Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-10-2012, 10:01   #1
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Co sadzicie o tych miesach mrozonych, ktore sa na rynku np to: http://www.sklep.miesodlapsow.pl/category/as-pol/1

O ile z wolowina i z drobiem, bym dala sobie spokoj to sarnina czy inne smieszne miecha brzmia ciekawie. Tylko pytanie jakiej jakosci jest to mieso. Znajomi ze szkolenia mowia ze jak dla psa jest bardzo dobre, no ale pytanie co oni uwazaja ze dla ich psa jest wystarczajace. Ja juz mam watpliwosci gdy widze ze miecho jes zylaste, tylko ze ja jestem nadwrazliwa jesli chodzi o Smrodziacha i jego jedzenie, predzej sobie z pychola wezme i mu dam niz nakarmie go badziewiem Do tego ta lajza chetniej zje gotowane miecho (na pierwszy miejscu gulasz z warzywkami ) niz surowe, bo taki z niego dziki zwierz W kazdym razie co sadzicie o tych miesach, czy ktos zamawial i przetestowal?

EDIT: wlasnie spojrzalam ze w innym watku jest co nieco o tego typu firmach ale moze ktos ma swiezsze spostrzezenia szczegolnie co do nietypowych miech

Last edited by avgrunn; 11-10-2012 at 10:06.
avgrunn jest offline   Reply With Quote
Old 11-10-2012, 11:57   #2
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by avgrunn View Post
Ja juz mam watpliwosci gdy widze ze miecho jes zylaste, tylko ze ja jestem nadwrazliwa jesli chodzi o Smrodziacha i jego jedzenie, predzej sobie z pychola wezme i mu dam niz nakarmie go badziewiem
Ja nie jestem specjalistą żywieniowym, ale czytałam, że właśnie dla psa to mięsko "pierwszej kategorii" które my jemy, jest najmniej wartościowe.
Zatem chyba niepotrzebnie się martwisz. Właśnie z tego co wiem te wszystkie żyły, chrząstki, a także kostki i tłuszczyk w psim jedzeniu to nic złego, wręcz przeciwnie. Całkiem możliwe, że i dla ludzi to byłoby lepsze, ale człowiek stał się wygodny lubi miękkie mięsko, zęby już nie te.
Ja osobiście wolę karmić Łowcę takimi sporymi kawałkami zawierającymi kość niż takimi mielonkami.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 11-10-2012, 12:02   #3
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

Barf to przedewszystkim kosci mięsne, chrząstki, żyły i tłuszczyk!!!
Psy to uwielbiaja.
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 11-10-2012, 15:16   #4
secki
Head like a hole

secki's Avatar

A to nie jest przypadkiem MOM (mięso oddzielone mechanicznie)? Bo jeśli tak
to doprawiane jest dość obficie chemią (nie koniecznie konkretnie konserwantami) bo ma tendencje do szybkiego psucia się.
Old 11-10-2012, 15:26   #5
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Originally Posted by secki View Post
A to nie jest przypadkiem MOM (mięso oddzielone mechanicznie)? Bo jeśli tak
to doprawiane jest dość obficie chemią (nie koniecznie konkretnie konserwantami) bo ma tendencje do szybkiego psucia się.
No wlasnie nie wiem. Miecho ogolnie jest gleboko mrozone i nie pasi mi za bardzo ze wysylaja je kurierem bez jakiegos specjalnego opakowania. Mam tez watpliwosci co do stanu zamrozenia w ktorym by do nas przybylo. No ale jako ze nie zamawialam i w ciemno nie chce to nie wiem.

Moze jednak ktos juz to bral? Zawsze latwiej, ale z drugiej strony poswiecanie sie dla Urciowego to zaden problem wiec moze faktycznie lepiej ruszyc tylek raz w tygodniu na rynek i sobie odmrazac, przynajmniej wiadomo skad jest miecho.
Old 11-10-2012, 18:37   #6
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

w 36` Celsiusza dojechalo pieknie zamrozone na nastepny dzien. Regularnie zamawiam flaczki nieczyszczone i nigdy nie bylo problemu z dostawa.
Flaczki polecam kazdemu psu nawet karmowemu.

Mieso jest fajne, takie II klasy z żyłkami, tłuszczykiem w sam raz dla psów. Grubo mielone (~1cm srednicy) wiec widac co to jest. Rzeczywiście szybko się psuje ale dla mnie lepiej, bo wlasnie do podania `na zielono`je kupuje.

Teraz kupilam na wystawie z barf.pl i jest genialne na smaczki! jest luzno pakowane wiec odsypuje trochę do kieszeni i zanim dojdę na boisko czy ślad zdąży odtajać.

Ja biorę tylko wołowinę/cielęcinę i tylko bez kości. No i serca w całości do ugotowania na smaczki. W takiej cenie nie znajdę nigdzie.
Old 11-10-2012, 18:56   #7
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Jefta, a bralas to mieso z Aspolu? Czy z tych innych firm ? Wyslalam do nich zapytanie ile mozna minimalnie zamowic, z ciekawosci porownalabym to mieso z tym ktore moge dostac na rynku.

Aha, tego co widzialam to miecho z barf.pl jest z primexu i tam jest ze nie wolno tego miesa gotowac, u nas odpada bo Uro surowe sporadycznie.

Posting Rules