Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-03-2013, 15:38   #1
Wilczy Duch
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Predator View Post
Po tym co piszesz wydaje mi się, że wygląd naprawdę jest sprawą kluczową dla Ciebie...
No jeśli dla Ciebie typ owczarkopodobny jest równie dobry co linia typowo wilcza, to faktycznie mamy bardzo odmienne zapatrywania względem preferowanego wzorca CsV.

Quote:
...jak widzę po miotach to nawet z dobrych hodowli są po prostu ładniejsze i brzydsze szczeniaki w miocie... jaki masz na to wpływ?
Wcale nie jest z tym tak do końca, jak piszesz, skoro właśnie o to chodzi, aby mioty były jak najbardziej wyrównane (czyli aby jeden szczeniak nie odbiegał zbytnio od drugiego), co można osiągnąć tylko wówczas, kiedy krzyżuje się ze sobą pary hodowlane z podobnych w typie linii (czyt. za nadto od siebie pod względem eksterieru nie odbiegające, a co jedynie wzajemnie się uzupełniające, celem wydania co najmniej nie gorszego potomstwa od swoich przodków) i bez jakiś "dziwacznych" domieszek (przez które tylko pojawia się uzasadniony cień niepokoju o genotyp młodszych pokoleń).

Quote:
...nie napisałeś jaki charakter powinien mieć Twój wymarzony wilczak... w tym z pewnością mogą Ci pomóc hodowcy bo przecież wiedzą jakimi psami kryją...
Jest to wielce wątpliwe, skoro nawet - jak widać - mają niemały problem z określeniem samego eksterieru przyszłego potomstwa (ten wydaje się dla nich dosłownie czystą ruletką!), więc jakim niby cudem wpłyną na znacznie trudniejszy do osiągnięcia zrównoważony dobór zachowawczy osobników z takiego miotu (przecież do tego nie wystarczy im sama wizualna strona ich przodków, ale praktyczne zetknięcie w realu z nimi, jak i z ich rodzeństwem oraz najbliższym kuzynostwem)?!

Quote:
Trzeba wybrać to co najważniejsze a reszcie pozwolić być "płynnym"...
Tyle tylko, że znajomość linii hodowlanych i właściwych dla nich typów eksterierowych jest właśnie takim minimum wiedzy, jaką każdy przyszły opiekun wilczaka powinien mieć jeszcze przed jego zakupem opanowaną, co by przynajmniej w przybliżeniu wiedzieć, czego się może po swoim wychowanku spodziewać i na jakiego czworonoga w efekcie po wieku szczenięcym liczyć... no chyba, że dla miłośników CzW zalecasz wyłącznie "kupowanie kota w worku" i w konsekwencji zdawanie się na sam łut szczęścia, co zapewne niewielu odpowiedzialnym właścicielom psów z rodowodem przypadnie do gustu.

Quote:
Originally Posted by avgrunn View Post
ira.s proponuje zebys poogladal najpierw zdjecia z jakis spotkan, zjazdow, wystaw i popatrzyl ktory pies Tobie sie najbardziej podoba, przesledzil jego przodkow itp...
Ale co to da, jak sami otwarcie przyznajecie, że nawet jeśli się upatrzy swojego ideała pośród CzW, to i tak nie ma się absolutnie żadnej pewności na ile skutecznie przekaże on swoje geny przyszłemu potomstwu... i dlatego właśnie naciskam (niestety jak widać bezskutecznie, gdyż napotykam tu na jakiś zupełnie niezrozumiały dla mnie opór materii z Waszej strony) z taką determinacją na wyszczególnienie przez Was tego głównego podziału na konkretne linie hodowlane i odpowiadające im typy (uwierzcie mi, że gdyby była na ten temat dostępna jakaś polskojęzyczna literatura, to sam bym dzięki niej drążył ową klasyfikację i nikogo tutaj o wskazówki nawet nie pytał), po których dopiero uzyskam pewność, że zakupione szczenię po danych rodzicach będzie takie, a nie inne (czyt. jeśli nie lepsze od swoich przodków, to przynajmniej nie gorsze).

Quote:
...kazdy z nas ma swoich ulubiencow, to ze o nich napiszemy nie znaczy ze pokryja sie z Twoimi oczekiwaniami czy tez beda wzorcowe
Oczywiście, ale już samo to, że je wymienicie sprawi, iż będą to z samej zasady najlepsze okazy z danego typu (w końcu pospolitymi sobie głowy byście nie zawracali), co na tyle ułatwi mi selekcyjne zadanie doboru najbardziej dla mnie odpowiadającej linii hodowlanej (jaka by się z takich rozważań naturalną koleją rzeczy w końcu wyłoniła), że o żadnym wtopie z niedoinformowania nie będzie nawet mowy.

Last edited by Wonderfull Wolf ES; 03-03-2013 at 18:29.
Wilczy Duch jest offline   Reply With Quote
Old 03-03-2013, 20:45   #2
Predator
Junior Member

Predator's Avatar

Quote:
Originally Posted by ira.s View Post
No jeśli dla Ciebie typ owczarkopodobny jest równie dobry co linia typowo wilcza, to faktycznie mamy bardzo odmienne zapatrywania względem preferowanego wzorca CsV..
Słuchaj... owczarkopodobny pies jest NIEZGODNY ze wzorcem...więc albo kupujesz z hodowli która wie co robi i wydaje na świat Csv albo ryzykujesz i kupujesz z hodowli które ściemniają i w efekcie widać po ich psach, że są owczarkopodobne... ale to wystarczy popatrzeć po miotach... a jak czytam to co piszesz to uważam, że Ty nie powinieneś wybrać tak niezrównanej bądź co bądź rasy a szukać tam gdzie występują klony Naprawdę czytając to można się grubo zastanawiać po co Ci pies - czy do gabloty żeby chuchać jak na jajko czy też może chcesz zrobić hodowle i kupić ten jedyny najlepszy okaz bez jakiegokolwiek ryzyka... natomiast ja mam psa jakiego mam baa pewnie ma i wady jak na wilczaka tylko co z tego? pies to pies... a najśmieśniejsze jest to, że jak być może kiedyś go będziesz miał to od 20% ludzi będziesz słyszał, że wygląda jak lis, inni będą mylili z huskiem a jeszcze inni zrobią oczy jak im powiesz ze to taka rasa a nie burek ze schroniska... każdy ma swój gust i dla każdego co innego jest ładne

ps. ja zaufałem hodowcy bo wiem, ze na ten temat(doboru itp) nic nie wiem więc po co robić z siebie głupka i ulegać złudnemu odczuciu "pełnej kontroli"? Powiedziałem tylko mniej więcej jaki chciałbym żeby był i się nie zawiodłem na wiedzy mojej hodowczyni... gdybym wybierał jeszcze raz zrobiłbym DOKŁADNIE tak samo... tylko ja szukałem psa a nie "idealnego ideału"

Pozdrawiam
Old 06-03-2013, 22:33   #3
Wilczy Duch
Junior Member

Quote:
...Ty nie powinieneś wybrać tak niezrównanej bądź co bądź rasy a szukać tam gdzie występują klony...
Akurat tak się składa, że Huskie są jednymi z najbardziej zróżnicowanych w typach i liniach hodowlanych psów (nawet w jednym miocie nie znajdziesz dwóch bliźniaczo podobnych do siebie szczeniąt), więc z łaski swojej nie przyrównuj ich do byle a la golden'owych (w domyśle) klonów, gdyż nie na tym przecież polega tzw. wyrównany miot.

Quote:
...inni będą mylili z huskiem...
I dobrze, to się wtedy przynajmniej wyrówna, gdyż moją Hasiorkę już kilka osób przechrzciło podczas leśnych przełajów na wilka

Quote:
...tylko ja szukałem psa a nie "idealnego ideału"
A gdzie wyczytałeś, że ja niby takiego nieskazitelnego wzorca szukam?!
To, że chcę najpierw poznać dokładną klasyfikację na poszczególne linie i odpowiadające im typy hodowlane, jeszcze nie wynika, iż tylko sama górna półka reprodukcyjna mnie będzie interesowała - bynajmniej... w zupełności wystarczy mi mocny środek w danym typie, byle by tylko był on w nim jednoznacznie sprecyzowany (tzn. jasno określony eksterier, który będzie charakterystyczny dla danej linii, a nie zakup w ciemno, po którym nie wiadomo czego się można na finale nawet spodziewać).
Old 06-03-2013, 22:46   #4
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
tzn. jasno określony eksterier, który będzie charakterystyczny dla danej linii, a nie zakup w ciemno, po którym nie wiadomo czego się można na finale nawet spodziewać
mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze nawet po ladnych rodzicach mozesz miec niezbyt genialnego psa bo moga sie przebic rozne cechy przodkow? Zaden hodowca o zdrowych zmyslach nie powie Ci ze szczeniak wyrosnie na pogromce ringow i super repa.

Last edited by avgrunn; 06-03-2013 at 22:49.
avgrunn jest offline   Reply With Quote
Old 06-03-2013, 23:03   #5
Wilczy Duch
Junior Member

Quote:
Zaden hodowca o zdrowych zmyslach nie powie Ci ze szczeniak wyrosnie na pogromce ringow i super repa.
Oczywiście... ale może przynajmniej jednoznacznie określić w jakim będzie typie, jeśli tylko w pełni świadomie śledził linie hodowlane jego przodków - mi ta wiedza w zupełności wystarczy, gdyż nie szukam (multi)championa, a jedynie typowego wilczaka (który przypomina "szarego" wilka, a nie "rudego" ON'ka).

Last edited by Wilczy Duch; 06-03-2013 at 23:05.
Old 06-03-2013, 23:12   #6
makota
Member

makota's Avatar

Quote:
Oczywiście... ale może przynajmniej jednoznacznie określić w jakim będzie typie, jeśli tylko w pełni świadomie śledził linie hodowlane jego przodków - mi ta wiedza w zupełności wystarczy, gdyż nie szukam (multi)championa, a jedynie typowego wilczaka (który przypomina "szarego" wilka, a nie "rudego" ON'ka).
Rude, polskie ONki wedle życzenia

Ładne OWCZARKI, prawda?
Old 06-03-2013, 23:17   #7
Puchatek
Senior Member

Quote:
Originally Posted by makota View Post
Rude, polskie ONki wedle życzenia
Ładne OWCZARKI, prawda?
Dwa słowa: lenistwo i ignorancja........
/Oj, Makota, Makota..... a to ja miałam "wbić gwóźdź do trumny"..... /
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 06-03-2013, 23:12   #8
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Nie kazdy hodowca swiadomie hoduje, nie kazdy wilczak, ktory zdaniem hodowcy jest wilczy taki wlasnie jest.
Old 06-03-2013, 22:59   #9
makota
Member

makota's Avatar

ira.s - czy Ty nie czytasz tego, co już kilka osób tutaj przytoczyło? Nie dociera do Ciebie, że u wilczaków nie da się wyodrębnić linii hodowlanych, bo są najzwyczajniej w świecie ZBYT MŁODĄ rasą?
Po raz kolejny odsyłam do bazy - poprzyglądaj się rodowodom, a szybko zauważysz, że kilka pokoleń wstecz każdy pies ma tych samych przodków i niemal identyczny rodowód.
U większości dzisiejszych wilczaków ok. 6, góra 8 pokoleń wstecz znajdziesz np. słynnego Repa z Pohranicni straze, jak przyjrzysz się dokładniej to zauważysz, że robiono na niego bardzo mocne inbreedy, więc występuje on praktycznie w każdym rodowodzie. Jak poprzyglądasz się jeszcze trochę to zauważysz jeszcze kilka wciąż powtarzających się psów, które dały początek rasie. A tuż przed nimi to już wilki: Brita, Argo, Sarik, Lady...
.... gdzie Ty widzisz CZAS na wyodrębnienie się linii hodowlanych? To się dopiero zaczyna dziać, TERAZ, bo populacja wilczaków rośnie. Dlatego nikt nie jest w stanie dać Ci jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie, zrozum to wreszcie.

Wilczaki są BARDZO zróżnicowaną rasą. Można znaleźć zarówno bardzo wilcze, jak i bardzo owczarkowe, miśkowate osobniki... ale "liniami" nazwać tego nie można, bo o tym w jakim "typie" będzie dany pies decyduje raczej dobór PARY hodowlanej, a nie wybór LINII z jakiej pies pochodzi...
Old 06-03-2013, 23:02   #10
makota
Member

makota's Avatar

Quote:
Co jednak rozumiesz pod pojęciem "mieszanki wszystkiego"???
Bardziej dotyczy to dalszego rozwadniania krwi wilka europejskiego przez kolejne dokładanie do niej genów ON'ka, czy też może odwrót w stronę dzikszej strony wilczakowych genów?!
Chodzi o to, że nie ma wilczaka, o którym można powiedzieć, że pochodzi z I, II, III, IV, czy V linii hodowlanej, bo każdy ma w rodowodzie PRZYNAJMNIEJ dwie z nich, jak nie więcej...

Edit: Jeśli potrzebujesz "namacalnych" przykładów - mój Cresil pochodzi zarówno od Argo, Sarika, Brity i Lejdy.... czyli z jakiej jest linii hodowlanej, co?

Last edited by makota; 06-03-2013 at 23:13.
makota jest offline   Reply With Quote
Old 07-03-2013, 12:38   #11
Predator
Junior Member

Predator's Avatar

Quote:
Akurat tak się składa, że Huskie są jednymi z najbardziej zróżnicowanych w typach i liniach hodowlanych psów (nawet w jednym miocie nie znajdziesz dwóch bliźniaczo podobnych do siebie szczeniąt), więc z łaski swojej nie przyrównuj ich do byle a la golden'owych (w domyśle) klonów, gdyż nie na tym przecież polega tzw. wyrównany miot.
Heh nie przyrównałem - czytaj ze zrozumieniem Musisz szukać psa tam gdzie hoduje się klony - ewentualnie musisz poszukać jakiegoś laboratorium genetycznego - może tam zrobią Ci pod zamówienie ideała

Quote:
gdyż moją Hasiorkę już kilka osób przechrzciło podczas leśnych przełajów na wilka
no nic - podobno społeczeństwo się starzeje to i wzrok niedomaga

Quote:
A gdzie wyczytałeś, że ja niby takiego nieskazitelnego wzorca szukam?!
Nie no nigdzie poczytaj sobie swoje posty gdzie ciągle wspominasz o tym jak bardzo można się zawieść gdy kupisz psa i okaże się "nie taki"

ps. z tymi "rudymi" to przesadziłeś

a hodowcom współczuje... oj będą zwroty

MAKOTA
te "owczary" są jakieś "słabe" - każdy jest inny - więc nawet nie pokazuj irze.s bo przecież jak kolejny się urodzi i będzie inny od tego np pierwszego to już oznacza, że to będzie mega mix tego "owczara" pierwszego

Pozdrawiam

Last edited by Predator; 07-03-2013 at 12:47.
Predator jest offline   Reply With Quote
Old 07-03-2013, 13:20   #12
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
no nic - podobno społeczeństwo się starzeje to i wzrok niedomaga
Hahahahaha, dobre, made my day
Old 09-03-2013, 12:27   #13
Wilczy Duch
Junior Member

Quote:
...podobno społeczeństwo się starzeje to i wzrok niedomaga
Akurat są także takie typy Hasiorów (nie dość, że o iście wilczym umaszczeniu, to o znacznie bardziej "dzikszym" eksterierze w stosunku do "wystawowców"), które niesamowicie łatwo jest pomylić z dzikim wilkiem, a niżeli jakiegokolwiek wilczaka z typowym Siberianem (o czym sam parę postów wcześniej wspominałeś, stąd jeśli Cię amnezja męczy, to po prostu spójrz wyżej), więc i tutaj wszystko zależy od konkretnej linii hodowlanej (bez względu na to, czy je uznajesz, czy też nie, bo po Twoim podejściu do tematu mam uzasadnione wątpliwości).

Żeby nie być gołosłownym, to odsyłam Cię do powszechnie dostępnej na polskim rynku książki pt. "Husky syberyjski" autorstwa Silvi Roppelt i Nicole Perfeller, gdzie na stronie 15 w rozdziale "Historia fascynującej rasy" została zamieszczona fotografia samca A'Sven Bomvollen of Frankonia z podpisem "wyglądem przypomina wilka i ma sportową, smukłą sylwetkę".

Quote:
...wspominasz o tym jak bardzo można się zawieść gdy kupisz psa i okaże się "nie taki"...
Czytanie ze zrozumieniem słowa pisanego jak widzę jest tutaj dla wielu zajęciem wyjątkowo ponad siły, więc pozostaje im już tylko zniżanie się do dennego poziomu zakompleksionej Burej (ciekawe jak tą los skrzywdził, że jedyne na co ją stać, to robienie za osiedlowego przygłupa, który swoim "erystycznym" pajacowaniem myśli, że z innych zrobi większego idiotę od siebie samej), dla której m.in. polska interpunkcja jest istną ciemną magią (stąd też nie jest w stanie pojąć znaczenia słów zawartych w cudzysłowu, jak tylko dosłownie, niezależnie od tego, że z samego kontekstu zdania powinno się je traktować wyłącznie, jako w przenośni - a to że się już ten zabieg wcześniej na łamach tego wątku wytłumaczyło, to i tak jak widać niewiele pomogło, skoro "mądremu wystarczy raz powiedzieć, zaś głupek nawet po tysiąckroć nie pojmie").

Last edited by Wilczy Duch; 09-03-2013 at 13:08.
Old 09-03-2013, 15:38   #14
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
A'Sven Bomvollen of Frankonia z podpisem "wyglądem przypomina wilka i ma sportową, smukłą sylwetkę".

.
hmm troche brakuje do tego zeby przypominac wilka sa wieciej wilcze husky i temu tego jescze mocno brakuje

a tak to mozes mily Ira.s podac konkretne psy ktore Ci podoba sie i przypomina Ci tego psa ktorego Ty chial miec. a to gadanie linii linii malo pokazuja czego konkretne chces tak mozna i 5 lat gadac i nic nie miec
Old 09-03-2013, 16:03   #15
makota
Member

makota's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
hmm troche brakuje do tego zeby przypominac wilka sa wieciej wilcze husky i temu tego jescze mocno brakuje

a tak to mozes mily Ira.s podac konkretne psy ktore Ci podoba sie i przypomina Ci tego psa ktorego Ty chial miec. a to gadanie linii linii malo pokazuja czego konkretne chces tak mozna i 5 lat gadac i nic nie miec
Właśnie, skoro tak bardzo oburza Cię fakt, że nikt z nas nie chce Ci przytoczyć Naj-psów w rasie, to może Ty sam podaj listę podobających Ci się psów?
Z pewnością łatwiej będzie wtedy doradzić Ci, gdzie masz szukać psa dla siebie...

...widzę, że wciąż nie przyjmujesz do wiadomości niemożności wyszczególnienia Ci konkretnych linii hodowlanych u csv...
Old 16-03-2013, 14:43   #16
Wilczy Duch
Junior Member

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
...a tak to mozes mily Ira.s podac konkretne psy ktore Ci podoba sie...
http://www.wolfdog.org/site/pl/dbase/d/11031#

A proszę Cię bardzo powyżej zalinkowałem Ci typ suczki wilczaka, który bardzo mi odpowiada, tyle tylko, że nie mam żadnej nawet pewności jakie będzie potomstwo po owej Isis Crying Wolf, skoro ona sama pochodzi z przeróżnistych linii hodowlanych, a mi zależy właśnie na takiej, która będzie najbardziej w danym interesującym mnie typie wyrównana, dzięki czemu szczenięta z niej będą przypominać swoich rodziców, tak jak Ci przypominali swoich, itd.

Niestety zachowujecie się tak, jakbyście tego zupełnie nie pojmowali, albo wręcz celowo udawali głupa, byle tylko uniknąć rzeczowej dyskusji, która najwyraźniej dla wielu jest tutaj ponad ich intelektualne siły.

P.S. A co się tyczy owego linku http://czw.pl/historia-rasy/ , to nawet ten okazał się niestety mocno chybiony, skoro większość tamtejszych podświetlonych przekierowań na pierwsze pary hodowlane jest zwyczajnie nieaktywna, zaś przejście ręczne do tutejszej Bazy Danych również kończy się częstokroć w ślepej uliczce (gdzie nie dość, że pierwsze pokolenia F1, F2 i F3 są pozbawione jakichkolwiek bliższych informacji z fotkami na czele, to i wiele rodowodów późniejszych przedstawicieli danej linii hodowlanej urywa się również po jakimś czasie, przez co cholernie trudno jest odnaleźć taką parę hodowlaną, u której przynajmniej ich drzewa genealogiczne są w pełni przejrzyste i nie pozostawiają żadnych złudzeń co do genotypu ich przyszłego potomstwa).
Old 09-03-2013, 17:36   #17
Predator
Junior Member

Predator's Avatar

Quote:
"Husky syberyjski" autorstwa Silvi Roppelt i Nicole Perfeller, gdzie na stronie 15 w rozdziale "Historia fascynującej rasy" została zamieszczona fotografia samca A'Sven Bomvollen of Frankonia z podpisem "wyglądem przypomina wilka i ma sportową, smukłą sylwetkę".
Ja natomiast odsyłam Ciebie do książki "koty polskie podwórkowe" gdzie na stronie 32 jest zdjęcie rudego kota z podpisem "wyglądem przypomina lwa i ma muskularną sylwetkę" Jeśli nie chciałbyś być gołosłownym to wystarczy zamieścić zdjęcie Twojego pieska a nie dawać cytaty z książki - jeśli naprawdę będzie wyglądał jak wilk z naszych lasów to możesz oczekiwać, że na 100% wiele osób przyzna Ci rację(w tym ja)... aczkolwiek nie wiem co miałoby to wnieść do tematu i czy jest jakikolwiek sens bo ja już straciłem dawno nadzieję, że zrozumiesz to co inni Ci piszą i że ogólnie zmienisz podejście z tak mocno zafiksowanego na normalne - przy obecnym naprawdę możesz się mocno rozczarować - tylko pytanie co potem zrobisz z takim "wyrzutkiem" niespełniającym Twoich kryteriów...

Quote:
Czytanie ze zrozumieniem słowa pisanego jak widzę jest tutaj dla wielu zajęciem wyjątkowo ponad siły
Quote:
"mądremu wystarczy raz powiedzieć, zaś głupek nawet po tysiąckroć nie pojmie").
no patrz... coś w tym musi być wiele osób już Ci tutaj napisało jak to ma się u Wilczaków a Ty dalej swoje...
Old 09-03-2013, 17:48   #18
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Ja natomiast odsyłam Ciebie do książki "koty polskie podwórkowe" gdzie na stronie 32 jest zdjęcie rudego kota z podpisem "wyglądem przypomina lwa i ma muskularną sylwetkę"
Hahahaha, Predator widze coraz wiecej perelek, czekam na dalsze komentarze
Old 16-03-2013, 15:23   #19
Wilczy Duch
Junior Member

Quote:
...wystarczy zamieścić zdjęcie Twojego pieska a nie dawać cytaty z książki...
Nie mam skanera przy drukarce, więc podałem dokładne namiar na tą fotkę, której niestety "wujek Google" nie jest w stanie w necie znaleźć (zapodaje tylko rodowodowe zdjęcia niezbyt dobrze obrazujące w/w Huskiego w wilczym typie, stąd dlatego odesłałem Cię do jednej z najłatwiej dostępnych książek na polskim rynku o haszczakach, gdzie bez trudu mógłbyś zrewidować swoje stanowisko nt. tych faktów, na które zwracają uwagę autorki powyższej publikacji).

Quote:
...ja już straciłem dawno nadzieję, że zrozumiesz to co inni Ci piszą...
Na Twoim miejscu unikałbym generalizatorstwa, bo to że akurat Ty z paroma innymi osobami wolisz sięgać dennego poziomu Burej (której trolling niczemu rzeczowemu nie służy, poza konfliktotwórczym zalewaniem żółcią wątków, do których nic konstruktywnego jej cyniczna obecność nie wnosi) wcale jeszcze nie czyni z pozostałych tutaj osób równie nierozgarniętych dyskutantów, gdyż od wielu tutejszych forumowiczów uzyskałem bardzo cenne informacje, dzięki którym zyskałem treściwe punkty zaczepienia na dalszej drodze owocnych poszukiwań swojej potencjalnej pary hodowlanej.

Quote:
...tylko pytanie co potem zrobisz z takim "wyrzutkiem" niespełniającym Twoich kryteriów (...) a Ty dalej swoje...
W rzeczy samej "jak grochem o ścianę" można by Ci było w nieskończoność odpowiadać na jedno i to samo pytanie, a Ty niczym "zacięta płyta" dalej wracałbyś do tego, co już zostało dokładnie wyjaśnione i przy tym jednoznacznie zdementowane (także oszczędź już sobie z tym "wkładem dziecka w brzuch faceta", gdyż przez takie chwyty nie mi, a tylko sam sobie umniejszasz).
Old 03-03-2013, 21:10   #20
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Oczywiście, ale już samo to, że je wymienicie sprawi, iż będą to z samej zasady najlepsze okazy z danego typu (w końcu pospolitymi sobie głowy byście nie zawracali), co na tyle ułatwi mi selekcyjne zadanie doboru najbardziej dla mnie odpowiadającej linii hodowlanej (jaka by się z takich rozważań naturalną koleją rzeczy w końcu wyłoniła), że o żadnym wtopie z niedoinformowania nie będzie nawet mowy.
Powiem Ci szczerze ze nie wszystkie te, ktore mi sie podobaja sa akurat super wzorcowe, wiem ze czesc moich typow bylaby kompletnie niezrozumiana przez innych, ale nic nie poradze, uwielbiam te wilczaki i tyle

Nigdy nie wiesz jak wybrany szczeniak wyrosnie i pod katem charakteru i wygladu. Ja odbieralam z hodowli straszne brzydactwo, jego nawet slodkim nie mozna bylo nazwac bo wygladal jak szczur, ale to jak wyrosl przeroslo moje oczekiwania, mialam ogromnego farta bo nie mozna bylo tego nazwac swiadomym wyborem. Jak wczesniej pisalam o wyborze zadecydowal jego ojciec, ale czy ta moja menda jest do niego podobna? Raczej nie bardzo, bardziej jest podobny do odleglego przodka, no bo takie rzeczy tez sie zdarzaja Jednak mnie sie moj bury piekielnie podoba, ale wiem tez ze na pewno sie podoba sie wszystkim, a mozliwe ze podoba sie tylko nielicznym, ale dla mnie zawsze bedzie zjawiskowy mimo ze narzekam na niego ile wlezie

Posting Rules