

Z Onami jest coraz gorzej, chyba nie tylko w Polsce. Idzie się na ilość, a nie na jakość. Psy są trzymane w kojcach - dla mnie niedopuszczalne. Chore się sprzedaje, czyli pozbywa się przyjaciół.... Krzyżówki są nie zawsze przemyślane i stąd dysplazje i inne paskudne choroby.

Posting Rules