|
Wilki i wolfdogi Wszystko na temat tych najblizszych braci CzW... A do tego informacje na temat innych wilczych ras: Saarloosów, Lupo Italiano... |
|
Thread Tools | Display Modes |
08-03-2010, 12:19 | #81 |
love and terror
|
No to 17.30 pod Hestia
|
08-03-2010, 12:49 | #82 |
Senior Member
|
Ok! Mi pasuje!!
14-04-2012, 23:30 | #83 |
Junior Member
|
I co się stało z Saarloos'ami z tego wątku?
|
15-04-2012, 13:39 | #84 |
Senior Member
|
16-04-2012, 16:16 | #85 |
Junior Member
|
może to nie o polskich sarloosah, ale grzebiąc w necie napotkałem sie na taka oto stronkę, może kiedyś przyda się komuś
http://www.saarlooswolfdog.com/default.asp?Lid=1 |
20-04-2012, 14:44 | #86 |
Junior Member
|
żyjemy
|
20-04-2012, 14:47 | #87 |
Senior Member
|
Imbus - mówi : " bezalkoholowe"
20-04-2012, 19:53 | #88 |
Junior Member
|
Świetna fota!
I jaka z perspektywy czasu okazała się decyzja o Saarloosie? Tzn. nie to, że pewnie żałujesz i czekasz tylko na odpowiedni moment, żeby drania wywalić z domu ;P ale czy jesteś zadowolona z rasy i z tego, że to nie CzW? |
21-04-2012, 14:11 | #89 |
Junior Member
|
Jestem. Ciężko powiedzieć czy zadowolona jestem z rasy, bo dane jest mi blizej obcowac z tylko jednym przedstawicielem saarlosów, ale jesli pytasz o to czy gdybym miala jeszcze raz dokonac wyboru, to....
to wybralabym Bowka... ale też gdybym miala mozliwosci to chętnie przytuliłabym i jakąś czeweczke bo obie rasy wydaja mi się fascynujące. Rożne od siebie, a za razem mega podobne... nigdy nie mialam dylematu czy ma byc saarloos czy CZW bo po prostu wiedziałam że to własnie Ten. I nie szarpie mnie nic wewnetrznie, ani nie żałuje, nie było rozczarowań. tak, wk...sie czasem że Bow nie potrafi się bronić, że jest spolegliwy, ale o wiele bardziej się cieszę z faktu że wszędzie potafi się dogadać... |
21-04-2012, 16:12 | #90 |
czuły barbarzyńca
|
|
22-04-2012, 15:18 | #91 |
Junior Member
|
hehe, aż do czasu...
...a tak poza tym i z innej beczki, to myślę fajnie byłoby zaprzestać podprogowego stawiania w opozycji tych dwóch ras, koń jaki jest każdy widzi, każda rasa ma swoje atuty i wady, ważne żeby przyszły właściciel był ich świadomy i na nie przygotowany (na ile się to udaje to inna sprawa,w końcu mamy do czynienia z żywą istotą, nie do końca przewidywalną). |
22-04-2012, 16:00 | #92 |
Junior Member
|
Skrzat - cieszę się, że jesteś zadowolona z Bow'a
Ja akurat dopiero z wolfdoga się dowiedziałam, czy raczej - uświadomiłam sobie - że Saarloosy są jednak innymi psami, niż CzW. Tzn. inaczej - wiele lat temu, gdy w Przyjacielu Psie opisywano Saarloosy i CzW, tym pierwszym poświęcono dużo więcej miejsca i z tamtego opisu wynikało, że te pierwsze są (przynajmniej dla mnie, nastoletniej dziewczyny, która nie wiedziała jeszcze, że agresywne zachowania jej psa wynikają z lęku, a nie z samej agresji jako takiej) stworzone dla niej. Właśnie z powodu tej spolegliwości i braku agresji. Potem jakoś trafiłam na WD i okazało się, że to CzW są "popularne" (w porównaniu do Saarloosów), że wcale nie kipią agresją... no i sama w międzyczasie dowiedziałam się, że Figa nie była agresywna, a lękliwa. I po latach zmagań moich i jej z jej lękliwością doszłam do wniosku, że nie chcę ryzykować psa, który się będzie za mną chował. Nie żebym uważała to za coś złego, wiem także że w wychowaniu Figi popełnione były błędy, których teraz byłoby mi łatwiej uniknąć, ale mimo wszystko bym nie chciała ryzykować, bo wychowanie wychowaniem, a widziałam w jakim stanie była Figa np. w czasie burz - kiedy wpadała po prostu w dziką panikę i o żadnym wychowaniu nie było tu mowy. Zmierzam jednak do tego, że wydawało mi się, mimo wszystko, że Saarloosy i CzW nie są drastycznie różne. Temu pytam o Twoje odczucia, skoro znasz obie rasy Gdyby nie doświadczenia z psem lękliwym oraz fakt, że wraz z wiekiem i zmianami w życiu przyszła konieczność posiadania psa, który w razie czego stanie w mojej obronie - zastanowiła bym się na pewno bardzo poważnie nad Saarloosem. |
23-04-2012, 11:17 | #93 |
Junior Member
|
Bowek jest naszym idolem! Życzyłabym sobie aby nasz Dieselek był podobny do Bowka... myślę, że ze swoją bojaźliwością i pokorą ma duże szanse... jak na razie ale jeśli będzie trochę inny albo zupełnie inny też będzie super... gdyż jest tym jedynym, którego wybraliśmy
|
23-04-2012, 13:39 | #94 | |
VIP Member
|
Quote:
U CzW postawiono na uzytkowosc. W Saarloosow na brak agresji i to nawet kosztem pewnosci siebie. Na serio przez lata Saarloosa mozna bylo okreslic jako spanikowanego wilczaka... Praktycznie nie postykalo sie u CzW psow tak strachliwych, aby mogly sie rownac z Saarloosami. Ale czasy sie zmieniaja... Hodowla Saarloosow zajely sie inne kraje i osoby, ktore mialy inne oczekiwania wobec tej rasy. To samo stalo sie z wilczakami - zobacz na wojne z mieszancami z Francji. Zauwazysz, ze glownym argumentem tych osob broniacych EKSTREMALNIE strachliwych wilczakow jest to, ze sa to zwierzeta "lepiej nadajace sie na towarzyszy, bo nie sa agresywne". Wiele osobom nie przeszkadza, ze pies poklada sie ze strachu. Sa szczesliwi, ze strach ten posoduje, ze psy te nigdy nie beda bronic terenu, nigdy nie okaza dominacji wobec innych psow... Teraz wiec czas spogladac na obie rasy biorac pod uwage, gdzie zostaly wyhodowane...
|