![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Outils de la discussion | Modes d'affichage |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Prawidłowa sierść wilczaka jest twarda, nie miękka, a taka raczej sama się czyści i nie absorbuje tak zapachów. Kiedyś sędziowie w Czechach sprawdzali, czy czasem wilczak nie jest milutki w dotyku.
![]()
![]() |
#2 | |
Member
|
![]() Citation:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Distinguished Member
|
![]()
Sierść zmienia się wraz z wiekiem? Varguś całe życie miał miękką raczej, a na głowie to już szczególnie. Loko wydaje mi się, że ma podobnie miękką. Natomiast o ile mnie pamięć nie myli, tata Varga, Dragon Eden severu miał bardzo szorstką sierść.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Junior Member
|
![]() Citation:
![]() ![]() Citation:
Dobra, zapytam wprost, bo nie daje mi to spokoju: czy sierść może się zakręcić? |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Ja wciaz jestem propagatorem kapieli, lubie pchnacego psiaka i tyle
![]() Co do rysunku, mysle ze jednak znalazloby sie wiecej psow, ktore da sie podciagnac pod ten rysunek
![]() |
#6 | |
Junior Member
|
![]()
Ja kąpie Brendi i do tego suszę suszarką
![]() ![]() ![]() Ulvarka za to katuję furminatorem, a w okresie kłaczenia to mam prawdziwą obsesję. Nie puszczam go dopóki wszystkie włosy nie są przylizane ![]() Citation:
![]() ![]() no i po raz enty dodam, że oceniam tylko to co widziałam, a dużo nie widziałam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Citation:
Mojemu to raczej nie grozi. On ma kudły proste jak druty, nawet po wodzie, mimo takiego lekko pokarbowanego podszerstka... Dernière modification par anula ; 19/03/2013 à 13h19 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
moze z wiekiem sta cie i lepsza
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
czuły barbarzyńca
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Junior Member
|
![]() Citation:
![]() ![]() ![]() ![]() Na szczęście, gdy cały podszerstek wypadnie kołtun znika, ale może za kolejnym razem zostanie? A może z wiekiem pojawi się więcej takich miejsc, albo to się powiększy? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Citation:
![]() znaczy na udkach, chcialam powiedzec |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Member
|
![]() Citation:
Taką sierść widziałam jeszcze u innych wilczaków. Ale nie wiem czy to jest wada- Shey nie jest psem wystawowym, więc nie miałam okazji tego sprawdzić. Jak będę miała okazję to zapytam kogoś kompetentnego. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
VIP Member
|
![]()
Nie - odrastajaca siersc jest miekka. I moze wyczyniac cuda...
![]() |
#14 | |
VIP Member
|
![]() Citation:
![]() ![]() ![]() Księciuiniowy synek, który nigdy nie miał ani jednego zakręconego włoska (Ivjusha), w wieku 6 lat zaczyna miewać tu i ówdzie wicherki, Shey chyba też ma fale Dunaju... Możecie też poobserwować zjawisko u Kalinkowych potomków, wystawiają się więc okazja do obejrzenia częsta, a młódź ma sierściuchę jakby pieron pier....ął w sam jej środek ![]() p.s. jak mi na stare (moje i psa) lata odbije i się wybierzemy pobiegać w jakichś weteranach, to zapraszam do badania organoleptycznego, obiecuję nie używac prostownicy przed prezentacją ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Junior Member
|
![]()
Ja Liskama latem myję systematycznie szamponem: "EUROWET SEBOVET-CLEAN Szampon dermatologiczny przeciwłojotokowy dla psów"
Wydaje mi się że Liskamm ma odpowiednia sierść i dość szorstką. Latem Liskamm prawie codziennie pływa w rzece i faktycznie wierzchnia część sierści schnie błyskawicznie. Pies wyjdzie z wody, otrzepie się i wygląda na suchego. Ale sierść przy skórze pozostaje dalej mokra, a że jest "przykryta" grubą warstwą suchej już sierści to nie może dokładnie wyschnąć i skóra się zaparza a po kilku gorących dniach zaczyna strasznie śmierdzieć. Dlatego zawsze po kąpieli wycieram sierść na grzbiecie i gdy zaczynam czuć lekki smrodek to myje tym szamponem. A w pozostałe pory roku nie mam potrzeby myć go, no chyba że się w czymś wytacza ![]()
![]() |
#16 | |||||
Junior Member
|
![]() Citation:
![]() ![]() Citation:
Citation:
Jeszcze ostatnie pytanie: Shey od zawsze miał fale Dunaju? Zanikają mu czy raczej falują coraz bardziej? Ulvi też miał trochę pofalowaną sierść, ale fale zniknęły w okolicach zeszłego lata i już nie odrosły. Nadal na karku, wzdłuż kręgosłupa i w okolicach nasady ogona włosy są ciut mocniejsze, ale już nie tak długie. hmmm Citation:
![]() Citation:
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Senior Member
|
![]() Citation:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Junior Member
|
![]() Citation:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
![]()
ja ostatnio kapalam wilczaka ( nawet styd powiedziec ) tz przed wystawa to w roku 2006
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|