Précédent   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Réponse

Outils de la discussion Modes d'affichage
Vieux 19/03/2013, 01h45   #1
Huan
Member

Envoyer un message via Skype™ à Huan Send Message via Gadu Gadu to Huan
Par défaut

Prawidłowa sierść wilczaka jest twarda, nie miękka, a taka raczej sama się czyści i nie absorbuje tak zapachów. Kiedyś sędziowie w Czechach sprawdzali, czy czasem wilczak nie jest milutki w dotyku. Ale ostatnio nie widziałem, żeby zwracano na to większą uwagę.
Vieux 19/03/2013, 02h08   #2
makota
Member

Par défaut

Citation:
Envoyé par Huan Voir le message
Prawidłowa sierść wilczaka jest twarda, nie miękka, a taka raczej sama się czyści i nie absorbuje tak zapachów. Kiedyś sędziowie w Czechach sprawdzali, czy czasem wilczak nie jest milutki w dotyku. Ale ostatnio nie widziałem, żeby zwracano na to większą uwagę.
A szkoda, bo strach trochę, żeby się u wilczaków nie stało to samo co u huskych - te wystawowe mają przecież zupełnie inną sierść niż prawdziwe użytki...
Vieux 19/03/2013, 03h36   #3
Agnieszka
Distinguished Member

Par défaut

Sierść zmienia się wraz z wiekiem? Varguś całe życie miał miękką raczej, a na głowie to już szczególnie. Loko wydaje mi się, że ma podobnie miękką. Natomiast o ile mnie pamięć nie myli, tata Varga, Dragon Eden severu miał bardzo szorstką sierść.
Agnieszka jest offline   Réponse avec citation
Vieux 19/03/2013, 08h50   #4
fraxinia
Junior Member

Par défaut

Citation:
Envoyé par makota Voir le message
To pocieszające, bo ja się trochę boję chemikaliów... o ile np. pranie Basty sprawia mi przyjemność, bo później jest w dotyku miła jak pluszak i można na niej spać czujac się jak w chmurce, to u Creska wolałabym jednak pozostać przy twardym włosie okrywowyn

Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia? (choć to nie wątek na ten temat... )
Moim zdaniem, jeśli Czesio ma twardą sierść, nie musisz kąpać go wcale. Po co psa chemikaliami polewać, jeszcze alergii dostanie Ulvarek ma sierść twardą i szorstką. Nie jest zbyt przyjemna w dotyku, ale ma swoje cudowne zalety: zawsze jest czysty, bez zapachu, a po wyjściu z jeziora jest suchy W związku z tym, w myśl zasady "wilk się nie myje i żyje" NIE KĄPIEMY GO WCALE. Sam też nigdy nie czyści swojego futerka.

Citation:
Envoyé par Agnieszka Voir le message
Sierść zmienia się wraz z wiekiem? Varguś całe życie miał miękką raczej, a na głowie to już szczególnie. Loko wydaje mi się, że ma podobnie miękką. Natomiast o ile mnie pamięć nie myli, tata Varga, Dragon Eden severu miał bardzo szorstką sierść.
Też jestem bardzo ciekawa, czy sierść zmienia się wraz z wiekiem.

Dobra, zapytam wprost, bo nie daje mi to spokoju: czy sierść może się zakręcić?
fraxinia jest offline   Réponse avec citation
Vieux 19/03/2013, 10h36   #5
avgrunn
Senior Member

Par défaut

Ja wciaz jestem propagatorem kapieli, lubie pchnacego psiaka i tyle

Co do rysunku, mysle ze jednak znalazloby sie wiecej psow, ktore da sie podciagnac pod ten rysunek
Vieux 19/03/2013, 11h23   #6
fraxinia
Junior Member

Par défaut

Citation:
Envoyé par avgrunn Voir le message
Ja wciaz jestem propagatorem kapieli, lubie pchnacego psiaka i tyle
Ja kąpie Brendi i do tego suszę suszarką Ale ona ma miękkie futro; kurzy się, brudzi, śmierdzi i do tego uwielbia się tarzać A po kąpieli sierść jak jedwab
Ulvarka za to katuję furminatorem, a w okresie kłaczenia to mam prawdziwą obsesję. Nie puszczam go dopóki wszystkie włosy nie są przylizane

Citation:
Envoyé par avgrunn Voir le message
Co do rysunku, mysle ze jednak znalazloby sie wiecej psow, ktore da sie podciagnac pod ten rysunek
no na pewno podciągnąć tak, ale Yipon wydaje mi się być idealnie "przerysowany" z tego obrazka
no i po raz enty dodam, że oceniam tylko to co widziałam, a dużo nie widziałam
Vieux 19/03/2013, 13h16   #7
anula
czuły barbarzyńca

Par défaut

Citation:
Envoyé par fraxinia Voir le message
Dobra, zapytam wprost, bo nie daje mi to spokoju: czy sierść może się zakręcić?
MOŻE. A na pewno może z wiekiem zakręcić się bardziej. Casus Cheitana (niech Gaga mi wybaczy, że sobie Księciuniem klawisze wycieram)...
Mojemu to raczej nie grozi. On ma kudły proste jak druty, nawet po wodzie, mimo takiego lekko pokarbowanego podszerstka...

Dernière modification par anula ; 19/03/2013 à 13h19
anula jest offline   Réponse avec citation
Vieux 19/03/2013, 13h25   #8
wolfin
Moderator

Envoyer un message via ICQ à wolfin Envoyer un message via Skype™ à wolfin
Par défaut

moze z wiekiem sta cie i lepsza wilczaki i genetika to dziwna rzec
Vieux 19/03/2013, 13h51   #9
anula
czuły barbarzyńca

Par défaut

Citation:
Envoyé par wolfin Voir le message
moze z wiekiem sta cie i lepsza wilczaki i genetika to dziwna rzec
O, to ciekawe... Mozesz dac konkretne przyklady? Bede miala o czym marzyć przez kolejne lata
Vieux 19/03/2013, 13h40   #10
fraxinia
Junior Member

Par défaut

Citation:
Envoyé par anula Voir le message
MOŻE. A na pewno może z wiekiem zakręcić się bardziej. Casus Cheitana (niech Gaga mi wybaczy, że sobie Księciuniem klawisze wycieram)...
Mojemu to raczej nie grozi. On ma kudły proste jak druty, nawet po wodzie, mimo takiego lekko pokarbowanego podszerstka...
Właśnie to chciałabym wiedzieć: jak taki proces wygląda? (Nie chcę szargać książęcego imienia. Broń Boże!) Zastanawiam się po prostu czy Ulvar za pewien czas nie upodobni się do, z całym szacunkiem, WUJA Teraz sierść nigdzie mu nie sterczy, ale gdy gubi futro, na dupsku robi mu się, niedający się wygładzić kołtunek
Na szczęście, gdy cały podszerstek wypadnie kołtun znika, ale może za kolejnym razem zostanie? A może z wiekiem pojawi się więcej takich miejsc, albo to się powiększy?
Vieux 19/03/2013, 13h49   #11
anula
czuły barbarzyńca

Par défaut

Citation:
Właśnie to chciałabym wiedzieć: jak taki proces wygląda? (Nie chcę szargać książęcego imienia. Broń Boże!) Zastanawiam się po prostu czy Ulvar za pewien czas nie upodobni się do, z całym szacunkiem, WUJA Teraz sierść nigdzie mu nie sterczy, ale gdy gubi futro, na dupsku robi mu się, niedający się wygładzić kołtunek
Na szczęście, gdy cały podszerstek wypadnie kołtun znika, ale może za kolejnym razem zostanie? A może z wiekiem pojawi się więcej takich miejsc, albo to się powiększy?
Fraxinia, na dupsku to i Biesowi futro sterczy
znaczy na udkach, chcialam powiedzec
Vieux 19/03/2013, 16h35   #12
Rybka
Member

Par défaut

Citation:
Teraz sierść nigdzie mu nie sterczy, ale gdy gubi futro, na dupsku robi mu się, niedający się wygładzić kołtunek
Sheytan ma "fale Dunaju" między łopatkami i na pupie. Przez grzbiet idzie taki zygzak dłuższej sierści, która jest pozawijana na końcu. Jest długa i bardzo szorstka. Jak się rozczesze to trochę przyklapnie ale jak Shey się otrzepie wychodzi znowu.
Taką sierść widziałam jeszcze u innych wilczaków. Ale nie wiem czy to jest wada- Shey nie jest psem wystawowym, więc nie miałam okazji tego sprawdzić. Jak będę miała okazję to zapytam kogoś kompetentnego.
Vieux 19/03/2013, 19h07   #13
z Peronówki
VIP Member

Envoyer un message via MSN à z Peronówki Envoyer un message via Skype™ à z Peronówki
Par défaut

Citation:
Teraz sierść nigdzie mu nie sterczy, ale gdy gubi futro, na dupsku robi mu się, niedający się wygładzić kołtunek
Na szczęście, gdy cały podszerstek wypadnie kołtun znika, ale może za kolejnym razem zostanie?
Nie - odrastajaca siersc jest miekka. I moze wyczyniac cuda...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Réponse avec citation
Vieux 19/03/2013, 20h32   #14
Gaga
VIP Member

Send Message via Gadu Gadu to Gaga
Par défaut

Citation:
Racja (a wybaczać nie mam czego przykład książkowy przecież). U Cheya z wiekiem powiększa się powierzchnia zakręcona, z (niegdyś) łopatek, teraz prawie po całości. I bardziej A fraxini uprzejmie przypominam, że Ulvarek nosi w sobie te same geny więc dziwić się nie powinna
Księciuiniowy synek, który nigdy nie miał ani jednego zakręconego włoska (Ivjusha), w wieku 6 lat zaczyna miewać tu i ówdzie wicherki, Shey chyba też ma fale Dunaju...
Możecie też poobserwować zjawisko u Kalinkowych potomków, wystawiają się więc okazja do obejrzenia częsta, a młódź ma sierściuchę jakby pieron pier....ął w sam jej środek (jak nic wyodrębnimy podtyp w rasie:P - csv curly coated)

p.s. jak mi na stare (moje i psa) lata odbije i się wybierzemy pobiegać w jakichś weteranach, to zapraszam do badania organoleptycznego, obiecuję nie używac prostownicy przed prezentacją

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Dernière modification par Gaga ; 19/03/2013 à 20h37
Gaga jest offline   Réponse avec citation
Vieux 19/03/2013, 20h57   #15
MagdaW
Junior Member

Par défaut

Ja Liskama latem myję systematycznie szamponem: "EUROWET SEBOVET-CLEAN Szampon dermatologiczny przeciwłojotokowy dla psów"

Wydaje mi się że Liskamm ma odpowiednia sierść i dość szorstką. Latem Liskamm prawie codziennie pływa w rzece i faktycznie wierzchnia część sierści schnie błyskawicznie. Pies wyjdzie z wody, otrzepie się i wygląda na suchego. Ale sierść przy skórze pozostaje dalej mokra, a że jest "przykryta" grubą warstwą suchej już sierści to nie może dokładnie wyschnąć i skóra się zaparza a po kilku gorących dniach zaczyna strasznie śmierdzieć. Dlatego zawsze po kąpieli wycieram sierść na grzbiecie i gdy zaczynam czuć lekki smrodek to myje tym szamponem.

A w pozostałe pory roku nie mam potrzeby myć go, no chyba że się w czymś wytacza wtedy szare mydło.
MagdaW jest offline   Réponse avec citation
Vieux 19/03/2013, 22h33   #16
fraxinia
Junior Member

Par défaut

Citation:
Envoyé par Gaga Voir le message
A fraxini uprzejmie przypominam, że Ulvarek nosi w sobie te same geny więc dziwić się nie powinna
Nie dziwię się, tylko się zastanawiam co może się wydarzyć Nawet gdyby cały się poskręcał no to i co z tego? Jedna owca więcej to nie problem, zmieści się w obórce

Citation:
U Cheya z wiekiem powiększa się powierzchnia zakręcona, z (niegdyś) łopatek, teraz prawie po całości.
Właśnie tak myślałam, że może ten kołtun z zadu będzie się powiększał aż całego psa obejmie;p Ale skoro Margo pisze, że odrastająca sierść rządzi się swoimi prawami, a do tego:

Citation:
na dupsku to i Biesowi futro sterczy
znaczy na udkach, chcialam powiedzec
to chyba jednak owcy nie będzie.

Jeszcze ostatnie pytanie: Shey od zawsze miał fale Dunaju? Zanikają mu czy raczej falują coraz bardziej? Ulvi też miał trochę pofalowaną sierść, ale fale zniknęły w okolicach zeszłego lata i już nie odrosły. Nadal na karku, wzdłuż kręgosłupa i w okolicach nasady ogona włosy są ciut mocniejsze, ale już nie tak długie. hmmm

Citation:
Możecie też poobserwować zjawisko u Kalinkowych potomków, wystawiają się więc okazja do obejrzenia częsta, a młódź ma sierściuchę jakby pieron pier....ął w sam jej środek (jak nic wyodrębnimy podtyp w rasie:P - csv curly coated)
Widziałam na wystawie, ale jakoś nie skojarzyłam;p chyba pomyślałam, że to tak po kąpieli

Citation:
p.s. jak mi na stare (moje i psa) lata odbije i się wybierzemy pobiegać w jakichś weteranach, to zapraszam do badania organoleptycznego, obiecuję nie używac prostownicy przed prezentacją
Z przyjemnością wyczochram wuja osobiście
Vieux 19/03/2013, 08h14   #17
avgrunn
Senior Member

Par défaut

Citation:
Prawidłowa sierść wilczaka jest twarda, nie miękka, a taka raczej sama się czyści i nie absorbuje tak zapachów.
No czysci czysci, gorzej gdy taka siersc zostanie spryskana kotem, to sie czysci troche dluzej , ale melduje ze w koncu kotem nie smierdzi ale i tak idzie dzisiaj do prania
Vieux 19/03/2013, 10h31   #18
Wercyngetoryks
Junior Member

Par défaut

Citation:
Ja, póki co, mam tylko dwa owczarki długowłose
Vieux 19/03/2013, 15h53   #19
wolfin
Moderator

Envoyer un message via ICQ à wolfin Envoyer un message via Skype™ à wolfin
Par défaut

ja ostatnio kapalam wilczaka ( nawet styd powiedziec ) tz przed wystawa to w roku 2006 przed WW od tej pory niea, oprocz tych ich wynalazkow w jakims smakowitym cos, ale i tak poniewasz maja dwor to do spania to cos znika z ich siersc ( prawe zawsze) i kapac nie trzeba

Règles de messages